Zembla-journalist in de cel door hufterziekenhuis UMC

Geplaatst op Tue 17 Apr 2018 om 8:48

Zembla-journalist Ton van der Ham heeft vrijdag zeven uur lang in een politiecel gezeten door buitengewoon hufterig gedrag van het ziekenhuis UMC Utrecht. Dat blijkt uit beelden die het BNNVARA-programma heeft vrijgegeven. De terminaal zieke patiënt Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden gaf een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Zij had Van der Ham uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn, maar dat zag UMC niet zitten.

Zembla maakte vier uitzendingen over de angstcultuur en patiëntveiligheid in het UMC Utrecht. Van der Ham was in eerste instantie niet van plan om de lezing bij te wonen, omdat hij van het ziekenhuis niet mocht filmen en dat is cruciaal voor een tv-journalist.

Toen hij hoorde dat onder andere de NOS en RTL wél mochten draaien, besloot Van der Ham met zijn cameraman naar het ziekenhuis te komen. Daar volgde een bizarre discussie van ongeveer twintig minuten met de woordvoerder van het ziekenhuis.

Van der Ham mocht niet naar binnen, omdat hij in de ogen van de woordvoerder ‘niet betrouwbaar’ is. Daar werden geen argumenten voor gegeven: “Het is emotioneel, een gevoel“, was de verbijsterende uitleg.

De toegang werd hem ontzegd, maar wél werd hem toegezegd dat hij Cullen na afloop van de lezing mocht interviewen in het ziekenhuis. Na twee uur wachten begon de zaal leeg te lopen en stelde Van der Ham zijn camera op. Toen werkte de beveiliging van het ziekenhuis hem hardhandig naar een kamertje, waar werd gewacht op de politie.

Uiteindelijk kwam de politie, die hem na een verhoor maar liefst zeven uur lang heeft vastgehouden. Volgens het ziekenhuis vertoonde Van der Ham ‘agressief gedrag’.

Zembla heeft gelukkig continu beelden gemaakt en daaruit blijkt dat dit helemaal niet het geval is. Kortom: de journalist zat urenlang in de cel vanwege een leugenachtig UMC Utrecht.

Zie ook onderstaande tweet en statement van Zembla:

Foto: Zembla
21 Reacties op “Zembla-journalist in de cel door hufterziekenhuis UMC”


 1. 123

  Ik vind dat we in dit land steeds meer richting een censuurstaat gaan. Helemaal schokkend om te lezen dat nu zelfs ziekenhuizen hier vrolijk aan meedoen. :/ Tegelijkertijd zou ik als Zembla het UMC bedanken: het ziekenhuis heeft wel heel makkelijk laten zien dat de aantijgingen waarheid zijn.

 2. imade

  de beveiliging heeft meerdere wetten overtreden.. ‘Je bent gearresteerd..’ dat mag alleen de politie uitspreken.. hem zo hard handig aanpakken mag ook niet omdat hij niet wegliep.. ze hadden te wachten op de politie en dat de politie zich hiervoor laat gebruiken..

 3. Curryworst

  Dat zegt al genoeg over de angstcultuur in het UMC.

 4. Ex van Gordon

  Schande UMC!!!

 5. scott_0

  @imade
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerarrest

 6. Mug

  Ja, ‘ze hebben het’.

 7. Knapzak

  @scott_0

  Beveiliging gaat toch echt wel in de fout hier. Je kunt je waarschuwing niet na een seconde herhalen, m.a.w. de ander geen tijd geven om te reageren, en dan doen alsof er niet gereageerd is.

 8. L.

  Wat bizar dit! En die woordvoerder ook, wat een kwal! Goed dat Zembla dit uitzendt. Ik neem aan dat er maatregelen worden genomen tegen zowel die woordvoerder als de beveiliger.

 9. gerdien

  Vraag ik me toch wie heeft bedacht dat de patiënt die de dupe is van arts die de fout inging samen hun verhaal vertellen. De PR-afdeling van het ziekenhuis? Zogenaamde openheid als marketingtruc.

 10. Nic

  @scott_0

  Wikipedia pagina.
  Het geweldsmonopolie ligt in Nederland bij de overheid

  Ze hadden gewoon netjes moeten wachten totdat de politie hem meenam.
  Dit is geweldpleging en vrijheidsberoving. Staat 5 jaar op.

 11. Otto Groeneveld

  Een censuurstaat schreef 123 en datbklopt maar datbzijn we allang hoor. Privacy is door die namaak achterbakse liberalen van D’66 en VVD compleet om zeep geholpen. Onder hetnmom van terrorisme is het al zover dat je door heel Europa wordt gevolgd als je met openbaar vervoer reist. Eigenlijk zou je aan deze schoften de oorlog moeten verklaren. En dat geldt ook voor die schoften van UMC. UMC heeft en tot op de dag van vandaag, zo bizar veel fouten gemaakt. Zelfs de inspectie met allerlei vriendjes in raad van besturen van ziekenhuizen zijn waardeloze instanties.
  Aan de andere kant heeft de journalistiek deze censuurstaat zelf ook mogelijk gemaakt. De journalistiek is ruim 20 jaar geleden al gewaarschuwd om zich niet voor het karretje te laten spannen van inlichtingendiensten, politie, neoliberaal bedrijfsleven, EU. Maar dat deden zij wel, volop zelfs met als hoogtepunt het in de doofpot stoppen van duizenden aanrandingen in Keulen en andere Duitse en Scandinavische landen. Dus vroeger zou ik nog werk van het asociale gedrag van UMC gemaakt hebben maar nu haal ik ook maar mijn schouder erover op. Wat je zaait zal je oogsten stelletje domme journalisten.

 12. Joop55

  UMC heeft al een slechten aam, wat het ROC Leiden voor onderwijsland is is het UMC voor de medische wereld.

 13. ArnieAlberts

  Wat een achterlijke beveiliger, en wat een nog achterlijker UMC!

 14. Marc Jacobs

  UMC is het slechtste universitair ziekenhuis wat er is. Ook door deze univerziteit wordt er volop gefraudeerd.

 15. Sven L.

  Best wel schokkend hoe ver organisaties gaan om zaken ‘onder de pet’ te houden.

 16. Ikke

  Niets is wat het lijkt. Zeker niet op televisie. De top van UMC wil niets liever dan open, eerlijk en transparant zijn. Probleem ligt bij de afdeling Communicatie die teveel control freaks zijn en (nog) niet begrijpen dat loslaten (go with the flow) beter is dan krampachtig vasthouden of nog erger: tegenhouden. Oordeel niet te snel op wat je ziet. Elk verhaal heeft twee kanten, de waarheid ligt vaak in het midden. Terwijl het op het eerste oog heel anders lijkt.

 17. Heleen

  Een zeer zorgelijke ontwikkeling. We gaan de verkeerde kant op.

 18. Ikke

  Wat echt zorgelijk is, is dat niemand meer ziet wat voor bijzonders er eigenlijk plaats vond in het UMC. Namelijk een terminale patient die door schuld van ziekenhuis niet meer behandeld kan worden, maar een lezing geeft over openheid in datzelfde ziekenhuis. Met dank aan Zembla journalist die zijn eigen ‘leed’ belangrijker vindt dan dit!

 19. Heleen

  Dat heeft uitgebreid in de kranten gestaan. Journalisten hoor je niet zo te behandelen. Grondrechten moeten gerespecteerd worden.

 20. Mira

  Het UMC staat zwaar voor schut. Het is een schandelijke zaak!

 21. Arie de Jong

  Wat een vreslijk KUT ziekenhuis.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.