NPO 1 met experiment: WK Voetbal in Ultra HD

Geplaatst op Wed 16 May 2018 om 11:00

NPO 1 gaat het WK Voetbal in Rusland ook aanbieden in Ultra HD. “Dit betekent een vier keer zo hoge resolutie als HD met meer kleuren en meer contrast, dus meer en betere pixels“, zo laat de tv-zender weten. Het maakt Nederland één van de vijftien landen waar het prestigieuze voetbaltoernooi, dat wordt gehouden van 14 juni tot 15 juli, in deze beeldkwaliteit zal worden uitgezonden. Volgens de omroep is het in ons land de allereerste live-uitzending in deze hoge beeldkwaliteit. 

De NPO en NOS willen, nu de techniek voldoende volwassen is geworden qua specificaties en standaarden, als publieke omroep voorop lopen qua innovatie, legt een woordvoerder uit. “En uitzoeken wat er nodig is om de nieuwste generatie televisie bij de mensen thuis te krijgen. Wat is er nodig om het uit te zenden? Wat is er nodig om het te produceren?

De wedstrijden van het WK zijn bij uitstek geschikt voor een haarscherp beeld. “Het betreft nu nog een experiment, maar Ultra HD is sterk in opkomst. Meer dan de helft van alle televisies die worden verkocht is met Ultra HD.”

Tijdens het WK is er een speciale versie van NPO 1 beschikbaar via deelnemende distributeurs, waar de wedstrijden in Ultra HD worden uitgezonden. Kijkers hebben een geschikte settop box en tv nodig om in Ultra HD te kunnen kijken via deelnemende distributeurs (satelliet, kabel of IP TV).

Naar verwachting zullen in totaal enkele tienduizenden Nederlanders tijdens dit WK hier al gebruik van kunnen maken.”

Uniek aan dit experiment is de samenwerking tussen alle partners: van NPO en NOS, via EBU en VRT, RedBee Media, Ateme, distributeurs en schermleveranciers. “Hieraan zijn sinds het najaar van 2017 maanden van intensieve voorbereiding voorafgegaan.”

Foto: NOS
26 Reacties op “NPO 1 met experiment: WK Voetbal in Ultra HD”


 1. Schommelstoelwaanzin

  Oh nee toch, komt er weer een voetbaltoernooitje aan?? Ook al doet Nederland niet mee, alles moet weer uit de kast worden gehaald om van dat toernooi een hype te maken. Want ja, het is toch een RAMP als we Iran tegen Honduras zouden missen! Nee, écht, dat moeten we zien!!

 2. Henkie983425

  Al wordt het in gouden letters uitgezonden. Blijft bagger.

 3. Henk

  Ik heb mijn provider Caiway net opgebeld om te vragen of ze het ook in 4K gaan doorgeven, maar daar hebben ze dus geen plannen voor. Schiet niet op met zo’n antieke aanbieder.

 4. Peter

  Hahahagahaha en amper iemand die dat kan ontvangen.

 5. Tony

  Fijn voor de voetballiefhebbers en goed voor de branche dat er ruimte is voor innovatie.

 6. Peter

  Iedereen moet Ziggo, KPN etcetera boycotten. Abbo’s worden weer duurder dus weg ermee

 7. Papegaaitje leef je nog

  Kan die voetbalwaanzin aub van de buis.

 8. shrink

  Wat is in hemelsnaam een “betere pixel”?

 9. Enzo Voort

  Er wordt weer eens met belastinggeld gesmeten.

 10. rook

  npo hoeveel zwarte mensen hebben jullie in dienst……………..!

 11. Sean

  En ondertussen is de beeldkwaliteit van terug te kijken programma’s nog steeds geen HD. Fix dat eerst!

 12. Tom Toeter

  Hoezo de eerste? Netflix heeft het al. Geeft weer aan hoe beperkt de NPO om zich heen kijkt, alleen naar andere lineraire TV-partijen.

 13. Mark

  Ik vind er geen bal aan…

 14. StefanV

  Ik snap op zich dat je moet innoveren en dat de standaarden steeds verder opschuiven. Ik begrijp minder goed waarom de keuze voor deze test valt op een voetbaltoernooi waaraan Nederland niet deelneemt. Had een leuk, goedbekeken programma als Boer Zoekt Vrouw of Heel Holland Bakt gekozen voor deze pilot…

 15. TopShow

  Ik kijk alleen TopShow/Voetbal Inside, vanaf 11 juni op RTL4. De enige live talkshow die er toe doet!

 16. Dirk

  Wat een negatieve reacties weer , zeker van mensen die nog zwart wit kijken.kom maar op met die nieuwe technieken.

 17. De eerlijke

  Mensen hier hebben we niks aan want Ziggo en KPN moeten het ook willen en kunnen doorzenden. Maar niemand van de grote providers doet dit nog, belachelijk maar wel waar.

 18. Peter

  Nou Dirk, de kabelmaatschappijen kunnen het niet doorgeven, laat staan digitenne. De ontvangers bij de mensen thuis ook niet. Bandbreedte kosten geld dus signaal wordt gecomprimeerd, zeker bij de commerciele zenders.
  De meeste mensen hebben gern 4k tv. Netflix en 4k dvd’s zijn de enige die native 4 leveren.

 19. Moost

  @Peter: Bij Ziggo is voldoende bandbreedte beschikbaar o.a. na uitschakeling van het analoge tv-signaal en SD zenders. Als zij dan het 4K signaal via DVB-C distribueren kan iedereen met een UHD-tv het zien. Echter zetten zij in op een decoder, want dat is hun “verdienmodel”.
  Maar als Ziggo een beetje marketing wil doen voor UHD 4K tv is dat prima op korte termijn te regelen, inclusief Formule 1, alleen ze willen niet…..

 20. animo

  De nos kan het nog niet maken nog geen 4k studio en opname apparatuur.

 21. Moost

  Volgens Totaaltv is de NOS er wel klaar voor, alleen willen ze een vergoeding beuren.
  Ziggo betaalt niet….

 22. anoniem

  Ik ben trouwens tegen geur-tv bij voetbal…

 23. Wouter

  NOS koopt/krijgt volgens mij de wedstrijd beelden van FIFA (HBS) in UHD. Misschien dat er door de genoemde samenwerking met VRT nog “eigen” UHD beelden rondom de wedstrijd te zien zijn maar eigen NOS studio is ook volgens mij niet in UHD.

 24. aammehoela

  Daar is TopShow weer. Die gaat weer het WK-voetbal kijken via allerlei zenders vanwege zijn ingebeelde haat tegen de NOS. Die hebben de slechtste dit en dat, gezeur over belastinggeld etc. etc. Wij kijken het WK-voetbal, niet alle wedstrijden vanwege het werk, via de NOS. In de reclame uiteraard naar de Belgen (Sporza) om zo die reclames te ontwijken. Want ik heb geen ingebeelde haat tegen reclame, ik heb gewoon een ontzettende hekel aan reclames ongeacht welke zender!!!!!!

 25. ano@niem.nl

  Ik heb een provider (Caiway) die in de middeleeuwen leeft en er niet aan gaat beginnen en niet door gaat geven. Dat zit je dan met de 4K-TV en je provider geeft PO UHD niet door.

 26. jaidd

  tof alleen meer dan de helft kan het niet zien met dank aan ziggo, want ziggo verhoogt liever de prijs en er iets voor terug krijgen, nee dat gaat niet kan niet want npo vraagt geld.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.