Barbara Barend niet blij met Sanne Wallis de Vries

Geplaatst op Tue 22 May 2018 om 13:15

Barbara Barend kan niet lachen om het Israël-liedje dat Sanne Wallis de Vries zaterdag in de eerste aflevering van haar personalityshow op NPO 1 had zitten. Dat heeft de journaliste gezegd in het mediaforum op NPO Radio 1. Wallis de Vries liet Martine Sandifort optreden met een parodie op het winnende Songfestival-liedje Toy van de Israëlische Netta. “Er was een liedje met heel veel nare beelden op de achtergrond, dat er geschoten wordt op mensen, beelden van de afgelopen weken.

Israël wordt in de parodie neergezet als een wolf in schaapskleren, een land dat allerlei onschuldige mensen doodt en vooral denkt aan geld verdienen. Barend: “Het is satire, maar het is volgens mij niet een heel smakelijke combinatie. Het liedje gaat ook over Buk-raketten gooien, maar die hebben ze trouwens niet in Israël.

Barend vindt vooral de verwijzing naar geld verdienen ergerlijk. “Ze begint over Israël, dat mag, en dan eindigt ze met cashen en ka-ching, ka-ching, je dollars, je pecunia. Dan krijg je toch altijd weer die rare associatie van mensen die het over joden en rijk hebben of zakelijk slim of gierig of wat dan ook.”

Dit kan niet, aldus Barend. “Ik denk dat je met dit soort dingen moet oppassen. Als je een satirisch liedje over Israël wil maken en je eindigt met pecunia en cash en ‘open ambassades, zorg dat je casht’, dan wordt die link wel een beetje gelegd.”

Ze draagt bij aan een respectloos klimaat, vindt ze. “Ik zit soms in gezelschappen en dan heeft iemand het over ‘die gierige jood’. Dat is dan echt een joods iemand. Dan denk ik: wordt dat nou echt gezegd? Ik heb het gevoel dat dat twintig jaar geleden niet gebeurde en nu wel weer ‘done’ is.”

Satire mag, ze mag doen wat ze wil, ik vind het alleen een ongelukkige combinatie van Israël, bommen gooien en dan eindigen met geld.”

De persiflage:

Foto: Radio 1
58 Reacties op “Barbara Barend niet blij met Sanne Wallis de Vries”


 1. Terugkijker

  Niemand is blij met Sanne Wallis de Vries. Het was onkijkbaar slecht. Saai.

 2. Peter

  Al die joden die huilieboeboe doen. Die zijn ook geen lieverdjes hoor in Israel.

 3. Peter

  Al die jod en die huilieboeboe doen. Die zijn ook geen lieverdjes hoor in Israel.

 4. Ik

  Moest ze eens over moslims proberen…

 5. StefanV

  De kritiek vanuit de Joodse gemeenschap op de matige parodie is terecht. Het CIDI heeft het nummer zelfs regel voor regel gefileerd.

  Het was sowieso niet best, zaterdag. Echt van die “verschillige” VARA-humor, waarbij Palestijnen uiteraard slachtoffer zijn en nooit dader. Ook veel andere grappen waren linksdraaiend en politiek-correct van aard.

  Sanne Wallis de Vries heeft leuke typetjes in huis en heeft zeker weten geslaagde bijdrages geleverd aan programma’s als Koefnoen en Kopspijkers. Maar deze soloshow…. ik weet niet of die een lang leven is beschoren.

 6. Zijlstra

  Oh opeens er niet om kunnen lacheeeuuu? Als de stoute Nederlandse blanke man in de maling wordt genomen en dat is constant aan de gang dan moeten we wel lacheeuuu. Selectieve trut
  En ik kan het weten want ik was erbij.

 7. Jan

  Sanne Walgis te Triest. Zap!

 8. Henkie983425

  Heb je weer zo’n t r u t met gezeik dat ‘niet in deze tijd past’.

 9. Matty

  Barends moet niet zo zeuren…. De joodse mensen uit de Amsterdamse Jordaan die waren heel cynisch over hun eigen mensen. En maakte daar als geen ander grappen over! Er is een heel woordenboek van joodse uitdrukkingen die echt heel normaal zijn en waren!

 10. Dave

  Ik vond het programma (voor een eerste uitzending!) juist heel goed!
  Sanne deed het prima. Veel beter dan je zou verwachten.

 11. oijij9opji

  ik vind dat het wel kan, het is sa-ti-re. Het woord jood of joden komt trouwens niet eens in de tekst voor, en het richt zich tegen de staat Israel, m.i. niet geheel onterecht.

 12. Ookdatnog

  ACH DIE ISRAËLIËRS HEBBEN ALTIJD WAT TE JANKEN! ,ANTI SEMITISME ..MAAR KIJK IS IN DE SPIEGEL EN KIJK WAT ISRAËL ONDERNEEMT TEGEN DE PALESTIJNEN ,KOTSMISSELIJK VAN DAT ALTIJD IN DE VERDEDIGING ALS ER OOK MAAR IETS LIJKT OP ANT SEMITISME
  KIJK EERST NAAR DE BALK IN JE EIGEN OOG…..

 13. Otto Groeneveld

  Het is een klein clubje over het paardgetilde Joden die iedere vorm met realiteit en hun eigen mensen totaal kwijt is. Vergeet niet dat Joodse mensen keihard moesten en moeten werken om te overleven. Deze groep heeft niets van doen met mensen als die over het paard getilde grachtenpand huftertjes. Deze groep woont in huizen die betaald zijn over de ruggen van slaven en arme mensen. Maar daar hoor je ze niet over. Als er 1 symbol is van slavernij dan zijn het die grachtenpanden wel. Afbreken die zwarte schandvlek. Maar nee ze lopen te stoken en te zeiken over zwarte Piet en de stoute blanke man. Misselijk volk die types Barend. En heel de NPO zit er vol mee.

 14. Tss

  Sorry juffrouw Barend.
  U heeft hele lange tenen.
  Was ooit bij show Plien en Bianca op safari.
  De hele zaal lag plat bij grapje olifanten kijken, en te laat opstaan ivm de lange n*gers waren al weg. Kijk deze show maar eens terug op you tube. Hoe die kleine n*gertjes eruit zagen.
  Maar bij de rol waarvoor een van de dames auditie zou doen en toch maar niet ging,
  suggereerde naar het ACHTERHUIS ging er een ooooooohhhhhh door de zaal.
  Nee mevrouw Barend,U slaat de plank volledig mis.
  kIJK wat er gebeurd met het Palestijnse volk. Weet u nog die zwangere vrouw die al aan het bevallen was en gewoon de toegang geweigerd werd en 20 km moest omlopen terwijl het ziekenhuis in zicht was?
  U als geplaagde moet beter weten!

 15. Rabarbara

  Snap er niks van wat tss het over heeft, maar ja je wilt als kansloze ook eens iets meedelen. Lijkt net of je er ook toe doet. net “als ook dat nog ” met die hoofdletters. Ook zo’n trieste gekkie.

 16. mark2

  ik vond het commentaar op hetgeen israël het weekend heeft geflikt vind ik terecht! juist prima dat er niet eens alleen maar wordt meegepraat met de israëli die maar menen alles te mogen doen omdat er 80 jaar geleden verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. Is verschrikkelijk wat er toen gebeurd is! maar dat maakt niet dat je 80 jaar later maar kan doen en laten wat je wil!

 17. q8

  tja, de vara heeft nu andere vriendjes,
  ook van die piepers,
  [maarja…t zijn ook broedervolkeren.]

  maar Barbara heeft geen probleem als christenen beledigd worden,

  oja Barbara, je zou nog meer mensen bekend maken die door gijs van dam waren misbruikt.
  samen met je paps,

 18. Bep

  Ik vind het lef hebben van Sanne….. Barbara neem het niet op voor Joden want dat zijn echt geen lieverdjes hoor.Ook een hele gesloten gemeenschap die niet open staan voor andere meningen, dus Sanne mag best weleens de knuppel in het hoenderhok gooien.

 19. Ano Nymous

  Israël is altijd de grote bron van ellende geweest in het Midden Oosten. Het is net zo goed verantwoordelijk voor de ellende, bloedvergieten en terreur in het Midden Oosten..

 20. Koen

  Ach, ik moest er om lachen. Laten we nu weer gewoon verdergaan.

 21. b

  Helaas heeft Israel momenteel een extreem rechtse regering en dat staat garant voor ellende.

 22. Ano Nymous

  En dan nog de steun van idioot Trump.
  Dat blijft nog wel een tijd ellende dus wb. Israël/Palestina.
  Het houdt niet op…niet vanzelf…

 23. Frits B

  Israelbout een MUUR, laat mensen creperen, is een denigrerend bezetter, gigantisch rijk en nog Rechtser als de tering. Die types verzoeken hen niet als mensonterende rechtse geldwolven neer te zetten. HallooT krokeT

 24. Robson

  Ach jee , volgens mij is er een grapje gemaakt over Israël , de Barends familie zijn weer in rep en roer

 25. Whitedog

  De hele show van Sanne was bagger, behalve dat stuk juist.

  We horen in het westen zelden een negatief iets over Israel op de ‘correcte TV’ van Nederland. Maar er zijn wel 2 kanten van de medaille en Israel is gewoon een eng land met heel veel macht.

  Een wolf in schaapskleren is een uitstekende metafor.

 26. Willy Wonka

  Israël moet zich wel zo opstellen, want hoe minder ze optreden hoe meer de Hamas zich (want daar zit het knelpunt) gaat overheersen. Joden kunnen ook arrogant zijn maar willen geen oorlog. Maar ze kunnen niet anders, het is een kwestie die nooit over zal gaan. In het jaar 3018 zit de wereld nog met het zelfde probleem opgezadeld. Tja en de vara heult graag met de tegenpool anders hebben ze niks te bieden.

 27. Nazis

  Fuck Gaza, de VN en Links Nederland. Walgelijke beesten cq hypocrieten. Rot op.

 28. Corrigeren

  Sanne Wallis is niks en zal nooit wat worden.

  Kijk naar de Joodse gemeenschap in Nederland en alle omringende landen bejalve Moslimlanden want daar zijn ze weggejaagd. Joden zijn harde werkers, gaan naar school, sporten, maken muziek, ontvangen Nobelprijzen, doen de meest fantastische uitvindingen dit i.t.t., ramkraken, sissen naar dames, oetkieringen afdwinge, denken dat de Aarde plat is, vrouwen onderdrukken, homo’s van het dak willen smijten, zeuren omdat ze geen baan kunnen vinden met hun diploma van de nep school Ibn Ghaldoun.

 29. Henk

  Volgens mij had Erdogan een jaar geleden kritiek en Een klacht ingediend tegen een Duitse caberatie, toen was de wereld te klein , een dictator die zich bemoeide met de Europese vrijheid van meningsuiting en het recht op satire. Nu doet Israël het en hoor je niemand.

 30. Elvis

  Daar is de fam Barend weer, kromme tenen krijg je van die lui

 31. albert

  “Morgen in had AD : Angela de Jong kijkt graag naar Sanne Wallis de Vries”

 32. Tss

  @ Rabarbara
  Tue 22 May 2018 om 14:34
  U bent hier de kansloze!
  Gaat u eerst maar eens de show van Plien & Bianca op safari maar een zoeken op you tube.
  Als u die gezien heeft zal dat heel misschien iets teweeg brengen in die rabarber brij in uw hoofd.
  U bent juist een ‘triest gekkie’

 33. Tss

  @ Rabarbara
  Tue 22 May 2018 om 14:34
  Dus wel grappen maken over donkere mensen en niet over de joodse mensen?
  Gooi je rabarber maar in de kliko!

 34. Henriette

  Die situatie daar is net zo mooi als het songfestivalliedje.

 35. KoalaNL

  Eerlijk gezegd heb ik dat stukje niet eens gezien.
  Niet omdat ik even weg moest, maar omdat ik het hele programma al na amper vijf minuten heb afgezet. Sanne Wallis de Vries moet zich schamen dat ze zo een slechte show in elkaar gedraaid heeft. Ik ga er ook niet meer naar kijken.

 36. Marlies

  Eindelijk iemand in Nederland die niet weg kijkt van oorlogsmisdaden door Israel.
  Complimenten aan BNN/Vara en Sanne. Je moet maar durven, kritiek op Israel staat in Nederland gelijk aan gezeik over je heen krijgen, van personen die de feiten niet kennen.

  @ Barbara, Als Israel een volwaardige staat is, waarom kunnen ze dan niet aangesproken worden op hun schendingen van mensenrechten? Dat doen naties onderling toch?
  Kritiek op Israel betekend niet meteen dat je anti Semitisch bent.
  Vrije journalistiek, vrije kunst, mag altijd, over moslims, over religies, alles moet kunnen. Waarom dan niet als het over Israel gaat.

 37. Selime

  Moeten we nou aan israël vragen in tijden van meningsuiting welke film programma of parodie mogen uitzenden?Het is een hilarisch humorvolleparodie niks mis mee ,dat de Israeliërs alles klagen ze bij verkeerde aan ze dienen bij ”De Klaagmuur ” te klagen.Ze kunnen nergens regen die joden man ,man wat een wereld,dat ze geldzuchtig zijn is van oudsher bekend en dat ze met bommen werpen ook dus wat een heisa om een parodie!Ga klagen tegen klaagmuur!!!!!

 38. amsterdammer

  Zou ze ook een parodie durven maken over Allah?

 39. Kirth Gersen

  Israel, het enige land waar al die SJW-ers normaal zouden kunnen wonen temidden van de haatidelogie.

 40. aammehoela

  Heb het niet gezien, enkel vandaag een stukje in de journaals. Het is natuurlijk vooral een aanklacht tegen de huidige regering. Maar bij dit alles moeten we niet vergeten dat de burgers zich laten ophitsen door de Hamas en zelf kiezen om als schietschijf gebruikt te worden. Als ze op een veilige afstand van de grens demonstreren en niet met katapult lopen te schieten vallen er ook geen doden. Die verklaring is zo simpel. Maar neemt niet weg dat het geweld best wel wat minder kon. Rubber kogels in plaats van scherp schieten had toch minder slachtoffers gegeven. Maar alles voor dat domme martelaarschap van de koran. Wat ben ik blij dat dit niet in de bijbel voorkomt.

 41. Kim Rongen

  Wat een trieste vrouw die sanne wallis de vries. Een typisch voorbeeld van een verbitterde vrouw die het winnen van Israel niet aan kon. De palestijnen zijn een gehaaid volkje wat gewoonweg hun land niet kunnen opbouwen zoals Israel dat kan. Ze willen alleen maar oorlog en kennelijk resoneert die verbittering met het karakter van de vries.
  Waar blijven de meningen over noord korea, syrie etc. Israel is een democratisch land wat terecht zijn grenzen verdedigt!

 42. Kim Rongen

  Sanne walgelijk de vries

 43. toxilogic

  He Ammehoela er waren scherpschutters die mensen doodschoten die 300 meter van de muur zaten te picknicken, live target practice noemt het leger dat. Ik vond het wel een prima persiflage, die buk raketten habben de Israeli’s niet maar het klinkt wel grappig in het Nederlands.

 44. Evan

  @StefanV

  Pffffffff, gefileerd? Wie bij een satirische tekst gaat zitten aanstippen wat er allemaal niet klopt, moet in het woordenboek kijken wat ‘satire’ betekent. Dan kun je bij het Amerika-filmpje van Lubach ook wel de kanttekening plaatsen dat Nederland helemaal niet op de 2e plaats wil staan. Bovendien staan de opmerkingen van het CIDI vol domme taalfouten.

 45. Evan

  Bovendien blijken ze bij het CIDI de uitdrukking ‘iemand in de gordijnen jagen’ niet te kennen.

 46. Pohyai

  Wat een gezeik van Barbara. Hoe lullig het ook mag klinken wat Israël daar flikt doet niet veel onder voor wat hun ook onterecht is aangedaan en je zou van hun mogen verwachten dat ze just door de moord op zo veel van hun mensen er wat van geleerd hebben maar nee.

 47. Annoniemus

  Het zullen de Barendjes niet zijn , als het over joden gaat , getver wat hypocriet !

 48. amsterdammer

  https://www.telegraaf.nl/telegraaf-i/7dc/8uM3L

  Verplicht leesvoer voor iedereen, hierboven, die niets van Israel begrijpt en vooral voor de Wallis de Vries

 49. Woensdag

  amsterdammer

  Wed 23 May 2018 om 8:59

  Telegraaf (foute oorlogskrant) en leugenaar de winter. Brrrrrrr

 50. Karel

  Wat een complete gestoorde idioot is die Barend,er werden mensen letterlijk geëxecuteerd die gewoon met een vlaggetje op een kleedje zaten.

 51. Michel

  Elke kritiek op Israël wordt meteen opgevat als antisemitisch, dat is echt jammer. Dit staat dialoog altijd in de weg. Israël bestaat niet uitsluitend uit Joden, maar ook veel Moslims. Als we het nou eens op die manier bekijken…

  De “paradodie” van het slechte programma is niet beroerd gekozen. Het is en blijft natuurlijk een oneerlijke strijd van stenengooiende mensen tegen een geoliede militaire macht die spijkerhard terug slaat. Dit staat even los van wie er wel en niet in zijn recht staat, want op dat gladde ijs ga ik mij niet begeven in deze reactie.

 52. Woensdag

  Michel

  Wed 23 May 2018 om 10:24

  geoliede militaire macht: gefinancierd door trump en zijn wapenhandel.

 53. Joop55

  Israel is een fascistisch land, moord kinderen uit in Palestina en de Gazastrook maar veel mensen zijn hier te blind om dat te zien, want: antisemitisme, terwijl dat verband er niet gelegd werd, vind Wallis de Vries een stoepwijf, maar sloeg ze de spijker op zijn kop.

 54. Jacko

  Kan er ook niet om lachen, Barend heeft gelijk. Ze houdt haar kritiek nog netjes. Die hele S.Wallis de Vries moet eens 10 jaar van de buis verdwijnen. Kan die kop niet meer zien. En dan houdt ik me nog in.

 55. Jacko

  T.a.v. S.Wallis etc: Maak er maar 20jaar van, of eigenlijk: helemaal nooit meer op de buis. Misselijk misbaksel.

 56. Cordon

  Het was juist keigoed ! Eindelijk weer eens lekker trappen en schoppen, love it…

 57. Miranda

  Vrijheid van meningsuiting heet dat, we zijn hier niet in Israël.

 58. Joris

  Ja Cordon, het was ”keigoed” ,zucht (not)

  Het was om te kotsen. Maar misschien vindt jij dat wel heel lekker.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.