BNNVARA wil graag series maken voor Netflix

Geplaatst op vr 27 apr 2018 om 12:00

BNNVARA is momenteel druk met de oprichting van een eigen intern productiehuis onder leiding van directeur Robert Kievit. Vanuit die hoedanigheid is er weleens aan gedacht dat het goed zou zijn om ook te leveren aan externe partijen als Netflix. Dat bevestigt de omroep vandaag in De Telegraaf. Het is vooralsnog toekomstmuziek. “Produceren in opdracht van partijen zoals Amazon en Netflix is mediawettelijk nu niet mogelijk en daar is dus ook geen sprake van“, aldus een zegsman.

Wel wil BNNVARA dit soort samenwerkingen nadrukkelijk gaan opzoeken. “Wel staat BnnVara open voor samenwerking met partijen zoals Netflix of andere on-demandplatforms, daar waar dat mediawettelijk gezien mogelijk is.”

Net als bijvoorbeeld RTL en de VPRO wil BNNVARA veel meer zélf gaan produceren in plaats van uitbesteden aan externe producenten. “Nu is er een grote afhankelijkheid van producenten en BNNVARA wil meer in huis gaan maken in de vorm van coproducties en eigen producties.

Volgens De Telegraaf hebben medewerkers van BNNVARA intern hun boosheid geuit over de ambitie om voor derden als Netflix te gaan produceren.

De krant kreeg een protestmail onder ogen waarin staat: “Netflix is de grote concurrent van de publieke omroep. Waarom we die aan content gaan helpen is onduidelijk, of het moet uit winstbejag zijn.

Het Telegraaf-artikel ‘BnnVara wil serie op Netflix’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: Wessel de Groot, BNNVARA
24 Reacties op “BNNVARA wil graag series maken voor Netflix”


 1. Daan

  Netflix wil hun troep niet.

 2. Paulo

  Ze geven zelf nog een reden om ze vanuit de overheid geen geld meer te geven. Er zou eigenlijk een boek geschreven moeten worden over de foute beslissingen die deze omroep maakt. Gaat een dik boek worden met als laatste pagina dat ze grotendeels verantwoordelijk zijn voor het instorten van de gehele NPO. Wellicht tijd om eens te zoeken naar professionele woordvoerders en bestuurders..

 3. scott_0

  Lada wil graag motorblokken leveren aan Ferrari.

 4. E. Jansen

  Ach ach ach… de betwetermenschjes braken weer eens over iets waar ze denken veel verstand van te hebben, maar echt helemaal niks van weten… En alleen maar klagen klagen klagen, dat is het enige wat ze kunnen. Echt oervervelende verwende snotapen zijn jullie… niks kan jullie meer boeien, echt een zielig leven hoor…

 5. Tijmen

  @E. Jansen
  Veel mensen die hier reageren snakken naar aandacht, zijn gefrustreerd en jaloers omdat ze zelf niks met hun levens gedaan hebben. Het is in- en intriest. Ze zoeken gewoon zondebokken.

 6. Klavvie

  Het wordt tijd dat ze dat belachelijke omroepbestel wat wat we hier in Nederland hebben een keer gaan opdoeken. Trek die fusie met die omroepen een stap verder door en maak er één publiek geheel van onder één vlag en naam en schrap dan ook maar gelijk één tv-kanaal. Dan blijft er meer geld over minder, maar betere programma’s. Ben geen fan van Nederlandse series, maar dat idee wat al vaker gedropt is om Netflix te verplichten om Nederlandse content op te nemen is ridicuul. Zoek het eerst eens bij je zelf voordat je een concurrent opzadelt met je meuk.

 7. Klavvie

  -minder :)

 8. OMG

  haha @E.Jansen en Tijmen… de enige die hier in- en intriest reageren zijn jullie ;)

  Jullie staan voor geen enkele argumentatie open over hoe de NPO beter zou kunnen functioneren, enkel maar roepen dat je tegen de NPO bent als je kritiek uit. Zo flauw en zó kinderachtig.

  Wat mij betreft mag de mediawet snel aangepast worden aan de nieuwe realiteit van on-demand kijken. Ik zie geen reden waarom daar geen NPO content in beschikbaar zou mogen zijn.

 9. Ad

  Als de Tweede Kamer eens echt kritisch naar het publieke stel zou kijken, moet het toch opvallen dat de omroepen de randjes maar op blijven zoeken (en er overheen gaan) bij de inzet van het (belasting)geld. Laat ze een duidelijke keuze maken: of publiek blijven of commercieel gaan. Bij het laatste vinden ze ongetwijfeld meer creatieve ruimte zonder op de vingers te moeten worden gekeken. Maar dat in ieder geval niet doen binnen het publieke bestel.

 10. scott_0

  E.Jansen en TIjmen zijn twee ruftende GroenLinks stemmers en hebben de hele dag de staatszender aan voor echt objectief (ROFLMAO) nieuws.

 11. Mike

  @DAAN

  Troep?

  Penoza is nu niet echt troep maar bv een zeer sterke serie. Past ook wel op Netflix.

  Trouwens staan er op Netflix ook genoeg series en films die op IMDB aardig matig gewaardeerd zijn.

 12. Karel

  Als Netflix Nederlandse producties gaat brengen is samenwerking met de VARA de beste optie.
  Door de VARA zelf geproduceerde serie als Klem zou niet misstaan op Netflix.
  Maar beter nog.
  Geef de VARA een eigen kanaal, en het is afgelopen met de commerciële omroepen.

 13. Daan.

  RTL Nederland doet weer niks aan nederlandse identiteit #Koningsdag
  ///
  Kijk naar Talpa Network #Koningsdag of NPO in Groningen.

 14. scott_0

  Daan hou je mond, landverrader.

 15. Japie

  Ik hou niet van series, ook omdat ik me niet wil verplichten om op een bepaalde avond naar een serie te kijken op een bepaalde zender om kijkers vast te houden.

 16. #somsweetikhetnietmeer

  Okee, laat ik even een serieuze duit in het discussie-zakje doen hier…

  De NPO heeft wat mij betreft, t.o.v. de RTL’s en de SBS’en, zéker bestaansrecht, al was het maar om niet veroordeeld te zijn om verplicht naar die commerciële RTL/SBS-troep te kijken (op een enkel wél serieus programma na dan als RTL Nieuws, Mr. Frank Visser of De Raadkamer van Peter R. de Vries).

  Tuurlijk, ook de NPO heeft best wel rommel • bijv. nu Fransje Bauer in Amerika (lekker op NPO·kosten rondtouren door de VS) of (bijna) alle programma van Jan Versteegh en PowNed •, maar series als Toren C, Penoza, De Luizenmoeder, Jeuk, Unit 13, enz. zijn/was absoluut top-tv en bewijzen, naast de journalistieke programma’s, de kracht van de NPO waar ik best via de belastingen kijk- en luistergeld voor wil betalen.

  Alleen dat (een omroep van) de NPO nu series wil gaan maken voor externe partijen die ik, als kijk- en luistergeldbetaler, dan niet op NPO-tv te zien zal krijgen… die gedachte snap ik niet en is wat mij betreft (MIJN) weggegooid geld. De NPO moet toch bezuinigen?

  Dus als iemand mij deze BNNVara-hersenspinsel even wilt uitleggen… Graag!

 17. Peanut

  BnnVara is een publieke omroep, geen producent voor externe/commerciële partijen. Als ze dit als de toekomst zien, moeten ze uit het publieke bestel stappen.

 18. Tijmen

  @scott_0

  Wees kwaad op mij alsjeblieft. Dat lucht voor u natuurlijk ontzettend op. Lekker niets doen met je leven en alleen maar online anoniem mensen uitschelden: stoere held. Trots op jezelf?

 19. Tim20

  Dan moeten ze maar uit het publieke bestel stappen

 20. Harry

  Er staat al genoeg linkse troep op Netflix. Zoals die antivlees leugen docu’s

 21. Annoniemus

  De socialistische VARA wil net zo als kapitalisten gewoon poen pakken , brrrrr .

 22. Paulo

  Laat anders Netflix maar gewoon op NPO 1, 2,3 uitzenden met af en toe het Nos Journaal erdoor heen. Vervolgens sturen we die half miljard euro rijksbudget als dank op naar Netflix HQ in Amerika. Net zo’n slecht idee als dat van die salonsocialisten BNNVARA..

 23. E. Jansen

  Scoorden de mensen in hun eigen leven maar zo goed als dat ze hier hun kotsbabbel doen, dan hadden we een hoop problemen en kosten minder (‘kosten’ zeg ik omdat ze hier ook altijd over geld beginnen, van bij de NPO bijvoorbeeld).

 24. ArnieAlberts

  De VARA wil al honderd jaar, net als de TROS, commercieel gaan. Maar steeds doen ze het met de staart tussen de benen toch niet helemaal. Om dan dit soort commerciéle praktijken in te zetten als zijnde een publieke omroep, dat is gewoon pure hypocrisie. Ze willen namelijk allebei de walletjes; wel het commerciële geld, maar ook kunmen terugvallen op de publieke belastingpot.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.