Skyhigh TV voorstander van quotum voor Netflix

Geplaatst op do 19 apr 2018 om 14:00

Tv-producent Skyhigh TV, bekend van De Slechtste Chauffeur en Hier Zijn De Van Rossems, is er voorstander van om Netflix een oranjequotum op te leggen. Dat heeft producent Marc Dik gezegd op BNR Nieuwsradio. Netflix wordt in Frankrijk al verplicht een minimumaantal Franse series te produceren en zoiets moeten we in Nederland ook gaan doen, vindt Dik. Op die manier ontstaat er werk voor Nederlandse creatives. “Ik zou dat wel heel mooi vinden“, laat de tv-maker weten.

Dik bepleit het naar eigen zeggen niet uit een soort rancune omdat Netflix kijktijd wegsnoept bij zijn grootste klanten: de reguliere tv-zenders. “Ik kijk zelf graag naar Netflix en ben ook niet iemand die Netflix als een soort van grote, boze bedreiging zit. Je moet vooral naar jezelf kijken. Als je niet groeit heeft dat nooit met de ander te maken, maar met jezelf te maken.

Toch zou een oranjequotum wel terecht zijn, vindt hij. “Zij komen hier, halen natuurlijk veel kijkers weg en natuurlijk ook veel geld weg bij mensen. Dan is het ook mooi als zo’n bedrijf ook zegt: ‘Weet je wat? We investeren ook in de Nederlandse creatieve markt.’ Dat zou ik wel fair vinden.

Dik ziet wel dat er ook een nadeel kleeft aan een opgelegd quotum. “Je moet altijd je serie verdienen doordat je het beste idee hebt. Dat geldt ook bij Netflix. Als zij hier ontevreden programma’s gaan zitten bestellen, terwijl ze denken: we vinden het echt vreselijke series, maar het moet nu eenmaal. Dan gaat het niet werken.”

Skyhigh is sinds kort in buitenlandse handen. Het bedrijf is nu onderdeel van de Franse mediareus Lagardère Studios. Kan de grote eigenaar niet helpen om Skyhigh bij Netflix naar binnen te loodsen?

Dat zou ik natuurlijk heel graag willen. LG maakt zelf al in Frankrijk een serie voor Netflix, dus die lijnen liggen er. Ik hoop dat dat ook voor ons een voordeel kan zijn.

Gisteren maakte Netflix meer bekend over zijn eerste Nederlandse Original. Dat wordt een productie van Pupkin. Waar de serie over gaat? Netflix: “In het ruimdenkende Amsterdam genieten jonge studenten van alles wat het vrije leven ze biedt: rijkdom, seks, macht… en het portaal naar een demonische wereld uit de Nederlandse Gouden Eeuw dat ze per ongeluk hebben geopend.”

Foto: BNR
15 Reacties op “Skyhigh TV voorstander van quotum voor Netflix”


 1. imade

  LOL.. logisch dat die geval dat meld.. hij ruikt geld.. en kijkers die weggaan.. dat gebeurd alleen als je content pruts is.

 2. Kevin

  Niemand zit te wachten op Nederlandse flutproductoss

 3. Marcel Pav

  Wat hierboven gezegd wordt.

 4. Ron

  Voor Nederlandse producties is er Videoland. Zeker nu met het hun nieuwe strategie in de maak.

 5. Joke

  “Zij komen hier, en halen onze klanten weg.”
  Die vent doet net of wij een soort poppetje zijn waarover hij wel even bepaalt wat we wel en niet kijken.
  Laat me je dit zeggen; Meeste Nederlandse content is compleet ruk. Niet slecht, maar heel slecht. En voor rotzooi betaal ik niet.

 6. Pieter

  de nederlandse producties op de com zenders zijn nu niet van dien aard dat het
  geen zins het waard is om naar te kijken
  voor kwaliteit moet je toch echt bij de NPO zijn (de publieke omroep verenigingen) dus) En diegene die schrijft dat bij de NPO ook rommel gemaakt wordt, is zelf
  een grote 0 die helemaal zelf niets kan, en een I.Q bezit van een zwak zin nig e
  Kan me ook goed begrijpen dat zulke lui RTL verkiest boven NPO

 7. Roland Molendijk

  Ik ben wel voor een quotum. Ik vind het namelijk een eng idee dat we straks met z’n allen alleen nog maar gebruik maken van één Amerikaanse streamingsdienst (wie kijkt er nu videoland?)

 8. Ron

  Ben wel benieuwd wat het antwoord van Talpa TV gaat zijn. Die hebben alleen maar Kijk, maar komt daar ook niet uit de verf. Eigenlijk gaat het daar nog slechter mee dan Videoland.

 9. Freek

  Hoeveel goede dramaproducties heeft Skyhigh al gemaakt dan?
  Geen een. Dus waarom zo’n grote mond. Skyhigh gaat het gewoon niet redden.
  En is al in Franse handen.

 10. Weg Kijkert

  Eens kijken, een Nederlandse productie… Na 2 minuten neuken, na 4 minuten kotsen, na 5 minuten weer neuken, na 7 minuten weet wat kotsen, tussen minuut 8 en 11 een onverstaanbare conversatie en dan maar weer eens wat neuken… Mwah, wordt wel wat denk ik.

 11. scott_0

  Neeeeeee, geen Nederlandse troep alstublieft.

 12. Joop55

  Te beginnen met het slopen van Talpa Networks, en de liberale markt vrij maken voor ondernemers die wél passie tonen voor hun vak, kwaliteit, educatief, semi-sensationeel en de beste bron wat de feiten betreft.

 13. Bas

  Nog meer dezelfde acteurs met hetzelfde acteer geklungel in weinig originele scripts. Waarvan het merendeel gejat is van buitenlandse producties. Dan kan je beter meteen het origineel kijken! Scheelt een hoop ergenis..

 14. Geert

  Marc Dik, de man die niets kan, op tv uitgekotst en wat een luiwammes.

 15. dems

  Ik wil gewoon geen Nederlands horen, ajb niet nog meer Nederlandse meuk met steeds die zelfde acteurs! Ik wil internationaal blijven kijken op Netflix!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.