‘BLVD-sterren voelen zich bedreigd door YouTubers’

Bas van Teylingen, bekend van het YouTube-kanaal Jeukvogel en partner van het bedrijf Online Cookie Collective, vindt het triest dat RTL Boulevard heeft gelachen om de vlog-burn-out van Bibi Breijman. Dat schrijft hij in een column bij Broadcast Magazine. Breijman, bekend van Oh Oh Cherso en nu ook als vriendin van Waylon, heeft het zo zwaar met filmpjes van zichzelf te maken dat ze bijna op instorten maakt. Bij Boulevard moesten ze daar wel een beetje om gniffelen.

Van Teylingen vindt dat gegniffel van mediadino’s – de gniffelende Marc van der Linden en Peter R. de Vries werken voor het ‘oude’ medium televisie – triest. Hij denkt dat zij zich als tv-makers een beetje bedreigd voelen. “Verandering roept weerstand op. Vooral bij mensen die ooit dachten dat ze tot hun pensioen zouden blijven doen wat ze deden. En daarvan lopen er in televisieland nogal wat rond.”

Van der Linden en De Vries snappen het gewoon niet, denkt Van Teylingen. “Als je als ‘oude’ mediamaker de nieuwe generatie makers niet serieus wilt nemen, is dat geen reden om belachelijk te doen.”

Want ‘oude’ mediamakers zijn de twee heren zonder twijfel, zegt hij. “RTL Boulevard. Het programma dat nog steeds op televisie te zien is, want vergrijzing enzo. Hoewel RTL uit zakelijk oogpunt ook zijn stinkende best doet om YouTube serieus te nemen, kiest de redactie van Boulevard vrolijk er voor om YouTube op een andere manier te benaderen.”

Dat gelach om Bibi Breijman kan volgens Van Teylingen echt niet. “Ik kan dit treurige stukje televisie niet anders zien dan een onfrisse combinatie van afgunst en onbegrip.”

De YouTuber wijst erop dat Peter R. de Vries het al jarenlang gewend is om in producties terecht te komen met een enorm team van redacteuren, producers, camera- en geluidsmensen, etcetera. “En YouTubers doen bijna alles zelf.”

Daarom is Breijman nu ook opgebrand. “Ze heeft geen team om zich heen maar heeft wel meer dan 216.000 abonnees en in totaal bijna 37 miljoen views op haar kanaal. En dat is knap. Maar het is ook hard werken. Iedere dag weer. En daar kan je niet zomaar mee stoppen want je hebt iets opgebouwd en dat wil je niet zomaar opgeven. En ja, dan zou het zomaar kunnen zijn dat ze op een bepaald moment op is. En daar lachen de heren van RTL dan om.”

De mannen zorgen er nu voor ‘dat de mensen nog een stukje harden wegrennen van de televisie dan ze al deden’, sneert Van Teylingen.

De volledige column van Bas van Teylingen kunt u lezen op de website van Broadcast Magazine.

Lees ook: Waylon walgt van ‘enge types’ in RTL Boulevard (8 januari)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen