Jeroen Pauw vindt D66 draaipartij: ‘What the fuck!’

Het gedraai van D66-Kamerlid Kees Verhoeven wordt nu zelfs Jeroen Pauw, hét gezicht van de late avond van NPO 1, te veel. “Wtf (what the fuck, red.). Draai66“, twittert hij vanochtend in reactie op een tweet van de politicus. Het Kamerlid is namelijk vrij creatief met het interpreteren van de uitslag van wiv-referendum: “Opkomst wiv-referendum boven de 50 procent. Voor staat op 47,2 procent, tegen op 48,9 procent. Omdat 4 procent blanco stemt, is er geen meerderheid.

Verhoeven: “Deze betrokken maar verdeelde uitslag laat zien dat de in het regeerakkoord afgesproken evaluatie hoe dan ook van grote waarde is.

Het Kamerlid suggereert hiermee dat de tegenstemmers helemaal niet hebben gewonnen. Daarop twittert de Kiesraad direct dat de tegenstemmers wél hebben gewonnen: “Volgens Kiesraad is sprake van meerderheid tegen de wet als, bij voldoende opkomst, percentage kiezers met geldige stem tegen hoger is dan percentage geldige stemmen vóór.

Verhoeven, die nu D66 een regeringspartij is vóór de wet is maar vorig jaar nog tégen was (Zondag Met Lubach bracht dat dit weekend pijnlijk in beeld, kan met zijn tweet op behoorlijk wat kritiek rekenen.

Van Pauw dus, een van de belangrijkste gezichten van de Nederlandse actualiteitentelevisie, maar ook van bijvoorbeeld Claudia de Breij: “Kweenie hoor Kees. Denk niet dat je bij maatschappijleer een voldoende zou krijgen voor deze analyse.

Coen Swijnenberg noemt het ’treurnis’ en 3FM-dj Wijnand Speelman zegt: “Hoe kun je nou verwachten dat de kiezer zich ‘serieus genomen’ voelt als politici dit soort tweets de wereld in gooien…

Verhoeven reageert: “Jongens, even rustig alsjeblieft. Ik analyseerde alleen even deze spannende en verrassende uitslag. Zeker, zoals het er nu naar uitziet is het tegenkamp groter dan het voorkamp. En voor precieze definities volg ik natuurlijk de Kiesraad.

Foto: Johannes Dolislager, BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen