Matthijs blijft bij NPO: krijgt reisserie en zaterdagshow

Geplaatst op wo 16 mei 2018 om 8:56

Matthijs van Nieuwkerk kiest niet voor de diepe zakken van Sven Sauvé of John de Mol. Hij blijft de NPO trouw en krijgt naast De Wereld Draait Door drie nieuwe programma’s. Dat meldt tv-directeur Frans Klein van de NPO vandaag in het AD en in de Volkskrant. Van Nieuwkerk begint op 9 augustus met het vierdelige Matthijs Met Boeken op NPO 1, komt in het najaar met zijn eigen zaterdagavondshow Matthijs Zaterdagavond en komt in 2019 met een reisprogramma.

Het gerucht ging juist dat Van Nieuwkerk zijn tv-werk minderde, omdat hij niet zo blij zou zijn met zijn salariskorting: vanwege de nieuwe NPO-regels daalt zijn salaris van 580.000 euro naar 187.000 euro per jaar bij het afsluiten van een nieuw contract. Nu gaat hij juist méér werken voor minder geld.

Hoe zit dit? Het AD weet het: “In tv-land weten ze dat Van Nieuwkerk zijn nieuwe programma’s deels ook gaat produceren. Zo zou hij alsnog meer dan de norm kunnen verdienen.

Frans Klein legt het als volgt uit: “Ik lees steeds dat hij minder zou willen werken, maar dat is echt niet waar. Wat hij vooral wilde, is zichzelf opnieuw ontwikkelen en verrijken. DWDD staat vanaf eind september gewoon weer in de programmering. Daar is ook geen enkele discussie over, dat is zijn basis. Maar hij vindt het prikkelend en stimulerend om nieuwe formules en concepten te ontwikkelen.

Van Nieuwkerk gaat dus niet naar RTL of SBS. “Geruchten dat hij naar een commerciële omroep gaat, kloppen niet. Hij is en blijft ambitieus en heeft er zin in. Matthijs is een publiekeomroepman.

In het boekenprogramma gaat hij mensen interviewen aan de hand van boeken. Over de zaterdagavondshow kan Klein nog weinig zeggen. En wat voor reisprogramma krijgen we straks te zien? “Dat staat voor volgend jaar zomer op de rol. De boodschap is vooral: Matthijs schudt aan de boom.

Foto: DWDD
32 Reacties op “Matthijs blijft bij NPO: krijgt reisserie en zaterdagshow”


 1. shrink

  Van Nieuwkerk een reisserie? Dacht dat hij een mensenschuwe neuroot was die nauwelijks een voet buiten zijn Achterhoekse boerderette durfde te zetten?

 2. Don

  Terrible!!! :-(

 3. Rubicon

  Zelf produceren is beproefd concept en garantie dat ie meer gaat verdienen dan voorheen. Boeken- en reisprogramma ( 2 x gaap ) ook beproefde maar belegen concepten dus ben benieuwd naar inhoudelijke invulling. Klasse dat ie bij NPO blijft. Loyaliteit die je niet vaak meer ziet. Had ook met minder werken voor het veel grotere geld kunnen kiezen.

 4. A.Zijn

  MC vergeet te vermelden dat NPO gewoon nieuwe programmas blijft maken in de zomer. Vooropgezet plan Ze willen de doodzieke RTl uit het lijden verlossen en gelijk begraven.

 5. KingetjeAlert

  John kan nu zijn blanco cheque wel weggooien.

  Kiest voor de uitdaging. (zelf produceren kan ook verkeerd gaan)

 6. Woensdag

  Dat was zijn wens.

  Wederom een succes voor NPO

 7. Jeroen

  Reis programma of een betaalde vakantie. Dit jaar waren de bauwertjes de gelukkige en volgend jaar is is het de nieuwkerkjes. Geld speelt geen rol.

 8. Joop55

  Genie, is niet gevoelig voor zakken geld van Mr. Talpa.

 9. Bassie

  Is wel gevoelig voor de 8 ton van de NPO, leuk salaris hoor.

 10. Tjaptjoi

  En DWDD nog maar 6 maand. En bedankt.

 11. Henkie983425

  Hij blijft de staatsruif trouw. Wat zeker is als die h0ndelvl voor de commerciëlen zou kiezen dat het dan Spijkerman de Tweede gaat worden

 12. Alex

  Een reisserie door Amsterdam heen, wat leuk..

 13. bert

  reken er maar op dat het NPO centjes gaat kosten dat hij zich niet laat wegkapen door RTL. balkenende norm of niet, linksom of rechtsom zal zijn vergoeding verdubbeld worden. zijn ze tegenwoordig heel creatief mee bij de NPO.

 14. Robin

  Matthijs is gewoon te laat. Twan huijs was hem voor

 15. Ron

  Eind september weer DWDD? Begin september moet dat zijn natuurlijk.

 16. lopi

  Zou Teun van de Keuken eens kunnen uitrekenen hoeveel de aarde warmer is geworden door het gereis van de NPO. Ze hebben volgens mij echt de laatste ijsschots onder een ijsbeer doen smelten met hun gereis. Creatieve armoede dat gereis.

 17. SOLANGE

  Geldgraaier mag van mij van de buis

 18. Jo

  Matthijs schut aan de boom met belastinggeld zal hij bedoelen! Linksom of rechtsom, maar hij gaat echt geen cent inleveren.

 19. koertj

  En wanneer gaat Matthijs koken op tv? Dat wordt lachen als ie champignons moet snijden.

 20. Bart

  Een boeken programma op NPO1?
  Zaterdagavondshow zou een terugkeer van Kopsijkers kunnen zijn.

 21. Japie

  Een extra bonus op zijn nieuwe programma’s en hij zit weer op zijn oude salaris.
  Ik heb liever minder Matthijs dan meer! 😳

 22. joost

  Natúúrlijk Matthijs een lekker reisprogram-tje er bij nemen, leuk hoor, dan ben je de volgende tv “artiest “die op de kosten van de belasting betaler leuke reiskosten kan gaan maken. De zoveelste derhalve.

  Bah, NPO, wat een nep en graai kliek !

  Want natuurlijk komen zijn boeken vriendjes wer aan bod.
  Hé Matthijs, weer handel voor je joh!

  Wat las ik vandaag in alle kranten : de televisie moet meer geld gaan kosten en dus moeten wij er meer voor gaan betalen !!

 23. Lambert

  Erg origineel inderdaad; een reisprogramma hadden we nog geen…….

 24. StefanV

  Dat Van Nieuwkerk meer tv-programma’s gaat maken voor minder geld gelooft natuurlijk niemand. Het lijkt erop dat hij gewoon de constructie kiest die Paul de Leeuw al langer heeft: gewoon een eigen bedrijf starten en jezelf als “freelancer” laten inhuren door de NPO.

  Overigens ligt ook dezelfde overkill op de loer als bij Paul de Leeuw; in zijn begintijd nog écht grappig en baanbrekend, maar op een bepaald moment wordt het routine en winnen de matige ideeën het van de goede.

 25. lvs2015

  @Bert; Dat heb je goed gezien. Dit gutmensch alias salonsocialist, laat zich goed betalen van belastinggelden die u en ik ophoesten En de Staat laat dit allemaal maar toen doet het af alszijnde ” wij kunnen niet anders.” Onzin en klets maar dat is dan weer stigamatiserend volgens dit soort lieden want…zij weten wel wat goed is voor tv kijkend NL. Net de Russische Prvada.

 26. joop

  Heb mijn agenda al gezet dat ik zeker niet ga kijken naar deze zakkenvuller.

 27. Lange Tenen

  Dat worden 3 flops voor deze heer!

 28. Kaaskijker

  Lol. Allemaal van die haters die echt wel gaan kijken omdat ze anders missen wat ze moeten haten.

 29. tim

  Boekenprogramma is niet verkeerd, daarna een programma met muziek en met film

 30. toxilogic

  Matthijs op reis, hij heeft natuurlijk andere reisprogramma’s gezien en gedacht, dat wil ik ook wel-kon nog wel eens vies tegenvallen. Ik verwacht dat het een literair reisprogramma gaat worden-in de schoenen van beroemde schrijvers/boeken-.

 31. Renee

  Matthijs blijf weg! Graaiende linkse nietsnut incluis zijn ziekte dochter

 32. oijij9opji

  Ik hoop en verwacht eigenlijk een terugkeer van een Kopspijkers 2.0 achtige show, gepresenteerd door Matthijs.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.