Ruud Hendriks: ‘Alleen zó kan RTL nog gered worden’

Geplaatst op Sat 10 Mar 2018 om 14:00

RTL-grondlegger Ruud Hendriks deed Hilversum op zijn grondvesten schudde toen hij in januari voorspelde dat er dit jaar massa-ontslagen gaan vallen bij RTL en SBS. Hij staat nog steeds achter zijn uitspraken en denkt nog steeds dat ‘zijn’ RTL eigenlijk niet meer te redden is, nu de verschuiving van lineaire televisie naar on-demand-diensten als Netflix definitief is ingezet. “Ik denk nog steeds dat het (de massa-ontslagen, red.) daadwerkelijk gaan gebeuren. En ook op redelijk korte termijn.

Het gaat niet goed in Hilversum, benadrukt Hendriks. BNR-presentator Wilfred Genee gaf tegengas: “Echt waar? Want ik sprak vorige week vrij uitgebreid met RTL-directeur Sven Sauvé en die zegt: ‘Ruud heeft zich niet goed genoeg verdiept. Hij zou een keer langs moeten komen.’ Hij zou je graag een keer willen spreken, ‘want er gebeurt achter de schermen veel meer dan jij denkt’.

Hendriks vindt Sauvé naïef. “Sven weet waar ik te bereiken ben, dus hij is van harte welkom in Amsterdam. Er zat geen rancune achter, nee. Integendeel: ik heb het bedrijf mede opgericht en vind het heel triest dat het naar de filistijnen gaat. Een klein voorbeeld: Netflix is eind jaren 90 begonnen, in 2002 naar de beurs gegaan en in 2007 gaan streamen. En wanneer reageerde RTL met Videoland? In 2013.

Volgens Genee is de Nederlandse on-demand-markt nu 90 procent voor Netflix en 10 procent voor RTL’s Videoland. Hendriks: “Dat is kansloos. De achterstand is inmiddels dusdanig enorm dat het niet meer goed komt.

Is RTL dan écht ten dode opgeschreven? “Als je echt iets wil uithalen dan zou je Videoland een jaar lang aan heel Nederland gratis ter beschikking moeten stellen met supercontent erop. Dat kost je 100 miljoen, maar dan heb je nog een kans om nog iets te doen. Dat is wat Disney doet: die besteden de komende weken 5 miljard om een concurrent van Netflix op te zetten.”

Honderd miljoen euro is op een jaarlijkse omzet van 400 miljoen euro wel héél erg veel geld. “Het is eigenlijk een heel klein bedrijfje, hè? RTL heeft natuurlijk een heel grote naam, maar de hele Nederlandse media-industrie is eigenlijk een heel kleine sector.”

Gaat Sauvé het doen? “Dat hangt ervan af hoeveel overtuigingskracht hij heeft bij zijn aandeelhouders en hoeveel lef hij heeft. Maar dan moet je echt serieus zijn. Ik heb het niet over een paar miljoen investeren, maar echt zeggen: ‘Ik ga Videoland een jaar lang gratis weggeven.’ Zoals Google vijf jaar lang geen enkele poging heeft gedaan om geld te verdienen.”

Sven Sauvé spreekt

Deze week werd bekend dat de winst van RTL Nederland vorig jaar met bijna 10 procent is gedaald. In het NRC legt Sauvé uit dat dat onder meer te maken heeft met de investeringen in Videoland.

Videoland kost nog meer dan het opbrengt. “Het ontwikkelen van originals, zoals Nieuwe Buren, is kostbaar en kunnen we alleen lokaal wegzetten, in tegenstelling tot andere spelers die een internationale afzetmarkt hebben. Maar de investeringen werpen zijn vruchten af gezien de ontwikkeling van het aantal abonnees. Deze investeringen wegen echter nog niet volledig op tegen de opbrengsten.

Vindt moederbedrijf RTL Group het wel goed dat er zo veel geld wordt gestopt in Videoland, terwijl het zich vooralsnog niet terugverdient? “Binnen het disruptieve speelveld waarin we opereren is het belangrijk om ook te investeren in nieuwe, veelbelovende activiteiten. RTL Group begrijpt dat en we krijgen daar de ruimte en tijd voor.

Foto: BNR
25 Reacties op “Ruud Hendriks: ‘Alleen zó kan RTL nog gered worden’”


 1. Tim20 MJ

  Hoeveel artikelen kun je uit één radio interview halen?

 2. Dean

  Jezus zeg MC, dat interview van BNR is al een week oud en jullie hebben dit gedeeltelijk vorige week al gepubliceerd. Is het komkommerdag vandaag?

 3. Rob Hudson

  Ik was trouwens aanwezig bij het gesprek met Hendriks. Maar zoals gewoonlijk gewoon gebakken lucht wat hij zegt. Wat een stel open deuren intrappen zeg. Gvd man, als mijn nichtje een lul had was het mijn neefje. Een koe van achteren in zijn reet kijken. Toevallig heel die RTL shit wel jouw vriendjes en je innercirle. Ja ik had ook wel kunnen zeggen dat en dat en dit en dit had je moeten doen. Hij doet mij denken aan die irritante badmuts bij het nabespreken van voetbalwedstrijden. Met zijn kruisje en poppetje omcirkelen . Ja als die speler daat had gelopen dan…… Van Hals heet die kwal geloof ik?
  Het gaat werkelijk nergens over. Vanaf de oprichting is RTl puin. Het enige leuke was RTL5 in een
  kleine perioden van landelijk nieuws en een leuke Engelse humor serie. Met daarna meestal een leuke film. Dat was net enige leuke wat RTL ooit heeft gedaan de rest is bagger. En daar ben jij ook verantwoordelijk voor geweest gladjanus.

 4. ali

  pfffffff oud nieuws bnr radio . boringgggggggggg

 5. Joep uit Tilburg

  Boring News Radio!

 6. Ron

  Eens met Hendriks, maar ik denk niet dat RTL zelf van Videoland nog echt een goede Nederlands tegenhanger van Netflix kan maken. Ze kunnen beter met Netflix samen gaan dat is de enige redding. Kijkers willen niet allerlei apps hebben, gewoon 1 centraal platform waar alles op te vinden is.

 7. jroen

  Videoland kan wel groot worden. Maar dan moeten ze los van RTL opereren. Dan kunnen ze ook series van de NPO opnemen, SBS e.d. Omdat het een onderdeel van RTL is krijgen ze de rechten niet (meer). Leuk NPOstart en NLziet. Maar eigenlijk moet Videoland al die streaming diensten vervangen. En de grote speler worden op de markt.

 8. DAAN

  Waarom is videoland dan alleen in Nederland beschikbaar?
  RTL zit toch in heel Europa, Ook dom van RTL Group om maar met een seriein 4 maanden te komen, ze moeten videoland veel meer aanvullen met films en series wil echt gaan werken in Nederland!

 9. Wyatt

  Gewoon gezamelijke Europese producten maken exclusief voor RTL zenders in NL op Videoland en na 1 seizoen op RTL4. Gewoon Engelstalige series die zich in Europa afspelen. Actie series of een serie over Interpol.

  Elke Europese RTL groep een bijdrage en de lokale RTL de opnames regelen heb je zo de kosten eruit.

 10. Peanut

  Videoland moet samenwerken met andere partijen wil de groei door kunnen zetten.

 11. geen stem

  Alles en iedereen eruit en opnieuw beginen.

 12. Jack

  Ze moeten met anderen tv partijen samen gaan anders zijn ze ten dode opgeschreven. Probleem is dat zo’n sven maar een paar jaar bij rtl ol die functie zit dus het zal hem een worst wezen wat erna gebeurd.

 13. geen stem

  Straks een tijdje TV vrij want dan is er helaas weer de TV kantine een programma met een inbreng van 0,00000000000000

 14. T

  Die media-experts zijn volgens mij veel te hallelujah over Videoland/Netflix. Ik denk dat het prima naast de klassieke TV zenders kan bestaan.

  Als ik thuis kom van een dag hard werken heb ik vaak geen zin om één of andere zwaar drama of een film te kijken op Netflix. Gewoon ff zappen en blijven hangen bij Friends of De Rijdende Rechter ofzo.

 15. West

  Je kunt bedenken wat je wil, maar een boom die scheef groeit krijg je ook niet recht
  de makke van com tv zijn die te lange reclameblokken , niet eens de programma`s
  Als ze nu eens begonnen om vanaf 18.00 tot 24.00 uur reclame na en voor een programma te brengen en in een speelfilm 1 x onderbreken , net zoals in de bios , dan krijg je de kijkers ook weer de overige uren s`nachts en overdag kan het ingehaald worden. zal iets minder opbrengen, maar je kijkers terughalen tussen de 1,5 – 2, miljoen elke avond compenseert een hoop !

 16. West

  moet zijn dan krijg je de kijkers ook weer terug, de overige uren per dag
  kan dan wat extra reclame ingezet worden en ingehaald worden!

 17. jan

  tv is zooo geweest. Kansloze reclames. Staatsomroep is ook bagger. Enkel Eurosport heerst.

 18. zorro

  Ik kijk nu naar Wie ben ik het is een aardig programma maar een ding Tijl Beckham hoort hier niet thuis een verschrikkelijk irritant persoon.

 19. critikast

  Het is Boekenweek mensen! Lees eens een boek en laat die tv uit !

 20. Danny

  Vind het vreemd dat videoland slechts 10procent marktaandeel heeft t.o.v. Netflix.
  Netflix heeft de betere series. Videoland heeft echter betere films.
  De meest Netflix films zijn hebben een heel lage score op moviemeter.
  Vooral het horror aanbod is dramatisch op Netflix.
  Maar videoland heeft weer een slecht serie aanbod. Ook heeft videoland erotische films. Niet onbelangrijk denk ik.

 21. @Danny

  Zo vreemd is dat niet. Netflix heeft een veel betere marketing. Zie bijvoorbeeld de Netflix knop op de afstandsbediening van je smart tv.

 22. Danny

  DAt klopt ,de marketing is perfect. Het gaat mij persoonlijk om het filmaanbod. En ik vind bij Videoland de betere films. Ze verdienen meer dan 10 procent marktaandeel.
  Hoewel ikzelf ook alleen Netflix heb Lol
  Als horrorliefhebber weet ik dat er zoveel goede horror is op dit moment. En kijk naar het magere slechte aanbod van Netflix…

 23. @Danny

  Voor goede horror kun jij het beste even in de spiegel kijken.

 24. Joop55

  Snap sws al niet waarom commerciële troep überhaupt werd toegestaan, maar oké , cijfertjes en ranzige tv gaan boven kwaliteit en verdieping, maar met zoveel tokkies in NL kan dat ook haast niet anders.

 25. BLUBDUB

  RTL geeft geen kijkgenot teveel reclame en verouderde voormat.
  Weg met die troep.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.