Albert, Eva, John: ‘Mies leerde sterren zichzelf te zijn’

De grote kracht van Mies Bouwman was dat ze ondanks haar sterrendom altijd benaderbaar bleeft. Die les heeft ze meegegeven aan alle tv-sterren die na haar volgden. Die boodschap verkondigden tv-prominenten Albert Verlinde, Eva Jinek en John de Mol maandagavond op televisie. Bouwman is maandag op 88-jarige leeftijd overleden en daarmee verliest ons land een tv-legende. “Ik kwam thuis en toen hoorde ik het en het komt echt wel binnen“, zei Verlinde in Jinek.

Verlinde heeft Bouwman meer dan dertig jaar gekend. “Ik leerde haar als junior producer kennen bij de AVRO toen zij de koningin van de televisie was. Dat is ze altijd geweest. Ik heb zo veel van haar geleerd. Niet alleen over tv-maken, maar ook hoe je binnen tv jezelf kunt blijven. Dat is volgens mij het ultieme wat zij gedaan heeft: binnen die gekkigheid van televisie jezelf blijven. Gewoon Mies blijven. Ik denk dat ze heel veel presentatoren geïnspireerd heeft om dat te doen.”

Bouwman paste zich nooit aan aan wat van haar verwacht werd, aldus Verlinde. “Ze was bij de KRO en werd verliefd op een getrouwde man, die scheidde voor haar. Daarvoor is ze ontslagen bij de KRO. Ook bij de Volkskrant. Ze is haar leven lang bij Leen gebleven. Leen is vijf jaar geleden overleden. Daarna had ik Mies aan de lijn. Ze zei: ‘Albert, je weet niet wat het is, het is zo leeg, het is zo klaar.’ Hij was alles voor haar. Ze zijn zestig jaar samen geweest.”

Ze stond volgens Verlinde ook altijd open voor talent. “Ik weet dat Marc-Marie Huijbregts er regelmatig kwam, Johnny de Mol laatst nog, ook Paul de Leeuw kwam langs. Ik ben ook ooit een jong talent geweest. Ze was gul. Als ik presenteerde schreef ze brieven over wat ik wel of niet goed deed. Ze zei bijvoorbeeld: ‘Minder lachen.’ En: ‘Vraag nou eens door. Niet alleen charmant zijn.‘”

Eva Jinek beaamt het beeld dat Albert Verlinde schept: “Ze maakte het toegankelijk, zegt iedereen. Voorheen was er zo veel afstand met ‘u’ en ‘mevrouw’ en mensen op tv zaten in een glazen bol ver weg, maar met haar kwam het dichterbij, zónder dat ze zichzelf anders hoefde voor te doen dan ze was.”

En mediatycoon John de Mol: “Mies Bouwman is de grondlegger van het amusement op de Nederlandse televisie. Zij heeft de afstand tot het medium enorm verkleind en in feite weggenomen. Mies was een vakvrouw van haar kruin tot aan haar tenen. Wat een gemis!

Ook minister-president Mark Rutte heeft zich over het overlijden uitgelaten. “Geschrokken en bedroefd van het nieuws over Mies Bouwman. Vandaag is de koningin van de Nederlandse televisie overleden. Geliefd vanwege haar warme persoonlijkheid maar tot het einde scherpzinnig als altijd. Nederland zal haar ontzettend missen.”

Martijn Krabbé, één van de grote tv-sterren van nu, zegt: “Allerliefste geweldige Mies. Je was een groot voorbeeld. Maar voor mij vooral zo lief en altijd met zoveel interesse. En je zag alles! Ik zal je vreselijk missen. ❤️”

Cornald Maas, die ’s avonds over Bouwman vertelde in Nieuwsuur, twitterde: “Mies Bouwman – vanaf mijn kinderjaren mijn tv-heldin geweest. Autonoom, geestig, volstrekt zichzelf – ook in tijden dat dat (nog) niet vanzelfsprekend was. Tot op het laatst betrokken bij (de authenticiteit van) televisie. Prijs mezelf gelukkig dat ik haar meer dan eens ontmoette.

En NPO-baas Shula Rijxman: “Met het overlijden van Mies Bouwman verliest Nederland één van zijn allergrootste tv-iconen. Zij was als veelzijdige vakvrouw voor en achter de schermen de onbetwiste koningin van de Nederlandse televisie. Dag lieve Mies, dank voor alles.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen