Tafelgast Eimert vindt Jinek respectloos tegen Oranjes

Eimert van Middelkoop, oud-minister van Defensie, vindt het respectloos dat Eva Jinek donderdagavond beelden uitzond van DWDD’s slotrubriek Lucky TV waarin de Oranjes belachelijk worden gemaakt. Dat gaf hij aan in de uitzending op NPO 1. Het wetsartikel over het beledigen van de koning stond centraal in de rubriek van politiek verslaggever Jaïr Ferwerda. Daarbij liet hij voor- en tegenstanders van het wetsartikel aan het woord, maar toonde hij ook een fragment van Lucky TV.

In dat fragment van Lucky TV is te zien hoe de ‘Oranjes’ zich aanpassen aan de lokale bevolking tijdens een fictief bezoeken aan Papoea Nieuw-Guinea. Daarbij wordt prinses Beatrix volledig naakt in beeld gebracht en is Willem-Alexander te zien met een peniskoker.

Na afloop van de rubriek van Jaïr Ferwerda liet Van Middelkoop zijn ongenoegen blijken. Ten eerste over het feit dat D66 deze wet om zeep heeft geholpen. “Het verbaast me niks. D66 is wat dit soort zaken betreft al jaren een afbraakpartij. Het is een non-discussie.”

Het afschaffen van de wet is puur symboliek, vindt hij. “Het is vol symboliek, omdat die strafrechtelijke bepaling nauwelijks wordt gebruikt. Er is bijna geen officier van Justitie die een strafzaak zou beginnen vanwege belediging. Wat dat betreft is het naar de wetgeving kijkend niet de meest belangrijke bepaling, maar ik heb ook een beetje van dichtbij gezien hoe ongelooflijk belangrijk het ambt is voor ons allemaal.”

Voorstanders van afschaffing wijzen op het feit dat de koning een mens is zoals allemaal en dus geen eigen beledigingswet verdient. “Het flauwekulargument dat iedereen gelijk is, is helemaal niet waar. Ze doen voor ons allemaal de meest voortreffelijke dingen.”

Dan tegen Jinek: “Mogen we dan een minimum van respect opbrengen door tegen de bevolking te zeggen: doe me een lol, en ga ze niet beledigen? Ik vond het al niet leuk dat jullie deze plaatjes in beeld brachten, als ik even mag, Eva.”

Er moet toch ergens een bodem van respect zijn, sowieso tussen mensen maar al helemaal tegen hen die onze natie vertegenwoordigen. De pubers van deze wereld krijgen hun zin dankzij deze afbraakpartij.

Foto: KRO-NCRV 

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen