M-producente krijgt wind van voren in radioshow Genee

Geplaatst op Sat 19 May 2018 om 12:00

Tv-producente Irene van den Brekel, de vrouw van minister Kajsa Ollongren (D66), kreeg vrijdag de wind van voren in het radioprogramma van Wilfred Genee. Dat was te horen op BNR Nieuwsradio. Van den Brekel maakt met haar bedrijf Human Factor de nieuwe talkshow M op NPO 1. De kritiek op dit programma met Margriet van der Linden is snoeihard; critici vinden de show ongemakkelijk en urgentie missen. Daar werd ze mee geconfronteerd door Genee en zijn sidekick Özcan Akyol.

Van den Brekel kijkt terug op een spannende eerste week van M. “Het was een pittige week. We zijn tevreden, hebben veel meegemaakt, goede gasten, minder goede gasten. Ik vond het gesprek met Johan Fretz heel erg leuk over de Baghwan. Ik vond sommige optredens leuk met Blaudzun en Margriet bleef ferm overeind. Ze heeft zich deze week goed kunnen laten zien.

Het programma zit nog in de startfase. “Zo’n eerste week is in een ritme komen. We zijn net begonnen. We hebben half maart pas te horen gekregen dat we deze show gingen maken. Eindredacteur Nico Arends voert de troepen aan en wij gaan nu proberen zo veel mogelijk shows te maken, ritme te vinden en de goede smaak en kleur van Margriet toe te voegen.”

Wilfred

Wilfred Genee: “Ik vond er eigenlijk geen goede gast tussen zitten nog. Dat is mijn gevoel. Ik vond er niet één tussen zitten van: die sprong er echt uit.”

Özcan Akyol: “Nee, ik was ook niet echt onder de indruk deze week. Sorry.

Van den Brekel: “Nee, nou ja, dat kan gebeuren. Wij hebben wel een goed gevoel over de gekozen gasten.”

Genee: “Is het niet een beetje uit noodzaak, dat er geen andere mensen wilden komen?

Van den Brekel: “Nee, wij hebben de mensen gekozen die wij graag in onze show wilden.”

Genee: “Wat voor statement wilde je met deze gasten maken dan? Wat was de gedachte erachter? Je leest overal dat de urgentie ontbreekt. Iedereen vindt dat er totaal niets van urgentie zit in de gasten die voorbijkwamen.

Van den Brekel: “Het feit is dat je het moet gaan opbouwen, je rustig moet beginnen. We moeten heel veel leren.”

Genee: “Je hebt toch maar vier of vijf weken voor het WK begint?

Van den Brekel: “We hebben met de NPO afgesproken dat ze dit programma voor langere tijd willen laten lopen. Het gaat echt over heel veel afleveringen. De mensen moeten ook kijken: wat is M? En wat is Margriet? Zij wil een vrolijke, kleurrijke show maken met amusement en muziek. Zij wil onderwerpen behandelen op haar manier. Dat moet zich nu gaan bewijzen.”

Özcan

Özcan Akyol is niet zo gecharmeerd van Margriet van der Linden. “Ik vind het een heel aardige vrouw, maar het is niet mijn favoriete televisiepresentatrice. Ik geloof nooit dat zij oprecht geïnteresseerd is in alles wat er langs komt. Volgens mij gebeuren er soms dingen in de studio waarvan zij denkt: waarom doen we dit eigenlijk? Dat straalt ze uit.”

Wat me ook een beetje stoort is dat de mensen die worden uitgenodigd veel van hetzelfde zijn: veel VPRO-mensen, een groot grachtengordelgehalte. Het is niet heel vernieuwend. Jullie begonnen met Arie Boomsma en Johan Fretz: dat zijn mensen die je overal al hebt gezien.”

Genee: “En drie cabaretiers die ik eigenlijk helemaal niet kende.”

Akyol: “Van die B-artiesten inderdaad. Ik weet niet wat de gedachte erachter is.”

Van den Brekel: “Wij proberen ook gewone mensen aan tafel te krijgen en mensen die een goed verhaal kunnen vertellen.”

Akyol: “Wat is er vernieuwend aan een dag na Boer Zoekt Vrouw Boer Zoekt Vrouw te gaan analyseren? Dat doen ze in DWDD en andere programma’s ook. Het lijkt wel een soort gemakzucht.”

Van der Linden: “Dat is bij een dagelijks programma: je hebt heel veel smaken en iedereen vindt heel snel wat. We willen zelf de tijd nemen om wat neer te gaan zetten. Na vier afleveringen heb je nog geen uitgebalanceerd programma. We zijn nog vormen aan het uitproberen. Natuurlijk is er veel kritiek. Wij gaan het gewoon proberen en doorzetten. We zijn ervan overtuigd dat Margriet het in zich heeft en ze is oprecht geïnteresseerd.”

M ontving deze week onder meer Arjen Lubach en Sanne Wallis de Vries, waarvan Van den Brekel ook de programma’s produceert. Genee: “Het is bijna RTL Late Night op die manier.”

Commentator Bernard Hammelburg vindt het belachelijk dat M er nog niet helemaal staat, terwijl het programma al op tv is. “Dan zeggen ze zelf: ‘Ja, het is nog bezig in de startfase.’ Dan denk ik: zorg dat het eerst goed is en kom er dan mee. Je hebt een zekere verantwoordelijkheid en je ziet het hier gebeuren: de kijkcijfers zakken naar beneden. Dat is levensgevaarlijk.”

Kijkcijfers

De kijkcijfers van M waren donderdag behoorlijk ingestort. Van den Brekel: “Natuurlijk schrik ik daarvan. Ik zou liegen als dat niet zo is. Woensdagavond hadden we nog 820.000 kijkers. Het fluctueert.”

Wat gebeurt er als de kijkcijfers flink terugvallen? “Daar ga ik niet op vooruitlopen. We hebben van Frans Klein van de NPO en KRO-NCRV de boodschap gekregen dat ze een langdurig programma met ons willen gaan maken.”

Foto: BNR
32 Reacties op “M-producente krijgt wind van voren in radioshow Genee”


 1. Remi

  Van den Brekel … de vrouw van onze minister ?
  … Ik dacht dat het haar man was … cultuurshock ;)

 2. Pim

  En vrijdag stegen de kijkcijfers weer naar 745.000 kijkers.

 3. Dirk

  Genee, een van de weinige die een kritisch woord durft te laten vallen. Een verademing in slap en volgzaam medialand

 4. Remi

  … Wilfred was schérper dan ooit in z’n Friday Move !
  Voor-ie op vakantie gaat met zijn bloedmooie Iraanse pakt-ie nog even lekker door.

  Twee-en-een-half uur heerlijke ‘nieuwsmakende’ radio
  elke vrijdagmiddag ;)

 5. KingAlert

  Laat Wilfred maar eens zelf een talkshow leiden zonder de lachzakken vd Gijp en Derksen. Een paar Baudetjes en er komt geen hond meer. Net zoals er geen gasten willen komen bij Voetbal Inside.
  Afzeiken kan iedereen.

 6. Paul R

  Mevrouw v.d. Brekel – Ollongren produceert ook Lubach.
  Het is een links D66 stelletje waar daar de dienst uitmaakt.
  Nepotisme ten top.

  M.v.d. Linden lijkt wel tot de Amish sekte in de USA te horen met dat rare haar.

  ‘t Is niks en ‘t wordt niks.

 7. E. Zijlstra

  Zeg Remi, je weet wat ze zeggen over mensen met homofobe uitspraken toch? Zelf een beetje gefrustreerd?

 8. Henkie983425

  Moet je dat figuur zien zitten met dat trainingsvessie. Dat moet NL gaan vermaken? fl1kker toch op.

 9. TopShow

  @Pim,
  Ja onbegrijpelijk!

  @KingAlert,
  Dat doet hij toch op de radio bij BNR.
  Ik zou een keer gaan luisteren. Het heet de Friday Move, dan hoor je de kwaliteit van Genee!
  TopShow op de radio!

 10. peter

  Wat een top gesprek. Lekker kritisch ook. Die Wilfred is het tegenovergestelde van Humberto. Wilfred durft duidelijke vragen te stellen en door te zagen. Hij past zo in het rijtje van Pauw en Jinek, misschien nog wel beter.

 11. Ron

  Geef dat programma gewoon iets tijd. Ik vind het wel leuk en nog 750.000 met mij. Al dat kritische gedoe

 12. ano@niem.nl

  M is een links grachtengordelprogramma dat als kut op dirk slaat.
  Met van der Linden als presentratrice garandeer je dat het na een week van de buis kan, ze kan niet presenteren en doet het niet zo ongeintresseerd en belachelijk als ze ook bij Moltalk doet. Ze heeft het niet en zal het nooit krijgen ook.

  En inderdaad na een weekend waarin het veel is gebeurd komen er wegkijkitems zonder enige inhoud.

 13. KingAlert

  @TopShow

  Ik luister elke vrijdagmiddag. Vandaar dat ik ook tot deze mening gekomen ben.
  Gisteren werd hij gered en overvleugeld door Özcan Akyol.

 14. Joop.nl

  Of gasten interessant zijn is niet zo belangrijk. Een presentator moet het talent hebben gasten interessant te maken. Dat talent heeft M. absoluut niet. En al zou zij zich die vaardigheid eigen maken, dan moet M. allereerst geïnteresseerd zijn in de gasten. Dat is ze meestal niet.

 15. Elvis

  Wat heeft de gevestigde orde een hekel aan kritiek, hulde Genee

 16. W

  Wilfred is top. Verademing.

 17. SOLANGE

  Kreeg Wilfred maar een show 10x beter dan Tan Wilfred vraagt door hoeft niet zonodig …aardig..gevonden worden zoals Tan

 18. HalloJumbo

  Wilfred kijkt óók op Mediacourant.

  MediacourtGoden.

 19. Yuwan

  M zou zich veel meer moeten onderscheiden van De Wereld Draait Door.

 20. Sit

  Deze vrouw (die niet bepaald de indruk wekt een goede producente te zijn) verdiend jaarlijks klauwen met geld van ons belastinggeld en die durft daar dan in een trainingsvestje plaats te nemen… Hoe bestaat het?! En uiteraard is ook zij, net als Margriet, net als Frans, homoseksueel. Eng kliekje. Linkse trutjes!!

 21. Curryworst

  ‘M’ is van productiebedrijf Human Factor.
  Het komende tv-programma van gast Sanne Wallis de Vries is ook van Human Factor.
  De komende show van gast Arjen Lubach is ook van Human Factor.
  Irene van Brekel is gewoon haar eigen producties aan het uitventen in dat programma.

 22. Ron

  Mevrouw v.d. Berkel bleef zich maar herhalen zonder ze ook maar echt relevante antwoorden gaf op de vragen van Wilfred. Moet zeggen ZML produceert ze uitstekend maar dat komt mede door de rest van het team wat er achter zit en Arjen uiteraard, niet door deze mevrouw die net als haar D66 vrouw een behoorlijke flater slaat in interviews.

 23. Idioterie

  Die van der linden probeert wel heel erg een man te lijken; de blouse open tot haar navel………..GEEN GEZICHT!!!!!

 24. Boris

  Watt zijn de luistercijfers van Genee eigenlijk? Whaaaaaah.

 25. Bart

  Deze mevrouw probeert alles wat krom is weer recht te praten. Net als haar vrouw dat altijd doet. Ze hebben beiden tot nu alleen maar gefaald.

 26. toxilogic

  1/2 Maart de opdracht gekregen DWDD slot te gaan vullen, dit terwijl het al maanden eerder bekend was dat het gat ging vallen. Dictatortje Klein maakt er weer eens een zootje van. Maar goed blijkbaar was M het aanvaardbare compromis, ik zie ze volgend seizoen niet meer terugkomen.

 27. Bas

  Kundige vrouw Irene. Met haar aan het roer komt het goed.

 28. Jacques

  Nu een leer kritisch zijn over VI

 29. Mike

  M is gewoonweg een ronduit slecht programma. Met een presentatrice die ronduit boos en sago kijkt altijd.

  De Tv-producente die erachter zit geeft ook zo zijn bedenkingen.

 30. wie ben ik

  Ik vind Wilfred echt een verademing tussen alle kritiekloze interviewers.

  Of je hebt van die Tan-figuren die nooit kritisch durven te zijn, het moet tenslotte vooral gezellig zijn ( je komt elkaar namelijk genoeg tegen in het circuit en dan wil je geen scheve gezichten) of Jinek/ Pauw, die alleen kritisch zijn tegen alles en iedereen die niet het woord van de Grachtengordel preken.

  Volgens mij is het juist de taak van een interviewer om de vinger te leggen op de zere plek, de gast zit namelijk niet voor niets aan tafel ( slechte kijkcijfers, of er een trollenleger op na houden ect. ect.) laat deze gast dan ook met steekhoudende antwoorden/ argumenten komen en wanneer deze dat niet doet, leg dan het vuur vervolgens aan de schenen. Dat is de taak van een journalist en niet je toekomstige baantje(s) veilig willen stellen door iedereen te vriend te houden.

 31. StefanV

  Het is kennelijk nogal Nederlands om een nieuw programma meteen tot op de grond toe af te fakkelen. Toen PAUW begon, waren de kijkcijfers ook lange tijd dramatisch: RTL Late Night scoorde veel beter. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Ook Jinek kende een moeizame start, net als DWDD in z’n begintijd.

  Het verwijt aan Van den Brekel over Arjen Lubach als gast snijdt ook geen hout. Die zat daar namelijk niet om een tv-programma te promoten, maar kwam langs om een theatertoer aan te kondigen.

 32. Zee

  Wat Stefan zei..

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.