NPO 1-hit De Kwis stopt na zeven jaar

De satirische NPO 1-show De Kwis stopt na zeven jaar en 115 afleveringen. Het laatste seizoen begon gisteren en loopt nog door tot en met zaterdag 28 april. Dat meldt het programma op zijn Facebook-pagina en heeft BNNVARA bevestigd. De mannen van De Kwis grappen dat dit is ‘afgedwongen’ door minister Hugo de Jonge (CDA), die in de seizoensopener zat. Bij een spelonderdeel kreeg De Jonge de vraag ‘Moet De Kwis na dit seizoen stoppen?’ voorgeschoteld en daarop zei hij ‘ja’.

De redactie van De Kwis: “Hij had een ‘nee’ kunnen inzetten en het voortbestaan van De Kwis veilig kunnen stellen, maar koos daar niet voor. Kwismasters Joep van Deudekom, Niels van der Laan, Jeroen Woe en Rob Urgert zien zich derhalve genoodzaakt om na dit seizoen niet meer terug te keren met hun geliefde programma.”

Als wij zélf onze Inkwisitie al niet serieus nemen, kunnen we dat ook niet verwachten van onze gasten”, aldus Woe. “We moeten wel, maar het is een gigantische klap”, vult Van der Laan aan. “We werken al jaren met een geweldig team met veel plezier en succes aan het programma, en we hadden nog wel even door gekund. Maar het is niet anders.

De mannen zijn ‘verbaasd’ over het ‘draconische’ besluit van de minister, grappen ze. Rob Urgert: “Het is schokkend dat we blijkbaar in een land leven waar de overheid kan bepalen wat er wel of niet op televisie komt.”

Ook Joep van Deudekom is ontzet maar zegt het besluit van De Jonge te respecteren. “Hij is ruim 20 jaar jonger dan ik, maar het is wel onze vice-premier.”

De Kwis begon in 2011 als onderdeel van de zaterdagavondshow Pau!l van Paul de Leeuw, verhuisde mee naar Langs de Leeuw en werd een dermate groot succes dat het in 2013 als zelfstandig programma door mocht gaan.

Met Paul de Leeuw als gastheer werd er elke zaterdagavond op NPO 1 een BN’er scherp bevraagd over het nieuws, met inmiddels beroemde onderdelen als het actuele lied, de Spannende Toon en de Lopende Band.

Het programma trok gemiddeld 1,5 miljoen kijkers, werd genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf en won twee tv-beelden, voor beste nieuwe format en voor beste amusement.

Het huidige seizoen loopt nog door tot en met zaterdag 28 april. Daarna valt ‘voorgoed’ het doek. Wat de reden is, is onduidelijk, maar mogelijk stuurt de leiding van NPO 1 op schemavernieuwing.

Foto: BNNVARA, Olivier Thijssen

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen