3FM niet meer te redden: verdrinkingsdood nadert

Geplaatst op di 20 mrt 2018 om 9:33

Radiozender NPO 3FM lijkt inmiddels écht niet meer te redden. Uit de nieuwste luistercijfers die vanochtend bekend zijn gemaakt blijkt dat het station nóg verder is weggegleden tot een nieuw historisch laagterecord: in januari-februari kwam de zender van ochtend-dj Domien Verschuuren niet verder dan 3,4 procent marktaandeel. Oftewel: 3FM verdrinkt in het luistercijfermoeras. Nog nooit eerder in de historie van de zender luisterden er zó weinig mensen naar de marginale jongerenzender. 

De cijfers van 3FM zijn in een paar jaar tijd enorm gekelderd. Ter vergelijking: nog maar vijf jaar geleden piekte de zender op ruim 12 procent marktaandeel.

De vrije val van 3FM werd begin 2015 pas echt goed ingezet. In dat jaar verloor het station het middagduo Coen & Sander. Twee jaar geleden vertrok Giel Beelen als de ochtendspits-dj van 3FM, dat nu een volledig nieuwe bezetting kent.

De huidige ochtend-dj Verschuuren gaf in september nog aan dat hij dit jaar op 6 procent marktaandeel wil zitten met 3FM. “Richting de 6 procent vind ik een haalbaar doel voor september 2018.

Voorlopig zit 3FM nog steeds in de lift naar beneden. De zender staat nu op de negende plek in het luistercijferoverzicht.

De top drie bestaat uit NPO Radio 2 (13,0 procent), Radio 538 (12,6 procent) en Sky Radio (9,4 procent). Het volledige overzicht vindt u op RadioFreak.nl.

Foto: Sophie Hemels
66 Reacties op “3FM niet meer te redden: verdrinkingsdood nadert”


 1. Marijn

  Is het nodig om 3FM hier steeds verder in de grond te boren? Door al dat negatieve commentaar komt welk bedrijf dan ook in een vicieuze cirkel terecht.

 2. Henk

  Het programma van Domien is zo gemaakt, iemand die probeert om sympathiek over te komen, maar het eigenlijk niet is. Da’s anders bij Ekdom op 2.
  Misschien moet de radiodirectie er eens over nadenken om het 3FM ochtendtijdslot weg te halen bij BNNVARA en naar KRONCRV of AVROTROS te brengen. Vers en oprecht geluid da’s nodig.

 3. bob

  ik luister elke ochtend via 101tv.
  misschien doen dat meer mensen…!

  en idd hou op met negatieve shit

 4. jan

  ik dacht dat het al dood was. Voor het laatst geluisterd toen Henk Westbroek nog Vara’s Vuurwerk presenteerde.

 5. John Ewbank

  Ik zat vanochtend wat na te rukken op de bank van De Heuck na een wilde nacht, dus helaas niet naar Domien geluisterd.

 6. Gebruikert

  @Henk

  Dit hoeft niet persé weg bij BNNVARA hoor, ze hebben een uitstekende jock zitten tussen 6 en 9 in de avond (Sander Hoogendoorn), Domien was altijd erg prettig om in de avond te luisteren en Sander heeft de keren dat hij in de ochtend zat een leuke show weten te maken. Echter vraag ik me af of het wel aan de poppetjes ligt die er zitten. Ik denk dat ze zitten te vissen in een lege vijver, SLAM richt zich min of meer op dezelfde groep en deze zijn nog nooit boven de 2% marktaandeel uitgekomen. Ik denk dat met de huidige doelgroep een aandeel tussen de 3% en 4% wel het maximale is wat je er uit kunt halen.

 7. Annoniemus

  Weg met deze subsidie-slurpers !

 8. Robson

  @Jan

  Ach dat waren de tijden , VARA’s vuurwerk , Stenders en van Inkel , Steen en Been show, Los Vast, Weeshuis van de hits , Candlelight , Top 40 , Arbeidsvitaminen , Avondspits met Frits Spits , Dat was pas Radio

 9. Bart

  Vroeger luisterde ik enkel naar Hilversum 3 voor de Popkrant van de Vara en een jongerenprogramma. De rest was toen al niet veel. Henk wist altijd als eerste de beste New Wave en Ska te draaien. Een lust voor het oor. De rest was bagger.

 10. Marc E. Putto

  En gaat naar 3% bij de volgende meting.

 11. jelle

  Nu twee jaar weg bij 3fm als luisteraar. Geen seconde germist.

 12. Fred

  GOLD-FM, fijne radio. Via het internet te horen. 3 FM, waar blijft de nieuwe programmaleider? Peter rijsenbrij is beschikbaar.

 13. Rukker

  ** ironie modus aan**

  Maar er wordt ff overheen gewalst dat er héél véél talenten opgeleidt worden bij 3FM.

  ** ironie modus uit**

 14. piet

  Bij de volgende meting staat 538 weer boven aan.
  Radio 2 doet het alleen goed als de top 2000 er weer in aantocht is .

 15. albert

  Gek he als je je luisteraars uit gaat schelden….opheffen die boel

 16. Lamberto

  Als (inderdaad) straks Edwin Evers weggaat is het gedaan met 538.
  NPO Radio1 ook fors in de lift.

 17. goed lezen

  @ Piet 10:29 – over welke periode gaan deze cijfers Piet? Kan het zijn dat je ff niet op zat te letten?

 18. valerie

  Het lijkt inderdaad op een hetze tegen 3FM, steeds de nadruk leggen op het negatieve. Maar laten we wel eerlijk blijven : het is gewoon slecht wat er op 3FM neergezet wordt en dat dan een talentloze Domien laat horen zijn rekening continu te checken, walgelijk

 19. Ron

  Mooie cijfers voor Radio 2, ze houden toch aardig stand voor zolang het duurt. Dit is echt de zender waar je bij wil zijn als DJ zijnde. Misschien toch iets voor Evers als Ekdom misschien een commercieel avontuur gaat maken. Maar aangezien Evers geen ochtendradio meer wil doen lijkt me dat een utopie en is alleen Veronica een relevante optie voor Evers. Die scoren nu ook iets beter met Giel in de ochtend, maar de middag mag nog wel wat meer aanspreken en dat kan uitstekend met Evers in de gelederen.
  3 FM is inderdaad niet meer te redden, en er komt voorlopig dus nog geen einde aan de vrije val naar beneden. Muziekbeleid, dat is de basis daar schort het aan. De doelgroep luistert via andere middelen naar hun muziek, en zetten 3 FM daar niet voor op, en ook niet voor de DJ van dienst dus. Ze zullen echt een aansprekend en afwijkend format van de commercie moeten maken anders is het einde voorlopig nog niet in zicht van de dalende lijn….

 20. David

  Waarom is deze subsidie-zender niet allang uit de lucht gehaald? Bakken met belastinggeld, nul luisteraars. Laat de politiek snel ingrijpen, wat een kolder dit….

 21. ron

  3FM IS ZEKER NOG TE REDDEN.
  ALS DE HEER Edwin Evers VOOR 3 FM GAAT WERKEN, HIJ HEEFT ZIJN ZAKKEN VOL GELD DAN IS ER NOG HOOP.
  MAAR DAT ZAL WAARSCHIJNLJK NIET GEBEUREN OMDAT HIJ GEEN …… IS.

 22. Wollter

  Sinds Veronica geen zendtijd meer heeft op 3FM, stem ik niet meer af op 96,8. En ik mis ook niks als ik bovenstaande reactie’s mag geloven.

 23. Remi

  … Elke vier uur dezelfde muziek … dag in, dag uit.
  …dát is wat Hilversum 3 de das omdoet.

  Heb ik al zo vaak gemeld hier, interesseert ze niks.

 24. Ad

  Het liedje van Herman van Veen er maar bij halen en aanpassen: “Hilversum 3 bestaat niet meer….”

 25. Mediaprak

  Europa vergrijsd. Zie Engeland waar BBC Radio One ook luisteraars kwijtraakt. Enig positieve uitzondering is Studio Brussel. Daar zou 3FM zich aan moeten spiegelen. NPO radio 2 doet het wel heel goed. Pijnlijk voor Talpa dat Ruud de Wild het beter doet dan ‘Coen & Sander’.

 26. Jollie

  Radio 5 is 3FM inmiddels gepasseerd. Het wordt tijd dat 5 terug keert op FM. Die zullen flink stijgen. 3FM wordt hem ook niet meer. Dat is verleden tijd. Teveel cocurentie met 538 en Q Music. Het radiolandschap is nu wel verdeeld, alleen mis je een goede golden oldies zender. Dat was vroeger 10 Gold, maar Radio 10 slaat de plank ook mis, die vissen ook al uit de zelfde vijver met alleen maar eighties muziek. Die gaan ook flink inleveren dit jaar. Internet wordt steeds belangrijker. LX Classics, 192 radio…echte radio zoals het hoort.

 27. Wollter

  Genoten van 3FM
  Veronica weer 2e
  De Tros doet het beter

 28. Alex

  @Jollie
  Radio 10 slaat de plank niet mis, zij zijn afgelopen jaren verdubbeld.

 29. Vroom

  Radio 2 en 4 stem ik op af. behalve in de middag, ik kan Ruud niet uitstaan. 3FM wordt sporadisch gedraaid bij slechte nummers op de rest van de Ether. De indi pop kan ik op 3FM wel waarderen.

 30. Ron

  Domien heeft gewoon het talent niet om te kunnen concurreren met Evers, Ekdom, Beelen et al. Veenstra is vergeten dat 09-12 uur bij uitstek de uren zijn voor veel muziek en weinig gebabbel en, oh, wat hoort Michiel zichzelf graag. De twee vrouwen, Eva en Angelique, maken onzijdige radio en Mark en Ramon vinden zichzelf leuker dan luisteraars hen vinden. Vooral Ramon, die om alles lacht (fake weliswaar), is echt niet om aan te horen. 3FM heeft geen… urgentie, passie (al denken ze zelf dat ze dat wel hebben), de muziek is een puinhoop (hiphop is nu eenmaal bijna nooit compatibel met rock wat smaak betreft), er is geen beleving. Kan het gered worden? Ja, maar het is heel moeilijk nu het marktaandeel zo laag is. Mijn voorspelling: Binnen vier maanden staat het 10+ marktaandeel tussen 2,5% en 2,8%. Tragisch. De DJs zouden de handen in eigen boezem moeten steken. Show some balls! Zit daar niet primair voor je salaris. Geef toe dat je de weg kwijt bent.

 31. Jay

  Meer dan 20 jaar geleden naar Studio Brussel en RBB Radio Eins verhuisd. Al die radio 3 eigenpijpers ben ik liever kwijt dan rijk.

 32. Daniel

  Voor de mensen hier die denken dat er een hetze is tegen de NPO, die moeten is terug komen in de echte wereld. De reacties zijn gewoon zoals het gemiddelde publiek denkt. De waarheid is blijkbaar weer een shard voor de enkele NPO-fans in de mediawereld.

  Ik ben 42 en heb 3FM in mijn gehele leven nog nooit als een jongerenzender gezien. Het enige wat ik leuk vond toen ik jong was, is Martijn Krabbé, zelfs als ik nu naar 3FM luister vind ik het muziek voor een oudere generatie die houdt van Queen en Bon Jovi, niet mijn generatie, laat staan jongeren. Als je profiel dan ‘jongerenzender’ is, waarom draaien ze dan alleen maar van die foute rockmuziek van de generatie boven mij? Het is een dramatische zender. En ik heb het toch echt vaak geprobeerd om te luisteren in de spits, als afwisseling, maar hou het nooit langer dan 5 minuten vol. Dan draaien ze weer foute rockmuziek, grunge of praten ze weer bullshit en zap ik snel weg. Het liefst naar een zender waar niet teveel gepraat wordt maar gewoon muziek wordt gedraaid. En natuurlijk is Evers heel erg leuk als er dan toch gepraat moet worden is dat goed aan te horen.

  Scheelt een hele hoop belastinggeldverspilling als ze stoppen met die NPO, eerst lekker stoppen met de radio, daarna de tv. Kijkt straks ook niemand meer naar. Het is dat Nederland zo vergrijst is dat de NPO waarschijnlijk nog wel even blijft bestaand, maar een jongerenzender hoeven ze natuurlijk niet in de lucht te houden. Niet voor niets dat BNN waarschijnlijk samen met de Vara moest gaan. Bart de Graaf zal zich hebben omgedraaid in zijn graf dat zijn kindje samen ging met die linkse rooie rakkers, maar als je doelgroep niet meer kijkt dan moet je wel samen gaan met die ouderwetse Vara die nog een groot bereik heeft bij de babyboomers. Mijn generatie kijkt al bijna geen tv, laat staan de echte jongeren.

 33. Britt Scholte Lover

  Ook nog niets gehoord of Serious request nog doorgaat, misschien dit jaar wel een samenwerking met 538 en andere stations

 34. Mark

  Ben uitgestapt bij die schreeuwerige DJs en teveel reklame. Spotify is een verademing.

 35. Bas

  Pssst ron, je Caps Lock staat aan.

  ron
  Tue 20 Mar 2018 om 11:18
  3FM IS ZEKER NOG TE REDDEN.
  ALS DE HEER Edwin Evers VOOR 3 FM GAAT WERKEN, HIJ HEEFT ZIJN ZAKKEN VOL GELD DAN IS ER NOG HOOP.
  MAAR DAT ZAL WAARSCHIJNLJK NIET GEBEUREN OMDAT HIJ GEEN …… IS.

 36. Captain.O

  Tja, jaren lang onveranderd, en menen de enige in NL te zijn met smaak.
  Te veel verjonging is niet goed,dat zie je maar. Haal Stenders en de Wild terug, zeg wat je wilt, maar dat soort mannen maken nog echte gemeende radio, en geen voorgekauwde zogenaamde indie rommel radio, met continue dezelfde muziek en schijtlollige namaak jocks zonder talent maar wel met een groot ego.

 37. Lucius Mummius

  Prima, opheffen deze gesubsidieerde zender waar niemand meer naar luistert. Het is geen overheidstaak om met gemeenschapsgeld een dienst te faciliteren die prima door commerciële bedrijven kan worden geleverd. Buiten dat is de muziek dramatisch en zijn de dj’s megairritant.

 38. Leon

  Dat ik dit nog mag meemaken!!!
  Ik ben gelukkig!

 39. piet

  Goed Lezen jij moet niet zeuren.

 40. jroen

  Domien.. Die altijd als woordvoerder optreedt maar nu bijzonder stil is. Dat de leiding van 3fm serieus dacht dat dit ging werken! Ze hadden veel eerder in moeten grijpen! Vroeger als kind luisterde ik 3fm. Arbeidsvitamine, Steen&Been show.. Maar dit tijd is allang voorbij.!

 41. Marty

  In de tijd van de AVRO maandag, VARA op dinsdag, VPRO woensdag, TROS donderdag en Veronica vrikdag was Radio (Hilversum) 3 nog leuk.. Elk hun eigen geluid. Een dance programma van Robin Albers op maandag, de VPRO met nieuwe muziek, donderdag Ferry Maat en de top 40 en Curry en van Inkel op vrijdag waren m’n favorieten.

  Tegenwoordig worden dezelfde ‘hits’ veel te vaak gedraaid.. je hoort telkens hetzelfde. En daarbij dat slappe dj geleuter… In deze tijd van internet is er genoeg keuze van muziek die niet gangbaar is, je hebt keuze uit radio vanuit de hele werelld.. KCRW, KEXP etc. Dus de keuze is snel gemaakt….

  Radio 3 is niet onderscheiden en daait dezelfde commerciele meuk als de concurentie..

 42. goed lezen

  @ Piet 14:21 zeurpiet

 43. Medium Joop

  Zoals ik al voorspelde en altijd gelijk krijg.

 44. Ruud

  Radio 3 is een zender zonder karakter. Zonder smoel. Daar gaat het fout. Keuzes maken! Ooit opgericht als gebaar naar de jeugd toen Veronica en Noordzee uit de lucht werden gehaald. De enige popzender en iedereen luisterde. Maar inmiddels links en rechts ingehaald door andere popzenders. Ik zou de stekkers eruit halen. Is toch geen ramp?

 45. Ad Roland

  Stop met die onzin van 3 fm.

 46. Mama Nouskouri

  Moet zeggen dat de muziekmix weer wat beter aanvoelt.
  Echter, niet de neiging om tussen 12-16 te luisteren.

 47. Martijn

  3FM maakt de laatste jaren 1 grote fout, willen concureren met de commerciele zenders.
  Hierdoor de beste DJ’s verbannen van 3FM en popie jopie DJ’s in de plaats, deze vervolgens de muziek laten draaien die voornamelijk bij de commerciele zenders te horen is.
  Echter de meeste luisteraars van 3FM willen die muziek niet horen en vertrekken naar andere zenders, Radio2 – StuBru.
  En de jongeren die ze willen bereiken, zetten als ze (uberhaupt al een radio aanzetten) liever de commerciele zenders aan.
  Vaste luistaars gaan weg en nieuwe komen er niet…..

 48. Mink Vaillant

  Stekker er uit, zonde van ons geld.

 49. Frank

  De belangrijkste reden vind ik toch de muziek. Waarom concurreren met 538 of Sky, ze zijn een ‘publieke’ omroep.

  Waarom niet het format van Studio Brussel overnemen. Dus meer muziek voor de ‘intelligente’ luisteraar. Laat die andere zenders maar lekker die klote hits draaien die allemaal op elkaar lijken.

  Er komen zooooveeel cd’s uit wekelijks maar 3FM moet net als 538 en Slam zich bezighouden met de Justin Biebers en die andere meuk. Van de nieuwe van Betty Serveert, Claw Boys Claw of bijvoorbeeld de nederlandse band Navarone heb ik nog nooit een plaatje op 3FM gehoord. Die draaien liever Lil Kleine of Broederliefde…

  Het word nooit meer wat met de nederlandse radio. Ben gestopt met luisteren. Alleen herhalingen van Radio Bergeijk kunnen me nog boeien…..

 50. Suzanne van den Brink

  Gecondoleerd , npo…….

 51. dirk

  Frank helemaal met je eens, zoek eens op internet zoveel goeie zenders te vinden.538,Veronica,Q-Music enzovoort allemaal een groot drama.moeten van John de Mol allemaal naar die eenheidsworst luisteren.zelfs Chiel is al in een keurslijf gestopt.

 52. Meeswel

  Ik zal niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar je had wel vakmensen zoals Joost den draaier Lex Harding Rob out Frits spits enzovoort, legendarische zenders zoals Veronica, Noordzee, en radio Caroline.

 53. Echte Radio - Foute Politiek

  Deze staats zender, in het leven geroepen door politiek Den Haag, had 44 jaar geleden de nek omgedraaid moeten worden!
  Nee, in plaats daarvan werd de veel populairdere commerciële concurrentie op Zee, Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal, met een wetje het zwijgen opgelegd door de nakomelingen van het tuig waar je morgen weer op mag stemmen!
  Allemaal egotrippers die er niet voor ons zitten, maar voor zichzelf.
  Wat het volk wil doen ze toch niet!
  Het is allemaal zo doorzichtig!

 54. Flip

  3 fm frequentie naar RADIO 5

 55. Flip

  En inderdaad internet radio volop keuze met betere muziek.

 56. Domien flink aan het verzuren

  Opheffen die bende. De hele NPO trouwens. Rust zacht

 57. Floddero Flunk

  Radio ondergaat hetzelfde lot als TV. Voor mijn dagelijkse muziekfix heb ik geen radiozender nodig waarvan de Hilversumse hipsters bepalen wat goed is. Dat maak ik zelf uit, en daar hebben we gelukkig Spotify en consorten voor.

  Radio, wat een grap :D

 58. aammehoela

  Vroeger echt veel geluisterd naar Hilversum 3 en later 3 FM. Maar inderdaad, afgehaakt. Die Coen en Sander vond ik toen al niks op 3 FM, al dat geleuter. Als ze inderdaad nog steeds die zooi van Broederliefde draaien is het ook simpel te verklaren. Bij ons staat 538 aan en om 4 uur gaat hij naar Veronica wegens het kinderachtige geleuter van die C&S. Maar de top 40 begint ook steeds meer ergernis op te wekken. Teveel Nederlandstalige rap-shit die er in staat. Als er 1 liedje instaat, vooruit maar. Maar er komen steeds meer van die ellendige platen. Ook zo’n liedje, constant dat idiote “ja ja ja ja” gedoe. Achterlijke k u t muziek die alleen maar bedoeld is om de muziekliefhebber te treiteren.

 59. Mario

  Er is zoveel mooie muziek duizenden liedjes, ze draaien wat zal het zijn gemiddeld 50 liedjes per dag. laatste paar luister ik veel naar internet muziek hoor je ook meer nummers van de album. Ipv bijna elk uur zelfde nummer.

 60. Mario

  * jaar

 61. Er ist wieder da

  Radio van heden is helemaal verrot…

 62. Marianne

  Waarom weer afkraken? Domien & team luister ik elke ochtend naar. En zovelen. Leuk wakker worden, fijne muziek! Nieuws van de dag…Domien is een topper op radio/tv en verdient deze negativiteit totaal niet! Hoop op meer uren met Domien!

 63. Pieter

  Wie wil die DJ’s nou nog horen met hun stomme gel*l, dat is toch allemaal achterhaald, de mensen willen gewoon muziek horen en daar hebben we 3 FM niet meer voor nodig. Dus opheffen die zender, houden ze weer wat geld over om voor de TV programma’s wat meer te reizen in de first of business class.

 64. Bart

  @Floddero Flunk Juist wat u zegt is een grap. Radio is springlevend!!
  Waarmee ik overigens niet wil beweren dat 3FM nou zo op de goede weg zit. De arrogantie die daar zit om maar niet toe te geven dat men verkeerde weg bewandeld. Met Domien die zich laat gebruiken als uithangbord. Domien die de zender zo gezegd moet dragen maar dat helemaal niet kan. En nooit zou kunnen. De bezem moet flink door de dj stal en men moet de zender ombuigen naar een pop/rock en alternatieve muziek. In de stijl van Studio Brussel. Een zender waar de muziek centraal staat en die minder draait om de poppetjes, kletsen, lollig doen en spelletjes.

 65. Bart

  Er ist wieder da Radio 2, Radio 5, Studio Brussel, Radio 2 België, MNM, Radio M, Radio 10 zijn prima zenders.

 66. Rick

  Geef die ochtendshow aan Rob Janssen! Prima dj tussen 12-2 op vrijdag en in het weekend. Origineel grappig en snel. Precies wat domien mist en wat scoort op de radio!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.