Ron Vergouwen: ‘M moet desk inruilen voor tafel’

Ron Vergouwen, de tv-kenner van Omroep MAX en RTL Boulevard, vindt dat Margriet van der Linden de desk in haar talkshow M moet inruilen voor een traditionele talkshowtafel. Dat heeft hij gezegd op NPO Radio 1. De desk van Van der Linden werkt gewoon niet, aldus Vergouwen. “Ik zou zeggen: gooi wat zwaargewichten in de redactie en ga nu – dus niet over een maand – op safe spelen: gooi die lelijke, gammele desk eruit. Zet er een standaard talkshowtafel neer.”

Een tafel is gewoon nodig in een talkshow, aldus Vergouwen. “Dat is niet origineel, maar het werkt. Jinek en Pauw probeerden het ook ooit anders: Jinek had die ongemakkelijke bank en Pauw nodigde zijn gasten aanvankelijk één voor één aan die tafel uit. Een talkshow krijgt toch meer sfeer als je met alle gasten aan die tafel zit. Ik zou zeggen: probeer dat eens.”

M staat er volgens hem nog niet. “Ik moet er toch eindelijk maar eens wat van vinden, hè, na een week? Ik vind dat je je eerst een beetje moet inhouden, want je moet ook iemand de kans geven om te groeien.”

Je ziet dat M is geïnspireerd op Amerikaanse talkshow, zegt hij. “In de opening doet ze bijvoorbeeld zo’n grappig bedoeld nieuwsoverzichtje. In Amerika heb je dan alleen stand up comedy en zij blijft zitten. Dat vind ik weinig energie uitstralen. Ze moet ook nog een beetje aan haar timing werken, want ze heeft echt wel humor: bij MolTalk liet ze dat ook zien. Het komt hier alleen nog niet echt uit de verf.”

De onderwerpen moeten volgens hem echt beter. “Boer Zoekt Vrouw wordt ook regelmatig geanalyseerd in De Wereld Draait Door en Arie Boomsma is daar vaste gast, de Baghwan-documentaire werd ook al in andere talkshows geanalyseerd. Het verraste dus niet echt. De redactie durfde blijkbaar weinig risico te nemen. Tenminste, dat dacht ik, want donderdag zat er opeens een gesprek in van tien minuten over het veertigjarig bestaan van de glasbak. Daarover waren niet de beste talkshowgasten te gast. Dat had de redactie beter moeten inschatten.

De top vijf met vijf leukste koninklijke huwelijken die was uitgesmeerd over de eerste uitzendweek stemde Vergouwen ook niet tevreden. “Waarom Albert Verlinde dat moest doen? Geen idee. Het is geen royalty-expert zou ik zeggen.”

Dat Man Bijt Hond-achtige rubriekje moet er volgens hem ook uit. “Dat kan op zich leuke televisie zijn, alleen ik vind dat in zo’n talkshow over het gevoel van de dag… Ik zou het eruit gooien.”

Terugkijkend op één week M bleef hem vooral het ongemakkelijke interview met Sanne Wallis de Vries bij. “Je kunt wel zeggen dat het item wat losmaakte, maar het is wel slechte publiciteit voor zo’n talkshow. Ongemakkelijke tv kan ook leuk zijn, maar in dit geval was het slechte publiciteit.”

Foto: Omroep MAX

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen