Sywert boos om RTL Nieuws-item over dure patiënten

Sywert van Lienden vindt het ergerlijk dat RTL Nieuws de uitzending donderdag opende met eigen nieuws dat een kwart van het totale zorgbudget naar een kleine groep van 1 procent dure patiënten gaat. Dat laat hij weten op Twitter. Het lijkt er een beetje op alsof RTL een bom onder het solidariteitsbeginsel wil gooien, vindt Van Lienden. “Dit heet solidariteit – de reden dat we überhaupt zorgverzekeraars hebben is dat we het risico op dit soort dure gezondheidszorg met elkaar delen. Waarom is dit ‘nieuws’?

Het onderzoek naar extreem dure patiënten moet leiden tot lagere zorgkosten. “Ergerlijk dat debat over zeer zieke patiënten zo gevoerd wordt. Gaat RTL om kosten- ipv gezondheidsinsteek.

Van Lienden besluit: “Let wel: ben niet tegen gesprek over efficiëntie van zorg (delen van informatie, onderzoeken ontdubbelen etc) als dat bijdraagt aan betere zorg. Maar sfeertje waarin het bij zorg direct eenzijdig over geld gaat begint mij tegen te staan zo langzamerhand.

De DWDD-bekendheid staat lang niet alleen in zijn kritiek op RTL Nieuws. Er is op sociale media veel kritiek op deze berichtgeving. “‘Duurste’ patiënten zijn mensen die erg ziek zijn en veel liever beter waren. Marktframe maakt ze nu ‘verantwoordelijk’ voor hoge zorgkosten. Solidariteit is uit de mode“, zegt ene Mark bijvoorbeeld.

RTL Nieuws stuurde het nieuws donderdag ook rond als pushbericht. “Ik schrik ervan dat deze kop (die me überhaupt al stoort) als breaking nieuws wordt doorgestuurd. Er mist zoveel nuance en dat lijkt me juist bij dit onderwerp zo ont-zet-tend belangrijk! Wat mij betreft een grote misser van RTL Nieuws.

Meer discussie over dit onderwerp vindt u onder deze tweet van RTL Nieuws.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen