Ruud Hendriks: ‘Alleen zó kan RTL nog gered worden’

RTL-grondlegger Ruud Hendriks deed Hilversum op zijn grondvesten schudde toen hij in januari voorspelde dat er dit jaar massa-ontslagen gaan vallen bij RTL en SBS. Hij staat nog steeds achter zijn uitspraken en denkt nog steeds dat ‘zijn’ RTL eigenlijk niet meer te redden is, nu de verschuiving van lineaire televisie naar on-demand-diensten als Netflix definitief is ingezet. “Ik denk nog steeds dat het (de massa-ontslagen, red.) daadwerkelijk gaan gebeuren. En ook op redelijk korte termijn.

Het gaat niet goed in Hilversum, benadrukt Hendriks. BNR-presentator Wilfred Genee gaf tegengas: “Echt waar? Want ik sprak vorige week vrij uitgebreid met RTL-directeur Sven Sauvé en die zegt: ‘Ruud heeft zich niet goed genoeg verdiept. Hij zou een keer langs moeten komen.’ Hij zou je graag een keer willen spreken, ‘want er gebeurt achter de schermen veel meer dan jij denkt’.

Hendriks vindt Sauvé naïef. “Sven weet waar ik te bereiken ben, dus hij is van harte welkom in Amsterdam. Er zat geen rancune achter, nee. Integendeel: ik heb het bedrijf mede opgericht en vind het heel triest dat het naar de filistijnen gaat. Een klein voorbeeld: Netflix is eind jaren 90 begonnen, in 2002 naar de beurs gegaan en in 2007 gaan streamen. En wanneer reageerde RTL met Videoland? In 2013.

Volgens Genee is de Nederlandse on-demand-markt nu 90 procent voor Netflix en 10 procent voor RTL’s Videoland. Hendriks: “Dat is kansloos. De achterstand is inmiddels dusdanig enorm dat het niet meer goed komt.

Is RTL dan écht ten dode opgeschreven? “Als je echt iets wil uithalen dan zou je Videoland een jaar lang aan heel Nederland gratis ter beschikking moeten stellen met supercontent erop. Dat kost je 100 miljoen, maar dan heb je nog een kans om nog iets te doen. Dat is wat Disney doet: die besteden de komende weken 5 miljard om een concurrent van Netflix op te zetten.”

Honderd miljoen euro is op een jaarlijkse omzet van 400 miljoen euro wel héél erg veel geld. “Het is eigenlijk een heel klein bedrijfje, hè? RTL heeft natuurlijk een heel grote naam, maar de hele Nederlandse media-industrie is eigenlijk een heel kleine sector.”

Gaat Sauvé het doen? “Dat hangt ervan af hoeveel overtuigingskracht hij heeft bij zijn aandeelhouders en hoeveel lef hij heeft. Maar dan moet je echt serieus zijn. Ik heb het niet over een paar miljoen investeren, maar echt zeggen: ‘Ik ga Videoland een jaar lang gratis weggeven.’ Zoals Google vijf jaar lang geen enkele poging heeft gedaan om geld te verdienen.”

Sven Sauvé spreekt

Deze week werd bekend dat de winst van RTL Nederland vorig jaar met bijna 10 procent is gedaald. In het NRC legt Sauvé uit dat dat onder meer te maken heeft met de investeringen in Videoland.

Videoland kost nog meer dan het opbrengt. “Het ontwikkelen van originals, zoals Nieuwe Buren, is kostbaar en kunnen we alleen lokaal wegzetten, in tegenstelling tot andere spelers die een internationale afzetmarkt hebben. Maar de investeringen werpen zijn vruchten af gezien de ontwikkeling van het aantal abonnees. Deze investeringen wegen echter nog niet volledig op tegen de opbrengsten.

Vindt moederbedrijf RTL Group het wel goed dat er zo veel geld wordt gestopt in Videoland, terwijl het zich vooralsnog niet terugverdient? “Binnen het disruptieve speelveld waarin we opereren is het belangrijk om ook te investeren in nieuwe, veelbelovende activiteiten. RTL Group begrijpt dat en we krijgen daar de ruimte en tijd voor.

Foto: BNR

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen