Netflix kondigt eerste échte Nederlandse original aan

Geplaatst op wo 07 mrt 2018 om 10:15

Hoewel de eerste Nederlandstalige Netflix-serie Undercover een tijdje terug al is aangekondigd, kondigt de videodienst nu zijn eerste échte Nederlandse original aan. “Er komt een Nederlandse original aan. We zijn ermee bezig“, zegt baas van originals Allie Goss tegen de NOS. Undercover is geen échte original, omdat deze samen met onder meer de Belgische VRT wordt gemaakt en die gaat de serie in 2019 eerst uitzenden op televisie. Pas daarna wordt hij wereldwijd aangeboden op Netflix.

Straks is er dus een Nederlandstalige serie die enkel en alleen bij Netflix te zien zal zijn. “De plannen voor een nieuwe Nederlandse serie passen binnen de strategie van Netflix om meer internationale programma’s te produceren“, weet de NOS.

De omroep doelt op Europese originals zoals het Duitse Dark en het Spaanse Las Chicas del Cable. Na de vijftien Europese series van vorig jaar, zullen er dit jaar naar verwachting weer vijftien worden gemaakt, aldus de NOS.

Greg Peters, chief product officer van Netflix, legt uit: “We hebben volgens de laatste cijfers meer dan 117 miljoen abonnees, meer dan de helft van buiten de VS. En de groep internationale abonnees wordt alleen maar groter.

Netflix zal steeds meer een platform worden waar meer en meer internationale content verschijnt. Omdat de kijkers ook internationaler worden en het hun niet uitmaakt in welke taal een serie is. Zolang het maar een goede serie is.

De Raad voor Cultuur stelde de overheid onlangs voor om Netflix een oranjequotum op te leggen. Netflix-topman Reed Hastings vindt dat onverstandig. “In het algemeen kun je zeggen dat belastingvoordelen om investeringen te stimuleren, goed werken. Maar in landen waar quota zijn ingevoerd, werkt dit soort regelgeving vaak averechts. Het komt de kwaliteit niet ten goede.

Als voorbeeld geeft hij Canada. “De kwaliteit van de producties is vaak niet best, maar er moet worden voldaan aan de vraag.

Foto: Netflix
6 Reacties op “Netflix kondigt eerste échte Nederlandse original aan”


 1. 44

  Weet niet of ik op originals zit te wachten.
  Gewoon klassieke tv series zou ik al leuk vinden.
  Daar zou de publieke omroep toch wat mee kunnen doen?
  Waarom geen Wassende Water, Fabriek, Dossier Verhulst, enz. op Netflix

 2. Ron

  @44: daar zou NPO Start zijn…maar ja…zie nog niets terug van al die oude drama series en ONM b.v. wat ook maar op de plank blijft liggen.

 3. Sean

  Meh, zal wel weer een of andere misdaadserie worden. Ik verwacht in ieder geval niks.

 4. Abjectief

  Mooi, het begin van het einde voor de NPO. Hierna de docu’s, en humint, en als de commerciëlen nu eens een spelletjeszender optuigen in plaats van drie keer hetzelfde kan dat ook weg. Resteert enkel het oude archief nog, en dat kan naar ONS.

  De NOS? da’s nepnieuws, kan ook weg.

 5. Marcel Pav

  @44

  Iemand die Netflix kijkt zit echt niet op die oude troep te wachten.
  Laten ze dat maar lekker op NPO Strart houden.

  On Topic: Waarschijnlijk is het budget vele malen hoger dan een gemiddelde
  NPO of RTL serie. Dus dan zit het qua kwaliteit wel goed. Dark is ook een geweldige serie met goede acteurs.

 6. Banging Bird

  Wat is in godsnaam een “original”?! Praat eens normaal, zodat iedereen het begrijpt!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.