NPO 1-hit De Kwis stopt na zeven jaar

Geplaatst op Sun 18 Mar 2018 om 8:30

De satirische NPO 1-show De Kwis stopt na zeven jaar en 115 afleveringen. Het laatste seizoen begon gisteren en loopt nog door tot en met zaterdag 28 april. Dat meldt het programma op zijn Facebook-pagina en heeft BNNVARA bevestigd. De mannen van De Kwis grappen dat dit is ‘afgedwongen’ door minister Hugo de Jonge (CDA), die in de seizoensopener zat. Bij een spelonderdeel kreeg De Jonge de vraag ‘Moet De Kwis na dit seizoen stoppen?’ voorgeschoteld en daarop zei hij ‘ja’.

De redactie van De Kwis: “Hij had een ‘nee’ kunnen inzetten en het voortbestaan van De Kwis veilig kunnen stellen, maar koos daar niet voor. Kwismasters Joep van Deudekom, Niels van der Laan, Jeroen Woe en Rob Urgert zien zich derhalve genoodzaakt om na dit seizoen niet meer terug te keren met hun geliefde programma.”

Als wij zélf onze Inkwisitie al niet serieus nemen, kunnen we dat ook niet verwachten van onze gasten”, aldus Woe. “We moeten wel, maar het is een gigantische klap”, vult Van der Laan aan. “We werken al jaren met een geweldig team met veel plezier en succes aan het programma, en we hadden nog wel even door gekund. Maar het is niet anders.

De mannen zijn ‘verbaasd’ over het ‘draconische’ besluit van de minister, grappen ze. Rob Urgert: “Het is schokkend dat we blijkbaar in een land leven waar de overheid kan bepalen wat er wel of niet op televisie komt.”

Ook Joep van Deudekom is ontzet maar zegt het besluit van De Jonge te respecteren. “Hij is ruim 20 jaar jonger dan ik, maar het is wel onze vice-premier.”

De Kwis begon in 2011 als onderdeel van de zaterdagavondshow Pau!l van Paul de Leeuw, verhuisde mee naar Langs de Leeuw en werd een dermate groot succes dat het in 2013 als zelfstandig programma door mocht gaan.

Met Paul de Leeuw als gastheer werd er elke zaterdagavond op NPO 1 een BN’er scherp bevraagd over het nieuws, met inmiddels beroemde onderdelen als het actuele lied, de Spannende Toon en de Lopende Band.

Het programma trok gemiddeld 1,5 miljoen kijkers, werd genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf en won twee tv-beelden, voor beste nieuwe format en voor beste amusement.

Het huidige seizoen loopt nog door tot en met zaterdag 28 april. Daarna valt ‘voorgoed’ het doek. Wat de reden is, is onduidelijk, maar mogelijk stuurt de leiding van NPO 1 op schemavernieuwing.

Foto: BNNVARA, Olivier Thijssen
36 Reacties op “NPO 1-hit De Kwis stopt na zeven jaar”


 1. Linda

  Satire, trap er niet in 😉

 2. PIEPKUIKEN

  Prima programma maar altijd goed om iets nieuws te ontwikkelen…

 3. Bert

  Als het moet stoppen is het een schande.

 4. Ronald

  Jammer, maar als je al je gasten hebt gehad, die je had willen hebben, dan is het klaar.

 5. Bart

  Het zou waar kunnen zijn. Ik neem aan dat Dwars door de week ook niet meer terug komt. Misschien dat BNNVARA dan toch gaat proberen Kopspijkers terug op de buis te brengen. Hier wordt al een tijdje achter de schermen over gesproken maar men durfde het steeds niet aan. Ik zou me zo voor kunnen stellen dat o.a. het team van De Kwis hierbij een rol gaat spelen. Een vernieuwde Kopspijkers gepresenteerd door Paul of door Joep en Rob? Sophie?

 6. Peter emmeloord

  Stoppen op ‘t hoogtepunt is beter dan uitmelken!

 7. Woensdag

  1 april

 8. Elvis

  Paul de Leeuw is het probleem

 9. jroen

  Dit is GEEN grap. Maar wel erg jammer om er ‘al’ na 7 seizoenen mee te stoppen.

 10. Ookdatnog

  Inquisitie !!!!!

 11. Baron Van Boetzelaere

  Het programma had leuker kunnen zijn zonder die dikke zwee tni cht.

 12. Tvjunkie

  @ peter Emmeloord…stoppen op hoogtepunt? Die was 4 seizoenen geleden. Nu al tijden niet echt grappig meer. Goede keus om te stoppen

 13. Annoniemus

  Lichtpuntje in dit verhaal is dat er weer een TV moment is zonder die vadsige homo !

 14. Pipo

  alle leuke kandidaten zijn al geweest

 15. Bart

  @Annoniemus Er staan 3 nieuwe programma’s in de planning voor Paul de Leeuw dus jammer voor jou joh!

 16. achtmet

  Het is een feit ,alles waar die dikke in voorkomt mislukt gewoon !

 17. M

  achtmet tuurlijk daarom was het 7 jaar op tv?
  Echt jammer dat het gaat stoppen,gisteren was weer een sterke uitzending

 18. Peter

  Hahaha, goede 1 apri grap.

  Maar dan gaan de krantjes vast weer de nepnieuwsdans huilen.

 19. Ron

  Mooi moment op te stoppen. De show is sleets en heb ook maar besloten dit seizoen aan mij voorbij te laten gaan. Er is gewoon nu betere satire op TV, ZML en Luizenmoeder. Het is allemaal erg flauw geworden. Seizoen 1 was nog wel goed, en herinnerde het mij sterk aan het kopspijkers-cabaret van weleer maar dat niveau hebben ze al een aantal seizoenen niet weten te bereiken helaas. Mooi dat het stopt en met iets anders te komen.

 20. robb

  Heel goed om te stoppen ze hebben waarschijnlijk nieuwe ideeen ,dit zouden ze ook bij de commercielen moeten doen zichzelf opnieuw uitvinden en niet steeds terug vallen op het oude ,of juist wel op het nog oudere bv een van de acht met Linda de Mol.

 21. Enzo Voort

  Het programma had nog langer meegekunt, maar de eigenwijsheid van de VARA, om Paul voor eens en voor altijd naar huis te sturen, kent geen grenzen.

 22. jan

  Jammer dat het 7 seizoenen op TV is geweest

 23. ano@niem.nl

  Nooit gekeken. Per definitie ben ik wel klaar met Paul de Leeuw en ook met de linkse VARA.

 24. Peter emmeloord

  Tv junkie houd je mond

 25. Suzanne van den Brink

  Conclusie , dan was het dus GEEN hit. FEIT!

 26. Otto Groeneveld

  Wat een afschuwelijk kutprogramma was dat zeg.

 27. Peter

  Rode rotzooi. Weg ermee

 28. Ano Nymous

  Jammer.

 29. drupsteen

  Dat betekent minder P. de Leeuw. Dat maakt het een stuk dragelijker.

 30. Bart

  @drupsteen Er staat dat De Kwis stopt. Niet dat Paul de Leeuw stopt met televisie toch? Voor de zomer komt er sowieso Ranking the stars. Voor na de zomer staan er 3 nieuwe programma’s met Paul de Leeuw in de planning.

 31. Raskip

  Gisteren in een flits the floppers voorzij zien komen, dat zij maar stoppen wat een waardeloos programma en evenzeer waardeloze zangers.

  kwis is goed, en een van de betere programma’s op npo1 na het journaal en de slimste mens..

 32. SOLANGE

  Jammer zou beter zij n als de Leeuw wegging…..hij is not amused als het over de PVdA gaat de engerd

 33. Bart

  @solange de Leeuw stemt op de VVD en niet op de PVDA.

 34. Loop

  Een galore van flauwe grappen. Hopelijk verzinnen ze iets origineels bij de NPO. Een talentenjacht ofzo.

 35. aammehoela

  Het was gisteren eindelijk weer eens een leuke aflevering. Het is namelijk niet elke week leuk, maar deze seizoenopener was in ieder geval heel leuk, mede door de gast. Voor Paul betekent het dat hij voortaan enkel programma’s maakt voor een klein publiek. De echte man kijkt niet naar zijn overige programma’s.

 36. oijij9opji

  Misschien komt er wel een soort vervolg, tenminste, dat hoop ik. Een Kopspijkers 2.0 met dit team, met cabaret, satire, muziek en actualiteit. Zou goed passen en werken op de zaterdagavond.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.