Raad voor Cultuur pleit voor oranjequotum Netflix

De Raad voor Cultuur, het belangrijkste adviesorgaan van de Nederlandse regering op cultuurgebied, vindt dat de overheid Netflix een minimum moet opleggen als het gaat om Nederlands product. Dat zegt directeur Jeroen Bartelse van de raad in de Volkskrant. Netflix biedt momenteel nog geen enkele eigen Nederlandse serie aan en als het aan de raad ligt komt daar verandering in. “We denken in de richting van een quotum van 15 procent Nederlands product“, zegt Bartelse.

Het is eigenlijk vreemd dat Netflix in ons land mag opereren zonder verplichting tot een bepaald aantal Nederlandse series, vindt Bartelse. “Publieke en commerciële omroepen moeten al voldoen aan dit soort wettelijke voorschriften, die moeten er ook komen voor video-on-demand-platforms als Netflix.”

Wettelijk gezien kan dat prima, aldus Bartelse. “Omdat zij programma’s maken die gericht zijn op de Nederlandse markt, is het wettelijk mogelijk dat soort voorwaarden te stellen.”

De Franse editie van Netflix moet momenteel minstens 20 procent Franse en Europese films, series en documentaires bevatten.

Foto: Netflix

Meer in Netflix

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen