Waylon geflopt op Songfestival: AD legt uit waarom

Geplaatst op Mon 14 May 2018 om 10:30

Door de agressieve houding van Waylon ten opzichte van critici was deze editie van het Eurovisie Songfestival minder vrolijk dan voorgaande edities. De zanger blies hoog van de toren, maar zijn keuze voor het liedje Outlaw In ‘Em bleek zaterdagavond uiteindelijk toch de verkeerde te zijn geweest: Europa beoordeelde onze inzending met een achttiende plek. Oftewel: Waylon is geflopt op het Eurovisie Songfestival. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Het AD wijt het aan de zanger zelf.

Het AD, dat net als De Telegraaf werd geboycot door Waylon, kopt vandaag: ‘Waylon heeft mislukken missie aan zichzelf te wijten’. “Hij had voor de winst willen gaan, maar kwam daarbij geen moment in de buurt.”

Na afloop van de Songfestival-finale maakte Waylon winnares Netta belachelijk: “Een paar jaar geleden won een vrouw met een baard, nu een dame die een kip nadoet.

AD-reporter Stefan Raatgever: “Hij doet er beter aan naar zichzelf te kijken. Want dat de Nederlandse Songfestivalinzending als mislukt moet worden beschouwd, heeft die inzending aan zichzelf te wijten.

Waylon nam in aanloop naar het liedjesfestijn ‘de ene verkeerde beslissing na de andere’, zegt Raatgever. Om te beginnen koos hij uit de vijf liedjes die hij in DWDD liet horen ‘uitgerekend het minst toegankelijke lied’. Bovendien begrepen veel mensen zijn act met de agressief ogende dansers niet.

Volgens Raatgever moet de AVROTROS zijn rol in deze Songfestival-mislukking goed gaan evalueren. Waylon had te veel vrijheid, meent Raatgever. “Hij negeerde suggesties vanuit de selectiecommissie dat andere songs wellicht geschikter waren dan Outlaw In ‘Em.”

De Songfestival-deskundigen van de AVROTROS moeten meer invloed krijgen, meent hij. “De huidige opstelling is te laks om in de buurt te komen van de eindzege.”

Het AD-artikel ‘Waylon heeft mislukken missie aan zichzelf te wijten’ kunt u hier lezen.

Foto: William Rutten, Avrotros
62 Reacties op “Waylon geflopt op Songfestival: AD legt uit waarom”


 1. Kees Jan

  Deze versie kostte ruim 30 miljoen Euro, dat was te weinig om een fatsoenlijk decor neer te kunnen zetten met ledschermen. Dus namen de kandidaten die zich dat konden veroorloven, dat zelf maar mee. Is Nederland bereid om wel voldoende (40 miljoen?) uit te geven? Volgens mij niet en daarom stuurden we Waylon en mocht hij zijn gang gaan.

 2. Sjaak

  Spijker op de kop.
  Dit soort beslissingen aan een narcist overlaten vraagt om ellende.
  Met een copy van een jaren 80 deuntje kom je er niet.

 3. Paty Brard

  Dat rustige liedje wat Waylon liet horen bij DWDD was het mooiste en meest geschikt. Maar ja, Waylon is een beetje erg eigenwijs en luistert bijna nooit naar iemand.

 4. tammer

  Suffe gedateerde Engelstalige bejaardenmeuk. Een Hollander in het Engels heeft so wie so al iets heel erg droevigs. Hopelijk horen we er nooit meer iets over.

 5. Otto Groeneveld

  Wees toch realistisch allemaal. A/ Het is met deelnamen van Australië, Israël geen ESF. B/Sinds het meedoen van zwaar corrupte Slavische landen en hun afschuwelijke kattengejank is het gedegradeerd tot een blamage van de bovenste plank.C/ Commercie en nichten
  die zich vreselijk aanstellen dat is deze rommel. D/Gewoon nooit meer aan meedoen.

 6. Robert

  Zeer zwak van die Raatgever om nu nog even uit te halen. Dat is makkelijk scoren zo.
  Hij is achttiende geworden, toch niet zo gek op dit festival.
  Als een kip kan winnen weet je toch meteen waar het over gaat, niks dus.

 7. Tamara

  Otto, ik weet niet of je het weet, maar Israel doet al sinds de jaren 70 mee aan het ESC.

  De meeste Slavische landen waren dit jaar tijdens de finale niet van de partij omdat ze de halve finale niet overleefd hebben.

  Volgend jaar gewoon Armin en Sharon sturen, dan komt het het helemaal goed

 8. Jos

  Welke liedje had waylon dan beter kunnen zingen. Volgens mij had het niks uitgemaakt. Oke hij zou een paar plaatsen misschien hoger eindigen, maar de winaar stond dit seizoen al vast. Pesten is nu eenmaal iets wat over de hele wereld aandacht vraagt en daar heeft mevrouw kip heel goed op in gespeeld. Gaan we ooit nog iets van haar horen. Nee natuurlijk niet. Was het leuk liedje, nee, maar de boodschap was goed en duidelijk. Daarnaast is de volgende eurovision in jeruzalem. Dat is best opmerkelijk. Omdat meestal in de hoofdstad het eurovision wordt gehouden en trump een paar maanden terug nog had geroepen dat jeruzalem de hoofdstad moest worden van israel. En daardoor allemaal rellen uitbraken.

 9. Ron

  Het liedje was te goed voor het ESF, dat was het hele eieren eten. Maar daar komt bij dat Europa niet van country rock houdt. En dan valt een 18e plek eigenlijk best nog wel mee. Dus meer bemoeienissen van een commissie moet je niet willen, laat het aan de artiest over die weet als geen ander wat goed is. Zeker een Waylon en niet een groepje mensen wat nog nooit wat gepresteerd hebben op zanggebied laat staan een act op een podium hebben gegeven. En daarmee valt deze Raatgever, die hier mee echt geen raad geeft, flink door de mand als een zuurtje….

 10. anonymous

  Waylin is eigenzinnig en doet wat hij wil.
  Niets mis mee.
  De winnaar is een zingende kip, waar hebben we het over.
  De schrijver van dit stukje had nog een persoonlijke vete uit te vechten omdat hij werd
  geboycot voor Waylon.

 11. anymousin

  Zielig hoor, deze natrappende en zure journalist van het AD.

 12. anonymous

  Als Waylon een ander liedje had gekozen was het resultaat echt niet beter.
  Een zingende plofkip heeft gewonnen mensen, heeft niets met muziek te maken.

 13. robb

  Led licht of niet het was een lied zoals Waylon zich wil presenteren en dat is mislukt ,wie heeft bedacht dat er dansers bij moesten Pannekoek of Waylon was de grootste fout bij dit lied had hij met zijn band erbij moeten doen zoals hij normaal op het podium staat met op het groot scherm het wilde westen van amerika er achter,de zingende kip je kan er over zeggen wat je wil het heeft toch zowel bij de vak en publiek jury gescoord zij had de x factor deze keer..

  Otto Groeneveld : De punten die Waylon kreeg kwamen uit de Slavische landen.

 14. T

  Sinds Anouk hebben Nederlandse artiesten het idee dat ze het songfestival-publiek kunnen verheffen. Met goede performances en met redelijk goede liedjes.

  Wat ze niet doorhebben is dat het Europese publiek gewoon geentertained wil worden. Gewoon een leuk liedje, al dan niet met een gimmick hier en daar. Iets wat direct blijft hangen, niet zozeer iets wat je na 4 keer luisteren pas gaat waarderen.

 15. Banaan

  Alsof het buitenlandse stemmers en jury’s ook maar ene drol uitmaakt dat Waylon woorden had met twee flutkrantjes. Als ze het al wisten. Nee, dit is gewoon het AD dat zijn gram wil halen. Oké, op één punt hebben ze gelijk: de agressieve dansers. Ik denk dat die agressie wat punten gescheeld heeft. Verder was Waylon duidelijk een van de beste zangers van de 43, zo niet de beste.

 16. ai

  Deze eigenwijze en arrogante junk moet heel snel wieberen en nooit meer terugkomen brrrrrrrrrrrrrrr.

 17. Zalmneusje

  Je moet de beslissingen juist niet allemaal aan de uitvoerder overlaten. Die zal altijd subjectief naar zijn eogen bijdrage kijken. Zeker zo iemand als Waylon, die heeft bewezen alleen aan zichzelf te denken. Zelfs nu weet ie het nog zo te draaien dat het aan alles en iedereen lag, behalve aan zijn ondermaatse nummer. Volgend jaar hopelijk een artiest die zich enigszins laat kneden, uistert naar suggesties en deze ook serieus neemt.

 18. Enzo Voort

  Ondergang en ellende zijn de onvermijdelijke gevolgen van hoogmoed.

 19. E. Jansen

  Ach betwetertjes… als hij had gewonnen had iedereen hem geroemd om z’n keuzes en eigenzinnigheid… Hypocrieten zijn jullie allemaal!

 20. Joco

  Hoezo allemaal? Lees jij alleen negаtieve berichten of ben je scheel?

 21. E. Jansen

  Ik heb het over ‘de betwetertjes’… Goed lezennnnnn!!!

 22. Otto Groeneveld

  10.52 je en? Het ligt, net als Australie niet in Europa. Nederland mag toch ook niet meedoen aan het MOF.

 23. Insider.

  @E.Jansen
  Was het niet de beroemde schrijver George Bernard Shaw die antwoordde op de vraag Wat is een hypocriet?

  Een hypocriet is degene die een ander hypocriet noemt.

 24. Nope

  Een grote poppenkast Songfestival.
  Die Stefan Raatgever wat een e ikel, zet hem naakt op straat met bord om zijn kop, Ik verneder heel graag Waylon.

 25. E. Jansen

  @ Insider: Whatever… Is het niet E. Jansen die zich daar niks van aantrekt?…

 26. Insider.

  Dat bedoelde Shaw dus.

 27. Marijke

  T, ik geef je helemaal gelijk. Onze staging stelt al jaren niks voor. Alle goede bedoelingen ten spijt met ambachtelijke muziek, je moet een totaalpakket afleveren, en niet de beeldregie e.d. er maar wat halfslachtig bij te doen, te elfder ure nog eens een clip afleveren, direct in maart het hele concept op de plank en anders maar niet. Israël, maar ook Oostenrijk (prachtige beelden en staging die het lied omhoog brengen). In hetzelfde concept, bandje op het podium en dat was het dan, heeft alleen Albanië erg goed gescoord met i.d.d. een toegankelijker poprocksong.

 28. Karin.

  @E. Jansen, Nergens blijkt uit dat je die betweters persoonlijk aanspreekt, bijvoorbeeld door gebruikmaking van een apenstaart. “Ach betwetertjes” kan op meerdere manieren worden opgevat, namelijk als aanspreekvorm van enkel de betweters (endan nog is het onduidelijk wie dat zijn) of van alle bovenstaande personen.

 29. niem

  Als Waylon de juiste beslissingen nam dan had hij nu niet deze manager en was hij al doorgebroken. Iedereen ziet zijn talent, maar tot een album met hits heeft het niet geleid. 37 en grootste solo hit is Harry de Hengst. Kansloos dus om hem de vrijheid te geven dat kan hij namelijk niet aan. Zie zijn drugsproblemen in het verleden, omzwervingen en verbroken relaties.

 30. StefanV

  Het AD heeft gelijk, maar gaat in z’n analyse nog niet ver genoeg. Niet alleen Songfestival-deskundigen moeten invloed hebben, maar ook het publiek. Want of je het nu leuk vindt of niet: op het Songfestival word je alsnog met de mening van het publiek geconfronteerd. Die mening telt voor 50 procent en we hebben zaterdag kunnen zien dat die mening het verschil kan maken.

  Het klopt dat Waylon het meer bij zichzelf moet zoeken. Hij doet alsof Europa hem niet begreep, maar dat is in eigen land ook het geval. Zijn nummer bungelt al weken in de Tipparade, ondanks stevige airplay op Radio 2, waar het nummer Topsong is geweest. Het is sinds 2003 niet gebeurd dat de Nederlandse inzending voor het Songfestival de Top 40 niet haalde. En de huidige positie, nummer 6 in de Tipparade, is de slechtste notering sinds 1993. We zullen komende vrijdag zien of daar nog verandering in komt.

 31. Me

  Hij had wat meer coke moeten nemen voor zijn optreden.
  Het was gewoon een flut liedje van een over het paard getilde zanger.
  Maar dat Israël gewonnen heeft met die kip is ook absurd

 32. E. Jansen

  @ Karin: Het eeeerrrssstte wat ik noem zijn ‘betweters’, dus daar was mijn relaas aan gericht…. Weet je, als je wil kun je altijd wat anders erin zoeken… doe je best zou ik zeggen! Ik heb wat beters te doen… fijne dag verder!

 33. Sam

  Niem, wat je nu zegt is onzin

  Harry de Hengst heeft nooit in de Top 40 gestaan, overigens is de grootse solohit Wicked Way ( met 10 weken in de Single Top 100 en peak 10)

  http://dutchcharts.nl/search.asp?search=waylon&cat=s

 34. Sam

  en daarnaast hoef je niet perse succesvol in de charts te zijn om volle zalen te trekken

 35. StefanV

  @Robert: zeer mee oneens. Journalisten horen kritisch te zijn; dat is hun werk. Er valt meer dan genoeg te zeggen over de tegenvallende prestatie van Waylon. Je kunt daarbij focussen op de artiest en zijn keuzes (gegokt en verloren), maar ook op het totale proces.

  Feit is namelijk dat Nederland al jaren geen fatsoenlijk Nationaal Songfestival meer houdt. Steevast wijzen we op voorhand een artiest aan en dan hopen we maar dat diegene met een goed liedje komt. Dat pakt soms goed uit (zoals bij Anouk en The Common Linnets), maar soms ook niet. Waylon zat in de zwakste van de twee halve finales; de andere halve finale was hij waarschijnlijk niet eens doorgekomen.

  Bijna alle landen die hoog zijn geëindigd, houden een Nationaal Songfestival of enige vorm van voorselectie. Garanties heb je nooit, want het publiek in IJsland mocht ook kiezen en zat hun keuze – letterlijk “Oir Choice” – onderaan eindigen. Maar het was wel hun keuze, in tegenstelling tot de inzending van Nederland, want dat was Waylons keuze.

 36. niem

  In mijn omgeving kennen meer mensen Harry dan WW. Zijn fanclub heeft altijd de opkomst van 2: Waylon en zijn ego.

 37. StefanV

  Ik word trouwens ook doodmoe van de opmerkingen over “ambachtelijke muziek” of “echte muziek”. Het klinkt even bizar als elitair. En de ondertoon is: laten we vooral niet iets sturen dat modern of gewaagd is. Maar ja, volgens mij is dat inherent aan de conservatieve muziekcultuur in dit land.

 38. Hermann Boring

  Verliezen van een zingende kip. Ik snap Waylon’s frustratie wel.

 39. joost

  Goeie stem, goeie country en west zanger.
  Helaas geen enkel gevoel voor T V.
  Zeker niet als je komt met een nep gitaar band, die circus artiesten blijken te zijn, die als gekken door het beeld springen en zo de aandacht voor jou afleiden. Foutje!
  Dan ga je af.

  Zoek een betere manager, waarnaar je ook luistert.

 40. Adonis

  Het zou Waylon sieren als hij eerlijk toegaf dat hij gewoon echt het verkeerde nummer heeft doorgedrukt bij de selectiecommissie. De uitslag bevestigt dit naar mijn mening helemaal. Waylon begint zelf over “de kip” als concurrent, maar moet net wat verder kijken naar nr 3 & 4. Oostenrijk & Duitsland zijn ditmaal ook heel ver gekomen met goed gezongen atypische songfestivalnummers. Dus als Waylon met willekeurig één van zijn andere vier nummers was gegaan, had dit best wel eens top 3 kunnen scoren aangezien hij zowel qua stem als performance in elk geval zeker niets minder is dan Oostenrijk & Duitsland waren. Kortom, prima als Waylon over 4 jaar weer mee wil doen (zoals hij zelf aangeeft), maar AVROTROS geef hem dan vooral niet zoveel carte blanche als dit jaar.

 41. Momo

  Waylon was niet veel soeps, maar die vette kip was duizend keer erger. Maar ja, het toont aan hoe diep het Songfestival gezonken is.

 42. aammehoela

  Waylon gokte op punten uit Oost-Europa. Die houden wel van stevige rock. Op zich kwamen daar wel de punten vandaan, althans de vakjury, maar de ons omringende landen vonden het niets. Maar je kunt wel kritiek hebben, zolang zo’n belachelijk liedje wint ben je kansloos. Met weemoed denken aan dat liedje van vorig jaar, Portugal. Dat had klasse en verdiende een hit te worden. Hopelijk boycotten alle zenders het winnende liedje, zodat het nergens in een hitlijst beland.

 43. Kaaskijker

  Stefan Raatgever is enkel uit op een wraakoefening. Met poezelig de Telegraaf en AD te woord staan stijg je nul posities. Noch met na afloop ‘de kip’ benoemen.

  De grote papieren media heeft daar wel een handje van: wij beoordelen jou, jij als artiest niet ons. Terug in je hok of anders maken we je iedere dag kapot.

  Waylon heeft een stevig country-rocknummer afgeleverd waar ik persoonlijk wel aan toe was. Kan me zo voorstellen dat ze in het Oostblok achter het Ijzeren Gordijn onze jaren ’80 Aerosmith sound nooit meegekregen hebben en dus ook niet echt “the freedom” begrijpen. Dat geeft niet, ik snap hun Oostblok muziek ook vaak niet. Die verscheidenheid maakt het ESF.

  Helaas wint met enige regelmaat vooral verscheidendheid qua maatschappelijke statements zoals pesten, LGTB en minority diversity. Die acts zijn eendagsvliegen. Het levert geen grote internationale sterren op waar je albums van koopt. Volgende jaar fluisteren we elkaar toe: hoe heette die Israëlische kip ook al weer? Jetta, Netta, Betta? Verwacht geen grote (televisie) optredens op festivals van haar. Haar stem klonk niet bepaald als een klok.

  The Oostenrijkse Cesar Sampson was mijn persoonlijke favoriet op de overwinning. Die gast, daar gaan we meer van horen. Die kan je wel boeken voor een optreden wetende dat hij het live zonder muziekband ook wel redt.

 44. Sam

  helemaal met Kaaskijker eens

  Die Cesar Sampson had gewoon moeten winnen, in plaats van die kakelende kip of die stoeipoes die als 2e geeindigd is, en dit had ook gebeurt als er alleen uitgegaan was van jurypunten, maar zoals altijd blijkt ook nu weer dat de televoters totaal geen verstand van muziek hebben en alleen maar stemmen op onzinacts of nummers waarvan je van te voren weet dat die gene de plank live totaal misslaat.

 45. yoshi

  nou zeg zuurpruimen en AD en Telegraaf.. 18de plek.. het kan altijd erger zeg ik dan zelf. Blij zijn met wat je heb bereikt. Finale plaats is toch al prestatie opzicht?!

  Het AD en Telegraaf zijn toch al kranten die niks te doen hebben dan alleen maar negatief te zijn. Wat een rotleven moet je hebben als je daar werk!

 46. James

  Dat je als krant serieus aanbevelingen gaat doen na het zien van het songfestival. AD neem dat songfestival iets minder serieus a.u.b.

 47. Wie ben ik

  Volgend jaar gewoon Ben & Ruurd sturen en het succes zal daar zijn!

 48. gerdien

  Het is inderdaad zuurpruimen van Raatgever. Feit is dat er 48 landen meedoen en er is geen peil meer op te trekken wat wel en niet scoort. Feit is ook dat in dezelfde regionen als Waylon bijvoorbeeld Noorwegen terecht kwam die vooraf nog werd getipt voor de overwinning en zo gingen er wel meer ‘zekerheidjes’ ten onder. België bijvoorbeeld. Vooraf door de muziekkenners (en de Telegraaf) getipt als favoriet. Roemloos ten onder in de halve finale. Heeft onze Waylon het ondanks dat rare ballet nog niet eens zo slecht gedaan Eerst maar eens die televoting eruit, al is dat natuurlijk tegenwoordig een spekkoe met maar lieft 20 toegestane sms-jes à 0,45 p.s. per persoon. Drie keer raden wie dan twintig berichtje sturen en op wie er dus een bombardement met banners werd losgelaten door het Isreaëlische Songfestivalbureau. Hint: dat zijn geen 30+ers die van countryrock houden. Terug naar 1 berichtje p.p. of gewoon heel ouderwets een steekproef vragen en dan gewoon in één keer weer de stemmen van het gewone volk en de zogenaamde vakjury (sinds ik weet dat Vader Vol daar in zat kan ik die toch al niet meer serieus nemen) . Anders gaat het ESF definitief aan de commercie en de maffia ten onder. Want waar niemand het over heeft: waar kwam al die televoten voor Italiïe ineens vandaan? Zuivere koffie? Nee, dit is geen grap, je kan wel op je vingers natellen dat daar is gesjoemeld.

 49. Henriette

  Vond het liedje ook niet geweldig maar het AD moet niet zo zeuren. Wanneer hebben ze nu eens iets positiefs te melden over Waylon? De meeste inzendingen waren minder dan de Nederlandse. Degene die de kop heeft bedacht is zeker met het verkeerde been uit bed gestapt. Bah, zelfs nog te min voor de kattenbak deze krant.

 50. Karin.

  @E. Jansen, Moeilijk, hè. Het snappen.

 51. Angelo

  eerst maar eens al die nep Europese landen eruit gooien! Engeland, Australië, Israël, Turkije etc

 52. Simon

  Volgend jaar Dries Roelvink met Boef naar het songfestival dus dan gaan we eindelijk weer eens winnen.

 53. Sven L.

  Goeie song, goed optreden. Punt. Dat natrappen is wel erg kinderachtig.
  Ik denk wel dat je meer urgente thema’s in je liedje moet nemen, dat scoort blijkbaar. Outlaw in em was wellicht iets te algemeen en dan raakt het de kijker toch minder.

  Volgend jaar weer met frisse (tegen)zin meedoen :-)

 54. Robbie

  Als je het niet snapt dan ben je niet intelligent genoeg, zei Waylon. Dat doet me denken aan het sprookje De kleren van de keizer. Met deze opmerking heeft Waylon zich weggezet als dom. Jammer want het is een goede zanger, met goede goede muziek. Verkeerd podium, dat hij als hij echt intelligent was kunnen weten. Goede zanger maar ik vind het een rare kwast. Stond bij aankomst op Schiphol met een zonnebril, maar het was zondag in de omgeving van Schiphol slecht weer. Maar hij was zo slim dat hij dat niet door had.

 55. Actries van Houten

  Waylon heeft inderdaad verloren van een zingende kip. Hij werd achttiende, dus verloor hij ook van zestien andere acts.

 56. Piet

  Ik wens Waylon veel succes met zijn karakter!

 57. anoniem

  Ter info:

  https://www.nu.nl/songfestival/5265746/waylon-noemt-racisme-reden-boycot-media-tijdens-songfestival.html

 58. E. Jansen

  @ Karin: Want jij snapt het allemaal, tsjonge… Noemen ze dat niet toevallig ‘betweters’?… En inderdaad, het is heel moeilijk je te snappen!

 59. Ron

  Waylon wil over een paar jaar weer maar dit moet voorkomen worden dan kan je nog beter Dries naar het Eurovisie Songfestival sturen.
  Waylon denkt dat hij alles kan doen en zeggen, hij is de nieuwe Dotan.

 60. Ron

  Waylon wil over een paar jaar weer maar dit moet voorkomen worden dan kan je nog beter Dries naar het Eurovisie Songfestival sturen.
  Waylon denkt dat hij alles kan doen en zeggen.

 61. Charles

  Hoogmoed komt voor de val Waylon. Met het door Ilse de Lange geschreven nummer was het resultaat beter. Stop er maar mee.

 62. Madala van Koekelare

  Het hoge woord moet er uit: Willem is dik en kan niet zingen. Hij speelt zangertje en dat zie/hoor je. Hij moet gewoon drugs in Apeldoorn gaan verkopen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.