Joop van den Ende is helemaal klaar met NPO-bashing

Geplaatst op Wed 06 Jun 2018 om 15:30

Joop van den Ende vindt dat de NPO het slachtoffer is van populistische politici. De miljardair vindt dat we onze publieke omroep juist moeten koesteren. Dat heeft hij vandaag gezegd bij de presentatie van het NPO-rapport Maatschappelijke Waarde in Den Haag. Van den Ende, een van de invloedrijkste Nederlanders, benadrukte aan het begin van zijn betoog dat hij de NPO onafhankelijk steunt. “Ik word niet betaald door de publieke omroep, ik ben vrij om te zeggen wat ik wil.

Van den Ende hield een vurig pleidooi richting Den Haag. “Politiek, wees zuinig op de meest bijzondere publieke omroep van Europa. Laat niet ieder Kamerlid iets over programma’s roepen. Stop met het populistische gepraat en stel een minister aan die weet wat media betekent. Geef meer geld, want anders is de publieke omroep over drie, vier jaar een zielig kind.

De ondernemer noemde het belachelijk dat een ochtendprogramma in mei stopt en pas in september weer begint en dat het Journaal wordt herhaald uit geldgebrek. “Als je verder gaat bezuinigen, wordt het nog armlastiger. En vergeleken met het buitenland zijn de budgetten al schrikbarend laag.

We praten over spioneren, over Rusland en maken ons druk over van alles, maar een Amerikaans bedrijf als Facebook weet alles van ons. De Amerikaanse media-industrie is leading en als we niet opletten wordt daar straks onze smaak bepaald op gebied van kunst en cultuur. De publieke omroep moet een kans krijgen.

Ook richting Hilversum had Van den Ende nog een boodschap: “De omroepen moeten nog meer een coalitie vormen. Jullie beseffen niet hoe bijzonder jullie zijn, met al die gezichten die iedereen kent, al die kennis op redacties, bij journalisten, directeuren, enzovoort. De beste content van ons land komt al tachtig jaar bij de publieke omroep vandaan.

Foto: BNNVARA
57 Reacties op “Joop van den Ende is helemaal klaar met NPO-bashing”


 1. nic

  Als je netjes belasting betaald zoals ik, dan heb je recht van spreken.
  Maar als je met al je holdings belasting ontduikt zoals elk ander groot bedrijf ben je van mij je spreekrecht kwijt.

 2. Marc van de Linde met 200 kg minde

  Nic, u bent een ongelеtterde sukkеl!

 3. Sander

  @Nic: Volgens mij betaalt deze man wel voldoende belasting om recht van spreken te hebben. Daarnaast Nic, Je betaalt; is met een t. Over recht van spreken gesproken…

 4. Curryworst

  Zo is het maar net Nic…
  https://www.groene.nl/artikel/de-ondernemende-mecenas

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/argos-de-schenkingen-van-weldoener-van-den-ende-komen-vooral-ten-goede-aan-de-familie-van-den-ende~b065ace6/

 5. Johan

  @ Sander

  Schijnheilige vd Ende betaalt gerust wel belasting, echter minder dan hij zou moeten doen.
  Via allerlei schimmige constructies ontwijkt hij behoorlijk wat.

 6. OMG

  Jammer dat van den Ende het dit keer zelf niet begrepen heeft. Er wordt helemaal niet bezuinigd op de NPO, er wordt echter geweigerd om het gat bij te storten. Heel ander verhaal.

  Dat de NPO er telkens voor kiest om te bezuinigen op programmering en uitvoering van de kerntaak, is een beslissing van de NPO zelf. Als ze eens kritisch zou kijken naar de efficiency van de eigen organisatie, dan valt daar nog met gemak 100 tot 150 miljoen euro te behalen. Te beginnen met het opheffen van de bestuurslagen en managementlagen bij al die losse omroepjes.

 7. OMG

  @iedereen

  Alsof jullie braaf al jullie belastingen zouden betalen als je zoveel kapitaal had, dan zou je ook zoeken naar de goedkoopste weg. Deze man heeft zijn vermogen zelf vergaard, keihard jaren voor gewerkt. Duizenden mensen van een job voorzien. Miljarden aan belastingen opgeleverd via BTW, omzetbelasting, loonbelasting etc. Hij heeft meer bijgedragen aan deze maatschappij op cultureel en financieel vlak dan elk van jullie ;)

 8. Pieter

  En ik ben klaar met Joop van den Ende, ik ben klaar met zijn halvegare k&t programma’s en zijn halvegare melige K&T musicals. Ga vissen met Janine en houd je vervelende zeur bakkes. Schijnheilige slome die je bent. Je bent geen God, dus gedraag je niet als zodanig en doe iets met je ongecontroleerde woedeuitbarstingen.

 9. Bart

  Eens met van de Ende dat we een sterke en brede PO moeten behouden. Verder eens met OMG. Bezuinigen kan ook op andere manieren dan dat de NPO tot nu toe doet.

 10. Jeroen

  Mooie woorden, hij heeft gelijk! Van Den Ende heeft verstand van media/televisie, eindelijk eens een positief geluid uit een andere hoek.

 11. Curryworst

  @OMG,
  Wat een non-argumenten toch weer.
  Hij heeft meer belasting ontweken dan wij met z’n allen ooit aan belasting kwijt zullen zijn. Of ooit met zijn allen netto zullen kunnen verdienen.

 12. Johan

  @ OMG

  Dat neemt niet weg dat je netjes en eerbaar gewoon hetgene betaalt wat er dient te worden betaald.
  En, het ergste: wordt er gewoon aangetoond dat je het niet goed doet, erken dit dat gewoon, in plaats van alles bij hoog en laag te blijven ontkennen met diverse jankverhalen op televisie.

 13. van Ellende

  Ik zou ook boos zijn. Heb je een mediakanaal waar je gratis reclame op mag maken, gaat de politiek daarop bezuinigen of niet aanvullen. Anderhalf uur gratis reclame voor die zaadmusicals of mensen met loterijen tot gokken aanzetten via een spelshow. In die loterijen winnen mensen weer kaarten voor jouw bagger op toneel. Wie en waarom zouden dat van je af moeten pakken?

 14. Alexander van Karnebeek

  van den Ende is multimiljonair en zeurt over belasting betalen; altijd dat gezicht dat op een mengeling staat van een woede uitbarsting /huilen. Al die gasten van die lullige programma’s die altijd net in een musical van Ome Joop staan;die man heeft zoveel gratis reclame tijd gehad.

 15. Ron

  Wat een linkse praat van Van de Ende ineens, die is toch de verpersoonlijking van neoliberaal Nederland. Of is dit weer hypocriet geneuzel van hem.

 16. Pak 'm

  Hé, boertje Ron leeft ook nog.

 17. ycheweiz

  Een open sollicitatie om minister van media te worden. Joop heeft het niet helemaal begrepen, of het ze allemaal niet meer op een rijtje. Hilversum is een grote piramidespel voor mensen bij tv en radio, ze spelen elkaar de bal toe om meer uit de belastingruif te graaien.

 18. nic

  @Sander Hij betaald via holding constructies. Ik betaal netjes de hoogste belasting tarieven. Zolang de NOS 5000% bied op het vorige bod van RTL/SBS op de voetbal rechten, kan er netjes elk jaar bezuinigt worden op de NPO.

 19. Kim Jong-un-dos-tres

  Joop heeft helemaal gelijk. Serieus. Als het volk alleen maar gevoed wordt van met commercie aangedreven programma’s, laat je de richting door anderen bepalen. je moet zelf inzichten geven en verrassen. Dat kan alleen bij de NPO. Of op internet.

 20. Henk

  Stop dan met Facebook, als grote bedrijven dat doen dan maakt dat pas indruk.

 21. robb

  Ron vertel een wat links gepraat is ,vrijheid van mening is niet links of rechts dat is democratie waar we heel zuinig op moeten zijn met een sterke npo met omroepen laat dat vooral zo blijven ,Joop van den Ende is een wijs man .

 22. mark

  BULL SHIT en niet van mijn belastinggeld…

 23. mark

  Publieke omroep kijkt niemand naar tenzij bejaard.

 24. mark

  meest achterhaalde stelsel bedoel je……alsof je samenleving kan opdelen in 8 zuilen.
  SODEMIETER TOCH OP

 25. mark

  ik kijk er niet naar alleen heel af en toe het nieuws op de radio……maar is eigenlijk ook niet nodig…… vanwege internet……

 26. Diederik

  Wie zo gutmensch met Tibetaans gebrabbel. Vraagje, hoeveel Eritreers heb je in je grote opgenomen Joop. Oke nul dus. Maar je bent de uitvinder van de troep op de commerciële zenders dus waarom zou jij je druk maken om de wegkijkende NPO? Wat zit hierachter?

 27. mark

  hij was toch van big brother……hij heeft jarenlang de massa pulp gevoerd.

 28. Peter

  Zegt Van den Ende die als eerste de Publieke een douw heeft gegeven met de introductie van TV10

 29. Raaf

  De NPO is er voor de gelijkdenkenden.
  De Deugmensen.

  Voor de rest (ruwweg de helft van Nederland die ‘niet deugt’) is geen plek
  Die krijgen alleen maar te horen dat ze ‘deplorables’ zijn.

  Dus vlug commercieel maken die Orwelliaanse organisatie en eigen broek ophouden.
  Dan ben ik benieuwd hoeveel van bovenstaande ‘deugers’ bereidt zijn om lid te worden van de NPO.

  Mijn inschatting is dat 75% van de NLse bevolking afhaakt.
  Lijkt me een leuk experiment.

  Of iets voor een nieuw referendum
  Oh nee
  Die is al door de democraten van D’ 66 de nek omgedraaid.

 30. Henriette

  Het niveau is inderdaad gedaald sinds al die pulp zoals Big Brother en GTST en de programma`s van de Postcodeloterij op tv kwamen. De andere omroepen gingen mee met de race omlaag. Bovendien kwamen die spraakmakende programma`s zoals BB op momenten dat er bijzondere dingen gebeurden zoals de introductie van de Euro.

 31. Henkie

  Ik dacht dat ie dood was. Niet dat ik hem miste hoor.

 32. Gnaues

  Belastingontduiking is een plicht. Van der Ende maakt en rotzooi. Klaar!

 33. Linkse Hobbyclub zijn Eng nekken

  NPO is voor mensen die niet zelf kunnen nadenken. Ze slikken alles als zoete koek

 34. Ano Nymous

  18.30.
  Nee de rechtse CO kijker wel dan?
  Die laten zich écht alles welgevallen wat ze voorgeschoteld krijgen.
  Hun nieuwsbron is Boulevard en Shownieuws. Erg intelligent ben je dan…

 35. Raaf

  Ano Nymous

  Euh
  Wat is er ‘rechts’ (ik spreek liever over klassiek liberaal (wat totaal iets anders is dan de club van meneer Rutte) aan Boulevard, Shownieuws of wat dat betreft RTL ?
  Wat is überhaupt het verschil tussen de RTL en NPO ?
  Dezelfde boodschap
  Dezelfde BN’rs
  Dezelfde eindeloze geestdodende leegte ?

  Dus beste Ano Nymous
  U verklaart dat u hoog intelligent bent
  Vertel mij eens het verschil tussen deze twee ideologische eeneiige tweelingen ?

  (tisnatuurlijknietvoorniksdatBN’rsvandeEnenaardeAnderespringenAlsofheteenLieveLustIs)

 36. Slaatjebla

  ‘de meest bijzondere publieke omroep van Europa’

  Ja want de enige publiek betaalde omroep die kijkers terroriseert met tyfuscommercials gefuk met je geest om dingen te kopen rot op. En de enige met een kleuterjournaal voor volwassenen.

 37. drupsteen

  De NPO heeft een gat in de hand, bedrijft nepotisme en denkt onaantastbaar te zijn.
  De tij gaat keren. Nu is het paniekvoetbal. Bezopen voorstellen zijn de eerste symptomen.

 38. JanD

  Wij weten we we hadden en hebben het niet meer.
  Mede door deze heer.
  Om half 8 bij de een, om 9 uur bij de ander en om 10:30 bij no. 3.
  Dag in dag uit.
  Misselijk makend.

 39. Mike

  Laat de NPO eerst maar eens objectief worden. Zolang heeft men alle recht alle kritiek te uiten op de NPO.

 40. A.N.A.B

  De gloriedagen van lineaire televisie kijken is voorbij, dus waarom zou onze regering nog geld steken in een sterfhuis.

  De NPO dient niet alle Nederlanders, dus er kan nog meer bezuinigt worden. Zeker met de helft. Al het bespaarde geld kan de regering in de zorg steken.

  De zure reacties hieronder zijn van egoisten

 41. gezondverstand

  De publieke omroep probeert krampachtig 3 tv netten en en 6 radio kanalen in de lucht te houden, volstrekt los van het ffeit dat daar geen markt voor is. één tv kanaal en één radiokanaal is meer dan genoeg om de publieke taken uit te voeren, en dan dan is er ineens méér dan genoeg geld. Alle andere muziek, entertainment en nieuws is in overvloede aanwezig door vele commerciele zenders en ontelbare internet radio en beeld en nieuws kanalen.

 42. Joris Mul

  Wie denkt ome Joop wel niet dat hij is? Ik vind het een erg enge man. Weet iemand hier wat voor opleiding hij heeft genoten?Lijkt me niet veel meer dan lagere school. Waarom is hij zo enorm invloedrijk? Geloof er niets van. Ik vind zijn soort eerder slinks . Hij doet nu heel aardig voor de NPO, maar NPO kijk uit voor zijn sluwheid.

 43. Marry Hens

  We hebben veel te danken aan de heer van den Ende. Altijd recht door zee. Er is niet voor niets een heerlijke geur naar hem vernoemd. Ga zo door Joop!

 44. Karel

  ,Ome Joop heeft helemaal gelijk, Overal in Europa zijn publieke omroepen
  vooral saaie staatsomroepen.
  En niet zoals hier, met omroep verenigingen van diverse stromingen en kleuren.

 45. Eens met Joop

  Prima Joop eens met je verhaal.

  Telegraaf de foute krant van Nederland al sinds 40-45 maar zal altijd fout blijven zit in de genen.

 46. Karel

  21.59 nou ik ben het absoluut niet met je eens. De NPO is saai in andere landen zijn staatsomroepen helemaal niet saai

 47. E. Jansen

  @ Karel: Ok, voorbeelden…. kom maar op, zeg me het verschil….

 48. pieter 52

  Helemaal eens met de heer Joop van de Ende
  Alleen diegene die niets zijn in het radio tv landschap,en waarschijnlijk werkloos thuis zitten , lopen hier altid te zeuren
  Onze P.O.met de know how die ze hebben ,alsmede de facilitare bedrijven , UNIDED
  en NEP bijvoorbeeld , behoren we tot èèn van de beste in de wereld

 49. pieter 52

  by the way Onze prprogrammas zijn niet saai bij de NPO!
  Het uiis het volkdat saai is, en verwende kinderen die niets meer kunnen waarderen!!! een mooi gemaakte docu zetten ze liever af, om naar dom gegiegel te tijken!!

 50. Karel

  Documentaires, natuurseries, showprogrammma’s grote showprogramma’s welteverstaan. Sport en dan nieet het eeuwige voetbal objectieve actualiteitenrubrieken. Dit is wel aanwezig bij de buitenlandse zenders echter bij NPO is het amper. Neem nou als voorbeeld het journaal.
  Het Nederlandse journaal begint altijd met gezeur vanuit het Midden-Oosten of over de alonnen die opgelaten worden tussen Israël en Palestina. Buitenlands journaal heeft dit niet. ARD, ZDF, WDR, deze 3 staatszenders gaven het na enig aandringen zelfs toe dat zij bv de massa verkrachtinven in de doofpot wilde stoppen. NPO heeft nooit excuses aangeboden voor dit feit. Toch vrij ernstig lijkt mij. Er is zoveel verschil tussen het eenzijdige NPO en de pluriformiteit van buitenlandse omroepen. Het zou juist andersom moet zijn maar de praktijk wijst dus anders uit. En 3 zenders voor zo klein landje is not done hoor. Dus ja voorbeelden genoeg.

 51. ali

  Joop van den Ende de grootste oplichter heeft praatjes brrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

 52. pieter 52

  @Karel Je lllluuulllt uit je nek
  Als je de moeite zou nemen om een goede tv gids aan te schaffen, VPROGIDS bijvoorbeeld , dan kom je er achter dan de NPO met zijn omroepverenigingen, met hun gemaakte programma`s heel divers zijn, en van hoge kwaliteit!
  Ik denk dat jevoorliefde voor RTL zo groot is, dat het een gefrustreerd gevoel moet opleveren dat NPO heer en meester is ,in alle opzichten,
  en de NPO afschaffen , en alles commercieel maken kan niet ! Zou een totale verarming zijn ook voor cultuure en educatieve programma`s , of muziek stromen die nooit en te nimmer op een com tv zender uitgerzonden zouden worden , Duizende musici, acteurs, en al die gene in het culturele vak zouden brodeloos worden , Ziet u het voor u Het concertgebouw orkest op RTL
  Een documentaire van Gerry Mulligan , of een opera van Verdi

  Op com zenders is geen plaats voor klassieke muziek , jazz, opera , klassiek toneel , Maar ook geen EU songfestival, en ook geen samenwerkings verbanden met EU publieke omroepen , en buiten gesloten door de EBU.
  Zou ook een klap wezen voor Hilversum ,en de werkgelegenheid,

  Mensen die de NPO ,liever ziien verdwijnen hebben geen idee waar ze het over hebben !!

 53. Deadly Viper

  TV Gids? Ben je 80 ofzo.

 54. pieter 52

  @ DEADLY VIPER Nee… maar het geeft wel aan hoe dom je bent, en niet veel wijzer. bent geworden zonder tv gids, en een lezer van een goed boek zult u ook niet zijn !
  Een goede tv gids met een hoogwaardige redactionele inhoud verruimen de geest
  en, oke je kunt ook oner de guide knop van je AB alles vinden , maar een goede tv gids, en nog sfeervol gemaakt is toch iedere week een leuke bijkomstigheid!
  maar u zal wel een hippe vogel zijn, tenminste u naam zegt boekdelen!

 55. E. Jansen

  @ Karel: Tsja… showprogramma’s mogen niet meer he… En Vlaams Belgie, een STUK kleiner dan Nederland heeft zelfs 3 publieke netten… en dat de Duitse journaals niet het echte nieuws brengen en hier in Nederland wel is voor al aan de Duitse omroep te wijten, toch?… Het journaal en de aktualiteitenrubrieken brengen echt wel gevarieerd objectief nieuws, en openen niet alleen met aanslagen en buitenlands nieuws… bewijst alleen al het journaal van vanochtend… En over de programma’s die je bij de NPO mist: nou, ze zijn er wel… je probeert er niet eens langs te zappen…Nee, je bent gewoon een verwend negatief nest, dat NPO bashen tot een levensdoel heeft gemaakt… zielig stuk vreten!

 56. pieter 52

  @ E Jansen Ik had het niet beter kunnen opschrijven , u heeft gewoon gelijk!!
  zijn mislukte mensen die waarschijnlijk hun kansen niet gekregen hebben in het radio -tv vak , Heb compassie met zulke mensen!!

 57. Japio

  Helemaal eens met v.d. Ende. Overigens selecteer ik niet op omroepen maar op programma’s en die van de NPO zijn nog altijd de beste dus is het logisch dat ik het meest op NPO afstem. En mocht er een goed programma van een commerciele omroep bij zijn, dan word ik gestoord van die eeuwige reclameblokken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.