Mark Rutte wilde Volkskrant-primeur niet verpesten

Geplaatst op Wed 14 Feb 2018 om 10:30

Minister Halbe Zijlstra koos er dinsdag voor om op te stappen als minister van Buitenlandse Zaken, nadat de Volkskrant hem maandag ontmaskerde als jokkebrok: hij loog over een ontmoeting met Poetin. De VVD’er wist dat het interview met de krant eraan zat te komen en lichtte minister-president Mark Rutte daarom twee weken geleden in over zijn leugen. De Tweede Kamer is boos dat Rutte de informatie over Zijlstra’s leugen niet eerder heeft gedeeld, maar Rutte wijst naar de Volkskrant.

Rutte wilde de primeur van de journalisten niet verpesten. “Soms is het leven ingewikkeld. Op het moment dat een krant bezig is met een primeur voor te bereiden en medewerking vraagt aan een politicus, dan vind ik dat ook een te respecteren afweging“, aldus de premier.

De Volkskrant is maandenlang bezig geweest om de leugen van  Zijlstra bevestigd te krijgen. Rutte wilde het Volkskrant-werk niet torpederen. “Ik vind mijn afweging verdedigbaar. Het is niet simpel black and white.”

‘Eén fout’ geeft Rutte toe: “Ik had op de dag van publicatie in de Volkskrant een brief aan de Kamer klaar hebben moeten staan. Ik had moeten bevorderen dat de inhoud van het stuk die maandagochtend aan de Kamer was gezonden.

Volkskrant-journaliste Nadia Ezzeroili‏, overigens niet bij het verhaal betrokken, reageert: “Ach, wat lief. Rutte met zijn goede hartje wilde journalisten gewoon helpen.”

Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing: “Ontroerend en hoopvol dat de premier de primeur van de Volkskrant niet wilde verpesten en daarom netjes op de informatie over Zijlstra bleef zitten. Deze man heeft hart voor de journalistiek.

NU.nl-verslaggever Avinash Bhikhie: “Rutte heeft de Kamer niet eerder geïnformeerd over de leugen, omdat hij de primeur van de Volkskrant niet wilde torpederen. Een te respecteren beslissing, lijkt mij. Zou hij dat niet doen, dan zullen journalisten terughoudender zijn om wederhoor te vragen.

NOS-journalist Wilco Boom: “Als journalist vind ik het eigenlijk best sjiek dat Rutte met openbaarmaking wilde wachten op primeur Volkskrant. Of dat staatsrechtelijk deugt, laat ik graag in het midden.

EenVandaag-redacteur Bas Altena: “Wat een week voor de pers he, Rutte gunt de Volkskrant een primeur, Halbe Zijlstra was ineens fan van bronbescherming 😂.

Foto: Rijksoverheid, Arenda Oomen
23 Reacties op “Mark Rutte wilde Volkskrant-primeur niet verpesten”


 1. ik

  mark moet aftreden

 2. Claire

  Rutte vind ik een gevaarlijk en zeer onbetrouwbaar persoon. Deze man zal alles doen om zijn persoonlijke belangen veilg te stellen.

  Rutte is zijn geloofwaardigheid als premier kwijt en dient af te treden.

 3. Rodrigo

  iedereen moet hier eens leren zijn zure wafel dicht te houden, in plaats van heel bekend Nederland afbranden tot aan de grond, daar is deze mediapagina tenslotte niet voor bedoeld

  Amen!

 4. Appelsap

  Hoe Rutte het oog opgelost had… veel journalisten en Kamerleden had de ook dan gewezen naar hem… je doet het nooit goed…

  Maar met Jesse en Lilian word het land ook niet beter…

 5. Shirley

  @Rodrigo

  Leer jij eerst maar eens Nederlands of hou je waffel. (niet ‘wafel)

 6. Rodrigo

  Dat weet ik dat het waffel is, maar sommige woorden zijn hier niet toegestaan, zoals je waarschijnlijk weet

 7. Otto Groeneveld

  Het liegen zit opgesloten in het DNA van deze man. Ook de VK is getipt en heeft het gepubliceerd en als we VK moeten geloven hadden zij geen toestemming gevraagd voor de publicatie aan Pinokkio. Waarschijnlijk waren zij bang dat de primeur anders richting HLNB zou gaan. Dus met andere woorden als er door de pers niet was gepubliceeerd dan had Pinokkio zijn mond gehouden en waren de leugens door de liberale maffia gewoon voor waarheid aangenomen, want dat is het gevolg. Het volk ophitsen voor iets wat er niet is. Nepnieuws verspreiden. Zo iemand noemen wij een demagoog en die zijn levensgevaarlijk. En flikker Sybrand kijkt schijnheilig weg. Alex Transparant is weer zo vals als een pisnicht bezig. De CU heeft een soort van pretbijbel waar zij uit lezen. Komt het 9e verbod niet in voor. Een bijbel waar staat dat de arme mensen van Shell en Unilever wat rijker moeten worden.
  En dat zijn onze politici, leugenaars en demagogen. Arm Nederland en haar bevolking.

 8. Bert

  @Rodrigo: als iedereen zijn zure waffel dicht moet houden verworden wij tot de NDR, de Nederlandse Demodractische Republiek, (opvolger van de DDR) en kan Kim-Jung un hier partijleider worden. Zeggen wat je wil is een groot recht in Nederland en niet iedereen hoeft het met je eens te zijn.

 9. Marianne

  De beste aflevering ooit van House of Cards.

 10. Vaartje

  De mainstream media is dan ook de spreekbuis van de politiek. Dan moet je als politiek soms eens wat terug doen.

 11. Shirley

  @Rodrigo

  Dat weet jij helemaal niet, net zoals je wel meer dingen niet weet/niet schijnt te weten, ongewassen Tokkie.

 12. Rodrigo

  ja, maar waarom zijn 90 procent van alle berichten die hier gepost worden, gericht om BN-ers de grond in te trappen, slaat helemaal nergens op

  Maar goed, mensen zijn zo laf dat ze het alleen van achter de pc kunnen doen, en niet als ze tegenover iemand face to face staan, want dan piepen al deze zielige reageerders wel anders

 13. Tim

  Shirley, ga de h o e r spelen, als je niets beters kan verzinnen

 14. Ron

  Onverteerbaar dat je dit als minister president van dit land voor je houdt. Het is maar een krant! Dit gaat om een leugen van de minister van Buitenlandse zaken. Niet om een of ander flut roddeltje van je vrindje Gordon!

 15. Shirley

  @Rodrigo

  Ik wil ook wel even een ON’er afbranden hoor.
  Jij bent namelijk nog te dom om:
  – te schijten
  – om mijn kontje te likken
  – mijn urine te drinken
  En ga zo nog maar even door.

 16. achtmet

  Politiek is altijd al een vies spelletje geweest ! Bij een debat vallen ze elkaar aan en af maar daarna is er koffie en gebak of een drie gangen menu en gezellig met elkaar lachen om die domme Hollanders die ze weer voor de gek hebben gehouden .
  Kijk alleen maar naar vriend Rutte …altijd lachen ,wat een huichelaar .

 17. 071

  “Mark Rutte wilde Volkskrant-primeur niet verpesten”

  Deze zin moet je lezen als: als Rutte de Volkskrant zou bellen met het vriendelijke verzoek of de krant de primeur niet zou willen publiceren en de krant geeft daar gehoor aan en als dat verzoek dan later uitkomt, dan wordt de premier beticht van censuur en “in de doofpot willen stoppen”.

  En dan zijn de rapen helemáál gaar en zou dit derde kabinet-Rutte zomaar voortijdig opnieuw kunnen vallen!

  En dat zoveelste scenario wilde Rutte begrijpelijk natuurlijk niet.

 18. Woensdag

  Hij wilde de Telegraaf beschermen

  Mooi briefje van Jan hieronder

  Beste Paul,

  Ik haat het als mensen anno 2018 beginnen te zeiken over het oorlogsverleden van De Telegraaf, de krant waarvan jij de hoofdredacteur bent.

  Niemand van de huidige redactie was er destijds bij. En we beoordelen (NRC)Handelsblad ook niet op het bruine verleden in de Tweede Wereldoorlog, maar op het zwarte heden.

  Alleen: je moet niet gaan heulen met de macht.

  En wat De Telegraaf gisteren presteerde, was op dat gebied een dieptepunt in de hedendaagse journalistiek.

  In het hoofdredactioneel commentaar op pagina 2 pleitte De Telegraaf (jij?) voor het aanblijven van Halbe Zijlstra als minister van buitenlandse zaken. Argument: hij trok het boetekleed aan. In de column van chef politieke redactie Wouter de Winther op pagina 11 werd op de dag dat er maar één politiek onderwerp op de agenda stond (die organenroof had Pia Dijkstra in achterkamertjes al binnen getikt bij de Eerste Kamer) zeer lang stilgestaan bij fouten van Marleen Barth (PvdA), Kajsa Ollongren (D66) en Theo Hiddema (FvD) als aanloopje naar de conclusie: Zijlstra kan blijven, want hij gaf zijn fout (“een opgepoetst verhaal”) toe. “Als hij maar oprecht is en er van geleerd heeft”.

  De rest van de dag drukte De Telegraaf op de website al het nieuws over Halbe Zijlstra dusdanig ver naar beneden dat iedereen die het wilde lezen RSI dreigde op te lopen van het scrollen. Tót selectief geshopt kon worden uit één mail van oud-Shelltopman Jeroen van der Veer, waarin alleen De Telegraaf las dat de ínhoud van Zijlstra’s verhaal wel degelijk overeind stond: Poetin wilde weer een Groot-Rusland. Dát bericht haalde prominent de homepage.

  En dan hadden we nog geluk dat WNL’s ‘Goedemorgen Nederland’ even moet wijken voor de Olympische Spelen, anders had hoofdredacteur Bert Huisjes daar de rode loper ook voor Wouter de Winther uitgelegd. Die moest het nu, buiten jullie eigen kanalen, doen met een gênant optreden op NPO Radio 1.

  Er is maar één reden, beste Paul, waarom jij en Wouter de Winther gisteren jullie plicht verzaakten en over de rug van je lezers op schoot kropen bij de snoever annex leugenaar annex oorlogshitser Halbe Zijlstra.

  Toen jij chef van de politieke redactie van De Telegraaf was en nu Wouter de Winther het is, was Halbe Zijlstra de bron voor menig aan De Telegraaf gelekt verhaal uit kabinet en Tweede Kamer. Het verklaart ook het jaarlijkse slijminterview dat jullie met ‘m hadden.

  Journalisten horen de macht te controleren, Paul.

  Zodra ze die taak, hun enige taak, verzaken en onderdeel worden van het politieke spel en hun vriendjes in bescherming nemen, zijn ze geen knip voor de neus meer waard.

  Bij deze dus.

  Groet,

 19. hendrik

  Het wordt tijd dar Rutte opstapt de VVD is onbetouwbare partij .
  De een raakt bonnetjes kwijt een ander heeft iets of juist niet met defensie dan is er een die het niet nauw neemt met de waarheid of iets met een toyboy allemaal VVders en zo zijn er nog een paar .

 20. De Ridder

  Als Halbe Zijlstra beter zou zijn geweest in liegen was hij nu nog minister.

  De Volkskrant speelt nu mooi weer maar misschien net zo erg als liegen is de waarheid bewust verzwijgen. En dat is wat de Volkskrant in eerste instantie had belooft om die onzin over de inhoud niet te publiceren. Tot Halbe zijn tweede grote fout maakte door de Volkskrant als zijn alibi te gebruiken om de geloofwaardigheid over de inhoud te bewijzen. Anders had de Volkskrant dat niet gepubliceerd. En zo ken ik die krant weer.

 21. Japie

  Aldus de voorzitter van de bond van leugenaars.

 22. Annoniemus

  Rutte had weer iedereen op het verkeerde been willen zetten door het verhaal van Halbe Zijlstra af te zwakken maar liep deze keer in z’n eigen val !!!!

 23. anoniem

  Ach, dit soort mensen komt zo weer via hun netwerkje aan een topfunctie..

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.