RTL ziet winst 10 procent dalen: ‘Focus op Videoland’

Zowel de winst als de omzet van RTL Nederland is gedaald in 2017. Toch is het bedrijf hoopvol: ondanks de afnemende populariteit van ‘gewone’ televisie, speelt ze een voortrekkersrol in de lokale video-on-demand-markt. Dat laat directeur Sven Sauvé weten. De omzet van RTL daalt met vier procent tot 475 miljoen euro en de winst met ruim negen procent tot 87 miljoen euro (vorig jaar 96 miljoen). Sauvé wijt de winstdaling mede aan het dalend aantal minuten dat mensen naar lineaire tv kijken.

Sauvé legt uit in een persbericht: “De daling van de EBITDA kan worden verklaard door een teruggelopen advertentiemarkt, de dalende lineaire kijktijd en de stevige investeringen in de groei van onze digitale activiteiten.”

Die investeringen in het nieuwe videokijken hebben afgelopen jaar z’n vruchten afgeworpen, stelt Sauvé. “Inmiddels wordt 49 procent van de kijktijd binnen YouTube Nederland ingevuld door RTL. Videoland heeft een flinke groeispurt doorgemaakt met een stijging van het aantal abonnees met maar liefst 78 procent.

Na Netflix is Videoland de grootste video-on-demand-dienst in ons land. “RTL is met Videoland de absolute nummer 2 in Nederland en het enige lokale alternatief voor de grote internationale VOD-spelers. Ons doel is dan ook om niet alleen de nummer 1 te zijn op tv, maar ook hard te groeien als de nummer 1 lokale VOD-aanbieder.”

Of we dat nu zelfstandig doen of in samenwerking met andere partijen, we hebben de kennis en het platform in huis om de voortrekkersrol te vervullen.

RTL’s vlaggenschip RTL 4 zit in zwaar weer vanwege imagoproblemen. Vorige week werd bekend dat de zender ingrijpt op de late avond: talkshowhost Humberto Tan moet dit najaar wijken voor Twan Huys.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen