Freek de Jonge pakt Dilan Yeşilgöz aan om korten NPO

Geplaatst op Mon 23 Apr 2018 om 11:00

Freek de Jonge heeft VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz op de radio aangepakt omdat haar partij en de andere regeringspartijen het budget van de NPO laten instorten. Dat was te horen in The Friday Move op BNR Nieuwsradio. De NPO moet het volgend jaar met flink wat minder budget doen, omdat Den Haag niet langer in het gat van de dalende advertentieinkomsten wil springen. “Wat mij betreft is het geen automatisme dat de belastingbetaler daarvoor opdraait“, aldus Yeşilgöz.

Freek de Jonge ergert zich ongelooflijk aan die houding. “Het is al onzin dat die Ster erbij gekomen is. Nu loopt die Ster terug en dan wordt ervan gezegd dat de omroep er zelf voor op moet draaien. Het is belangrijk dat de publieke omroep niet gefinancierd wordt door de publieke gelden, dus vanuit de belasting. Die reclame moet een extraatje zijn dat je overal in kunt zetten.”

De publieke omroep is zo verschrikkelijk belangrijk voor een samenleving, aldus De Jonge. “Daarbij moet je helemaal niet op een dubbeltje kijken, want het is nu al één hele benauwde nieuwsvoorzienende sector geworden. Dat moet veel breder. Cultuur moet een veel grotere rol gaan spelen, net als onderwijs. Ik begrijp überhaupt niet dat je het idee hebt dat je de publieke omroep nog moet beknotten op z’n geld.”

Yeşilgöz denkt dat de NPO kan korten op amusement als Mindf*ck, De Luizenmoeder en Wie is de Mol: “We betalen met z’n allen aan de NPO en ik ben ook heel trots op wat de NPO maakt. Ik vind wel dat ze moeten focussen op de kerntaken.”

Freek de Jonge: “Dat zijn toch leuke programma’s. Frans Bauer in Amerika, dat is wel bizar. Dat hij ons Amerika moet uitleggen.”

Dat soort programma’s moeten er eerst meer af, vindt Yeşilgöz. “Daardoor hou je geld over. Als je succesvolle programma’s maakt, waarom verkoop je ze vervolgens niet aan Netflix of iets? Dan verdien je geld. Er zijn echt wel meer mogelijkheden dan zeggen: ‘Doe wat meer belastinggeld.‘”

Freek de Jonge: “Je weet ook wel dat het de belastingbetaler nauwelijks iets kost. Daar gaat het geld niet heen. Dat gaat naar de zorg en naar defensie en naar onderwijs. De publieke omroep ligt gewoon lekker slecht bij de mensen die denken dat het één grote gapende muil is waarin heel veel geld verdwijnt. Flauwekul, het kost de mensen geloof ik 60 gulden per jaar.”

Foto: DWDD
38 Reacties op “Freek de Jonge pakt Dilan Yeşilgöz aan om korten NPO”


 1. Elena Koshka

  Als ik het goed begrijp wil Yeşilgöz niet betalen voor teruglopende inkomsten van de Ster en daarnaast de programma’s schrappen die het meeste geld in het laatje brengen. Zeg dan gewoon meteen dat je van de NPO af wilt.

 2. Otto Groeneveld

  Is er leven na de dood dankzij NPO staat Nederland nog heel lang rood.

 3. Otto Groeneveld

  Goh hij durft wel zeg een moslim aanvallen.

 4. tsorry

  dalende advertentie inkomsten

  een advertentie verkoper van de KRANT moest naam en telefoon nummer van de adverteerder door geven aan de baas.
  De baas ging de adverteerder NEP na bellen.
  De directeur uitgever zei ik hoopte dat ik 5 rubens in diens had.

  RA ra

  en met mijn succes gingen ze naar Belgie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. KingAlert

  Als ik 60 euro per jaar kwijt ben om niet naar de RTL SbS troep te kijken doe ik dat met liefde.

 6. Meneer van Beheer

  Helemaal met Freek eens. Stem dus ook nooit VVD, zeker sinds Halbe Zijlstra (VVD) de cultuursector om zeep heeft geholpen.

 7. PHvanG

  Ik heb er graag méér dan € 60,- per jaar voor over om de NPO in stand te houden, én kwalitatief nog beter te maken. Als je toch ook ziet wat de commerciële omroepen tegenwoordig uitzenden, daar lusten de echt honden geen brood meer van. Stompzinnigheid alom, diepgang bijna beneden nul. Als je ergens vroeg Alzheimer van wilt krijgen dan moet je dagelijks naar RTL, SBS of Veronica kijken.

 8. OMG

  lol, de cultuursector om zeep geholpen… Nee, Zijlstra heeft de cultuursector een spiegel voorgehouden. Waarom moeten we cultuur subsidiëren als daar geen hond interesse in heeft? Bovendien was deze cultuursector heel goed in het verkwanselen van geld door inefficient en bureaucratisch te werken. Hobbyprojecten om veelal ego’s te strelen. Goede zaak dat daar de bezem door gegaan is.

  En grappig dat Freek zelf over die gapende muil begint, want het is immers wél het geval.

  Men valt mij altijd aan dat ik tegen de NPO ben, ik ben vóór een hele sterke NPO, maar als je bekijkt hoeveel % van het budget van de NPO daadwerkelijk aan programmering wordt besteed, praat je over een hele andere discussie. Dáár moet het geld gehaald worden.

 9. B. Vogels

  60 Gulden??? Van wanneer is dit artikel?

 10. @OMG

  Zo is het maar net!!!

 11. imade

  Weet die bejaarde wel dat de NPO onlangs voor 1,5 (in totaal) per WK wedstrijd heeft aangekocht tot 2021?

 12. Fluimpie

  60 gulden…
  We leven allang in het euro-tijdperk.
  Zegt genoeg over de verstandelijke vermogens van Preek de Jonge.

 13. LD

  De oplossing volgens de VVD is het afschaffen van de meest succesvolle NPO programma’s….. BIZAR! Dan VERSNEL je de terugloop van advertentieopbrengsten en VERGROOT je de afhankelijkheid van belastinggeld!

  Freek heeft gelijk, het is politiek voor de bühne… een manier om daadkrachtig over te komen met een onderwerp dat lekker bekt terwijl je je de kop niet hoeft te breken over echter problemen.

 14. scott_0

  NPO, smerige propagandazender. Als je dat nou nog steeds niet ziet, dat is die zender behoorlijk succesvol met hun indoctrinatie. Ga eens naar een wasbak en was die stront uit jullie ogen.

 15. Jan

  Die eerdere bezuiniging van 100 miljoen heeft de NPO niet slechter doen functioneren. Sterker nog, er zijn de broodnodige fusies afgerond waardoor er minder bureaucratie nodig is…. Met die 60 miljoen van Slob kan er nog meer focus worden aangebracht….

 16. scott_0

  NPO propagandazender. Als je dat nou nog steeds niet ziet, dat is die zender behoorlijk succesvol met hun indoctrinatie.

 17. Adriaan

  Een van de redenen om op de NPO te bezuinigen is de mening van type,s als Freek de Jonge, die dit instrument misbruiken om ZIJN 1/17 miljoenste mening te ventileren op kosten van alle belastingbetalers.

 18. KingAlert

  Adriaan is hoofd Gastenuitnodiger bij RTLLateNight.

 19. Coeus

  Oh ja, gewoon programma’s weghalen en zwart uitzenden. Dan bespaar je lekker. En dan Wie Is De Mol en The Passion aan Netflix verkopen. Topidee.

 20. StefanV

  Zonder amusement zouden de kijkcijfers van de NPO enorm inzakken en zouden de reclame-inkomsten fors teruglopen. Ik vind dan ook dat NPO – met mate – amusement moet kunnen brengen, als onderdeel van het totale aanbod.

  Ik kan van allerlei kritiek op de NPO bedenken, maar ik kijk vele malen liever naar NPO-programma’s dan naar de bagger die bij RTL en SBS is te zien. Ik denk dat de NPO verder kan bezuinigen op overhead, bijvoorbeeld door alle omroepen af te schaffen; een totaal achterhaald concept.

  In plaats van steeds te praten over bezuinigingen bij de NPO, zie ik liever wat meer discussie over *hoe* het geld wordt besteed en in hoeverre dat in balans is. Ik heb de sterke indruk dat er veel te veel geld wordt uitgegeven aan uitzendrechten voor sportwedstrijden. Dat gaat dan weer ten koste van andere sectoren, zoals kunst en cultuur (muziek).

 21. Sam

  Vraag me af of ze dubbele nationaliteit heeft.

 22. Ad

  Frees, aardige vent en golft net zo makkelijk met VVD-ers als gooien met tomaten met de SP. Zo de wind waait, waait zijn petje. Als het maar scoort….

 23. Robert

  Wordt tijd dat iedereen zelf kan kiezen, als mensen geen NPO zouden willen zien, moet dat gewoon kunnen. Net zoals met de commerciële zenders.

 24. arie

  We weten de politieke voorkeur van Freek. Altijd links l….. en rechts zakken vullen. Zijn mening is vooringenomen en dus onbelangrijk.
  Wat veel beter is , en ons een hele hoop belasting geld zou besparen, is de afschaffing van 2 televisie netten.
  Neem a la BBC één nationale, onafhankelijke en vooral neutrale televisie zender en laat al die onsmakelijke ongein van figuren zoals de leeuw e.a. voor gezien.
  De commerciëlen hebben aanbod genoeg. Dus 3 nationale tv netten is overdreven in zo’n klein landje als wij zijn.

  Als omroepen zoals vara, vpro, etc. zonodig willen blijven uitzenden, prima, maar niet op de kosten van de belasting betaler.
  Als ze dit zo graag willen verhogen ze de contributie maar voor hun leden en gaan ze zelf arbeid verrichten om acquisitie te doen voor sponsors.
  Ik wil die clubs niet financieren n.l.

 25. :)

  Arie, jankerd, zoek een baan.

 26. Mop

  Wie de documentaire over de vrouw en schoonzus van Freek gezien heeft, weet wat voor een enorme flabdrol Freek is. De kwestie met Bram Vermeulen stond niet op zichzelf. Hoe een kind uit een NSB-familie dat een overlevende van de Holocaust kon aandoen. Onbegrijpelijk.

 27. Rien E

  Wanneer wordt de linksche Freek aangepakt?

 28. toxilogic

  Tja zolang men in Nederland maar blijft stemmen op die criminelen partij kan je verwachen dat die er alles aan zal doen Nederland verder in de stront te drukken, geholpen door die stront uitrij partij CDA.

 29. WtM

  freek de jonge. [de christenhater van gereformeerde huize ]
  en fossiel uit de vorige eeuw,
  ben geen vvd. maar dilan heeft helemaal gelijk,

  otto groeneveld ;
  ik geloof niet dat deze dame [belijdend ] moslim is

 30. Floris

  60 euro per jaar is meer dan een MILJARD! Amusement zoals Boer Zoekt Vrouw, Muizenloeder maar ook DWDD kan MAKKELIJK naar de commercielen en scheelt bergen met gemeenschapsgeld. Idem w.b. sport en praatprogramma’s zoals Pauw.

  Ondertussen allerlei problemen met onderwijs, zorg, overlast, criminaliteit en wetshandhaving en Freek, vanuit zijn villa in Muiderberg, vind wat hij vanavond op TV kan zien belangrijker. Mogen we even een teiltje?

 31. Theo

  Wat n oliedomme reacties hier weer! Freek heeft gelijk

 32. Frans

  Belasting voor de NPO afschaffen. Via crowfunding geld inzamelen voor de NPO.

 33. Patron

  Laat iedereen die de linkse publieke omroep wil ontvangen/bekijken, een warm hart toedragen en betalen. De rest kan dan zijn/haar/genderneurtaal voornaamwoord, zelf kiezen wat ze willen. Netflix, HBO of iets anders wat minder indoctrineren/belerend/veroordelend/manipulerend/opinierend is. Freak is overigens al lang deaud hoor.

 34. Scott

  Mooi, zou weer @60 schelen.
  Kan ik een paar maanden Netflix voor kijken.

 35. aammehoela

  De simpele zielen hier denken weer niet na. De Luizenmoeder, een serie die een half miljoen kijkers zou gaan scoren op NPO 3. En dan ineens miljoenen kijkers. Dat moet dan ineens van de VVD naar de CO. Te triest voor woorden. Als de NPO iets nieuws uitzend en het is een succes moet het weg bij de NPO. Schandalig.
  De bagger hoort bij de CO, de kwaliteit is NPO. Uiteraard heb je twijfelgevallen. Zo’n Paul de Leeuw mag per direct naar de CO. Frans Bauer is ook een twijfelgeval, maar voor het overige gewoon laten zo. Zo meteen moet een prachtserie als “Onze man in Teheran” ook zeker naar de CO.

 36. Milo

  Over smaak valt te twisten maar de publieke omroep is net zo overbodig, links en prehistorisch als Freek die nog in guldens denkt.

 37. Ben Profijt

  Ben er op zich wel voor om series na de seizoens afloop te verkopen aan Netflix, veel buitenlandse zenders zoals BBC doen dat ook, en met succes.
  Je hebt een afzet markt voor je product, levert geld op per stream, waarmee je nieuwe content kan maken.

 38. anoniem

  Onder de leiding van de VVD lijkt ons land steeds meer op een kruising tussen het voormalige DDR en het Italië onder Berlusconi.. :-S

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.