Waylon boycotte AD en Telegraaf vanwege racisme

Geplaatst op Tue 15 May 2018 om 9:01

Waylon heeft het AD en De Telegraaf geboycot op het Eurovisie Songfestival vanwege racistische opmerkingen die hij las. Dat heeft de zanger maandagavond gezegd tegen Humberto Tan in RTL Late Night. De zanger trad op met een aantal donkere dansers om zich heen. “Uiteindelijk was het bericht: ‘Waylon boycot de pers.’ Dat was niet helemaal het geval, maar er werden dingen gezegd naar aanleiding van de eerste repetitie en ik ben daar behoorlijk door geraakt“, zegt hij.

Kritiek kan hij over het algemeen goed aan, aldus Waylon. “Niet door de kritiek die er op een liedje is of de kritiek die je op mij hebt als zanger of persoon – dat mag allemaal – maar het moment dat je dingen gaat insinueren die met racisme te maken hebben… Dat heeft me enorm geraakt.”

Racisme gaat voor Waylon een brug te ver. “Ik las in De Telegraaf – dat zich verschuilde achter iemand anders – dat het net leek of ik een landsheer was die zich leek aanbidden door vier zwarte mannen en nog veel meer van dat soort dingen. Ze bedoelen dus vier slaven. Ik heb ook nog dingen minder genuanceerd gelezen, zoals: ‘Wat doen die apen rondom hem?‘”

Het AD en De Telegraaf creëerden een klimaat, meent Waylon. “Ik moet je heel eerlijk zeggen: ik ben een simpele boerenlul uit Apeldoorn, maar ik heb een enorm geloof in hetgeen wat ik doe. Hetzelfde met deze jongens. We hebben met elkaar geprobeerd iets neer te zetten wat enorm zou kunnen verbinden. Dan is het zo jammer dat er gelijk een toon wordt neergezet die juist die verbintenis kapot maakt. En dat gebeurt in de pers. Ik begrijp het niet.”

Het racismeverhaal komt nu voor het eerst naar buiten. Tot nu toe werd alleen genoemd dat het AD en De Telegraaf te negatief zouden zijn. “Dat hebben De Telegraaf en het AD er zelf van gemaakt. Ik heb dit toen ook gecommuniceerd. Ik kreeg de vraag of het wel handig was om ruzie te maken met het AD en De Telegraaf. Het gaat niet over slim, maar over ergens voor staan. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik direct met racisme te maken kreeg.”

De jongens waren als de dood dat ze naar huis moesten, dat het klaar was. Je zaait onrust binnen een team en dat is wat je als media kan doen: een temperatuur bepalen in een land. Ik vind dat we daar eens mee moeten gaan opletten.”

Lees ook: Management Waylon met mediacode: ‘Alleen positief’ (8 mei)

Foto: RTL
38 Reacties op “Waylon boycotte AD en Telegraaf vanwege racisme”


 1. Henraaij

  Hij heeft gelijk, ik heb die berichten ook gelezen. Het zijn laffe krantjes, vooral die foute van 40-45.

 2. mowl

  Hij kreeg niet met racisme te maken, zijn dansers… En de Telegraaf en AD hebben niks racistisch gezegd. Enkele dat het feit dat een blanke man op een hoger podium staat die zich laat aanbidden door de dansers questionable is.

 3. Ray

  Volgens mij hebben zowel Telegraaf als AD niet veel meer gezegd dan dat de dansers niet bij het liedje passen, en dat vrijwel niemand de act begrijpt. En daar is geen woord aan gelogen.

 4. Henk

  Het zag er inderdaad een beetje raar uit, je kan zo gedreven zijn dat je geen kritische geluiden wil horen.

 5. Rick

  Een lezer zei dat hij als katoenplantagebaas zijn slaven liet dansen. Dat is geen racisme dat is een observatie.

 6. Boris

  @mowl
  Het is helemaal niet twijfelachtig (ja, dat is questionable in het Nederlands!) Wta nou als hij had gezegd dat hij eerst vier zwarte dansers had, maar ze verving door lanken omdat hij het allemaal te “questionable” vond? Dan waren de rapen gaar. Het is nooit goed.

 7. Boris

  @mowl
  Het is helemaal niet twijfelachtig (ja, dat is questionable in het Nederlands!) Wat nou als hij had gezegd dat hij eerst vier zwarte dansers had, maar ze verving door blanken omdat hij het allemaal te “questionable” vond? Dan waren de rapen gaar. Het is nooit goed.

 8. Oproerkraaier.

  Bij het toenmalige Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal, waar destijds behalve de redactie ook nog de drukkerij gevestigd was, ontstonden straatgevechten. Daarbij gooiden belagers de vrachtwagens van De Telegraaf om, staken deze in brand en trachtten het gebouw al vechtend binnen te dringen, wat niet lukte. Het Telegraafpersoneel verdedigde zich en bovendien was het gelukt de rolluiken aan de straatzijde tijdig te sluiten. Er werden ook rollen krantenpapier in brand gestoken. De politie arriveerde pas na drie kwartier volgens verslagen van diverse aanwezige medewerkers van De Telegraaf, zoals fotograaf Jan Stappenbeld.

  Die goede oude tijden.

 9. Oproerkraaier.

  De Telegraaf berichtte in haar eerste editie, die zoals gewoonlijk rond middernacht verscheen en op straat werd uitgevent, dat Weggelaar was getroffen door een steen die zijn mededemonstranten hadden gegooid. Boze bouwvakkers lazen dit. In de volgende editie bracht De Telegraaf als eerste het bericht dat de bouwvakker aan een hartaanval was overleden

  Vuurtje stoken, nog steeds nr 1 van het redactiestatuut.

 10. Deadly Viper

  Waylon heeft gelijk. AD en Telegraaf sensatiekranten zonder toevoegende waarde die zich schandalig gedragen. Net zulke rotzooi als die roddelbladen.

 11. Zalmneusje

  Hypocriet Waylon is juist zelf racistisch door te stellen dat ie ‘enorm verrbindend’ bezig wilde zijn. Dan zijn de dansers dus wel degelijk op hun huidskleur geselecteerd en niet omdat het vier goede dansers waren die toevallig zwart waren. Bovendien, dat woord ‘verbinding’ is ook een lege huls. Zorgt Waylon er door een schreeuwerig optreden met mal springende dansers ineens voor dat heel Europa ergens over tot inkeer is gekomen ofzo? Wat een stuitende hoogmoed.

 12. hanny

  EN NU IS HET KLAAR MET DIE WAYLON

 13. Appelsap

  En over 4 jaar wil ie weer… zijn we klaar mee…. krijgen we weer van dat gezeik

 14. Waylon toch...

  Waylon toch. Eerst roepen dat je gaat winnen. Dan zeggen dat de top 5 realistischer is. Dan 18e worden. Maar dat is dan ineens geen mislukking, want je hebt iets bijzonders neergezet en vastgehouden aan jouw “ding”. Het Nederlands elftal zou hier niet mee wegkomen, na een gênante voetbal nederlaag. Maar jij vindt de 18e positie dus geen mislukking.

  Een zekere mate van zelfinzicht zou geen kwaad kunnen. RTL Boulevard meldde dat een buitenlandse journalist schreef over “de landsheer die aanbeden werd door vier dansers”. Deze opmerking werd ook gemeld door De Telegraaf. De opmerking over “apen” is schandelijk, maar niet gemaakt door AD of Telegraaf journalisten. Dat insinueer je min of meer je wel omdat je het niet ontkracht, noch meldt waar je dat hebt gelezen.

  Velen begrepen het “krumping” niet. Het deed blijkbaar afbreuk aan de act, want na de eerste repetitie zakte je ranking bij bookmakers razendsnel. Dat bleek verder ook uit de televoting resultaten. Europa begreep het dus ook niet. Vele Nederlandse kijkers, binnen- en buitenlandse journalisten vonden het niet passen bij een overigens perfect gezongen nummer. Om dan vervolgens duidelijk onder invloed van teveel drank of iets anders, op redelijk aggressieve toon in het openbaar een vete met een AD videoverslaggever uit te gaan vechten, deed je de das om.

  Niet chique en niet slim. Je verloor daardoor ook de sympathie van vele inwoners van het land dat je mocht vertegenwoordigen en dat leverde nog meer negatieve reacties op, vooral op internet en social media. Dat en de daarna minder positieve berichtgeving door AD en Telegraaf over je deelname, heb je aan jezelf te danken.

  Voor vele Nederlanders is het songfestival een jaarlijks nationaal feestje waar zij graag naar kijken. Velen van hen lezen de kranten die jij boycotte. De toon die deze kranten na je publieke tirade uiteindeljk kozen, heb je zelf veroorzaakt. Maar ook dit zelfinzicht lijkt te ontbreken.

  Daarbij komt dat de AVRO/TROS selectiecommissie je teveel vrijheid heeft gegeven in de keuze van het lied. Na het introduceren van 5 nummers bij DWDD, was er al teleurstelling bij veel kijkers over jouw keuze voor het uiteindelijke lied. Ook daar ging je aan voorbij.

  Je grote klacht over je deelname met Ilse de Lange, was dat je geen inspraak kreeg. Dat alles vantevoren al bepaald was en je slechts gevraagd werd om een al afgemaakt nummer in te zingen. Laten we daar vooral dankbaar voor zijn. Het leverde Nederland een fantastisch resultaat op met een optreden dat je weergaloos uitvoerde. Je deed het fantastisch, proffesioneel en steeg tot grote hoogten, samen met Ilse en een perfect geregisseerde act.

  Je wilt nu om de vier jaar meedoen en claimt dat al te hebben afgestemd met AVRO/TROS. Ze hebben daarop nog niet gereageerd. Het lijkt mij dat ze ook even klaar met je zijn, zoals zovelen, voor wie het songfestival vooral een postitief evenement moet zijn. Niet de negativiteit die jij erover hebt uitgestrooid.

  AVRO/TROS moet ook de hand in eigen boezen steken. Dat de twee commentatoren tevens de helft van de songfestival selectiecommissie uitmaken is een ongezonde situatie. Dat deze commissie vervolgens wordt gecompleteerd door slechts één DJ en een AVRO/TROS directeur, maakt de selectie alleen maar ondoorzichtiger. Laat de NOS het festival weer terughalen en de kijkers ook weer een stem geven. Dat lijkt me beter voor alle partijen.

 15. ruben

  racisme ga je altijd houden in mijn mooie Nederland.

  Alleen degene die een relatie heeft met een kleurling, alleen die blanke gaat het voor je opnemen. Zelfs je schoonmoeder neemt het niet voor je op!!!

  Jammer, help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!We gaan Nederland toch nooit meer verlaten……

 16. Zalmneusje

  Zo is het.

 17. Zalmneusje

  Was bedoeld voor Waylon toch

 18. Adje Roland

  Even voor de duidelijkheid. Dit kan echt niet meer anno 2018. Het is zo ontzettend rolbevestigend. Vier agressieve negers die om hem heen staan te springen als een stel malloten. Dit is wel degelijk racisme Willem. Het is not-done om donkere mensen te laten dansen in een clip of optreden, die tijd is voorbij. Waarom geen neger die zingt en vier agressieve blanken/witten mensen die om de persoon heen kruipen en krioelen? Juist dan zou iedereen zich kapot schrikken.
  Nee dit moet echt verboden worden en het valt mij zwaar tegen dat Willem dit niet ziet.

 19. Blanke dame

  @ Waylon toch…

  Werkelijk keurig verwoord.

  Kijk naar de foto van Waylon bij dit artikel en dan is het redelijk eenvoudig om vast te stellen dat hier sprake zou kunnen zijn van een paranoïde junk.

  Ik vind Waylon een middelmatige zanger op zijn retour.

  Het trekken van de racisme/slachtofferkaart is echt lachwekkend.

 20. Piet

  Racisme? Ga heen wat een onzin. Waylon heeft heel dik verloren omdat hij slecht viel bij de jury en bij de kijkers en dat is wat hem steekt. 18e plaats is niet iets om trots op te zijn.

 21. Ookdatnog

  WILLEM WORDT WAKKER WILLEM.
  RARE NAAM EIGENLIJK WILLEM!

 22. Ookdatnog

  RARE NAAM EIGENLIJK WILLEM!

 23. E. Hartsma

  Ik ben er misschien onnozel in, maar ik zag geen kleur. Anderen wezen mij erop: het zijn donkeren mannen. Moet ik daar voortaan op gaan letten? Nee, toch?

 24. E. Hartsma

  = donkere mannen

 25. Zijlstra

  Nou ik was erbij en het zat anders. Onze partij zal zeggen dat het absoluut niet meer kan om negers te laten dansen maar in de praktijk zeggen wij laat deze luitjes dansen. Ik kan het weten want ik was erbij.

 26. Hildegard

  Maker van de grootste k ut muziek van de laatste tijden, samen met Lange Frans, Gordon, Joling, die dikke die een paar jaar geleden meedeed, boef, de rest van de sissende marokkanen, Roelvink, Hazes (alle 2).

  Stop making stupid people famous.

 27. Anouk Smullers

  Waylon, heb je gezien hoe “bescheiden” dansers van je, in de camera deden toen je mocht optreden in de finale? Vreselijke mannen. Ze hebben je act totaal verpest. Zie dat gewoon in.

 28. tammer

  Volgende keer gewoon BOEF of Ronnie Flex met een liedje in de eigen taal.

 29. Karel

  Junkie Waylon gaat internationaal nergens komen,in Amerika spelen honderden Waylon’s gewoon op straat zo groot is het aanbod.

 30. Peter

  Kunnen de rooie rakkers in ieder geval niet zeggen dat het optreden te wit was.

 31. anoniem

  Moedig! En dat je dan veel bagger over je heen krijgt in het verrechtste Nederland, is iets wat internationaal ons land geen goed doet.

 32. Johan

  @Peter, ah gossie, heb je last van rooie rakkers? Echt een term uit de 70er jaren

 33. Joop.nl

  Een buitenlander klaagt over racisme en de Telegraaf neemt dat bericht over, en W wordt dan boos. Schiet niet de boodschapper dood W. I
  Overigens vond ik de ‘dansact’ overdreven en contraproductief.

 34. jaja

  Willem kan zich aansluiten bij het clubje narcistische BN’ers, die zichzelf tegenwoordig presenteren als de nieuwe adel en het allemaal zogenaamd zoveel beter weten.

 35. Momo

  “Wat doen die apen rondom hem?

  Dit stond in het AD of De Telegraaf?

  Hij draait het trouwens om. Zij beschuldigden HEM ervan een racistische act te hebben. Niet dat ik het daar nu mee eens was.

 36. ron

  Waylon wil over een paar jaar weer maar dit moet voorkomen worden dan kan je nog beter Dries naar het Eurovisie Songfestival sturen.
  Waylon denkt dat hij alles kan doen en zeggen.

 37. StefanV

  Het is helaas zo dat er racisten rondlopen die het nodig vinden om termen als “apen” te gebruiken. De vraag is of het daarom gerechtvaardigd was om het AD en De Telegraaf te boycotten. Die hebben dat ongetwijfeld niet zo opgeschreven.

  De kritiek over “zwarte slaven” die een blanke man aanbidden, lijkt me bij uitstek afkomstig uit extreem-linkse hoek. Het is een SJW-opmerking bij uitstek. En ook een opmerking uit de categorie: kritiek die je wist dat ging komen.

  Waylon had er gewoon ver boven moeten staan en had zich professioneel moeten gedragen. Overigens sloeg de act nergens op. De boodschap kwam niet over en het rare gedans heeft eerder punten gekost dan opgeleverd.

 38. Corrie

  Lieve help! Wat een nare foto van Willem. Groetjes, Corrie

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.