Airbnb wil onze media beïnvloeden met pr-dame Bo

Geplaatst op vr 05 jan 2018 om 14:30

Airbnb veroorzaakt hevige overlast in Amsterdam, ontwricht er hele buurten en drijft de huizenprijzen op. Kritische vragen daarover door media als de Volkskrant werden jarenlang afgewimpeld door het Amerikaanse miljardenbedrijf, maar inmiddels hangt de vlag er anders bij. Nu het imago van Airbnb in rap tempo verslechtert en de Amsterdamse PvdA pleit voor een algeheel Airbnb-verbod, hebben de Amerikanen vlug een pr-dame aangesteld. Ze maakt haar debuut vandaag in de Volkskrant.

Het gaat om de 29-jarige politicologe Bo de Koning, die de Volkskrant ontvangt op het Amsterdamse Airbnb-logeeradres van de Britse pr-manager Bernard D’Heygere. “Kom binnen! Gave listing hè?“, zegt ze, doelend op het appartement, dat eruitziet als een typische Airbnb-woning: ingericht om te verhuren. “Heel leuk om nu wel met de Volkskrant te spreken.

Zo leuk vond Airbnb het tot voor kort niet om met de Volkskrant te praten. De krant werd in 2014 zelfs geboycot door de Amerikanen vanwege ‘de negatieve toon’ van de berichtgeving. “Ik hoop dat we daar nu op een meer positieve manier mee om kunnen gaan.

Al snel wordt duidelijk dat Bo de Koning een echte lobbyist is, constateert de Volkskrant. “‘Positief’, ‘duurzaam en verantwoord’. Het zijn woorden die De Koning veelvuldig laat vallen. De relatie met Amsterdam is ook ‘heel positief’, zegt ze.

SP-Kamerlid Peter Kwint krijgt de kriebels van het interview, vooral als De Koning het heeft over het wegnemen van ‘een stukje misperceptie dat over Airbnb bestaat’. “Gemiste kans dat ze er niet ‘naar de mensen toe’ bij zei.

Ook opmerkingen als ‘heel vervelend dat je die ervaring hebt gehad’ vindt hij lachwekkend. “Dit hele interview is een real life gesprek met een webcare twitteraccount.

Het gehele interview met de Airbnb-mevrouw kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Foto: Wikimedia, Public domain
2 Reacties op “Airbnb wil onze media beïnvloeden met pr-dame Bo”


  1. jelle

    Was een hilarisch interview. Knap werk van die journalist: door die voorgekookte pr-praatjes zo op te schrijven is pijnlijk duidelijk hoe de vlag er bij die club bijhangt.

  2. shrink

    Ik vrees dat Bo de Koning binnenkort op functioneringsgesprek moet komen. Prima interview, net zo sterk als dat met Baudet vorige week, eveneens in de Volkskrant, alleen werd bij dat interview van Steffie Kouters door velen niet opgepikt hoe Baudet zichzelf te kijk zette.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.