De Luizenmoeder wint tv-prijs Zilveren Nipkowschijf

Geplaatst op Thu 21 Jun 2018 om 17:45

De NPO 3-hit De Luizenmoeder van Diederik Ebbinge en Ilse Warringa is de winnaar van de prestigieuze tv-vakprijs Zilveren Nipkowschijf. Het programma won van Ersin in Wonderland en In het Spoor Van IS. Dat bleek vanmiddag bij de uitreiking. De Nipkowschijf gaat in principe altijd naar een programma van de NPO. Er heeft slechts één keer een commerciële titel gewonnen, namelijk Barend & Van Dorp in 2002. Die RTL 4-show was een soort RTL Late Night, maar dan wel goed.

De afgelopen jaren (2017 tot en met 2010) ging de prijs naar Schuldig, Zondag Met Lubach, Onze Man In Teheran, Ramses, Het Nieuwe Rijksmuseum, O’Hanlons Helden, De Wereld Draait Door en Kijken in de Ziel.

Waarom heeft De Luizenmoeder dit jaar gewonnen? “In een land dat bij het minste of geringste tot op het bot is gepolariseerd, konden we tien weken hartelijk lachen om onszelf en onze stokpaardjes, dogma’s en sociale ongemak. En we bleken daar behoefte aan te hebben: kijkcijferrecords – zowel ouderwets lineair als in de vorm van moderne stream starts – sneuvelden week na week“, aldus de Nipkowjury.

NPO-voorzitter Shula Rijxman is in extase: “Wij feliciteren de makers van De Luizenmoeder en Vroege Vogels en de collega’s van AVROTROS en BNNVARA. Waardering van ons publiek vinden we ontzettend belangrijk, maar we zijn ook zeer vereerd met deze gezaghebbende onderscheidingen van mediajournalisten voor programma’s van de publieke omroep.

Momenteel wordt er gewerkt aan een tweede seizoen van De Luizenmoeder. Na het gigantische succes van de eerste serie zijn de verwachtingen hooggespannen.

De Zilveren Reissmicrofoon voor beste radioprogramma gaat naar Vroege Vogels.

Foto: AVROTROS
24 Reacties op “De Luizenmoeder wint tv-prijs Zilveren Nipkowschijf”


 1. Ron

  En terecht! Van harte.

 2. Tss

  Lees hier “Barend & Van Dorp in 2002. Die RTL 4-show was een soort RTL Late Night, maar dan wel goed.”
  Gaat hier steeds meer op een riool roddelblad lijken.
  Journalistiek van bedenkelijk allooi!

 3. Wim

  MC heb het al eerder gezegd… houd je mening voor je. Die hoef jij niet voor de lezer te vormen. ‘Maar dan wel goed” . Weggooier.

 4. Kiekboe

  Deze Zilveren Nipkowschijf is mede mogelijk gemaakt door de AD

 5. Henk

  Niet zo op je teentjes getrapt doen. Barend en van Dorp werden steeds beter, RTLLN werd minder na een goede start. Henk en Frits mis ik nog steeds. Helaas is er geen goede opvolger gekomen van dit programma.

 6. Lies

  Gefeliciteerd! Wel verdiend Ilse.

 7. Jo

  Hebben die stink-Belgen al een remake gemaakt? Stelletje luie varkens!

 8. Albert

  Wat is die Angela toch een toppertje , heeft ze het toch voor elkaar….

 9. KingAlert

  ANGELA RULEZ

 10. T

  Meer dan verdiend. De grote vraag is natuurlijk of Ilse niet gaat huilen omdat ze “de serie op déze manier niet had bedoeld”.

 11. Anoniem

  Makers gefeliciteerd!
  @jo: oké, ik hap. Onder andere “10 voor taal” en “De slimste mens” zijn Nederlandse versies van Belgische tv-programma’s. Remakes maken van elkaars tv-programma’s gebeurt over en weer. En nee, ik kom niet uit België.

 12. Peter R de Fries

  Verschrikkelijke engerd die Diederik Ebbinge.
  Regressief Links in zijn zuiverste vorm.

 13. Albert

  Kim-Lian tekent nieuw contract bij SBS

 14. Jo

  @Anoniem

  Je begrijpt toch hopelijk het verschil wel? Quizen, talentenjachten, reallife, ik noem maar wat, zijn heel wat anders dan films en series. Bij de eerste staan de aangekochte formats vast, maar het verderde verloop staat redelijk open, dat is afhankelijk van vele factoren. Dan is het juist onzinnig om de originele Duitse, Belgische, Britse, Spaanse versie uit te zenden.
  De laatste genres daarentegen staan letter voor letter in een script. Wat voor eer is eraan te behalen als je dat vrijwel letterlijk gaat lopen nadoen? Nul komma niks! Die moet je gewoon aankopen en in de originele versie uitzenden.

  Ik had het overigens niet over alle Belgen, maar specifiek over die Belgen die ervoor kozen om een remake te maken van De luizenmoeder. Zend het origineel uit en wees creatief in het bedenken van je eigen dingen. Die kunnen wij en andere buitenlanden dan weer op de buis brengen. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse na-apers van Dokter Deen, Gek op Jack, Aaf, Ik weet wie je bent enz.

 15. arjan

  Wat hebben we hier in Nederland toch een geweldige waardeloze regering.
  Er loopt een (K)Wiebes rond die denkt het wel te weten met zijn aardgas problemen maar het is een VVDer en deze mensen belazeren de kluit .
  Mensen let op als (K)Wiebes zijn zin krijgt betalen we straks on eigen scheel an de belasting op aardgas dank zij de VVD.

 16. Olé

  Arjan, hоu je bеk te zeiken!

 17. arjan

  Ole Daar kom je wel achter als ze belasting heffen op het gas gebruik en dan lach je niet meer want we hebben hier en regering die alleen maar denkt aan de rijken.

 18. chris

  De goede kijkcijfers voor de Luizenmoeder kwamen in een stroomversnelling, toe André van Duin bij DWDD deze serie aanbevool en er gelijk een polonaise van maakte. Voor de goede orde het is was zeker niet zijn bedoeling om deze serie aan te bevelen voor de nu verleende prijs. Heb de meeste uitzendingen gezien, wel grappig, maar op het laatst erg oubollig en minder geloofwaardig.

 19. chris

  toe = toen

 20. Sen

  Aanbevool?

 21. Omroep Sletje

  Ik wordt hier weer helemaal geil van…….

 22. Lambert

  Prestigieus?
  IS 100x beter, daar gaat het echt ergens om.
  De Luizenmoeder is goedkoop volksvermaak, niveau Boer Zoekt Vrouw.
  De laaggeschoolden vinden dit geweldig, zij kijken ook alleen maar tv.

 23. anoniem

  Hmm, heb nog steeds geen zin mijn kabelaansluiting opnieuw te activeren :-)

 24. Anoniem

  @Jo: ik trok te snel een conclusie wat betreft mijn laatste zin. In het vervolg zal ik proberen beter te lezen en tot 10 te tellen.
  Daarnaast dacht ik ook niet aan het verschil tussen quiz-programma’s en een drama/fictieserie. Ik zal dus ook proberen langer na te denken.
  Enige kanttekening die ik wel wil maken is dat het bij een adaptie van een bestaande (drama) serie nog best pittig kan zijn om die ook te laten slagen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.