NPO 1 wil minstens 20 procent marktaandeel voor M

Geplaatst op Mon 14 May 2018 om 11:00

NPO 1 wil dat de talkshow M van Margriet van der Linden, die vanaf dit jaar het zevenuurslot deelt met De Wereld Draait Door, minstens 20 procent marktaandeel gaat scoren. Dat zegt Frans Klein, tv-directeur van de NPO, in de Volkskrant. Van der Linden zal flink balen dat het uitgerekend vandaag, op de premièredag van M, ontzettend mooi weer wordt. Van alle mensen die vanavond om zeven uur wél de televisie aanzetten, wil Klein met M in elk geval eenvijfde bedienen.

Klein geeft M de tijd om te groeien. “In tegenstelling tot wat buitenstaanders misschien denken, gaan we niet meteen zitten turen naar kijkcijfers. Of ik een doel in gedachten heb? Zeker. Als het lekker weer is, doen veel mensen iets anders. Daarom zeggen kijkcijfers in deze periode minder.”

Hij vervolgt: “Wel is het belangrijk dat een flink deel van de resterende kijkers naar Margriet kijkt. Ik ben tevreden als deze talkshow een marktaandeel van 20 procent haalt. Dat is iets lager dan het gemiddelde bereik van NPO 1 in de avond: vorig jaar was dat 23,9 procent.

De afgelopen weken was op het tijdstip van DWDD het programma Tijd voor MAX te zien. Die talkshow zat vorige week op net iets meer dan 20 procent marktaandeel.

Tv-kenner Angela de Jong zegt in de Avrobode dat ze geen DWDD-achtige cijfers verwacht. “Dezelfde kijkcijfers zal ze niet halen, simpelweg omdat er in de zomer minder tv wordt gekeken. Het voordeel daarvan is wel dat Margriet zich in de luwte kan ontwikkelen.”

Bovendien krijgt ze de kans om zich, net als Eva Jinek, te bewijzen. En ze heeft het tijdstip mee; Tijd voor MAX haalde ook goede kijkcijfers, terwijl het zo anders is dan DWDD.”

M begint vanavond om 19.00 uur op NPO 1. Een promo:

Foto: KRO-NCRV
50 Reacties op “NPO 1 wil minstens 20 procent marktaandeel voor M”


 1. André

  presentatrice Margriet van den Linden is lesbisch,
  producente Irene van den Brekel is lesbisch,
  scepterzwaaister Shula Rijxman is lesbisch.
  Oh, wat zal die talkshow gezellig worden.

 2. Henkie98342

  Het zal wel over ‘alle mannen zijn stom’ gaan

 3. JasperV

  Dat kan mijnheer Klein wel willen maar dat gaat niet gebeuren, M mist daarvoor de uitstraling.

 4. hihi

  Toch handig dat ze een programma gepresenteerd door een lеsbo M noemen. Als je vraagt “Heb je M nog gezien?” en ze horen “Heb je hem nog gezien?” weten ze alsnog waarover je het hebt. Chapeau!

 5. Sjaak

  Drammerige gutmensch televisie van de VARA. Bah

 6. Ron

  Ben benieuwd. Alleen jammer dat ze nu maar tot half juni te zien is en dan moet stoppen vanwege het WK. Niet echt een kans om echt te groeien.

 7. Willemijn

  @André
  Heb een verrassing voor je lieverd. Jouw moeder en ik he. Moet ik verder gaan?

 8. anonymous

  M wordt een grote flop omdat Margriet gewoon geen leuke
  presentatrice is

 9. frisko

  Van het promotie filmpje had ik mijn buik al vol! Dus dit gaat het niet worden!

 10. ycheweiz

  Tv bijbel. 1)authentiek 2) empathie 3) vakbekwaam 4)gezond kritisch 5) ad rem 6) kunnen luisteren 7) grappig
  Dit alles heeft miss P*T niet, dus flop.

 11. Ralph

  @Sjaak: Het is KRO-NCRV.

 12. Insider.

  Als alle mensen die M bij voorbaat afkraken vanavond kijken om hun gelijk aan te tonen, verwacht ik een kijkcijfer van boven de 1 miljoen. En of ze morgen daar dan weer een antwoord op hebben? Ongetwijfeld. Dan zijn het de bejaarden die niet kunnen schakelen of NPOaanhangers . Dat zij dan zelf ook in de cijfers zitten? Ja dat was omdat ze natuurlijk wel hun gelijk wilden zien.
  Vraag me trouwens af wat voor leven je leidt als je je al druk maakt over een programma dat nog niet uitgezonden is.
  Doet me denken aan het spreekwoord “‘een mens is het meest bevreesd voor het lijden wat hij vreest. Maar dat is altijd minder wat hij uiteindelijk te dragen heeft.”

 13. Kaaskijker

  Het enige wat ik vraag zijn iets actuelere onderwerpen dan Tijd voor MAX. Ik snap dat ouderen het prachtig vonden maar mij bracht het weinig in vervoering. Heb afgelopen weken dan ook niet gekeken.

  Matthijs van Nieuwkerk is niet per se grappig, dat vraag ik dan ook niet van Margriet. Claudia de Breij dacht dat wel eens te moeten doen; grappiger zijn dan de gasten. Dan denk je alleen maar aan de exacte formulering van je grap en luister niet echt meer naar je gasten.

  Het decor ziet er oprecht leuk uit en het Thijs Boontjes dans & showorkest kan je geen buil aan vallen. De vrienden en van Douwe Bob. Altijd gezellig! Dus zo prematuur vooraf heeft het mijn zegen.

 14. ai

  flop flop gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap

 15. StefanV

  Het inderdaad reëel om in termen van marktaandeel te spreken, want in de zomer kijken veel minder mensen televisie en bij mooi weer zijn veel mensen ‘s avonds buiten.

  Wat alle cynici en criticasters betreft: eerst kijken, dan oordelen. Het programma heeft mogelijk tijd nodig om z’n draai te vinden.

 16. X

  Ik laat me verrassen. Vond haar de Tafel voor taal leuk doen

 17. Sjaak

  @Insider: Smoel dicht
  @Ralph: Bakkes houwe

 18. Freek

  Wat zou Margriet normaal op maandag rond 19:00 uur doen met buiten 25 graden??

 19. arie

  Dat socutera haar, niet om aan te zien.

 20. LD

  De grote SJW-show? We gaan ‘t zien.

 21. aammehoela

  Het fraaie weer zal voor weinig kijkers zorgen. Wellicht komende donderdag een beter beeld. Maar het marktaandeel zal best rond de 20% uitkomen. Toch wel weer het gevoel dat de meerderheid in Hilversum/Amsterdam geen hetero is. Men heeft het dan wel eens over afspiegeling van de maatschappij, maar als je het percentage lesbiennes/homo’s bekijkt in de tv-wereld dan steekt deze ver boven het gemiddelde uit. Soms geeft het niet, maar wel met types als Gordon.

 22. Gtr

  Nu al indekken van Klein

 23. De Blije Belg

  Ik kijk!

 24. Idioterie

  Ze heeft de gunfactor gewoon niet! Ik schat voor de eerste keer 480.000 kijkers, tweede uitzending 420.000, derde uitzending uit de top 25 van SOK

 25. Ikke

  Over 4 uur begint nieuwe dagelijkse talkshow op NPO1. Probeer net via Google de webpage van M te vinden. Om te kijken wat onderwerpen van vanavond zijn. Anno 2018 en nergens iets te vinden. Hallo KroNCRV, wat zijn in godsnaam de onderwerpen vanavond???

 26. Mark

  LOL, begint mss met 12% (door het mooie weer), en gaat vanaf volgende week naar 10% en in de zomermaanden onder 10%.

 27. LD

  De gastenopstelling van de stoelen lijkt op RuR

 28. Banaan

  @Ikke

  Logisch. Op een achterlijke naam als M valt niette gooelen. Hier heb je de website: https://www.kro-ncrv.nl/m Niet dat je dáár veel wijzer wordt.

 29. Banaan

  @Ikke

  Logisch. Op een achterlijke naam als M valt niet te googelen. Hier heb je de website: https://www.kro-ncrv.nl/m Niet dat je dáár veel wijzer wordt.

 30. RaymondVL

  Een mannenhaatster met een kortpittig kapsel. Ja echt, dat wordt een klapper hoor. Zet de koffie met koekjes alvast klaar. Het domme klootjesvolk gaat weer jaknikkend voor de buis staren.

 31. Mark

  Everybody’s got a little outlaw in M…

 32. Ben

  Arie Boomsma in de eerste uitzending, dat zegt al genoeg…

 33. Michelle

  Een eerste oordeel

  Was leuk onderhoudend beetje humor. Kan best wel wat worden.

 34. animo

  Het moet zijn vorm nog krijgen.

 35. Erik van Dijk

  Beetje kabbelend, niet onder de indruk. Zeker geen verbetering tov Tijd voor Max de afgelopen weken. Ze probeerde nog een Man bijt hond itempje, maar niet geslaagd. Morgen nog een keer proberen.

 36. ano@niem.nl

  Helemaal ruk, gemaakte humor en slechte interviewster. Wordt ook niet beter.

 37. Johan

  Ano@niem..zeker geen fan van de publieke omroep?

 38. Tijn

  Prima eerste aflevering. Margriet deed het prima, zichtbaar wat nerveus en nog onwennig maar ze komt vanzelf wel los. Leuk verfrissend decor en goede toevoeging van de band. Dit programma heeft voldoende potentie en gaat zeker nog groeien.

 39. age

  Een verademing, eindelijk eens een programma waarbij de gasten zelf de vragen, aan hen gesteld mochten beantwoorden, zonder onderbroken te worden door de presentator en/of malloten, zakkenvullers, als IK Jan Mulder, een schreeuwende Prem, of Gijp..ín mijn tijd hi hi….

 40. Mediaprak

  De M van M atig. Programma opening (gesprekje met banfleider) ‘gejat’ van Amerikaanse talkshows, De M van M oet dat? Schreeuwerig decor. De M van M ag het weg? De ‘rubroekjes’. De M van M akkelijk scoren. De Volkskrant en Parool lezer zag de eerdere geïnterviewden weer langs komen. De M van M eer van het zelfde. Publieke omroep en zomer talkshows. Op Jinek na geen blijvende relatie.

 41. Uuuh

  Een matig begin, ja. De imitatie van Seth Meyers was tenenkrommend. Matige teksten, niet echt grappig, teveel geacteerd. Vervolgens een te makkelijk gesprek met drie cabaretiers (die ook wel doorpraten als je ze niets vraagt) over Boer zoekt vrouw. Gevolgd door een gesprek met weer een cabaretier wiens moeder ooit bij de Bagwan heeft gezeten. De moeder zelf was nergens bekennen behalve met twee oneliners in een filmpje. Dan een gesprekje met de “schandvlek” van de natie: een ESF supporter met een kip op zijn hoofd. Niet erg spannend en waarbij ik mij ook af vroeg waarom het gesprek op afstand werd gevoerd en Margriet niet even met een microfoon naar hem toe liep. Tot slot de “uber fitte” Arie Boomsma die een quote uit een interview in de Linda en de Volkskrant mocht komen herkauwen. Het komt er op neer dat Arie heel hard bidt en heel hard sport om maar te vergeten dat hij ooit homo-dingetjes heeft gedaan, maar dat hij dat nu natuurlijk niet meer doet maar er wel opvallend veel en graag over praat!
  En Margriet? Die moet vooral dooooorgaan. Ik hoop dat ze morgen niet weer een blik cabaretiers opentrekt maar eens een goed gesprek aan gaat met echte mensen. Misschien wordt het dan nog wel wat…

 42. 123

  Uiteraard gezien, maar het kon mij niet weten vast te houden. Morgen weer een nieuwe kans. :-)

 43. Karin.

  Heeft iedereen die dikke kip die het ESF won nog van de trap zien flikkeren als een ware rolmops? Geweldig was dat.

 44. Feder

  Het viel me tegen. Margriet van der Linden als presentatrice vond ik op zich wel goed, maar de eerste uitzending miste naar mijn mening de urgentie. Ik had verwacht dat de onderwerpen meer gericht zouden zijn op de serieuze actualiteit van de dag. En dan bedoel ik dus niet flutonderwerpen als Boer zoekt Vrouw of het Songfestival maar iets belangrijks uit het nieuws. Door wat te babbelen over weinig urgente onderwerpen is er voor mij weinig noodzaak om naar het programma te kijken. Daarnaast vind ik de muziek van de band erg vervelend. Het deed me denken aan de vreselijke band die bij de De tafel van Tijs (van den Brink) verschrikkelijke muziek liet horen.

 45. Annoniemus

  Word mislukte potten en flikkers show tussen zeven en acht s’ avonds !!

 46. Michelle

  6.
  M

  NPO1
  847.00
  SCHITTEREND GEFELICITEERD MARGRIET

 47. Ikke

  Prima kijkcijfers voor aflevering 1. Maar of dat zo gaat blijven? Ik vraag me na het zien van aflevering 1 alleen maar af WAAROM wil Margriet een dagelijkse talkshow op NPO1? Wat is er zo dringend en urgent dat je mij als kijker dagelijks wil vertellen? Gisteren was het 20 jaar geleden dat Frank Sinatra stierf. Gisteren was het 70 jaar geleden dat de staat Israel werd gesticht. Maar wat krijgen we te zien? Boer Zoekt Vrouw en Arie Boomsma, oftwel trutten tv. Is dat de echte Margriet? Voelt als het bejaarde damesblad met dezelfde naam. Waar is de Opzij gebleven?? Laat de echte Margriet zien, zonder alle talkshow trucjes (met gefronsde wenkbrauwen in de camera kijken, met pen spelen, etc.). Kijkers willen echt, puur, naturel zien. Niet gemaakt, gekunsteld, onecht. Er is al genoeg nep op televisie.

 48. Uit het Vak

  veel reacties van simpele zielen hier zeg

 49. BRAAK

  Frans K. is een kortzichtig baasje die in een droomwereld leeft.

 50. BRAAK

  Je hebt helemaal gelijk gekregen Annoniemus!!!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.