NPO-ster woest om Engelssprekend horecapersoneel

Geplaatst op Sun 18 Mar 2018 om 9:30

NPO-ster Teun van de Keuken ergert zich ongelooflijk aan de opkomst van Nederlandse horeca waar de klanten in het Engels worden aangesproken. Dat laat hij weten op Twitter. Van de Keuken kan zich erg vinden in een peiling van De Telegraaf, waaruit blijkt dat de meeste mensen het heel vervelend vinden als ze op een terras in het Engels worden aangesproken. “Noem mij bekrompen maar hiermee ben ik het volledig eens. Zo irritant als bediening geen Nederlands praat“, briest hij.

Horecaprobleem zouden zich genoodzaakt zien om buitenlandse mensen aan te nemen omdat er niet genoeg Nederlanders zijn. “Ik snap het probleem wel, maar als klant is het vervelend.

Ze moeten volgens Van de Keuken gewoon Nederlands leren. “Basiscursus geven? Dat personeel in ieder geval weet wat een koffie verkeerd is en dit ook – al dan niet met charmant accent – kan uitspreken?

Engelssprekend personeel moet zich op z’n minst verexcuseren voor het gebrek aan taalvaardigheid, meent het gezicht van de Keuringsdienst van Waarde. “Als ze zich nog charmant verexcuseren is de ergernis al grotendeels weg.

Tot slot is Van de Keuken er ook niet van onder de indruk dat de restaurants in de nieuwe Amsterdamse wijk Amstelkwartier vooral pasta en raw food serveren. “Ik blijf gewoon naar Thuis aan de Amstel gaan. Geef die raw food maar aan anderen“, snauwt hij.

Foto: Stijn Ghijsen, KRO-NCRV
69 Reacties op “NPO-ster woest om Engelssprekend horecapersoneel”


 1. Ookdatnog

  what do you worry about….🐒

 2. Marianne

  De trambestuurder kondigt het Leidseplein aan als Entertainmentcenter. Wat een malle stad is het geworden. Follow the money zou ik zeggen, welke mensen hebben belang bij al die toeristen in Nederland? Huizen worden onbetaalbaar, mensen worden weggejaagd en buitenlandse fastfoodketens rukken op. Nederland wordt een soort Mallorca.

 3. Henk

  Dit probleem doet zich enkel en alleen in de randstad voor.

 4. Simba

  @Henk
  In het oosten, Enschede bijvoorbeeld, word je in winkels en cafés de helft van de tijd in het Duits aangesproken.

 5. Egbert

  Wat zegt U? Misschien de oplossing? En anders: Laat maar, tot kijk.

 6. Boh

  @Ookdatnog

  Ik word door buitenlanders liever in krom Nederlands aangesproken dan in krom Engels. Jij bezigt zelf krom Engels, dus zal het je niet opvallen als een ander deze taal ook niet voldoende beheerst. Dan is het logisch dat je je niet ergert.

 7. Bart

  Helemaal eens met wat Teun zegt. Ik word ook zo moe van die hippe nieuwe te tentjes die maar een ding verkopen en dat in allerlei soorten. Achtereen volgens hadden we koffie, wijn, bier, hamburgers, patat en nu weer kroketten. Er wordt ook steeds gedaan of het iets totaal nieuws betreft. Als het maar hip is. Met achter de balie vaak 2 vrouwen, een jonge iets wat dikkige student of mannen met (al dan niet dagelijks getrimde) baarden. Echt vreselijk!!

 8. Geo

  Nederland gedraagt zich graag onderdanig als het om Amerika gaat. Amerikaanse home videos is daar een goed voorbeeld van. Zonde van de zendtijd. Daar moest eigen Ned. vlog videos voor wijken.

 9. Say Whot

  Only in the Randstad . We in the Provincie can it us on the arse rusten

 10. Kees

  Steenkolen Engels wel te verstaan.

 11. Klaas

  Onze bestuurders zien het land als een grote stad zoals in verre landen. Nederland wordt straks een grote zuipkeet en alles wat ons land uniek maakt verdwijnt.

 12. dirk

  Gewoon zeggen dat je het niet begrijpt,en in het Nederlands bestellen.

 13. Rikkie

  Onder de peiling valt te lezen: “Ook Andreas_Toinfen snapt het niet als mensen er problemen mee hebben dat ze in het Engels bediend worden. „Gezwam over ’we leven in Nederland dus ik wil een Nederlandstalige ober’ is uit het jaar nul.”

  Pijnlijk dat deze persoon niet eens doorheeft hoezeer het Engels zijn kennis van het Nederlands al heeft aangetast. “We leven in Nederland” is vernederlandst Engels (“We live in the Netherlands”). Correct is: “We wonen in Nederland”!

 14. Kees

  Neder-land gedraagt zich nederig.

 15. Evelien

  De horeca past zich aan aan het publiek. Vind het erger als ik in het Engels aangesproken wordt als ik bij de bakker een brood koop, maar ja dat is wel in centrum amsterdam en die leven met hun dure brood van de expats.
  Wat ik nog erger vind dat ik in Venlo en Kerkrade in alle winkels aangesproken wordt in het Duits. Reclames in de winkels zijn ook in het Duits.
  Allemaal belachelijk !

 16. Gerrie

  @Evelien

  Hou toch op met je aanpassen. Toen mijn Amerikaanse vrienden aankwamen dachten ze dat Nederlanders compleet gestoord moeten zijn. Op de borden staat Engels boven de landstaal.

  Ook wel fijn dat wij van immigranten verwachten dat ze binnen een week Nederlands spreken, maar zelf net doen of Engels hier een heilige taal is die onze eigen taal overbodig maakt.

 17. Gerrie

  “Aankwamen op Schiphol” moest dat zijn.

 18. jaja

  Die hele internationalisering is alleen maar goed voor de jongens in de top die hun zakken erdoor vullen, niet voor de gewone burger.

 19. Ron

  Eens met Teun. Bij de McDonalds in de hoofdstad precies hetzelfde. Het personeel begint je standaard in het Engels aan te spreken bij een bestelling. Echt de wereld op z’n kop.

 20. Pak 'm

  Op jouw kop! En hard!

 21. iq10

  Nederlanders [ 1 paspoorters] zijn gewoon MIETJES

 22. jdj2050

  Amsterdammers en hun problemen. Sterkte daarmee.

 23. Mike

  Het is een beetje onzin dat er geen Nederlanders te vinden zijn. Die zijn er wel, maar buitenlanders zijn gewoon goedkoper. Die kunnen ze makkelijker uitknijpen. Je ziet dat bijvoorbeeld nu ook in Londense hotels: allemaal Polen, Bulgaren enz. Ik heb soms medelijden met ze. Buffelen voor hongerloontjes.

 24. Rodrigo

  Within one decade nobody speaks the Dutch language anymore, becasue the people nowadays are ruining the Dutch language

  Mark my words, in 2028 everybody speaks English in the Amsterdam area, German in the eastern of the country and French in the south

 25. A.M

  Marianne: nu alleen het weer van Mallorca nog, heerlijk!

 26. jaja

  @jdj2050 [Sun 18 Mar 2018 om 11:01]

  Dat in 2025 en daarna ook in de rest van Nederland grote aantallen toeristen zullen komen, en rijke Arabieren, Russen en Chinezen grote stukken grond in Nederland opkopen is ook jouw probleem.

 27. Marianne

  Lach er maar om, alle saamhorigheid verdwijnt. Je bent straks enkel een figurant voor de toeristen als je het nog kan betalen. De meeste mensen worden weggejaagd want elk gemeentebestuur gaat zich gedragen als een boekhouder.

 28. robb

  In de grensstreek word je soms in het Duits aangesproken ,ik zeg dan wel dat ik het niet gepast vind en als ze dat blijven doen ik een andere winkel op zoek .

  Mc Teunis geen ster maar een journalist hou het wel zuiver.

 29. jan

  Dan ga je er toch niet heen. Al spreekt mijn personeel Chinees. Als het je niet bevalt, pleur dan svp op.

 30. Marianne

  Waar moet je dan heen? Dit fenomeen gaat als een olievlek over ons land.

 31. Tjing tjong sрleetoog

  @jan, bek dicht, ransaap! Ik woon in Amsterdam.

 32. Lekker Lachen

  Who is Mr Kitchen? Never heard of this man!

 33. Suzanne van den Brink

  Rauw voedsel is voor groenlinkse vegetarische konijnen.

 34. Meeswel

  Ik ga al jaren maar Griekenland en turkije op vakantie en staa nog steeds versteld van de klantvriendelijkheid en service op de terrassen daar.proberen ook wat van de taal van de toerist te spreken.kunnen ze hier in Nederland nog een voorbeeld aan nemen.

 35. robb

  Meeswel :Je vergelijking gaat niet op het duidelijk te zien dat we geen griek of turk zijn.

 36. F’iscadel

  In Nederland spreken we NEDERLANDS! Wie de taal niet beheerst heeft geen recht hier te werken of gebruik te maken van andere voorzieningen!!!

 37. Roderick

  NPO en Nederlands????? Pardon zeg, wat een koekenbakker die Teun. Als er een organisatie is geweest die iedereen heeft aangemoedigd om vooral in je eigen taal te blijven communiceren dan is het NPO wel. Ieder Marokkaannof Turk hoefde geen Nederlands te leren van de NPO. Ik hoor die achterbakse lul Frits Spits nog janken op de NPO dat wij Nederlanders en zeker de Nederlanders in de arme volkswijken van de grote steden maar Turks moesten leren. Dus wat lul je nou dom Teun, aan je eigen achterbakse broodheer al deze ellende danken gutmensch.

 38. Otto Groeneveld

  Ik ben voorstander van nog meer toeristen naar dat middelpunt van het universum.

 39. J.B.

  @Meeswel

  Dat gebeurt hier ook, alleen dat heb jij niet door, omdat een ober op een Amsterdams terras uiteraard geen Italiaans, Deens of wat dan ook tegen jou als Nederlander gaat spreken. Slimpie! Daar gaat het hier ook niet over. Bedienend personeel dient, ook in de Randstad, de klant in eerste instantie aan te spreken in het Nederlands. Pas als je zeker weet dat je met toeristen te maken hebt, schakel je over op Engels en gooi je er indien mogelijk nog even wat woorden in de moedertaal van de toerist doorheen. Niet eerder!

 40. Frits S.

  Roderick, achterlijke!

 41. Sven L.

  Ik bestel gewoon in het Nederlands, nog nooit de verkeerde bestelling gekregen. Dan vragen ze het maar aan een collega ofzo achter de bar, mij ‘n biet. Als ik maar krijg wat ik bestel ;)

 42. Wyatt

  Alleen mensen die slecht zijn in Engels maken hier een big deal van… Kan mij het nou schelen of ze Nederlands of Engels lullen als ik het beiden versta.

  Als we in het centrum een drankje doen met vrienden spreken we ook Engels omdat we ook expads in de groep hebben.

 43. Wyatt

  Alleen mensen die slecht zijn in Engels maken hier een big deal van… Kan mij het nou schelen of ze Nederlands of Engels l*llen als ik het beiden versta.

  Als we in het centrum een drankje doen met vrienden spreken we ook Engels omdat we ook expats in de groep hebben.

  Reageer

 44. Mario

  Over x aantal jaren is het playa del Nederland vol op zon.

 45. Binnendorp

  @Wyatt

  Jij bent gewoon ontzettend dom als je niet begrijpt waarom sommigen dit een kwalijke ontwikkeling vinden. Mijn kennis van het Engels ligt boven niveau C2 (http://www.detaalbrigade.nl/taalniveaus/) en ook ik vind de verengelsing van het Nederlands een probleem. Het zijn overigens veelal mensen die slecht zijn in hun moedertaal en denken dat hun Engels geweldig is, die geen probleem hebben met deze verengelsing. Met je “beiden”.

 46. Ferry Maat

  Roderick heeft wel gelijk Frits S. Geen speld tussen te krijgen. De waarheid is soms niet leuk om te horen.

 47. @Wyatt

  Hou eens op met hier de boel verzieken en reacties uit te lokken.

 48. Clio

  Ach ja de nationalistische t0kkies hebben weer wat om over te huilen.

  Engels is een wereldtaal niet zo zeuren. Get over it.

 49. Binnendorp

  @Clio

  Ik ben links. Heb ook altijd links gestemd. PvdA, GroenLinks enz. Je kraamt echt totale nonsens uit met je “Engels is een wereldtaal niet zo zeuren”. Dit is een drogreden en nog een bedroevend stupide drogreden ook! Ik spreek o.a. Spaans en een beetje Russisch. Moet ik mijn zinnen dan maar doorspekken met Spaanse en Russische woorden onder het mom van “het zijn wereldtalen, niet zo zeuren”? Heb je serieus zelf niet door hoe je uit je nek kletst?

 50. Clio

  Wie heeft het over links en rechts.

 51. Binnendorp

  Goed: ik ben niet nationalistisch en heb nooit op nationalistische partijen gestemd. Zo beter? Je eigen taal verloochenen is onverstandig, om niet te zeggen dom, en hoe meer invloed van vreemde talen, hoe moeilijker de eigen taal wordt.

 52. Clio

  Ach ik kan er niet mee zitten… ik werk over een internationaal bedrijf en de voertaal is ook Engels.

 53. Clio

  *Ik werk voor

 54. Binnendorp

  Toch opvallend. Je hoort Nederlandstaligen aan de ene kant klagen dat het Nederlands zo’n moeilijke taal is (hetgeen onjuist is, maar dat terzijde), terwijl ze er aan de andere geen probleem mee hebben dat ze datzelfde Nederlands eigenhandig stukje bij beetje moeilijker maken.

 55. Dom fok!

  LOL! Clio must be the stupidest biatch online. Geez!

 56. Clio

  Yo momma.

 57. Dom fok!

  Ya poo head.

 58. riet

  hij heeft helemaal gelijk de nederlands taal is aan het uitsterfen door al die buitelanders en al die graaiers van amerikaanse banken die alles in nederland overgenomen hebben genoeg is genoeg we moeten ons eigen taal en land redden.

 59. @clio

  Je werkt voor een internationaal bedrijf? Ja vast! In de kantine zeker?
  Als het echt een functie was die er iets toe deed zou je niet onder meerdere namen van die uitlok reacties plaatsen.

 60. Clio

  Alsof ik me iets aantrekt van wat een of andere werkloze PVV stemmende onderbuikt0kkie over mij denkt.

 61. Clio

  Krij maar een dodеlijke ziеkte, t0kster!

 62. Clio

  Ah t0kkie moet weer onder andermans naam posten triest figuur.

 63. Mediaprak

  Ach, ik ken delen van Nederland waar je op terrassen in t Frysk wordt toegesproken. Maar de kern van het betoog van vd Keulen is natuurlijk dat (het centrum van) Amsterdam tot één groot toeristische openlucht museum is verworden. Waar toeristen met goedkope EasyJet en Ryanair vluchten en Airbnb overnachtingen het straatleven hebben overgenomen. Vergelijkbaar met Venetië, Barcelona en Toscane. Kortom, het mag allemaal wel wat minder. Wat de Engelse invloed op ‘onze’ taal betreft. ‘We’ zouden eens wat meer op onze zuiderburen moeten kijken. Veel Engelse begrippen zijn hier gemeengoed geworden, omdat we te lui zijn om er een ordentelijk Nederlands woord voor te bedenken. Zie PC, HRM (personeelszaken, toch?) en…… Programmatitels!!! (Voice, Battle, AYNIL etc). Nee, dat doen de Vlamingen beter

 64. Jantje

  Amsterdam voelt zich meer verbonden met Londen en Parijs dan met Etten-Leur dus wordt een 1:1 copie van deze steden. Soort Efteling waar het niet de bedoeling is dat er gewone mensen wonen.

  En dan die PvdA die maar blijft jammeren over sociale huurwoningen. Volgens mij verhuurt daar iedereen met een sociale huurwoning op Airbnb en kopen zelf een villa buiten de stad.

 65. Elena Koshka

  Mediaprak, Fries is hier een officiële taal, i.t.t. Engels. Wat de aangehaalde programmatitels betreft heb je gelijk. Deze getuigen van een chronisch tekort aan creativiteit.

 66. Otto Groeneveld

  Clio rook jij chemische wiet

 67. achmed tjablabla

  Wyatt 15.24 het is allebei i.p.v. beiden.

 68. @Clio

  Ach kijk de reacties om 22:49 en 22:51 Zo kennen we je weer. Over tokkie gesproken. En jij werkt bij een internationaal bedrijf? Ha Ha! Echt niet. Overigens helemaal niets mis met de PVV.

 69. @Clio

  Of werk je bij Kentucky fried chicken? Ha Ha!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.