‘Jeroen Pauw had Gerard Joling moeten corrigeren’

Jeroen Pauw had Gerard Joling moeten corrigeren toen in de uitzending van 8 mei zijn Playboy-interview, waarin hij zich kritisch uitliet over ‘buitenlanders’, ter sprake kwam. Dat zegt de Marokkaans-Nederlandse jeugdpsycholoog Safa Laila (29) in NRC Handelsblad. Het NRC heeft zes mensen ‘van kleur’ een week lang Nederlandse televisie laten kijken, zodat ze vandaag een heel krantenartikel vol kunnen klagen. Eén van de ergernissen gaat dus over de uitzending van Pauw met daarin Joling.

Joling vertelde in de Playboy dat hij het ‘zo verschrikkelijk vindt dat het land wordt overgenomen door de buitenlanders’. “We zijn gewoon te laat. We kunnen niet meer terug. En dat is allemaal de schuld van links.”

Alleen al met het verwijzen naar deze uitspraak draagt Pauw bij aan polarisatie, vindt Laila. “In de uitzending wordt naar het interview verwezen. Dit voelt als ophitsen tegen ‘buitenlanders’.”

Joling geeft de schuld aan links. “Terwijl er de laatste veertig jaar geen links kabinet is geweest. Waarom wordt dit niet aan hem voorgelegd? Waarom kan hij dit soort onjuiste beweringen doen? Een Henk en Ingrid weten niet dat Joling hier incorrecte informatie deelt. Immers: anders was hij wel tegengesproken door de journalist. Maar dat gebeurt niet, vrijwel nooit. Zo zet je burgers door desinformatie tegen elkaar op.”

Dit is het probleem van witte media, zegt ze. Dergelijke ‘mainstream’ witte mannen zoals Joling komen overal mee weg. Hij kan roepen wat hij wil, hoe bewezen onjuist of incorrect zijn bewering ook is, maar vervolgens wordt hij alsnog uitgenodigd aan tafel.”

“Wanneer een allochtoon opmerkelijke uitspraken zou doen, zou er ontzettend veel ophef zijn en zou het schadelijk zijn voor zijn of haar carrière.

In het interview wordt nog veel meer geklaagd, bijvoorbeeld over tv-fragmenten met Waylon en de drie donkere danszusjes bij Humberto Tan. U kunt het lezen op de website van NRC.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen