Joop van den Ende is helemaal klaar met NPO-bashing

Joop van den Ende vindt dat de NPO het slachtoffer is van populistische politici. De miljardair vindt dat we onze publieke omroep juist moeten koesteren. Dat heeft hij vandaag gezegd bij de presentatie van het NPO-rapport Maatschappelijke Waarde in Den Haag. Van den Ende, een van de invloedrijkste Nederlanders, benadrukte aan het begin van zijn betoog dat hij de NPO onafhankelijk steunt. “Ik word niet betaald door de publieke omroep, ik ben vrij om te zeggen wat ik wil.

Van den Ende hield een vurig pleidooi richting Den Haag. “Politiek, wees zuinig op de meest bijzondere publieke omroep van Europa. Laat niet ieder Kamerlid iets over programma’s roepen. Stop met het populistische gepraat en stel een minister aan die weet wat media betekent. Geef meer geld, want anders is de publieke omroep over drie, vier jaar een zielig kind.

De ondernemer noemde het belachelijk dat een ochtendprogramma in mei stopt en pas in september weer begint en dat het Journaal wordt herhaald uit geldgebrek. “Als je verder gaat bezuinigen, wordt het nog armlastiger. En vergeleken met het buitenland zijn de budgetten al schrikbarend laag.

We praten over spioneren, over Rusland en maken ons druk over van alles, maar een Amerikaans bedrijf als Facebook weet alles van ons. De Amerikaanse media-industrie is leading en als we niet opletten wordt daar straks onze smaak bepaald op gebied van kunst en cultuur. De publieke omroep moet een kans krijgen.

Ook richting Hilversum had Van den Ende nog een boodschap: “De omroepen moeten nog meer een coalitie vormen. Jullie beseffen niet hoe bijzonder jullie zijn, met al die gezichten die iedereen kent, al die kennis op redacties, bij journalisten, directeuren, enzovoort. De beste content van ons land komt al tachtig jaar bij de publieke omroep vandaan.

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen