M voorlopig voor het laatst: ‘Staat nog niet helemaal’

Geplaatst op Wed 13 Jun 2018 om 10:00

De Margriet van der Linden-talkshow M, de zomerse vervanger van DWDD, gaat vanwege het WK Voetbal al na vanavond met zomerstop. Na het toernooi keert het programma weer terug, maar nu maakt de Volkskrant alvast de balans op. “Dit was dus het begin van M. Is het ‘m al helemaal? Nog niet, maar de potentie is er“, zegt tv-recensente Gidi Heesakkers. “Het kan ‘m worden, zeker als het programma vasthoudt aan iets dat het in zich heeft: een zekere mate van onvoorspelbaarheid.

Voorlopig borduurt M echter vooral voort op wat we al kennen, vindt Heesakkers. “Serieus: wil je je met een talkshow onderscheiden, leen je dan vooral wat minder vaak voor alwéér iemands boekpresentatie en wees niet zo happig op tv over tv.

BN’ers die boekjes komen promoten kennen we nu wel, stelt ze. Ze wijst op de veelbesproken misser van de allereerste M, toen Arie Boomsma zijn boekje kwam promoten. En ook dinsdag werd er weer een fitnessboekje gepromoot, ditmaal die van Henry Schut.

Heesakkers: “Ja, ze is vrolijk. Het decor met band is vrolijk. Van der Lindens kleurige pakken zijn gesneden op het humeur van de show. Ook met de eigenzinnige toon zit het al behoorlijk goed, maar op de scherpte valt nog veel te winnen.

De Volkskrant-column M kunt u lezen via Blendle.

Foto: KRO-NCRV








40 Reacties op “M voorlopig voor het laatst: ‘Staat nog niet helemaal’”


 1. eindregie

  En M. kan dan niet op NPO twee ? Of het voetbal op NPO drie ?
  Kennelijk moet alles op NPO 1.

 2. Flip de Beer

  Geweldige show! Kijk M!

 3. Henk

  Zo kan het dus ook, opbouwende kritiek zonder zoete broodjes te verkopen.

 4. marc

  M heeft echt potentie, zij is scherp en humoristisch en de onderwerpen zijn vaak interessanter dan voorheen.

 5. Woensdag

  Het is geen zomerstop maar een WK stop.

  Vind het een top programma.

 6. scott_0

  Ah een WC-eend recensie.

 7. pepe

  @eindregie met die miljoenen die wij voor dat voetbal betalen lijkt me het handig dat het op de best bekeken zender uitgezonden gaat worden

 8. ycheweiz

  Aub stop dat afgrijselijke geschreeuw van die lesbo met nepkuif in de mannenpakken. Wat wil de kijker? Spraakmakende onderwerpen met spannende gesprekken. Voorbeeld, waarom is de overheid tegen de burger of is de rechtspraak er voor de dader of het slachtoffer of waarom spreken politici niet de taal van het volk.

 9. Ikke

  @Woensdag En ik vind het een tob programma. Stop om te beginnen met al die maniertjes. Overgenomen van Amerikaanse talkshows. Maniertjes irriteren. Doe gewoon normaal. Verder is er iets mis met de sfeer. De opgewonden aankondigingen en muziekdeuntjes matchen niet met de toon tijdens interviews. Die zijn namelijk tamelijk braaf en saai. Want vragen die gesteld worden, worden veelal opgelezen van papier. Dus vooraf bedacht. Bijkomend probleem: de meeste vragen leiden nergens naar toe. Er zit geen gedachte achter vragen die gesteld worden. Behalve dan verduidelijking van het onderwerp. Denk niet dat er meer in zit dan dit. Dit is M. De M van middelmaat. Middelmaat regeert.

 10. blurb

  Wat een rare recensie. Wordt de VK betaald hiervoor?

 11. blurb

  Overigens vindt ik die show nog niet zo slecht qua idee. Maar kijkwaardig is het voor mij ook niet.

 12. Bears' den

  M zuigt en doet het alleen goed bij iedereen die De Wereld Draait Door haat, bij homo’s en lesbiennes en bij mensen zonder smaak!

 13. RaymondVL

  Zet in het nieuwe seizoen Frederique Spigt neer als presentatrice. Dan heb je en een leuke show en een lesbo met ballen!!! :-)

 14. Jan

  Snap niet goed dat we weer het hel WK voetbal gaan uitzenden. Volgens mij zijn wij het enige land dat alles uit zend . Voorbeschouwing wesdstrijd, wedstrijd verslag en dan nabeschouwing wedstrijd!
  En alles moet er voor wijken, was beter geweest om het op npo3 uit te zenden degenen die van voetbal houden kunnen dan de hele dag/avond naar npo3 kijken en de gewone programma’s hadden dan gewoon op npo1 door kunnrn gaan.

 15. ine

  Wat is het toch makkelijk en zielig om mensen in hokjes te stoppen. Nu is het die lesbo met de kuif. Als je niet wil kijken dan kijk je toch niet? Niemand dwingt jou om te kijken naar dit programma. En als je niet wist er is een leven buiten om te leven.

 16. Bart

  @Ikke Eens In het stuk wordt beweerd dat M nog niet helemaal staat maar het moet eigenlijk zijn, het staat helemaal niet. Het ligt niet perse aan Margriet van der Linden maar meer aan de opzet en de uitgedachte maniertjes.
  Het decor is te krap.
  De desk te laag voor Margriet. Maak daar gewoon een tafel van want dat werkt gewoon het beste
  De huisband heeft een te prominente rol in het programma
  Thijs Boontjes moet zich niet kunnen bemoeien met de gesprekken. Het is irritant en niet relevant. Daarbij komt hij vaak te laat in beeld.
  De onderwerp keuze mag meer de dag volgen i.p.v. promotie van boekjes, filmps etc.
  Er zijn te veel rubriekjes
  Noem de show gewoon Margriet

  Dit gaan ze allemaal niet veranderen ben ik bang dus beter stop we gewoon mee en maak een leuk zomers programma locatie met reportages en met wisselende presentatoren.

 17. lopi

  Noem de show gewoon Margriet

  Kan niet vanwege rechtenkwestie en is oubollig.

 18. Curryworst

  De onvoorspelbaarheid komt door het hoge amateuristische gehalte van de presentatrice en de hopeloze redactie. Daardoor zwalkt het alle kanten op.

 19. Raaf

  Totaal gefaald.

  Een inteeltprogramma van en door BN’rs voor BN’rs.
  Een banenmachine voor de Grachtengordel.

  Stekker eruit !

 20. kees de Vries

  Ik denk dat het programma een stuk beter zou worden zonder Margriet.

 21. Francis

  Televisie is ook “kijken” en het is gewoon een lelijk programma: een lelijk decor in de verkeerde kleuren (groen werkt nooit op tv) en M heeft de verkeerde kapper en stylist (ook al weer de verkeerde kleuren) en die kuif is alsof ze net haar vingers in het stopcontact heeft gestopt. Ze zou beter haar programma wat meer elektriciteit geven. En dan die lolbroekerij met haar muziekgroepje: foei foei foei.
  Veel werk aan de winkel.

 22. freek

  Wat de NPO dan meestal zegt: Misschien is het wel leuk voor internet.
  ‘M’ is niet goed genoeg en kan niet overtuigen. Dat zit hem toch vooral in Margriet . Een variant op de sleetse DWDD. Als je Beau van Erven Dorens als presentatie neerzet. Krijg je meteen meer warmte en bezieling. Het is nu een kille bedoeling waarin bij elk onderwerp ‘afgehandeld’ moet worden. Zo voelt het.

 23. Simon

  Alles is middelmatig in M. Dat is wel erg jammer.

 24. Jelle

  Als lowbudgetzomertussendoortje acceptabel. Niet meer, niet minder.

 25. Mike

  M

  Verschrikkelijk slecht programma met een presentatrice die enkel boos en zuur kan kijken. Geen flauw idee wat iemand erin ziet.

 26. StefanV

  Het is vooral triest dat alles voor sport moet wijken. Des te treuriger omdat Oranje niet eens meedoet aan dit WK. Je had prima het voetbal naar NPO3 kunnen ‘verbannen’, om op NPO1 ruimte te houden voor de normale programmering.

  Wat M betreft: ik vind het decor niet geslaagd. Het rubriekje waarbij ze mensen thuis opzoeken is een flop, de meerwaarde van een live-band is gering en de onderwerpkeuze laat te wensen over.

 27. Mink Vaillant

  Eeen programma dat net gestart is al bruut onderbreken voor een wk waar we niet eens aan meedoen. Dat is typisch NPO. En zo zal het nog dertig jaar doorgaan, want iedere totaalvisie ontbreekt. Ieder voor zich. Een bonte verzameling hokjesdenkers, die elkaar als het zo uitkomt publiekelijk (…) een mes in de rug steken. Waardeloos. En wat M betreft: leuke opvulling, jammer van de boze presentatie.

 28. robb

  Bepaalde dingen ga je waarderen na een tijdje zo is M ook langzamerhand begin ik het ook te waarderen ,hoogvliegers vallen vak als een baksteen zie Tan.

 29. Drupsteen

  Vlgs mij is ze net op tijd gered door het WK.

 30. chris

  Gelukkig voor M dat dit programma even onderbroken wordt. Vind haar geen goede persoon om zo’n talkshow te presenteren. We zullen weer eens kijken over een maandje.

 31. Annoniemus

  M , Margriet , Mannenpak , oude vrouw met kapsel van 16 jarige , ziet er niet uit !!!

 32. BRAAK

  M is een afgrijselijke show, keiharde muziek, een onsmakelijke presentator, vreselijke decor, en dan dat eeuwige geklets met die side-kick die er uitziet als een mislukte paddenstoel, gejat van Amerikaanse latenightshows van David Letterman en dan de foute kwinkslagen van die twee waar niemand om lacht, zij die het een goede show vinden hebben een probleem, zij hebben geen smaak!

 33. ano@niem.nl

  stop er mee aub. Margriet is totaal ongeschikt.

 34. aammehoela

  De voetbalhaters snappen niet waarom de NOS het moet uitzenden. Natuurlijk moet het uitgezonden worden. Ook bij het vorige EK kreeg je weer dat gejank. Uiteindelijk keken er miljoenen naar de wedstrijden. Nu zal de helft goed bekeken worden, immers veel wedstrijden worden in de middag gespeeld. En als je geen voetbal wilt zien dan kijk je toch gewoon naar bv. NPO 3 of het enige alternatief, de detectives op NPO 2. Als vanouds weer het alternatief op NPO 2 daar waar RTL 4 enkel herhalingen uitzend tot tien voor tien.

 35. Dorus

  Programma is best aardig als je het geluid uit zet. Alleen die gezichten al….

 36. Jopie

  Ja, en dat commentaar van lui als ”Dorus” is helemaal hilarisch !

 37. Japio

  Laten we dit programma eens met DWDD vergelijken.
  De redactie van M: is minder voorspelbaar, houdt de realiteit goed in het oog. Gezellige entertainment onderwerpen
  De presentatie van M: is top. Interviews gaan ook veel dieper; M. durft door te vragen. Gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg.
  Sidekick in de vorm van T. Boontjes is volstrekt overbodig. Voegt niets toe.
  De gasten: veel meer vrouwen (!!) , minder b.n.-ers .
  Waar de DWDD beter in is: muziek, sommige side-kicks zoals Marc-Marie en Halina Reijn en Eus zijn prima. Dus als Mathijs de benen zou nemen, mag , wat mij betreft Margriet en haar redactie het stokje overnemen.

 38. Ad

  Talkshows, er zijn er zo veel en …. nou ja, ze lijken ook zo erg op elkaar; te vaak de zelfde gasten, de zelfde onderwerpen en een muzikaal onderbrekinkje (al dan niet van ‘de huisband’) dat flink ‘middle of the road’ is.

  Dat bij M nu een metal zangeres aanschoof *waar de presentatrice nog nooit van gehoord had* illustreert dat allemaal hetzelfde van die talkshow perfect. Helaas.

  TIP; Sancta Terra met Floor als gastzangeres bij Epica (even YouTuben). Ook een zwaar onderbelichte Nederlandse band die in het buitenland zeer populair is.

  Tip 2; SLAYER als gast bij de Tonight Show. ‘Tube ‘t maar.

  Als M zich wil onderscheiden van de rest zou een afwijkende muziekkeuze een goede stap zijn; lol met Mooi Wark, knallen met Epica, Heidevolk ….

 39. chris

  Japio, M kan niet in de schaduw staan van MvN. M heeft geen vriendelijke uitstraling en kijkt nog vaak op een papier wat zij nog moet vragen. Gelukkig voor haar een rustpauze en na het WK nog een maandje voort ploeteren.

 40. toem

  Ik denk dat M zelf heel veel bepaalt in de show en de redactie vooral uitvoerend werk doet. Ik heb het idee dat velen denken dat de redactie bepalend is, maar ik denk dat dat niet zo is. M is een heel dominante vrouw die concurrentie niet duldt.
  Let bijv. maar eens op als Thijs met gasten wat praat, M ertussendoor komt. Ook in gesprekken die zij heeft met gasten wil zij de controle houden, waardoor er geen diepgang kan ontstaan. Voor spontaniteit is geen ruimte en vaak kapt ze gasten af, en dan weer door naar de volgende gasten(en)/item. Het is mechanisch. Het is niet warm, het is geforceerd, ze maakt geen echt contact. Misschien is het angst en onzekerheid. Dat zij ook alleen achter de grote tafel zit, op afstand van gasten is ook veelzeggend en meer van het koude. Haar dominantie en drang naar controle zit haar in de weg. Ik voel al dit soort dingen als ik kijk en is lastig te verdragen. Het is ook sneu voor haar en niet goed voor haar zelf vertrouwen. Laat haar iets anders doen waar zij wel goed in is en kan bloeien.

Televisienieuws



Mail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.