Van Nieuwkerk: ‘Je ziet aan Tan dat niets voor eeuwig is’

Matthijs van Nieuwkerk denkt dat Humberto Tan het bewijs is dat ook gevierde tv-sterren binnen no time hun succes kunnen verliezen. Dat heeft de De Wereld Draait Door-ster gezegd in het programma van Özcan Akyol op NPO Radio 1. Van Nieuwkerk heeft dit jaar op de voet gevolgd hoe de kijkcijfers van RTL Late Night zijn ingestort: eerst door Eva Jinek, later door Dionne Stax. “Het is een collega die een talkshow maakt, daar voel ik me natuurlijk mee verwant, dus dat bestudeer ik.”

De kijkcijferval van Tan leert volgens Van Nieuwkerk vooral één ding. “Dan zie je hoe spannend het is om succes te houden. Het parcours van succes krijgen heeft hij ook gehad en dan moet je er blijven. Het gaat dan om staying power en dan zie je dat dat niet vanzelfsprekend is.”

Aan dat onderhoud moet je heel hard werken, aldus Van Nieuwkerk. “Ik weet helemaal niet hoe hij werkt, maar je ziet dat het niet voor eeuwig is. Het is zomaar voorbij. Dat projecteer ik in die zin op mezelf dat het dus niet vanzelfsprekend is dat als je eenmaal populair bent en een groot publiek hebt bereikt, dat je dan op je lauweren kunt rusten. Ik zeg niet dat hij dat doet, maar je moet er echt iets aan doen.”

Heeft Van Nieuwkerk die ontwikkeling met bezorgdheid gevolgd of heeft hij wél vertrouwen in zijn eigen ‘staying power’? “Barend & Van Dorp bestond zeven jaar. Voor ons is dit het dertiende jaar. Als je het zo lang volhoudt dan is er iets wat heel veel mensen blijft boeien. Dit hoeft voor mij niet over twee jaar afgelopen te zijn, zeker niet.

Niet alleen Tan, maar heel de zendergroep RTL zat – met name aan het begin van dit seizoen – in zwaar weer. “Neem RTL. Het aantal kijkers loopt terug, gewoon in absolute aantallen. De jeugd vindt zijn opwinding ergens anders. Die ontwikkeling is reuze spannend. Je kunt het zien als nederlaag, maar ook als een nieuwe tijd waarin je handig, slim en lening moet acteren.”

Kijkt Van Nieuwkerk zelf weleens naar RTL? “In tijd kijk ik heel weinig naar RTL.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen