Nieuwsomroep NOS pakt uit met verjaardag Beatrix

Nieuwsomroep NOS pakt groot uit met de naderende tachtigste verjaardag van prinses Beatrix. Op 31 januari breekt de omroep in op het primetime-schema van NPO 1 en komt ze met twee programma’s over de oud-vorstin. Dat heeft de NOS laten weten. Direct na het Achtuurjournaal komt de NOS op die dag met ‘Beatrix 80: Van Koningin Naar Prinses’. Hierin stelt de omroep de vraag: hoe is het nu met de prinses, ruim vier jaar nadat ze afstand deed van de troon om met pensioen te gaan?

Historicus Geert Mak, die de prinses vele malen heeft ontmoet, en journaliste Jutta Chorus, auteur van het boek Beatrix – dwars door alle weerstand heen, geven hun kijk op Beatrix als vorstin en als prinses. “Via interviews uit het archief komt de prinses ook zelf aan het woord.”

Na dit half uur durende programma volgt Wij Zijn 80, ook van de NOS. “Hierin blikken enkele bekende leeftijdsgenoten vanaf een unieke locatie terug op hun vormende jaren. Ruwweg de periode tussen hun late pubertijd en vroege volwassenheid. Waarin veel ervaringen voor het eerst bewust worden meegemaakt en waaraan herinneringen het best beklijven.”

Dat geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor prinses Beatrix. Vandaar dat dit programma op lichtvoetige wijze een tijdsbeeld schetst van vooral de jaren 50 en 60, alsook van het leven van de prinses in die cruciale periode. Herman van der Zandt is de gastheer.”

De deelnemende BN’ers zijn Sjaak Swart, Carry Tefsen, Jan Siebelink, Marco Bakker, Pleuni Touw, Aart Staartjes, Frans Weisz, Wibo van de Linde en Jan Fillekers.

De eerste vrouwelijke journaalpresentator van Nederland, Eugènie Herlaar, neemt de kijker mee naar het nieuws van die tijd. Voor de muziek tekent componist Jeroen Rietbergen, de vriend van Linda de Mol.

Foto: RVD, Jeroen van der Meyde

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen