De Luizenmoeder wint tv-prijs Zilveren Nipkowschijf

De NPO 3-hit De Luizenmoeder van Diederik Ebbinge en Ilse Warringa is de winnaar van de prestigieuze tv-vakprijs Zilveren Nipkowschijf. Het programma won van Ersin in Wonderland en In het Spoor Van IS. Dat bleek vanmiddag bij de uitreiking. De Nipkowschijf gaat in principe altijd naar een programma van de NPO. Er heeft slechts één keer een commerciële titel gewonnen, namelijk Barend & Van Dorp in 2002. Die RTL 4-show was een soort RTL Late Night, maar dan wel goed.

De afgelopen jaren (2017 tot en met 2010) ging de prijs naar Schuldig, Zondag Met Lubach, Onze Man In Teheran, Ramses, Het Nieuwe Rijksmuseum, O’Hanlons Helden, De Wereld Draait Door en Kijken in de Ziel.

Waarom heeft De Luizenmoeder dit jaar gewonnen? “In een land dat bij het minste of geringste tot op het bot is gepolariseerd, konden we tien weken hartelijk lachen om onszelf en onze stokpaardjes, dogma’s en sociale ongemak. En we bleken daar behoefte aan te hebben: kijkcijferrecords – zowel ouderwets lineair als in de vorm van moderne stream starts – sneuvelden week na week“, aldus de Nipkowjury.

NPO-voorzitter Shula Rijxman is in extase: “Wij feliciteren de makers van De Luizenmoeder en Vroege Vogels en de collega’s van AVROTROS en BNNVARA. Waardering van ons publiek vinden we ontzettend belangrijk, maar we zijn ook zeer vereerd met deze gezaghebbende onderscheidingen van mediajournalisten voor programma’s van de publieke omroep.

Momenteel wordt er gewerkt aan een tweede seizoen van De Luizenmoeder. Na het gigantische succes van de eerste serie zijn de verwachtingen hooggespannen.

De Zilveren Reissmicrofoon voor beste radioprogramma gaat naar Vroege Vogels.

Foto: AVROTROS

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen