Frans Klein wil fout met DWDD-vervanger niet toegeven

Geplaatst op Mon 23 Apr 2018 om 10:00

Tv-baas Frans Klein van de NPO wil niet toegeven dat hij de mist in is gegaan met het vinden van een programma dat vanaf dit jaar gaat afwisselen met De Wereld Draait Door. Dat laat hij blijken op NU.nl. DWDD is sinds dit jaar nog maar zes maanden per jaar te zien en ging daarom op 30 maart al met zomerstop. Diverse partijen hebben vorig jaar al voorstellen neergelegd bij NPO 1 voor de nieuwe DWDD-vervanger, maar Klein heeft ontzettend lang getreuzeld met het maken van een keuze.

De BNNVARA vond Klein zó’n treuzelaar dat de omroep zijn voorstel – een programma met Willemijn Veenhoventerugtrok omdat de voorbereidingstijd anders te kort zou worden. “Het toekennen van de zendtijd en de feedback op de pilots vanuit de zender liet lang op zich wachten. Zonder voldoende voorbereidingstijd kunnen we niet de kwaliteit garanderen die we gewend zijn te brengen“, meldde mediadirecteur Robert Kievit in een interne mail.

Uiteindelijk gunde Klein het DWDD-slot aan KRO-NCRV voor een programma met Margriet van der Linden. Ook voor die omroep bleek de keuze van Klein uiteindelijk wel erg last minute, want de omroep was niet op tijd klaar om DWDD direct op te volgen.

De NPO-baas werd uit de brand geholpen door Omroep MAX-baas Jan Slagter, die ermee instemde om Tijd voor MAX de hele maand april om 19.00 uur uit te zenden. Al snel bleek de KRO-NCRV nóg twee weken extra nodig te hebben, waardoor Tijd voor MAX nu niet vier, maar in totaal zes weken uitzendt op het tijdstip van DWDD.

Klein geeft niet toe

Klein wil nu bij NU.nl niet toegeven dat hij te traag te werk is gegaan. Op de vraag hoe er een talkshowgat van zes weken heeft kunnen ontstaan, antwoordt hij: “Televisie maken is een creatief proces, geen fabriek waarbij je altijd alles op de dag precies kunt plannen. We gaan voor het beste resultaat en hebben uiteindelijk voor KRO-NCRV en Margriet van der Linden gekozen.”

Overigens is er volgens ons wel voldoende voorbereidingstijd. Op dit moment zijn we ontzettend blij met Tijd voor MAX, dat met geheel eigen stijl een groot publiek weet te bereiken. En we verheugen ons nu al op de première van Margriet, op 14 mei.

De KRO-NCRV wil geen oude koeien uit de sloot halen en zwijgt op de vraag of Klein genoeg voorbereidingstijd heeft gegeven: “We gaan daar niet over speculeren. We zijn vooral zeer blij dat we een dagelijkse talkshow kunnen maken. Daar zijn we nu volop mee bezig in de voorbereiding.

Omroep MAX-baas Jan Slagter zegt dat hij de NPO een dienst heeft bewezen door Tijd voor MAX tijdelijk van 17.00 naar 19.00 uur te verhuizen. “Frans Klein heeft altijd gezegd dat hij om zeven uur een live-actualiteitenprogramma wil hebben. Zonder ons zou dat zes weken niet op de buis zijn geweest. Daarom heb ik gezegd dat we hem zouden helpen.

Klein wilde in 2016 ook al zijn fouten niet erkennen

Klein heeft wel vaker moeite met het toegeven van zijn fouten. In 2016 besloot hij om vanaf mei maandenlang geen enkele dagelijkse talkshow uit te zenden, omdat er in de zomermaanden niet genoeg nieuws zou zijn. En toen was er de Sylvana Simons-rel, de aanslag op een homoclub in Orlando, de moord in de Brexit-strijd, de Brexit zelf, de islamitische aanslag in Nice én de couppoging in Turkije.

Critici spraken schande – Sophie Hilbrand noemde het zelfs ‘debiel’ – maar Klein wilde zijn blunder niet erkennen: “Ik geloof niet dat het publiek iets tekortkomt. Ik vind juist dat we meer dan formidabel verslag doen van de nieuwsgebeurtenissen via de extra journaals en Nieuwsuur zit er ook bovenop. De talkshow is één vorm van het behandelen van actualiteiten, en die hanteren we deze zomer niet.

Uiteraard wist Klein zelf ook wel dat hij helemaal fout zat. Al snel werd aangekondigd dat Pauw en Jinek voortaan het hele jaar door te zien zijn en vanaf dit jaar krijgt dus ook DWDD een broertje op hetzelfde tijdslot. Alleen dan wel met zes weken vertraging.

Foto: NPO
22 Reacties op “Frans Klein wil fout met DWDD-vervanger niet toegeven”


 1. Henk

  Zou DWDD alleen nog in het weekend uitzenden en door de weeks met een ander informatief programma komen. Matthijs wil niet meer zo veel werken en de kijker is op Matthijs uitgekeken.

 2. Esther

  Zijn achternaam Klein zegt het al……Hij is zowel Klein in zijn daden als klein om karakter te tonen dat hij Klein heeft gehandeld……
  Voortaan de mensen met de naam Klein even goed screenen….dat is geen overbodige luxe..

 3. Ookdatnog

  DWDD IS MAAR 6 MAANDEN TE ZIEN OMDAT DIE LUIE MATTHIJS VAN NIEUWKERK
  NIET LANGER WIL WERKEN ! VOOR ZIJN BELACHELIJK RIANTE SALARIS..BETAALD DOOR BELASTING OPBRENGSTEN!! ONTSLA DE MAN..🏃

 4. gertjanus

  wel grappig dat inhoud er blijkbaar niet toe doet. MAX scoort gewoon evenveel als DWDD.
  Dat BNNVARA ooit met deze korte tijden heeft ingestemd. Wonderbaarlijk. Matthijs verdient per uitzending gewoon evenveel en BNNVARA dacht dat ze hun uitzendslot wel gewoon konden behouden?
  Wat een gerotzooi.

 5. Freek

  Dat meneer Klein de NPO een creatieve broedplaats noemt is op zijn zachts gezegd een overschatting. De NPO is een logge organisatie die helemaal niet creatief is. Sterker nog, Ze lopen de echte creatieven in de weg. Het is absurd hoe de NPO omgaat met de Omroepen en programmamakers. We moeten echt af van het systeem zoals het nu is.

 6. Petra

  @ Ookdatnog: je capslock zit vast. Moet je even naar laten kijken.

 7. animo

  Fout is een nood oplossing.

 8. Joke Bruis

  @Henk
  Ik ben helemaal niet uitgekeken op Matthijs. De laatste maand voor de zomerstop was de vermakelijkste in lange tijd. De man is nog steeds relevant. Bewijzen ook de kijkcijfers.
  @Ookdatnog
  Als Matthijs minder werkt krijgt hij minder betaald. Net zoals een gewone werknemer met een maandsalaris. Onzin dus.

 9. S.O.B.

  Het is ‘brexit’, niet ‘Brexit’!

 10. KingAlert

  Joke Bruis mag dan wel op leeftijd zijn maar nog steeds bij de tijd. Groetjes van Jan Boskamp Joke

 11. Lodewijk

  Wat een foto zeg. Ja die man zit er voor zijn capiciteiten, ik dacht eerst vriendjespolitiek maar nee hoor

 12. Ingrid

  Klein en iets toegeven! Het is het laatste wat Klein ooit zou doen. Narcistisch
  Mannetje 😒

 13. Joop Knoop

  en die man heeft een fors salaris en maakt fout op fout.

  Ben geen Talpa fan, maar daar zou hij gelijk zijn ontslagen.

  Bij NPO kan alles en maar klagen dat zij moeten bez
  uinigen. het bewijs ligt hier!

 14. Ad

  Laat MAX lekker altijd op dat tijdstip zitten en DWDD en Van der Linden naar AT5. Iedereen tevreden.

 15. James

  Meneer vindt de NPO creatief haha.

 16. StefanV

  Het is een aanfluiting van jewelste. Ik laat in het midden of Klein daar in zijn eentje voor verantwoordelijk is, of samen met anderen. Maar als je 6 weken noodgedwongen Tijd voor Max naar 19:00 uur moet verplaatsen, heb je iets behoorlijk fout gedaan.

  Het argument dat Klein aanvoert, is belachelijk. Je programmering op het laatste moment moeten omgooien wegens een terreuraanslag of het overlijden van een belangrijk persoon is iets dat je niet kunt plannen. Deze kwestie – de vervanging van DWDD – is bij uitstek iets dat je wél kunt plannen. Het was al geruime tijd bekend dat Van Nieuwkerk een half jaar vakantie wil.

  Ik snap trouwens nog steeds niet waarom er zo nodig een *vervanger* van DWDD moest komen. Had er gewoon een andere presentator op gezet. In het verleden viel Menno Bentveld wel eens in; die deed dat prima.

 17. Frons

  Het – na 2 succesvolle afleveringen – onderbreken van de dramaserie La Famiglia was ook een hele grote fout!! De kijkers kwamen niet meer terug en hoppa, het programma werd naar de zondagavond verplaatst. Daar spoelde Klein zo even een paar miljoen door de plee.

 18. Coeus

  Zie je altijd bij alfamannetjes: nooit een fout toegeven, altijd in de verdediging.

 19. toxilogic

  Wat ik me afvraag is hoe heeft die minkukel die topbaan bij de NPO uberhaupt gekregen? Wanbeleid, maar ja een ambtenaartje raak je niet zo makkelijk kwijt.

 20. Ik Ben Wel Opjectief

  Deze Klein is weer zo’n typische staats mislukkeling!

 21. mart

  NPO nog steeds met kop en schouders de winnaar van alle zenders. Klein weet waar hij het over heeft.

 22. Dereck de Poort

  Klein die treuzelt…. Klinkt bekend…Heb je zijn buro wel eens gezien? Hij treuzelt zelfs bij het opruimen ervan…

  HIj neemt zelden een snelle beslissing. Wacht lang, totdat iedereen elkaar de tent uitveegt. En dan roepen. Probleem opgelost.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.