Raad voor Cultuur pleit voor oranjequotum Netflix

Geplaatst op do 22 feb 2018 om 12:00

De Raad voor Cultuur, het belangrijkste adviesorgaan van de Nederlandse regering op cultuurgebied, vindt dat de overheid Netflix een minimum moet opleggen als het gaat om Nederlands product. Dat zegt directeur Jeroen Bartelse van de raad in de Volkskrant. Netflix biedt momenteel nog geen enkele eigen Nederlandse serie aan en als het aan de raad ligt komt daar verandering in. “We denken in de richting van een quotum van 15 procent Nederlands product“, zegt Bartelse.

Het is eigenlijk vreemd dat Netflix in ons land mag opereren zonder verplichting tot een bepaald aantal Nederlandse series, vindt Bartelse. “Publieke en commerciële omroepen moeten al voldoen aan dit soort wettelijke voorschriften, die moeten er ook komen voor video-on-demand-platforms als Netflix.”

Wettelijk gezien kan dat prima, aldus Bartelse. “Omdat zij programma’s maken die gericht zijn op de Nederlandse markt, is het wettelijk mogelijk dat soort voorwaarden te stellen.”

De Franse editie van Netflix moet momenteel minstens 20 procent Franse en Europese films, series en documentaires bevatten.

Foto: Netflix
19 Reacties op “Raad voor Cultuur pleit voor oranjequotum Netflix”


 1. Angela

  als t maar niet de zooi van videoland is

 2. Suzanne Schulting

  Wat was ik fucking goed he?

 3. Joerie

  Het lijkt me niet wenselijk dat welke instelling dan ook zich gaat bemoeien met de inhoud van welk platform dan ook.

 4. By the way

  Wat is dit voor Noordkoreaanse aanpak? Opheffen, die Raad voor Cultuur.

 5. Peanut

  Wat een onzin. Videoland kan zich juist met dit soort content onderscheiden. En die hebben er echt wel goede series tussen zitten. Op de langere termijn moeten ze wel samenwerking zoeken om dit door te zetten en uit te breiden.

 6. Ron

  Videoland is juist voor Nederlands product maar kan beter samen gaan met Netflix, het beste van 2 werelden op 1 platform. Al die Engelse series en docu’s dat doet Netflix toch beter dan Videoland, heeft ook niet veel zin om dat daarop te zetten. Ze kunnen zich beter concentreren op Nederlandse content.

 7. Weegschaal

  Ga iets nuttigs doen i.p.v. die grenzeloze regelzucht. Er komt een moment dat Netflix, Videoland en al die kleine koninkrijkjes in gaan zien dat samenwerking de enige manier is om te overleven en het beste voor de kijker.

 8. Angela

  Peanut

  Thu 22 Feb 2018 om 13:04

  Ik zeg dat, dus het is waar ,niet zeuren nu. Je lijkt Humberto wel

 9. Anne87

  Belachelijk! Netflix is juist een succes door wat ze nu doen. Er is al voldoende Nederlandse troep op NPO, RTL en SBS . De raad van cultuur…. get Alive!

 10. De Leukste Thuis

  @Suzanne Schulting
  Thu 22 Feb 2018 om 12:50

  GEFELICITEERD !!!

 11. Euhhhhh

  Oneerlijke concurrentie. TV zenders moeten 50% Nederlands product hebben en Netflix komt weg met 15% Zo bizar dit dat het ene platform door de overheid kapot gemaakt wordt en de ander mag doen wat het wil.
  Als 15% voor Netflix gaat gelden dan moet dat ook voor tv zenders, online contentplatforms (YouTube), etc. gaan gelden. Of schaf het totaal af want dit is natuurlijk te krom voor worden.

 12. Pieter

  laat de raad van cultuur eens inzetten voor meer Nederlandstalige muziek op onze eigen zenders
  want waar hoor je nog onze sterren van toen!

 13. T

  Wat is dat voor ouderwets gedoe?!!!!? Als de Nederlandse producties zo fantastisch waren had heel Nederland wel een abonnement op Videoland. Marktwerking heet dat.

  De volgende stap: Spotify moet 15% Nederlandse muziek aanbieden! De apps in de AppStore moeten voor 20% uit Nederland komen!

 14. ali

  netflix zend geen troep uit

 15. tammer

  Wat is er ineens mis met het amerikaniseren van Nederland? De publieke omroepen besteden elk jaar honderden miljoenen belastinggeld om Engelstalige series en muziek in te kopen.

 16. Daniel

  Bekijk de LinkedIn van de heer Jeroen Bartelse. Dit soort figuren zijn geen enkele meerwaarde voor onze maatschappij en kosten slechts een hoop belastinggeld. Dit is van het soort mensen dat denkt een hoog salaris te moeten verdienen omdat ze gestudeerd hebben, maar eigenlijk niets, maar dan ook niets kunnen. Behalve eindeloos vergaderen, powerpointjes in elkaar zetten en stompzinnige onzin bedenken.

 17. Freek

  Waarom de luiheid van de NPO belonen? Er is al Nederlandse content op Netflix en de grap is als ze zelf goede Nederlandse content gaan maken krijgen ze NOG meer kijkers!!!! Ha ha.

  Als je een paar jaar geleden de NPO aansprak over Youtube en Netflix lachten ze je uit. Ze hebben de slag met terugwerkende kracht verloren.
  Meer Nederlandse content bij Youtube, Netflix en Disney = nog meer kijkers weg bij de NPO!

 18. Stijn

  Wat er gaat gebeuren als dit verplicht wordt, is dat ze die 15% met enorm goedkope en lage kwaliteit programma’s waarschijnlijk gaan vullen. Schiet je helemaal niets mee op.

 19. Wyatt

  Mensen gaan juist naar Netflix omdat ze geen zin hebben in die NL bagger wat je bij NPO enzo hebt.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.