Fusiegeruzie bij BNNVARA: partners botsen met elkaar

Geplaatst op Mon 11 Jun 2018 om 11:45

AVROTROS, BNNVARA en KRO-NCRV: drie omroepreuzen die uit pure noodzaak, namelijk strenge bezuinigingen vanuit Den Haag, zijn ontstaan. Dat fusies flink wat hoofdpijn met zich meebrengen is algemeen bekend; er vindt immers een onvermijdelijke botsing tussen twee bedrijfsculturen plaats. Met name bij AVROTROS en BNNVARA is er daardoor flink wat gerommel, denk aan het gedoe rondom de Nieuwsshow. Dit weekend haalde BNNVARA het NRC Handelsblad met fusiegeruzie.

Het NRC omschrijft de onrust bij BNNVARA, waar achter elkaar drie directeuren zijn vertrokken (Gerard Timmer, Marc Adriani en Robert Kievit), een reorganisatie heeft plaatsgevonden en Paul de Leeuw na 28 jaar is vertrokken. “Wat is er aan de hand bij BNNVARA?

De krant heeft een beetje lopen rondbellen en rondvragen en stuitte al snel op onvrede in de wandelgangen. “Het VARA-gevoel is weg”, zegt de een. En de ander: “Er is geen visie en sturing meer.

Een voorbeeld is Gerard Timmers besluit om de Jesse Klaver-documentaire Jesse terug te trekken. “Gerard ging niet voor de VARA-waarden staan”, zegt een ingewijde, die erop wijst dat Timmer ook nog eens van het oude BNN komt.

MAX-baas Jan Slagter wijst erop dat BNN en VARA geen match made in heaven zijn. Hij wijst op de verhuizing van BNN naar het VARA-pand. “Ze wilden hun Bart de Graaff-posters ophangen, maar dat mocht niet. Ze hadden het altijd zo leuk bij BNN, gingen samen de kroeg in, en nu zaten ze in dat suffe kantoor.

VARA-programmamaker Sinan Can bekent: “Ik ben zelf ook tekortgeschoten. Als ik BNN’ers in het gebouw zag lopen, dacht ik: wat moet ik met die mensen?

Interim-directeur Peter Adrichem erkent dat het vertrek van de directie voor ‘enige onrust’ heeft gezorgd. Met een nieuwe tweekoppige directie hoopt hij dat de rust terugkeert, maar: “Dat fix je niet in een paar jaar.

Het NRC-artikel Wat is er aan de hand bij BNNVARA?’ kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: BNNVARA
36 Reacties op “Fusiegeruzie bij BNNVARA: partners botsen met elkaar”


 1. Raaf

  Ben in mijn kindertijd nog ooit lid geweest van BNN
  (we kregen er volgens mij zelfs een videotape bij)

  Bart zou zich in zijn graf omdraaien wanneer hij zou kunnen zien wat de verraders met BNN hebben gedaan.
  In bed duiken met de Regressive Left van de Vara van MeToo !Fransisco ‘met de vieze witte onderbroek’ van Jole.
  Francisco met de vieze witte onderbroek mag wekelijks op de BNNVara Staatsradio 1 aanschuiven om met andere ‘feministes’ te babbelen over geweld tegen vrouwen.
  Grotesk
  Maar zo reilt de Vara

  BNN heeft zijn ziel verkocht.
  Shame on them !!

 2. anja

  Logo BNNVara lijkt trouwens nogal tamelijk veul op logo True rechtsboven

 3. Alex

  De AVROTROS is ook niet altijd een even goede match, toch blijft het daar stabiel.

  Dit is ook meer een kwestie van de decadente VARA mensen die het te hoog in hun bol hebben om BNN mensen te accepteren.
  Waarbij BNN mensen het te hoog in hun bol hebben om ervaring te laten spreken in plaats van dom gillen.

  Beide kampen hebben een totaal gebrek aan zelfreflectie en empathie.

 4. Bart

  @raaf Helemaal mee eens. BNN had op zichzelf moeten blijven of desnoods als 2 aparte merken dan wel moeten fuseren met Powned. Of een andere mogelijkheid commercieel of internet only moeten worden buiten het bestel.
  Logischer voor de VARA was geweest om te fuseren met de VPRO en/of NTR.

 5. 123

  Laten we eerlijk zijn: BNN en VARA passen ook helemaal niet bij elkaar. VARA en VPRO was een stuk logischer geweest. En ook AVROTROS is een vreemde combinatie: het culturele bovensegment en de (plat gezegd) tokkie-cultuur zijn gewoonweg niet verenigbaar.

  De enige waarbij je niet het idee hebt dat het ze moeite kost om samen verder te gaan, is idd KRO-NCRV. In de uitstraling, de programma’s, de presentatoren; in álles merk je dat dit een harmonieus huwelijk is. BNNVARA zal eindigen in een vechtscheiding, en AVROTROS zullen gedwongen doorgaan met hun huwelijk, maar wel met de voorwaarde dat dat huwelijk een open huwelijk is.

 6. Bart

  @Alex Dat komt ook wel omdat de AVRO en de TROS op de meeste puntende een logische match is. Dat is bij BNN en VARA geenszins het geval. Ze zagen een soort NRC en NRC Next voor zich. Een goed streven en voor de VARA misschien logisch maar BNN is natuurlijk geen NRC Next en dat is het ook nooit geweest.

  In eerste instantie wilden AVRO en TROS usamen gaan onder een later te lanceren heel nieuw merk met een nieuwe naam. Uiteindelijk heeft men toch gekozen voor AVROTROS. Dit om in de toekomst als de kans zich voor doet weer als 2 afzonderlijke merken te opereren maar wil vanuit het zelfde huis en buiten het publieke bestel. Dit idee heeft de AVRO uiteindelijk over de streep getrokken bij de TROS. De AVRO was namelijk al in vergaande gesprekken met de VPRO om te gaan fuseren maar dit ging dus uiteindelijk niet door.

 7. Bart

  @123 Eens wat betreft KRO-NCRV. En met de rest zou je best eens gelijk kunnen hebben. Bij BNNVARA is het dan de vraag hoe verder want volgens de nieuwe regels kunnen ze niet afzonderlijk van elkaar in het bestel blijven.

 8. Kaaskijker

  Tjee, dit is wel een hele vage roddel. Niet echt slaande deuren he?

 9. Peter

  BNN wilde zijn wat Veronica vroeger was bij de publieke. BNN is ook voortgekomen uit Veronica, Bart de Graaff is daar tenslotte begonnen. VARA, het rooie policor samen met het rebelse BNN.

 10. Peter

  BNN wilde zijn wat Veronica vroeger was bij de publieke. BNN is ook voortgekomen uit Veronica, Bart de Graaff is daar tenslotte begonnen. VARA, het rooie policor samen met het rebelse BNN, tja.

 11. Kaaskijker

  @123 de VPRO wilde met niemand samen en kreeg als enige omroep de vrijbrief onafhankelijk te blijven. Inconsequent.

 12. Bart

  @Kaaskijker De VPRO voerde in eerste instantie gesprekken met de AVRO voor een fusie maar die eerste had een probleem met sommige amusment programma’s van de omroep. De AVRO was zelfs bereid om deze programma’s af te stoten maar raakte even later in gesprek met de TROS en ging uiteindelijk met hen verder. De VARA wilde wel met de VPRO maar andersom niet. Waarna de VARA bij BNN terecht kwam. Hierop besloot de VPRO om helemaal net geen enkele omroep te willen fuseren en al waren ze nog wel bereid om enkele programma’s van bijvoorbeeld de NTR (NPS) over te nemen. Dit hoefde uiteindelijk niet omdat deze omroep ook bleef bestaan.

 13. rooie rinus

  BNN is nooit activistisch geweest, maar vooral voor en door jongeren. En succesvol. De Vara is steeds activistischer geworden, met als tragisch dieptepunt joop.nl & de diverse talkshows. De teloorgang van de vara kun je daarom ook het best vergelijken met de huidige stand van de pvda. Eerst je achterban inruilen voor allerhande import, en dan niet beseffen dat je nieuwe achterban helemaal niets heeft met de vara.
  Snap BNN wel. BNN had veell beter met de vpro kunnen fuseren. En de vara met de EO.

 14. insider

  hey adrichem, lekker aan het vangen!
  Misschien moeten ze ook eens naar sommige redacties kijken die drie kwart jaar niks zitten te doen……

 15. Otto Groeneveld

  Stop toch met die verzuilde ellende, wtf man 2018. Werkelijk niemand die nog die afkortingen weet en waar het voor stond. Allemaal eenheidsworst die likken en diep buiben voor de EU agenda. En wie is er tegenwoordig nog lid van een omroep? Gewoon 2 sterke publieje zenders NPO of hoe je het gaat noemen en de gutjes zo snel mogelijk opheffen.

 16. scott_0

  Kunnen we van die 3 geen propje maken en weggooien?

 17. Demo

  @Raaf

  Weet je wie zich ook zouden moeten schamen? Al die mensen die Bart de Graaff totaal niet kenden en die overal op het internet teksten plaatsen dat hij zich omdraait in zijn graf. Het zal je broer / zoon / neef / vriend maar zijn. Denk je dat het fijn is om van een geliefde te lezen dat die zich omdraait in zijn graf? Aso!

 18. Raaf

  De heren Otto Groeneveld, Bart, Rooie Rinus en Peter hebben gelijk

  (ofschoon ik 2 Policor zenders nog erg veel vind, ik pleit voor nul, maar zou ook vrede hebben met 1 zender zonder omroepen en met 1 neutrale, objectieve en onafhankelijke actualiteitenprogramma (iets wat NL tot nu toe nog nooit gekend heeft)

  De heer Demo heeft daarentegen vrees ik ongelijk en komt op mij nogal zuur en wat slapjes over.
  Ik denk niet dat Bart de Graaff zou kunnen opschieten met Demo. Te zuur, te laf, te verongelijkt, te snowflake.

 19. Peter

  De rode haan is uitgekraaid. Rijp voor op de BBQ. Ook duidelijk te merken aan Witteman bij Buitenhof.

 20. StefanV

  De fusie tussen BNN en VARA had nooit moeten plaatsvinden. BNN is/was een jongerenomroep, de VARA is een socialistische/sociaal-democratische, linkse omroep. De VARA had veel beter met de VPRO kunnen fuseren.

  Overigens is de VARA ook mijlenver van zichzelf verwijderd geraakt. Ze laten een politiek-correct D66-geluid horen, niet of nauwelijks nog het geluid van de arbeidersklasse in Nederland. De VARA is eigenlijk een soort verlengstuk van de NOS. Geen wonder dat die omroepen jarenlang samen NOVA maakten…

 21. wauter

  BNN, ten tijde van Bart was het leuk en ben zelfs nog lid geweest. Na zijn dood heb ik het lidmaatschap meteen ingetrokken. Het ging een heel andere kant op, de linkse kant en veel multiculti. Als Bart nog geleefd had was de fusie tussen BNN en de rooie honden van de VARA nooit gebeurd.

 22. rooie rinus

  Als je overdag bv radio 1 luistert, is het dieptepunt ook daar tussen 12 en 2. BNN VARA. Ook dat is een soort activisten radio geworden, met als close #2 mevr Rense tussen 16 en 18:30. Zelfs de VPRO is vergeleken bij deze 2 hier nog gematigd. Enkel de EO is van hetzelfde niveau.

 23. Raaf

  Wederom hebben Peter, StefanV, Wauter en Rooie Rinus het gelijk aan hun kant.
  Het is bemoedigend om te zien dat niet iedereen de propaganda voor zoete koek slikt.
  Dat biedt hoopt voor de toekomst.

  De Staatstv is zwaar onder de maat en schaamteloos ideologisch
  Echter zij vallen in het niet bij Staatsradio 1
  Bij het beluisteren van Staatsradio 1 -waar zelfsde aanrander Francisco van Jole met de Vieze Witte Onderbroek wekelijks bij BNNVara mag aanschuiven om (notabene!) te babbelen over vrouwenzaken- waan je je in Rusland anno 1968.

  Overigens is dat niet onlogisch. Immers de Vara heeft jarenlang het communisme verdedigd.
  BNN echter niet
  Maar BNN is hedentendage net zo fout als de Vara. Anti-Westen, Anti-Verlichting, anti-Vrijheid, blind Pro-EUSSR, Blind pro-islamisme, blind cultuur-relativisme, blind pro-1984.
  Exact het tegenovergestelde van BNN ten tijde van Bart.
  BNN heeft de oorspronkelijke leden verraden zoals de moreel failliete Vara de arbeiders een mes in de rug heeft gestoken.
  Het zijn verwerpelijke organisaties geworden.
  BNN heeft een nieuwe Bart nodig die die hele rottende Augiasstal eens schoon bezemt.

 24. chris

  hoopt ? schrijffoutje maar U bedoelt hoop. Maar de rest van Uw betoog kan zo de prullenbak in.
  t.a..v. @RAAF

 25. Demo

  @Raaf

  Te zuur? Zeker nooit je eigen reacties teruggelezen? De pot verwijt de ketel. Bovendien kan ik je uit eerste hand vertellen dat Bart de Graaffs naasten niet blij zijn met de door mij aangehaalde uitspraak, of ze denken dat hij al dan niet ontevreden zou zijn met het huidige BNN(VARA) doet er daarbij niet toe. Maar jij als tv-kijker zult wel beter weten wat zijn naasten vinden.

 26. Raaf

  Beste Demo

  Geen idee wat uw exacte leeftijd is maar ik behoorde tot de eerste lichting leden van BNN, als een mot naar de vlam van de kaars getrokken door het charisme en liefdevolle ondeugendheid van Bart.

  Ik kan U verzekeren dat Bart zich zou omkeren in zijn graf wanneer hij ziet wat er van BNN is geworden.
  Net zoals Hans van Mierlo zich in zijn graf zou rondwentelen wanneer hij zou zien wat Pechtold met zijn partij heeft begaan.
  Of Willem Drees tov de PvdA.

  Daar hoef je geen kristallen bol voor te hebben.
  Louter logisch redeneren, een ons intellect en deductie.

 27. Demo

  Je bent een e¡kel die het er om doet.

 28. Demo

  Je bent een e¡kel die het er om dоet.

 29. Deadly Viper

  Karma voor BNN ze wilden het zelfde met Veronica doen voordat die een deal met de duivel (SBS) sloot.

  Achteraf gezien weet ik niet wat erger voor Veronica geweest zou zijn aangezien die combi met SBS ook niks was.

 30. Bart

  @Deadly Viper Veronica had gewoon bij RTL moeten blijven natuurlijk.

 31. Deadly Viper

  Ja dan hadden ze hun blad nog en TV en radio.

 32. Bart

  @Deadly Viper Ja dat hadden ze dan zeker nog gehad. Of misschien beter, ze hadden op dat moment in 1995 nog niet het publieke bestel moeten verlaten.

 33. Deadly Viper

  Ze hadden gewoon bij RTL/Holland Media Groep moeten blijven.

  Dan was het echt wel een betere bredere zender dan wat RTL5 nu is.

  En Veronica onder SBS stelt natuurlijk ook niks voor zonder sport.

 34. Bart

  @Deadly Viper Echter als RTL de geldkraan net als bij RTL5 nu drastisch had dicht gedaan weet ik ook niet hoe Veronica er dan nu voor had gestaan.
  SBS heeft het merk Veronica haast dood laten bloeden en is eigenlijk raar dat ze de naam hebben overgenomen. Waarschijnlijk ging het ze alleen maar om het blad. Gezien wat ze al die tijd met de zender hebben gedaan had die zender net zo goed V8 kunnen blijven. Wel leuk dat er eindelijk meer geïnvesteerd wordt in Veronica. Ik zou NET5 en Veronica nog van zender wisselen zodat die tweede de hele dag kan gaan uitzenden.

 35. ArnieAlberts

  Het meest wrange is nog wel; Bart mocht in 1996 al met zijn BNN het VARA-pand niet in. En nu mag hij dat weer niet op de posters. https://www.facebook.com/RetroforumLive/videos/650306031832159/

 36. Bert

  De grootste tumor die ze bij bnn hebben binnengehaald is natuurlijk Gerard Timmer. Een pennenlikker en omroeppoliticus, die zich nu bij NOS heeft ingelikt. Het zal me niet verbazen als hij nog ns Shula zal vervangen, maar grote kans dat hij liever in de luwte blijft. Al met al is het de fout van onze Bart zelf geweest om in zee te gaan met deze tv-judas, die later de principes van bnn heeft verkwanseld

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.