Mies Bouwman wilde bekendmaking overlijden in DWDD

Mies Bouwman wilde dat het bericht van haar overlijden maandag naar buiten zou worden gebracht door De Wereld Draait Door. Dat zei haar goede vriend Freek de Jonge, die de uitzending samen met Matthijs van Nieuwkerk opende, in het programma op NPO 1. De wens van Bouwman werd niet gerespecteerd; Boulevard bracht haar overlijden kort voor de DWDD-uitzending op een vrij kille manier naar buiten. Van Nieuwkerk opende zijn talkshow daarna alsnog met het overlijdensbericht.

Normaal gesproken kondigt Van Nieuwkerk aan het begin van de uitzending zijn gasten aan, maar nu was dat anders. “Goedenavond, dit is een ander begin dan u van ons gewend bent en daar is een reden voor. Een uur geleden werd ik gebeld door Joost Timp, de zoon van Mies Bouwman, en die zei: ‘Zou jij, Matthijs, namens de familie willen zeggen in De Wereld Draait Door dat Mies Bouwman vanochtend is overleden?’

Bouwman is 88 jaar geworden. “Ik zei: ‘Dat ga ik uiteraard doen.’ Ik heb hem gecondoleerd. Extremen gaan elkaar raken, want we hebben een uitzending gepland met terugkomende sporters. Een feestuitzending eigenlijk. Hij zegt: ‘Mijn moeder had niets liever gewild.’ Daar houd ik me dan maar even vast, maar voorlopig staan we stil bij het overlijden van Mies Bouwman.

Freek de Jonge daarna: “Wat heel belangrijk is, is dat ze dolgraag wilde dat dit programma, waar ze heel erg aan hechtte, bekend zou maken dat ze is overleden. Ze wil ook heel graag dat dit programma in zijn eigen waarde en karakter het feest rond de olympiërs laat losbarsten.

De cabaretier gaat haar missen. “Het is moeilijk en overrompelend. Het is een fenomenaal mens. Als je ook de manier hoort waarop zij dit leven verlaten heeft… Vanmorgen kon ze haar bed niet uitkomen, belde ze haar dochter en gingen ze naar het ziekenhuis. Toen werd heel snel duidelijk dat ze haar krachten verloor. Die dochter heeft gevraagd: ‘Wat wordt dit?’ Haar overlevingskansen bleken af te nemen. Toen is ze met de ziekenwagen naar huis gebracht, omdat ze thuis wilde sterven. Daar is ze overleden. In haar gezin.

RTL Boulevard bracht het overlijden als eerst naar buiten. Het was duidelijk dat Luuk Ikink en Frank Dane niet goed met het nieuws wisten om te gaan; ze keken vooral naar hun collega’s Marc van der Linden en Peter R. de Vries om hier iets over te zeggen. Na het reclameblok werd het item gered door een telefonisch interview met Albert Verlinde, zonder wie Boulevard niet veel meer is.

3FM-dj Domien Verschuuren vindt het merkwaardig: “Freek de Jonge vertelt dat Mies Bouwman zelf wilde dat haar overlijden bekend zou worden gemaakt in DWDD. RTL Boulevard bracht het nieuws als eerste. Zo gaan die dingen.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen