Buitenhof-comeback Clairy Polak levert applaus op

Clairy Polak, de diva van de serieuze tv-journalistiek, was zondagmiddag voor even terug als presentator van Buitenhof en oogstte daarmee enorm veel lof. Haar optreden leidde tot een storm aan positieve kritieken op social media. Dat is te lezen op Twitter. Polak werd online op een schild gehesen. Iemand noemde haar zelfs liefkozend ‘de Juf Ank van Buitenhof’, vanwege haar vrolijke doch strenge voorkomen. “Ze zorgt op de voor haar bekende wijze voor journalistieke kwaliteit bij Buitenhof!” 

Het optreden van Polak was eenmalig. “Schrikt u niet, ik val slechts eenmalig in omdat de drie vaste presentatoren ziek zijn of elders iets te doen hebben“, vertelde ze aan het begin van de uitzending.

De kijkers vonden het een welkome verrassing. “Even Buitenhof teruggekeken. Beste redactie, snel terugdraaien die geplande invalbeurten van Jort Kelder, vakvrouw Clairy Polak is een verademing“, zegt Hans.

Pim: “Vaak zijn interviewers ofwel te gezapig en te weinig kritisch (Tan, Van Nieuwkerk), ofwel maken ze er een showtje van om hun eigen ego te vieren (Kockelmann). Ik vind dat Clairy Polak redelijk de balans weet te vinden. Kritisch maar nog wel inhoudelijk.

En Marcel zegt: “Niemand in Nederland stelt zulke goede vragen aan politici en spraakmakers als Clairy Polak en is zo’n verademing als tv-presentator van Buitenhof. Zij moet echt terug op de buis.

’s Avonds sloot KRO-NCRV-ster Mieke van der Weij zich op de radio aan bij die commentaren. “Tot mijn vreugde en verbazing zag ik vandaag om twaalf uur Clairy Polak Buitenhof presenteren. Dat deed ze al vijf jaar niet meer. ‘Schrik niet’, zei ze, ‘ik val maar in, omdat de presentatoren allemaal ziek of weg zijn’. Hè, wat jammer nou. Ze was weer lekker streng en vrolijk tegelijk. Ze had er lol in, ik zag het. Clairy, kom terug! Moeten we een actie starten?

Polak was tot 2010 presentatrice van NOVA, maar mocht vanwege haar linkse signatuur niet mee naar opvolger Nieuwsuur, dat neutraal pretendeert te zijn. In 2012 stopte ze uit eigen beweging bij Buitenhof om zich op radio te richten.

Buitenhof is een samenwerking tussen Avrotros, BNNVARA en VPRO. Namens BNNVARA presenteert Paul Witteman het programma, de VPRO is op zoek naar een nieuwe presentatrice nu Marcia Luyten een boek gaat schrijven over onze koningin en de Avrotros schuift Jort Kelder komend seizoen een jaar naar voren om Pieter Jan Hagens te vervangen.

Er keken gisterenmiddag 169.000 mensen (5,7 procent) naar Buitenhof.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen