MasterChef naar 84.000 kijkers; geldkraan Net5 dicht?

Geplaatst op Mon 11 Jun 2018 om 11:00

Hoewel de kijkcijfers de laatste tijd mediumbreed een beetje tegenvallen, vindt er op Net5 al maanden een stille ramp plaats: de dure Nederlandse avonden op maandag en woensdag doen het erg slecht. MasterChef Nederland is op beide avonden het anker; op maandag is aansluitend Je Droom Achterna: Een Frans Kasteel van Wietze de Jager te zien, op woensdag SamenWonen: De Battle met Nicolette van Dam. Vorige week daalde de animo voor deze Net5-titels tot 84.000 kijkers.

Het gaat hier om de score van de afgelopen woensdagaflevering van MasterChef Nederland. Ook het aansluitend uitgezonden SamenWonen deed het met 91.000 kijkers ongelooflijk slecht.

Helaas voor Net5 zien de kijkcijfers er op maandag niet veel beter uit. Kan Net5 niet beter de hand op de knip houden en het lineaire tijdperk uitzingen met herhalingen van NCIS?

Net5 geeft sportief toe dat de kijkcijfers niet heel tevreden stemmen. “We zijn tevreden over de kwaliteit van de programma’s, maar hadden op meer kijkers gehoopt.

Volgens de zender zijn de scores in de doelgroep van Net5 wel iets beter, maar een vetpot is het niet. Zo scoort SamenWonen in de doelgroep jonge vrouwen (20 tot 34 jaar) gemiddeld 8,1 procent marktaandeel.

Toch ontmoedigt het Net5 niet om te blijven investeren in Nederlands product. “We blijven bij Net5 investeren in Nederlandse programma’s en blijven een mix van series, films en Nederlandse programma’s uitzenden.

Dit najaar, in het hoogseizoen, mikt Net5 met name op Nederlandse programma’s die in het verleden wél een succes bleken. “Wegens succes komen er onder andere nieuwe seizoenen van House Rules NL en Grenzeloos Verliefd.

Net5 begon medio april met zijn huidige Nederlandse avonden op maandag en woensdag. Deze week zijn die programma’s voor het laatst te zien.

Foto: SBS
23 Reacties op “MasterChef naar 84.000 kijkers; geldkraan Net5 dicht?”


 1. albert

  en Peking Express VIPS ?

 2. Erik

  Ben gewoon vergeten dat Net5 nog bestaat. Zo oninteressante zender.

 3. Bart

  Deze zender heeft het al zo vaak over een andere boeg gegooid dat het helemaal geen indentiteit meer heeft. Steeds wisselde programma’s, geen vaste presentatoren, te veel geschuif met programma’s, verkeerde films en series etc. De zender heeft totaal geen eigen identeit meer.

  Beter wisselen om te beginnen Veronica en NET5 van kanaal zodat de eerste de hele dag kan gaan uitzenden. NET5 na Disney XD op een laag pitje zetten en eerst SBS6 en Veronica verder uitbouwen. Daarna NET5 (met een andere naam) opnieuw lanceren.

 4. Bart

  @albert Zou dat op SBS6 of straks op het vernieuwde Veronica zetten.

 5. Appelsap

  Slechte kopien van het orgineel en dan je afvragen waarom het niet scoort…

 6. Ray

  Herhalingen van NCIS? Ze hebben nog een half seizoen aan nieuwe afleveringen op de plank liggen! Zend dat verdorie uit in plaats van die goedkope meuk!

 7. 123

  Zo ironisch dat het programma dat zomaar opeens moest wijken voor MasterChef Nederland (en zonder aankondiging van de buis werd gehaald, om enkele weken later, eveneens zonder aankondiging, plots op de dinsdagavond terug te keren) Grey’s Anatomy, het vele keren beter doet – afgelopen dinsdag 209.000 kijkers. Dat zijn cijfers waar MasterChef alleen maar van kan dromen. Maar goed, bovenstaande was al vanaf het begin af aan voorspeld.

  Dus misschien een les voor de mensen bij Net5: nooit zomaar je buitenlandse series van de buis halen, want dat zijn de programma’s met de trouwste kijkers. Als je die kwijtraakt, dan raakt dat – zo blijkt maar weer eens – eigenlijk je gehele programmering.

  Wat, overigens, misschien ook slim zou zijn: weer, net als vroeger, thema-avonden instellen. Ziekenhuisseries op één bepaalde dag, de ‘bovennatuurlijke vrijdag’ (met toen nog series als Charmed en Supernatural), enz.

 8. Wollter

  Genoten van mijn vriendje
  Mijn zus weer 3e
  Mijn moeder doet het beter

 9. Joop55

  Hoe harder de Jager zakt, hoe harder ik lach.

 10. Chiel

  Samenwonen is ook gewoon heel erg saai. Erik deed het in het 25 minuten format met humor en dat werkte. Nu is het ‘gewoon weer een verbouw programma’ dat minder is dan alle andere.

  En ‘Frans Kasteel’ is slecht gecast (wat een vervelende mensen), de opdrachten zijn saai en onrealistisch (verbouw een badkamer voor e250) en de prijs is een baan bij een kasteel. Je wint het kasteel niet eens! En kasteelheer Hans is de saaiheid zelve. Maar tóch is het wel vermakelijk, op een of andere manier.

 11. dirkjan

  tijd om net5 en sbs9 te stoppen

 12. K

  Wietze is een presentator voor radio…niet voor tv …dat is wel even iets anders…lachen om home video presenteerde hij …je kon aan zijn gezicht zien dat hij dacht wat doe ik hier in hemelsnaam…niets voor hem.

 13. Peter

  Tijd voor ander zendermanagement.

 14. Mike

  RTL5 gaat ook super. Gisteren nog lager marktaandeel als TLC.

 15. DAAN

  Net5 is toch niet alles SBS9 een herhaal kanaal?

 16. Hans van het Noorden.

  Dit was toch een zender voor de moderne bewuste vrouw?

 17. Zonder Naam

  @Hans van het Noorden – Dat was zo rond 2004 iig de bedoeling.

 18. Pim

  Gek hoor, met Karin de Groot aan het roer als tv director. Prutser.

 19. Bjorn

  MasterChef Nederland heeft het nooit goed gedaan. Elk najaar de Australische versie programmeren das pas een succes met 300.000-400.000 kijkers tussen 1930 en 2030 uur. Daarna lekker Amerikaanse series.

 20. Mark

  Gewoon buitenlandse versie’s van Masterchef op prime time zetten. Die doen het 2 x beter dan de Nederlandse, dus trek je conclusies, NET 5. Niemand wil die Wietze zien. En Nicolette ook niet. De miljoenen die daar jaarlijks mee bespaard worden kunnen misschien eens aan een grote liveshow op zaterdag bij SBS 6 worden besteed?

 21. Peter

  Karin decGroot is er al lang niet meer aan het roer Pim

 22. Pim

  Jawel hoor Peter, ze loopt nog gewoon rond op het Rietlandpark (of vliegt op haar opgepimpte roze bezemsteel rond). En nog erger, ze blijft zeer waarschijnlijk langer dan de eerder bekendgemaakte einddatum van augustus. Vanwege de opvolging op die plek.

 23. Renee

  Wietze is geen presentator en niet echt fijn om naar te kijken. te lelijk en te onzeker kortom ongeschikt. Samen met die Luuk Ikink van de buis halen. Komt nooit meer goed.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.