Netflix kondigt eerste échte Nederlandse original aan

Hoewel de eerste Nederlandstalige Netflix-serie Undercover een tijdje terug al is aangekondigd, kondigt de videodienst nu zijn eerste échte Nederlandse original aan. “Er komt een Nederlandse original aan. We zijn ermee bezig“, zegt baas van originals Allie Goss tegen de NOS. Undercover is geen échte original, omdat deze samen met onder meer de Belgische VRT wordt gemaakt en die gaat de serie in 2019 eerst uitzenden op televisie. Pas daarna wordt hij wereldwijd aangeboden op Netflix.

Straks is er dus een Nederlandstalige serie die enkel en alleen bij Netflix te zien zal zijn. “De plannen voor een nieuwe Nederlandse serie passen binnen de strategie van Netflix om meer internationale programma’s te produceren“, weet de NOS.

De omroep doelt op Europese originals zoals het Duitse Dark en het Spaanse Las Chicas del Cable. Na de vijftien Europese series van vorig jaar, zullen er dit jaar naar verwachting weer vijftien worden gemaakt, aldus de NOS.

Greg Peters, chief product officer van Netflix, legt uit: “We hebben volgens de laatste cijfers meer dan 117 miljoen abonnees, meer dan de helft van buiten de VS. En de groep internationale abonnees wordt alleen maar groter.

Netflix zal steeds meer een platform worden waar meer en meer internationale content verschijnt. Omdat de kijkers ook internationaler worden en het hun niet uitmaakt in welke taal een serie is. Zolang het maar een goede serie is.

De Raad voor Cultuur stelde de overheid onlangs voor om Netflix een oranjequotum op te leggen. Netflix-topman Reed Hastings vindt dat onverstandig. “In het algemeen kun je zeggen dat belastingvoordelen om investeringen te stimuleren, goed werken. Maar in landen waar quota zijn ingevoerd, werkt dit soort regelgeving vaak averechts. Het komt de kwaliteit niet ten goede.

Als voorbeeld geeft hij Canada. “De kwaliteit van de producties is vaak niet best, maar er moet worden voldaan aan de vraag.

Foto: Netflix

Meer in Netflix

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen