NPO tevreden over vervrouwelijking van de radio

Geplaatst op Mon 11 Jun 2018 om 12:30

De NPO vindt dat het best prima gaat met de vervrouwelijking van de publieke radiozenders. Er zijn veel meer vrouwspersonen te horen dan een paar jaar geleden. Dat zegt radiodirecteur Jurre Bosman tegen Spreekbuis.nl. De mediavaksite vindt dat het diversiteitsbeleid van Shula Rijxman nog lang niet geslaagd is en wijst op het lage percentage aan vrouwelijke dj’s op Radio 1 (23 procent), Radio 2 (26 procent), 3FM (29 procent), Radio 4 (30 procent) en Radio 5 (33 procent).

De percentages zijn nog te laag, maar stijgen wel, zegt Jurre Bosman in een reactie. “In 2014 (toen ik als zendermanager op Radio 2 begon) waren er twee vrouwelijke dj’s op Radio 2. Nu zijn het er 10. We zijn er nog niet, maar we zien gelukkig de resultaten van ons streven om meer vrouwen achter de microfoon te krijgen.”

Bekende vrouwelijke NPO-dj’s zijn bijvoorbeeld Annemieke SchollaardtEva Koreman en Angelique Houtveen. Zij zorgen voor nieuwe vrouwelijke aanwas, denkt Bosman. “We merken bij NPO Campus, de radio-opleiding van de NPO, een enorme toename in het aantal aanmeldingen van vrouwelijk talent.”

Overigens wil Bosman benadrukken dat de verhouding man-vrouw bij jongerenzender NPO FunX al bijna 50/50 is. “Hier zijn 9 van 23 dj’s vrouwelijk, bijna 40 procent.

Het artikel ‘Diversiteitsbeleid NPO Radio komt nog nauwelijks van de grond’ kunt u lezen op Spreekbuis.nl.

Foto: Avrotros, Nico Kroon
21 Reacties op “NPO tevreden over vervrouwelijking van de radio”


 1. Peter

  Het resultaat is ook gelijk te zien. Geen hond luistert meer naar 3FM. Allemaal opgewaardeerde vlogsters aan de knoppen.

 2. scott_0

  Ik luister enkel naar DJ’s die ‘s morgens lava met spijkers als ontbijt nemen en snoeiharde metal draaien. Geen kakelende mutsen.

 3. Peter

  Je laat ze nog niet eens de kassa aan slaan bij de Appie.

 4. Lodewijk zelf homo

  De enige vrouwen waar ik respect voor heb werken in de zorg of verpleging de rest is een zooitje over het paard getilde trutten die veel kunnen zeiken maar geen klote voor elkaar krijgen. Althans 90% van die gleuven.

 5. Alex

  Je moet voor kwaliteit gaan, niet voor geslacht.
  Jorien Renkema is een voorbeeld van hoge kwaliteit, Eva Koreman bijvoorbeeld niet.

  Ook op Radio2, Shay Kreuger, zij hoort daar niet thuis. Terwijl Annemieke het prima doet voor een niet drive time show.

  .
  Je zet toch ook geen mannen op de radio die geen radio kunnen maken (ofja, die lat ligt toch een stuk hoger)

 6. Mike

  Die vrouwen zorgen er juist voor de radio minder wordt.

  I

 7. Raaf

  Geen wonder dat er hedentedage niemand nog naar de radio luistert.

  Ik luister al decennia niet meer.
  Met uitzondering van Studio Brussel waar ze veel (goede) muziek ter gehore brengen en het oorverdovend lege gezwets en gesnater miniem blijft.
  En vroeger natuurlijk Radio Bergeijk.

  Zouden alle geest afstompende muziek/kakelzenders (muv. boven genoemde Studio Brussel) en wellicht niche zenders (voor bv. Jazz en Klassiek) verdwijnen dan zou Nederland er fors op vooruit gaan.

 8. StefanV

  Ik ben het eens met Alex: het zou om kwaliteit moeten gaan, niet om geslacht, huidskleur of wat dan ook. En we moeten ook eens af van het idee dat je niet naar een radiozender kunt luisteren als daar geen DJ uit jouw “hokje” tussen zit.

 9. E

  Annemieke lijkt mij een leuke en lieve meid. Vroeger in het weekend op 3FM luisterde ik nog best vaak als ik weer eens een lange rit moest maken, was best ok. Probleem nu is dat een zelfde soort programma maakt als Rob Stenders, waarbij de vergelijking toch echt in haar nadeel uitslaat. Bij Stenders merk je echt dat er heel veel lol is, bij Annemieke kabbelt het programma telkens weer richting 16:00 uur.

  Dat heeft niks te maken met dat ze een vrouw is, maar zij is gewoonweg te licht voor Radio2.

 10. Appelsap

  Zit er al een transcendent bij….

 11. Coeus

  De percentages stijgen, maar “we zijn er nog niet”. Waar nog niet? 50/50?Vermoedelijk is het percentage vrouwelijke DJ’s bij de NPO nu al ruimschoots hoger dan het percentage vrouwelijke DJ-wannabee’s. Waarschijnlijk zitten er vele malen meer jongens op hun kamertjes DJ-the te spelen dan meisjes.

 12. vincent

  @Raaf Al een tijdje niet meer naar Studio Brussel geluisterd zeker? Dar ligt het percentage vrouwelijke presentatoren inmiddels al op 50%

 13. Raaf

  @ Beste Vincent

  Het klopt dat ook Studio Brussel her en der aan inflatie onderhevig is. Studio Brussel is allang niet meer zo goed als vroeger.
  Heel, heel, heeeel vroeger luisterde ik zelfs naar de Vara (de weergaloze Vara’s Vuurwerk).
  Dat was nog eens toffe radio.

  Ook met uw opmerking inzake vrouwen ben ik het grotendeels eens.
  Mij maakt het niet uit wie het presenteert maar het valt wel op dat de politieke correctheid forst toeneemt bij elke vrouw die wordt aangesteld.
  En zoals iedereen weet is politieke correctheid de dood in de pot.

  Mijn tip:
  Youtube (of natuurlijk die hele lading oude cd’s)
  Geen gesnater
  Echte muziek
  Geen ideologische boodschappen.

 14. Hijgje Huigstra

  vrouwspersonen………..*zucht*

 15. Fox Mulder

  Jurre Bosman het schoothondje van Shula.

 16. Pim

  Die dame op de middag bij 3FM is echt heel erg saai. Komt alleen maar met muziekfeitjes van Wikipedia. Nul humor, nul sfeer. Begrijpelijk dat de luistercijfers daar zo laag zijn.

 17. Marco55

  Margriet Vroomans op Radio4 is ook heel erg!

 18. Joop55

  Als ze neu kbaar zijn kan ik er nog in komen, maar enkel om de stem en om de manier van presenteren is verskrikkelijk

 19. Ron

  Ik heb liever Annemieke dan Stenders met z’n betweterige toontje en het zogenaamd fantastisch aansluiten van muziek. Maar… Shula, Shula, Shula. Lekker belangrijk of het mannen of vrouwen zijn. Ze moeten GOED zijn. De twee vrouwen die op 3FM op prime time te horen zijn, zijn dat in ieder geval niet. En Jurre? Doet wat Shula wil. Een engerd.

 20. Mr. Theo

  Kwaliteit – mannen of vrouwen – komt altijd boven drijven maar niet op deze manier. Pure discriminatie maar dat kan je wel overlaten aan die linkse wappies bij de NPO.

 21. Nope

  Stuur alle radiovrouwen naar NPO 5 maak daar vrouwenzender van.
  Die kantinejuffrouw naar 3FM.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.