Jamai bij Pauw: ‘Geschrokken van Cornald en co’

Jamai Loman heeft gisterenavond in Pauw gereageerd op de ophef die is ontstaan over zijn nieuwe muziekalbum. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Loman is geschrokken van de reacties van critici als Cornald Maas. “Ja, dat klopt. Ik was aardig verrast eigenlijk. Iedereen weet dat ik op mannen val, ik heb er ook nooit moeilijk over gedaan. Ik woon al tien jaar samen met een man. Toch vonden zij het nodig dat ik het wel zou gebruiken in mijn songs. Dat heb ik niet gedaan.”

De critici vinden het niet leuk dat Loman in zijn liedjes niet over ‘hem’ of ‘hij’ zingt, maar over ‘jou’. Hij zou zijn homoseksualiteit verzwijgen. “Ik heb er ook discussies over gehad in de studio met mijn schrijfpartners. Toch wilde ik het niet en met name omdat ik niet de andere kant wil uitsluiten, de haar- of hem-kant.

Tegen Jeroen Pauw: “Als ik een liefdesliedje zing, is het logisch dat het voor mij betrekking heeft op een man, maar ik wil dat jij ook kan luisteren en je erin kan vinden. Het is een liefdesliedje en in jouw geval is dat een vrouw.”

Loman herkent zichzelf ook iets minder in ‘heteroseksuele’ liefdesliedjes. “Het is niet dat ik me er helemaal voor afsluit, maar als schrijver zou ik altijd kiezen voor ‘jou’ en niet voor ‘hij’ of ‘zij’. Dat is een keuze. Het heeft er niet mee te maken dat ik me zou schamen voor mijn homoseksualiteit. Vijftien jaar geleden kwam ik uit de kast en dat stond op elke voorpagina. Ik heb mijn kleur al lang bekend.”

Ik wil graag iedereen aanspreken als muzikant. Ik ben geen activist.”

Foto: BNNVARA 

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen