Freek de Jonge pakt Dilan Yeşilgöz aan om korten NPO

Freek de Jonge heeft VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz op de radio aangepakt omdat haar partij en de andere regeringspartijen het budget van de NPO laten instorten. Dat was te horen in The Friday Move op BNR Nieuwsradio. De NPO moet het volgend jaar met flink wat minder budget doen, omdat Den Haag niet langer in het gat van de dalende advertentieinkomsten wil springen. “Wat mij betreft is het geen automatisme dat de belastingbetaler daarvoor opdraait“, aldus Yeşilgöz.

Freek de Jonge ergert zich ongelooflijk aan die houding. “Het is al onzin dat die Ster erbij gekomen is. Nu loopt die Ster terug en dan wordt ervan gezegd dat de omroep er zelf voor op moet draaien. Het is belangrijk dat de publieke omroep niet gefinancierd wordt door de publieke gelden, dus vanuit de belasting. Die reclame moet een extraatje zijn dat je overal in kunt zetten.”

De publieke omroep is zo verschrikkelijk belangrijk voor een samenleving, aldus De Jonge. “Daarbij moet je helemaal niet op een dubbeltje kijken, want het is nu al één hele benauwde nieuwsvoorzienende sector geworden. Dat moet veel breder. Cultuur moet een veel grotere rol gaan spelen, net als onderwijs. Ik begrijp überhaupt niet dat je het idee hebt dat je de publieke omroep nog moet beknotten op z’n geld.”

Yeşilgöz denkt dat de NPO kan korten op amusement als Mindf*ck, De Luizenmoeder en Wie is de Mol: “We betalen met z’n allen aan de NPO en ik ben ook heel trots op wat de NPO maakt. Ik vind wel dat ze moeten focussen op de kerntaken.”

Freek de Jonge: “Dat zijn toch leuke programma’s. Frans Bauer in Amerika, dat is wel bizar. Dat hij ons Amerika moet uitleggen.”

Dat soort programma’s moeten er eerst meer af, vindt Yeşilgöz. “Daardoor hou je geld over. Als je succesvolle programma’s maakt, waarom verkoop je ze vervolgens niet aan Netflix of iets? Dan verdien je geld. Er zijn echt wel meer mogelijkheden dan zeggen: ‘Doe wat meer belastinggeld.‘”

Freek de Jonge: “Je weet ook wel dat het de belastingbetaler nauwelijks iets kost. Daar gaat het geld niet heen. Dat gaat naar de zorg en naar defensie en naar onderwijs. De publieke omroep ligt gewoon lekker slecht bij de mensen die denken dat het één grote gapende muil is waarin heel veel geld verdwijnt. Flauwekul, het kost de mensen geloof ik 60 gulden per jaar.”

Foto: DWDD

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen