NRC slacht tienermoedershow af; BNNVARA verbaasd

Mensen die meedoen aan programma’s op televisie zijn meestal niet zo intelligent, erg gevoelig voor een financiële beloning en tv-makers spelen daar handig op in. Dat is inmiddels vrij algemeen bekend, helemaal sinds NRC Handelsblad vorig jaar de hulphorror-rel rondom hulpshows van RTL ontketende. Dit weekend plaatste de krant een follow-up, maar dan over een hulpshow van de NPO: Vier Handen Op Een Buik, een productie van Skyhigh TV, dat talloze programma’s voor de NPO maakt.

In Vier Handen Op Een Buik begeleiden bekende moeders allerlei hulpeloze tienermoeders. Niet alleen types als Patty Brard worden ingezet, maar ook BN’ers die deugen, zoals Tanja Jess en Georgina Verbaan. Je zou denken dat het dan wel goed zit, maar niets is minder waar.

Ook bij Vier Handen Op Een Buik wordt handig ingespeeld op de hulpeloosheid van kandidaten. De krant schrijft dat veel kandidaten overstag gaan voor de beloning van 750 euro en dat ze na het tekenen van een contract min of meer vastzitten aan de show: op stoppen zonder ‘aantoonbare reden van overmacht’ staat een boete van 5.000 euro.

Het NRC zet een aantal cases uiteen. Zo is er een tienermoeder wier familie absoluut niet gefilmd wilde worden bij een verhuizing, maar ze durfden de cameraploeg niet weg te sturen. “Ik dacht: straks hebben we die boete aan onze kont“, zegt moeder Michelle.

Na de verhuizing hingen de tv-makers in hun huis allemaal camera’s op die 24 uur per dag aanstaan. “Zo kan het dat de omroep beschikt over beelden van nachtelijk geruzie boven babybedjes, van moeders die hun twijfel uitspreken over gevoelige kwesties: is hun partner de vader wel?“, aldus NRC.

Deelnemer Sharona zegt dat ze na afloop van de uitzending laaiend was. “Die beelden waarop je mij met weeën ziet, die waren best bloot.

Maar ook eisten de tv-makers dat ze de onthulling van een DNA-test mochten filmen. “Zij betalen de test, dus zij kregen de uitslag“, zegt deelnemer Dalo. “En ze zeiden erbij: als het niet van jou is, dan ren je toch gewoon bij de camera’s weg?

Oftewel: allemaal dingen die je als weldenkend mens bij een deelname aan een tv-programma kan verwachten. Maar dan moet je wel een weldenkend mens zijn. En als je dat niet bent, ben je een prooi in Hilversum.

Reactie BNNVARA

BNNVARA laat weten zich er niet in te herkennen. “Wij zijn onder de indruk van het artikel dat NRC vandaag heeft geplaatst over het programma Vier Handen Op Eén Buik. BNNVARA komt in dit artikel als omroep erg zakelijk en weinig invoelend over, terwijl dit programma en deelnemers daaraan ons zeer aan het hart gaan.

Juist omdat we ons bewust zijn van de kwetsbaarheid van deze meiden met wie we het programma maken vinden we het belangrijk te benadrukken dat dit programma integer en met zorg gemaakt wordt door producent Skyhigh TV.”

Boze journalisten

De werkwijze bij tv-makers wekt bij veel journalisten woede op. NRC’s Stijn Bronzwaer zegt: “Het doel van een bepaald type tv-programma’s, met name reality en talentenjachten, is niet talent vinden of mensen helpen – maar een goed tv-programma maken Dat doel wordt structureel aan publiek en aan kandidaten onjuist voorgespiegeld. Kandidaten worden met contracten en dwangsommen getemd.”

Het frustrerende – hoeveel je er ook over schrijft, er lijkt niks te veranderen. The Voice, HNTM, hulp-programma’s bij RTL, Temptation Island laten allemaal een spoor aan ontevreden en beschadigde kandidaten achter. Allemaal afgelopen jaren in NRC aangekaart. We publiceren, public outrage en doorgaans verandert niks. Wanneer gaan tv makers zich realiseren dat er echt iets moet veranderen?

RTL-journalist Olaf Koens: “Ik was nog niet helemaal wakker toen ik dit verhaal las, en dacht ‘damn, wat een smerige televisie maken ze toch in Amerika’. Maar is gewoon de NPO. Joe! De vergoeding, die blijkbaar veel deelnemers aanspoort mee te doen, is ook nog eens krankzinnig laag. Eenmalig 750 euro voor het inleveren van al je privacy. Dat is wat een goede cameraman bij zo’n programma voor één dag draaien in rekening brengt.

Lees meer

Het NRC-artikel ‘Zó ‘helpt’ de televisie kwetsbare tieners’ van Lieneke Niber, die ook de RTL-hulphorror-rel ontketende, kunt u hier lezen. De reactie van BNNVARA staat hier.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen