Skyhigh TV voorstander van quotum voor Netflix

Tv-producent Skyhigh TV, bekend van De Slechtste Chauffeur en Hier Zijn De Van Rossems, is er voorstander van om Netflix een oranjequotum op te leggen. Dat heeft producent Marc Dik gezegd op BNR Nieuwsradio. Netflix wordt in Frankrijk al verplicht een minimumaantal Franse series te produceren en zoiets moeten we in Nederland ook gaan doen, vindt Dik. Op die manier ontstaat er werk voor Nederlandse creatives. “Ik zou dat wel heel mooi vinden“, laat de tv-maker weten.

Dik bepleit het naar eigen zeggen niet uit een soort rancune omdat Netflix kijktijd wegsnoept bij zijn grootste klanten: de reguliere tv-zenders. “Ik kijk zelf graag naar Netflix en ben ook niet iemand die Netflix als een soort van grote, boze bedreiging zit. Je moet vooral naar jezelf kijken. Als je niet groeit heeft dat nooit met de ander te maken, maar met jezelf te maken.

Toch zou een oranjequotum wel terecht zijn, vindt hij. “Zij komen hier, halen natuurlijk veel kijkers weg en natuurlijk ook veel geld weg bij mensen. Dan is het ook mooi als zo’n bedrijf ook zegt: ‘Weet je wat? We investeren ook in de Nederlandse creatieve markt.’ Dat zou ik wel fair vinden.

Dik ziet wel dat er ook een nadeel kleeft aan een opgelegd quotum. “Je moet altijd je serie verdienen doordat je het beste idee hebt. Dat geldt ook bij Netflix. Als zij hier ontevreden programma’s gaan zitten bestellen, terwijl ze denken: we vinden het echt vreselijke series, maar het moet nu eenmaal. Dan gaat het niet werken.”

Skyhigh is sinds kort in buitenlandse handen. Het bedrijf is nu onderdeel van de Franse mediareus Lagardère Studios. Kan de grote eigenaar niet helpen om Skyhigh bij Netflix naar binnen te loodsen?

Dat zou ik natuurlijk heel graag willen. LG maakt zelf al in Frankrijk een serie voor Netflix, dus die lijnen liggen er. Ik hoop dat dat ook voor ons een voordeel kan zijn.

Gisteren maakte Netflix meer bekend over zijn eerste Nederlandse Original. Dat wordt een productie van Pupkin. Waar de serie over gaat? Netflix: “In het ruimdenkende Amsterdam genieten jonge studenten van alles wat het vrije leven ze biedt: rijkdom, seks, macht… en het portaal naar een demonische wereld uit de Nederlandse Gouden Eeuw dat ze per ongeluk hebben geopend.”

Foto: BNR

Meer in Netflix

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen