Excuses Ismail Ilgun waren inderdaad niet oprecht

Tuigvlogger Ismail Ilgun kreeg in 2016 het hele land over zich heen vanwege zijn vlogs waarop te zien was hoe hij en zijn vrienden de Zaanse wijk Poelenburg terroriseerden. Plotseling draaide hij 180 graden, kwam hij op tv met excuses en werd hij kapotgeknuffeld door de media, en met name het AD. Nu blijkt wat veel mensen al dachten: hij meende he-le-maal niets van die excuses. “Ik ga heel eerlijk met je zijn. Ik heb nergens spijt van. Al die keren dat ik in de media sorry zei, dat was allemaal nep.

Ilgun meende er niets van, zegt hij in Het Parool. “Gewoon bullshit. Ik heb veel te veel geluisterd naar mensen die mij vertelden wat ik moest doen en wat ik moest zeggen. Dat deed ik braaf, en het was goed voor mijn imago, maar ik ben daardoor steeds verder afgedreven van wie ik ben.

Hij doelt daarmee op Top Notch-baas Kees de Koning en op AD-baas Hans Nijenhuis. “Ja, al hadden zij wel het beste met mij voor“, zegt hij. “Daardoor ging het beter met mijn carrière, maar alleen maar slechter met mijzelf. Ik zei dat ik heel braaf was, dat ik een rolmodel voor de jeugd wilde zijn, maar dat sloeg nergens op. Als ik in bed lag dacht ik: dit ben ik helemaal niet.

De excuses van Ilgun werden door veel mensen al direct in twijfel getrokken. Mensen die dat deden werden echter op hun vingers getikt door weldoeners, die hen verweten Ilgun geen tweede kans te gunnen.

Zijn critici krijgen nu gelijk. “Ik zei sorry voor dingen waar ik helemaal geen spijt van had tegen mensen die ik helemaal geen excuses verschuldigd was. Waarom moet ik sorry zeggen tegen Jeroen Pauw? Ik heb een moeder thuis, ik heb broers, zij bellen me elke dag om te vragen hoe het met me gaat. Zij mogen me vertellen wat ik verkeerd doe, niet een of andere journalist. Wat de fuck heeft die met mijn leven te maken?

Op de vraag of hij nog steeds niet snapt waarom mensen boos waren om zijn vlogs, zegt hij: “Ze werden boos op de verkeerde. Ik deelde geen klappen uit, ik intimideerde niet, ik deed alleen wat journalisten doen: vastleggen wat er in mijn wijk gebeurde en wat in zoveel wijken in Nederland gebeurt. Je wordt toch ook niet boos op een NOS-journalist die verslag doet van een bomaanslag?

Het Parool-interview met Ismail Ilgun kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Heeft Matthijs van Nieuwkerk de piek van zijn carrière al bereikt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen