Ron Vergouwen: ‘M moet desk inruilen voor tafel’

Geplaatst op Tue 22 May 2018 om 14:00

Ron Vergouwen, de tv-kenner van Omroep MAX en RTL Boulevard, vindt dat Margriet van der Linden de desk in haar talkshow M moet inruilen voor een traditionele talkshowtafel. Dat heeft hij gezegd op NPO Radio 1. De desk van Van der Linden werkt gewoon niet, aldus Vergouwen. “Ik zou zeggen: gooi wat zwaargewichten in de redactie en ga nu – dus niet over een maand – op safe spelen: gooi die lelijke, gammele desk eruit. Zet er een standaard talkshowtafel neer.”

Een tafel is gewoon nodig in een talkshow, aldus Vergouwen. “Dat is niet origineel, maar het werkt. Jinek en Pauw probeerden het ook ooit anders: Jinek had die ongemakkelijke bank en Pauw nodigde zijn gasten aanvankelijk één voor één aan die tafel uit. Een talkshow krijgt toch meer sfeer als je met alle gasten aan die tafel zit. Ik zou zeggen: probeer dat eens.”

M staat er volgens hem nog niet. “Ik moet er toch eindelijk maar eens wat van vinden, hè, na een week? Ik vind dat je je eerst een beetje moet inhouden, want je moet ook iemand de kans geven om te groeien.”

Je ziet dat M is geïnspireerd op Amerikaanse talkshow, zegt hij. “In de opening doet ze bijvoorbeeld zo’n grappig bedoeld nieuwsoverzichtje. In Amerika heb je dan alleen stand up comedy en zij blijft zitten. Dat vind ik weinig energie uitstralen. Ze moet ook nog een beetje aan haar timing werken, want ze heeft echt wel humor: bij MolTalk liet ze dat ook zien. Het komt hier alleen nog niet echt uit de verf.”

De onderwerpen moeten volgens hem echt beter. “Boer Zoekt Vrouw wordt ook regelmatig geanalyseerd in De Wereld Draait Door en Arie Boomsma is daar vaste gast, de Baghwan-documentaire werd ook al in andere talkshows geanalyseerd. Het verraste dus niet echt. De redactie durfde blijkbaar weinig risico te nemen. Tenminste, dat dacht ik, want donderdag zat er opeens een gesprek in van tien minuten over het veertigjarig bestaan van de glasbak. Daarover waren niet de beste talkshowgasten te gast. Dat had de redactie beter moeten inschatten.

De top vijf met vijf leukste koninklijke huwelijken die was uitgesmeerd over de eerste uitzendweek stemde Vergouwen ook niet tevreden. “Waarom Albert Verlinde dat moest doen? Geen idee. Het is geen royalty-expert zou ik zeggen.”

Dat Man Bijt Hond-achtige rubriekje moet er volgens hem ook uit. “Dat kan op zich leuke televisie zijn, alleen ik vind dat in zo’n talkshow over het gevoel van de dag… Ik zou het eruit gooien.”

Terugkijkend op één week M bleef hem vooral het ongemakkelijke interview met Sanne Wallis de Vries bij. “Je kunt wel zeggen dat het item wat losmaakte, maar het is wel slechte publiciteit voor zo’n talkshow. Ongemakkelijke tv kan ook leuk zijn, maar in dit geval was het slechte publiciteit.”

Foto: Omroep MAX
10 Reacties op “Ron Vergouwen: ‘M moet desk inruilen voor tafel’”


 1. T

  Dit programma ligt onder een gigantisch vergrootglas, en misschien wel terecht ook. “M” werd gepresenteerd als het nieuwe “DWDD”, maar er zijn teveel dingen die niet kloppen. Maar de grootste fout die het programma maakt: het is gewoon niet leuk genoeg om naar te kijken.

  En dan zeggen ze dat ze bij RTL arrogant en zelfingenomen zijn….

 2. Bep

  Het mist “warmte”.

 3. Appelsap

  Het mist wel meer dan een tafel… maar hij heeft de oplossing ook niet anders had John hem allang gekocht

 4. Aaltje

  Desk moet weg omdat het erg ongezellig is.
  Onderwerpen en gasten zijn het net niet,waardoor je weer naar wat anders gaat kijken.

 5. ome H

  Ze is op haar ‘best’ als ze niet in de camera kijkt

 6. Kaaskijker

  RTL Late Night staat met 413K weer in de Dag Top 25, puur omdat de vroege avondprogramma’s last hebben van het mooie weer.

  https://kijkonderzoek.nl/component/com_kijkcijfers/Itemid,133/file,d1-0-0-p

 7. Japie

  Ron Vergouwen dan ga jij maar op handen en knieën zitten als tafel.

 8. Annoniemus

  M moet stoppen dat is veel beter , ik schreeuw het uit ” Start De Stop ” .

 9. Bart

  1) Te lage desk voor Margriet
  2) Desk moet ind gewoon een tafel zijn – dit is weer typisch zo eigenwijs van wij moeten iets anders dan een tafel want de anderen hebben al een tafel. Soms werkt iets goed en dan moet je het gewoon zo doen. Een tafel dus!
  3) Studio te klein
  4) decor te uitbundig – Lijkt er allemaal ingepropt
  5) Te veel rubriekjes en dingetjes
  6) de veel te uitbundige band (met name de drummer is erg vervelend) en onderonsjes daarmee – hele band er uit en dagelijks wisselde muziekale act
  7) te weinig het gesprek van de dag
  8) het lijkt te weinig op Dwdd – Dat klink misschien gek maar is echt zo. Er komt een andere talkshow bij op het tijdstip van Dwdd. Het verwachtingspatroon van mensen is dan dat het gelijkenissen vertoont. Niet echt maar in het hoofd wel. Daardoor valt het altijd tegen. Dit gaat ook niet goed komen.

  Beter had men Dwdd door laten lopen in de zomer met Margriet. Of nog beter, Matthijs nog een maandje door laten gaan en helemaal geen talkshow in de zomer gedaan. 1 op de late avond is voor de zomer prima. Had om 19.00 een leuk zomers programma gedaan. Of voor in de zomer weer eens paar maandjes Man bij hond op de buis kunnen brengen. Of een Nederlandse versie van het Belgische Iedereen beroemd. Of een dagelijks zomers spelprogramma. Of had desnoods de vele Nederlandse series van NPO1,2 en 3 herhaald.

 10. StefanV

  Ik deel deze kritiek wel, zeker wat die desk betreft. Mede door die rare desk oogt alles nogal stijf / krampachtig. De vergelijking met Jinek snijdt hout: ook daar leidde de vorm – de ongemakkelijke bank – af van de inhoud. Het decor was in de beginperiode ook storend.

  Ik denk nog steeds dat M. uiteindelijk z’n draai wel vindt, maar aanpassingen zijn wel nodig. Daar is het nu inderdaad een goed moment voor.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.