Erik Mouthaan onder vuur na uitspraak over Markle

Geplaatst op Sun 20 May 2018 om 9:50

Erik Mouthaan, correspondent voor RTL Nieuws in New York, krijgt behoorlijk wat kritiek over zich heen na een opmerking over de moeder van de Britse royal Meghan Markle. Dat is te lezen op Twitter. Meghan Markle, bekend van de dramaserie Suits, trouwde zaterdag in Engeland met de Britse prins Harry. Mouthaan plaatste op Twitter een foto van het drietal met daarbij de tekst: “Een Britse prins heeft als schoonmoeder een zwarte vrouw mer dreadlocks uit Los Angeles.

Veel mensen vroegen zich af waarom Mouthaan zoiets zou schrijven. “En jij noemt Trump een racist…. man man man… dom, naar, links hypocriet mannetje ben je toch. En, mocht je dat nog niet door hebben, JIJ bent de racist hier“, reageerde Hans.

En Sylvie: “Jesus man, really???!! Wanneer ga je de eer aan jezelf houden en je ontslag indienen? #sukkel #HouVoorEensEnAltijdJeKop

Typisch RTL. Wát ‘n uitspraak! Bah!“, zei iemand. En Lambert: “Volgens mij ben je geen racist, maar heb je moeite met de definitie. Een ras benoem je als signalement van een voortvluchtige verdachte, niet als iemand gaat trouwen.

Na vele tientallen reacties kwam Mouthaan met een verklaring. “Mensen die onzeker aan mij vragen wat ik bedoel, of die een ‘licht racistische ondertoon’ menen te zien, die kennen mij niet. Ok, ik zal het voor je spellen: wat een hoopvol teken van hoe eeuwenoude instituten mee kunnen gaan met hun tijd en hoe hopelijk ras er minder toe doet.

De gewraakte tweet:

Foto: RTL
42 Reacties op “Erik Mouthaan onder vuur na uitspraak over Markle”


 1. Curryworst

  En heel policor NL gaat weer los op die tweet.
  Kijk ons eens lekker deugen.

 2. Wollter

  Waar blijven de kijkcijfers? Ik wil mijn reactie plaatsen dat Veronica het beter doet etc…

 3. Karen

  So what dat die vrouw dreadlocks heeft. Als alleenstaande moeder heeft ze het geweldig gedaan!!

 4. Tvjunkie

  ACH weer een storing bij SKO
  Hoe serieus kunnen we dit bedrijf nog nemen?

 5. Hooftstraat

  Racisme zit Nederlanders diepe in het DNA, wat een onbeschofte hufter, of hoor je eigenlijk medelijden te hebben met zo’n een meneer, hij ook maar het product van opgroeien met zwart piet, mensen denigreren wordt met de pap lepel ingegoten in dit land. Hou hiermee op, er zijn allerlei mensen, allerlei rassen, seksualiteit voorkeur en ga zo maar door. #boycotterikmounthaan,

 6. Peter

  Voor mensen als Hooftstraat met twee hersencellen heeft Mouthaan het in een tweet er op volgend het uitgelegd. Dat schijnt nodig te zijn voor mensen met maar twee hersencellen.

 7. darius

  Hoi @Karin 10:02. Echt niet bedoeld als akelige opmerking maar: wat heeft ze geweldig gedaan? Wat meer dan willekeurig iemand die ik hier in Rotterdam-zuid vanmorgen over straat zie lopen met een winkelwagentje en 3 kindertjes achter zich aan, om folders te bezorgen?

 8. Peter

  Het woord neger, zwarte, dreadkock of iets daaraan gerelateerd staat in een zin en de policors staan weer de racisme te dansen.

 9. Henkie983425

  Z@@d in je reed doet rare dingen met je hersens.

 10. Peter

  Het woord n3ger, zwarte, dreadkock of iets daaraan gerelateerd staat in een zin en de policors staan weer de racisme te dansen.

 11. Tim20

  @wolter wij zitten ook te wachten op jouw opmerking dat Veronica het beter doet. Plaats ze aub hier al!

 12. L.

  We weten toch allemaal wel dat we Twitter niet zo serieus moeten nemen. Bij iedere scheet lig je al onder vuur op Twitter door al die nep-accounts die niets anders doen dan zuur reageren. Mensen ga lekker naar buiten, het is mooi weer!

 13. Curryworst

  @Hooftstraat,
  Eerst even het artikel + uitleg door Mouthaan lezen voordat je schuimbekkend gaat commenten. Maar dat zal waarschijnlijk wel te veel gevraagd zijn om een paar zinnen begrijpend en geconcentreerd te lezen.
  Je artikel is overigens heerlijk tegenstrijdig: “Ra ci sme zit Nederlanders diep in het DNA”.
  Daarmee generaliseer/discrimineer je zelf alle Nederlanders.

 14. Dr phil

  Niets mis mee is de waarheid

 15. ox

  oejoej,hij benoemt dat ze een kleur heeft en dreadlocks,alleen linkse mensen mogen alles langs de zwart-wit lijn halen

 16. Poenwasi

  Dweil van een vent,maarrrrr wat hij schrijft is zijn waarneming, volgends mij is er niks mis mee. Ik denk { als medelander } dat hier typetjes zijn die overreageren. Soms omdat zij in een soort wereld leven omdat het “ moet “ en de rest van de club om de boel op te f.cken.
  Totaal niets mee , dit keer

 17. Ron

  Ik zie hier niets racistisch in maar mensen krijgen steeds meer korte lontjes en kunnen echt niets meer hebben, zelfs als het nergens over gaat. Erik steelt hier alleen feit vast.

 18. Kirth Gersen

  Met SJW-ers moet je gewoon je reet afvegen, hard uitlachen en verder negeren (als dat woord nog mag).

 19. Lavondra

  a. Wat is er racistisch aan constateren dat Doria een kleur heeft en dreadlocks en dat benoemen?
  b. Verder bestaat er alleen EEN MENSELIJK RAS, GEEN verschillende rassen onderling, naast een dieren- en plantenras.
  Zo ingewikkeld is dat niet.

 20. Gerard

  Als je dat bedoelt, schrijf dat dan eikel.

 21. Yuwan

  Hij benoemt het ras omdat het nieuwswaarde heeft, nog nooit eerder was de schoonmoeder van een britste royal Afro-Amerikaans.

 22. Peanut

  Twitter heeft tegenwoordig meer dan 140 tekens. Iets meer duiding was beter geweest.

 23. Jean Paul

  Nederlanders die ‘really’ zeggen moet je sowieso negeren.

 24. aammehoela

  Ben het met Peanut eens. Je gaat dit verkeerd opvatten terwijl de bedoeling juist heel wat anders inhoudt.

 25. amsterdammer

  Hij valt volledig door de mand die Mouthaan, probeert zichzelf goed te praten, daarna.
  Overigens had keizerin Victoria in de 19e eeuw de zorg over een zwart meisje uit Afrika en had ze een verhouding met een bediende uit India….
  Leer eerst je geschiedenis, Moutmuil!

 26. Otto Groeneveld

  HahahanazichvoorhetkarretjelatenspannendoordecrimineleClintonmaffiaisdezenartochnietserieustenemen

 27. Lodewijk

  Zijn weinig mensen die ik een neoliberale ziekte toewens maar hij is wel iemand die het wel mag krijgen. Wat is deze man in en inslecht.

 28. Simon

  Waarschijnlijk bedoelde hij juist dat het bijzonder is voor het traditionele Britse koningshuis maar goed … ik vind het gebabbel zoals bijna alles wat je rond dit huwelijk kan horen.

 29. ...

  Op Twitter-Hans, -Sylvie en -Lambert, en ene Hooftstraat na, had niemand uitleg nodig over het positieve boodschap die Mouthaan bracht.

 30. ...

  de positieve boodschap

 31. Angelo

  daarom nooit zulke berichten plaatsen. Mensen interpreteren dit anders

 32. Q

  Erik Mouthaan heeft het objectief vastgesteld. “Een Britse prins heeft als schoonmoeder een zwarte vrouw mer dreadlocks uit Los Angeles.“

  Wat is daar mis mee?

  De sylvanasimonssyndrromlijders gaan weer los.

 33. Q

  “Een Britse prins heeft als schoonmoeder een negerin met dreadlocks uit Los Angeles.“ Ook daar is niets mis mee. Men maakt zich druk om niets ide deugmensen,

 34. Q

  @ drupsteen

  Ik vind dat jij drupsteen voor Baudet moet buigen want je bent echt te dom om te k$kken.

 35. Lies

  Heeft meneer Mouthaan gelukkig zelf geen last van, want zijn haar zit is goed gestyled.
  Wel een beetje gay….. oops see what I just did?

 36. Hermann Boring

  Als Trump zoiets zegt gaat Mouthaantje vol op het racismeorgel.

 37. Jordao

  Ik snap één ding niet waarom de media nog steeds het woord “zwarte bevolking” gebruikt. Zelfs bij een voormalige president Obama die als eerste zwarte president van de VS wordt genoemd. Man deze Obama is zo wit als wat en toch als een “zwarte” President benoemen. Busch jr. is nog donkerder in vergelijk met hem. Zo zijn er nog wel meer dan zat voorbeelden. Als een persoon echt verschrikkelijk donker is , hoe wordt deze dan benoemd, diep-donker-blauw-zwart? Gebruik toch het woord donker persoon of de donkere Afro bevolking van….. Die Meghan is ook nog niet eens heel donker, heeft gewoon een tintje uit een gemengd huwelijk. Dan lees ik ergens weer in een gemiddelde media blad dat zij de eerste zwarte vrouw is die in het Engels koningshuis betreedt of er lid van is. Wat een domme constatering is dit toch!
  In Nederland is een deel van de bevolking plus overheid er onderhand vol van om Zwarte Piet uit te bannen, maar de media gebruikt dan toch weer “zwarte bevolking van Zuid-Afrika” om een voorbeeld te noemen. Dit noemen ze inconsequent. Niet dat het mij wat doet alleen de constatering is enorm vreemd te noemen.
  Voetbal inside is niet mijn favoriete programma maar (vooral) die Gijp en Derksen spreken vaak over donkere spelers ipv zwarte spelers. Die snappen het blijkbaar wel.
  Ik heb het niet eens over een racistische ondertoon want dat zal onze brave “Hendrik” Mouthaan absoluut niet aan willen refereren. Alleen de woordkeuze is niet echt gelukkig te noemen. Als hij nou noemde “de donkergetinte moeder van Megan met dreadlocks” was er niemand over gevallen.

 38. Henk

  @Jordao

  “Niet dat het mij wat doet”

  Haha, jij bent echt hilarisch. De grootste lap tekst van vandaga, maar het doet hem niks hoor, menseeeh!

 39. Lies

  @jordao: opgegroeid in een witte wijk en altijd met blanke kindertjes gespeeld?

 40. Henk

  De mensen van RTL Nieuws zijn vooral druk met twitteren i.p.v. nieuws maken. Zelfs gisteren werd het huwelijk niet eens doorgeprikt op RTL Z.

 41. Lia

  Ach hemel de j&nkn&gerszijn weer eens uit hun klapperboom gevallen. Er is niets aan de hand.

  Moeder is een mooie zwarte vrouw en Meghan is een mooie gekleurde vrouw.

  Deze reactie komt van een zogenaamd beschaafde waarschijnlijk te blond geverde muts dat is wel duidelijk:

  En Sylvie: “Jesus man, really???!! Wanneer ga je de eer aan jezelf houden en je ontslag indienen? #sukkel #HouVoorEensEnAltijdJeKop”

 42. BRAAK

  Dat het fout zou gaan zat erin Eric, je bent een arrogant manneke.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.