NPO laat tv-gidsen uitwerken door goedkope Polen

Geplaatst op Mon 18 Jun 2018 om 16:00

De omvangrijke uitzendschema’s in de tv-gidsen van de NPO worden uitgewerkt door goedkope arbeidskrachten in Polen. Dat zegt Barent Momma van gidsboer Bindinc tegen Spreekbuis. Bindinc maakt onder meer de Avrobode, Televizier, KRO Magazine, Mikro Gids en NCRV Gids, maar eigenlijk hebben álle gidsen te maken met het bedrijf, omdat daar de programmagegevens vandaan komen. “We leveren data of pagina’s aan alle andere gidsen. We verzamelen data van 444 Europese zenders.

Al die gegevens worden weer op een andere manier aangeleverd. “Als ik me even tot Nederland beperk, dan zie je dat bijvoorbeeld de NPO-gegevens op zijn eigen manier aanlevert en RTL weer op een andere manier.

Om dat allemaal in Nederland uit te gaan pluizen is veel te duur. “Dat verzamelen doen we in Polen. Enerzijds omdat ze er daar goed in zijn, maar inderdaad, ook omdat het salarisniveau daar lager ligt dan hier.”

De interviews en dergelijke worden wel gewoon door Nederlanders gedaan. “Aan de die data voegen wij vervolgens dingen toe: teksten, beelden, trailers.”

Het interview met Barent Momma van Bindinc kunt u lezen op Spreekbuis.

Foto: Televizier
17 Reacties op “NPO laat tv-gidsen uitwerken door goedkope Polen”


 1. anoniem

  Dat is toch de VOC mentaliteit? Misbruik maken van andere culturen?

 2. anoniem

  Aha, ook gefilterd..

 3. Raaf

  Polen zijn hardwerkende mensen. Ik zie ze graag.
  Ook de Poolse regering is bewonderenswaardig door zich te verzetten tegen het krankzinnige beleid van Frau Merkel en haar tandeloos poedeltje Rutte.
  Ik gun die Polen wel een extra zakcentje.

 4. Anita Kaboesalita

  De artikelen op Mediacourant worden ook geschreven door Polen. Dat merk je aan het taalgebruik en de selectieve keuze in het medianieuws. Er is bijvoorbeeld overdreven veel aandacht voor Angela de Jong. Maar dat is niet zo raar als je bedenkt hoe groot zij is in Polen. Ze wordt daar op handen gedragen en daar zijn al heel wat ongelukken bij gevallen.

 5. anoniem

  Aan de top bij de omroep in dit landje waar weinig wereldsterren ontstaan, worden miljoenen verdient. Maar je kunt er beter niet als ondersteuner werken.

 6. anoniem

  Ok.. Verdient moet met een -d-.. :-)

 7. Dennis

  Nou Raaf ben het totaal niet met je eens dat Polen hard werken.

  Zuipen, inteelt neuken, wiet roken, vernielen, intimideren, de sfeer in de wijk verpesten, dat zijn onze Polen. En ook geen rekeningen betalen.

  Nieuws niet gevolgd? Schiedam gaat er helemaal aan kapot.

 8. oijij9opji

  De reacties op deze site worden ook geschreven door ongeschoolde, goedkope Polen, ben ik bang.. :-(

 9. Joop55

  Geleuter om niks, we zijn 1 Europa deal with it, deze medemensen zetten zich kn voor demaatschappij.

 10. Rodrigo

  80 procent van alle Polen die in Nederland verblijven zijn of dakloos of alcoholverslaafd, noem dat maar goed, Raaf

 11. Lies

  @rodrigo: waar haal je die onzin feiten vandaan? Hou je van aardbeien? Aardappels? Asperges misschien? Hebben ze voor jou geplukt!

 12. pieter 52

  Ben het niet vaak eens met Raaf , maar nu moet ik hem wel gelijk geven
  het zijn de jonge Marokaantjes die ons land verzieken, Als je een familie lid hebt die op het hoofdkantoor van politie als rechereur in Amsterdan werkt, en zo hoor je nog een wat …..
  dat weet je genoeg!

 13. Wollter

  Aardappels plukken? Groeien die aan bomen of struiken?

 14. Jopie

  @pieter 52

  Pas maar op dat ze er niet achter komen welke rechercheur het is dan. Beroepsgeheim schenden wordt niet bepaald geapprecieerd!

 15. erfgooier

  1 simpele handeling kunnen de Polen niet verrichten bij het maken van de gidsen (vooral de MIKROGIDS n.l een H plaatsen bij alle herhaalprogramma’s!!!

 16. Voice-over Teun

  In Polen heb je tenminste nog bij iedere film narrators (voice-overs) onder iedere film. Heel duur maar mensen vinden een voice-over gewoon veel fijner dan ondertiteling. Daar zouden ze in Nederland ook eens meer aandacht voor moeten hebben!

 17. Henk

  Nee, dat vind ik juist irritant. Bij Man Bijt Hond was het aardig maar over het algemeen is het overbodig, storend en betuttelend.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.