Sywert boos om RTL Nieuws-item over dure patiënten

Geplaatst op za 30 dec 2017 om 10:45

Sywert van Lienden vindt het ergerlijk dat RTL Nieuws de uitzending donderdag opende met eigen nieuws dat een kwart van het totale zorgbudget naar een kleine groep van 1 procent dure patiënten gaat. Dat laat hij weten op Twitter. Het lijkt er een beetje op alsof RTL een bom onder het solidariteitsbeginsel wil gooien, vindt Van Lienden. “Dit heet solidariteit – de reden dat we überhaupt zorgverzekeraars hebben is dat we het risico op dit soort dure gezondheidszorg met elkaar delen. Waarom is dit ‘nieuws’?

Het onderzoek naar extreem dure patiënten moet leiden tot lagere zorgkosten. “Ergerlijk dat debat over zeer zieke patiënten zo gevoerd wordt. Gaat RTL om kosten- ipv gezondheidsinsteek.

Van Lienden besluit: “Let wel: ben niet tegen gesprek over efficiëntie van zorg (delen van informatie, onderzoeken ontdubbelen etc) als dat bijdraagt aan betere zorg. Maar sfeertje waarin het bij zorg direct eenzijdig over geld gaat begint mij tegen te staan zo langzamerhand.

De DWDD-bekendheid staat lang niet alleen in zijn kritiek op RTL Nieuws. Er is op sociale media veel kritiek op deze berichtgeving. “‘Duurste’ patiënten zijn mensen die erg ziek zijn en veel liever beter waren. Marktframe maakt ze nu ‘verantwoordelijk’ voor hoge zorgkosten. Solidariteit is uit de mode“, zegt ene Mark bijvoorbeeld.

RTL Nieuws stuurde het nieuws donderdag ook rond als pushbericht. “Ik schrik ervan dat deze kop (die me überhaupt al stoort) als breaking nieuws wordt doorgestuurd. Er mist zoveel nuance en dat lijkt me juist bij dit onderwerp zo ont-zet-tend belangrijk! Wat mij betreft een grote misser van RTL Nieuws.

Meer discussie over dit onderwerp vindt u onder onderstaande tweet van RTL Nieuws:

Foto: RTL
33 Reacties op “Sywert boos om RTL Nieuws-item over dure patiënten”


 1. Johan

  Wat een selectieve verontwaardiging. Goed gedaan RTL- met deze informatie kunnen we best solidair omgaan.

 2. Triest

  1%??? Lijkt me zeer laag.

  1 op de 3 krijgt kanker. Daar moet meer geld naar toe voor onderzoek. Voorkomen is zo belangrijk.

 3. Noel

  De bevolking zo slecht mogelijk informeren. Voor je het weet hebben ze een niet welgevallige mening!

 4. dr phil

  er word allen op gewezen dat de artsen beter moeten samen werken en geen geld over de balk moeten gooien maar ja dan verdienen zij niet zo veel

 5. Michael

  Vind het juist goed dat RTL dit publiceert. Moet het anders in de doofpot gestopt worden? Het is toch goed dat we weten waarvoor we betalen?. Dan kunnen we ook goed onderbouwd de discussie hierover aan. Tuurlijk kiezen die mensen er niet voor om zoveel zorg nodig te hebben. Maar mogen wij ook alsjeblieft zelf kiezen of we daaraan mee willen betalen?

 6. Sanne

  @Michael, ons zorgstelsel is gebouwd op het solidariteitsprincipe. Iedereen die ziek is wordt geholpen, en daar betalen we met z’n allen voor. Stel je voor dat jij een vreselijke ziekte als ALS of kanker krijgt en iemand beslist voor jou of je wel of niet een behandeling mag krijgen, want hij is zo duur…

  Als we zo gaan denken is het solidariteitsprincipe zo weg en hebben we een siutatie zoals in Amerika, waar een operatie plus weekje ziekenhuis je ‘gewoon’ 80.000 dollar kost. Ieder voor zichzelf, dat is niet een maatschappij waar ik van droom.

 7. David

  Als we nou de zorg aan die 1% stopzetten, houden we de kosten in de hand. Goed plan!

 8. Anonymousin

  Natuurlijk is het goed dat dit RTL dit publiceert. Moet het alleen anders aankondigen, zodat de tekst van het onderwerp/artikel meer overeenkomt met de inhoud. Wie het artikel niet gelezen of in zijn geheel gehoord (zoals zo vaak) heeft in de uitzending wordt misleidt en trekt vervolgens de verkeerde conclusie. Klimt direct in de pen (liefst via twitter!) en slaat de plank mis zoals blijkbaar ook Sywert van Lienden.

  Het gaat hier niet om de individuele en dure patiënt in een verkeerd daglicht te zetten, maar om het feit dat artsen niet samen afstemmen en afzonderlijk (los) van elkaar bij een patiënt de zelfde behandeling/onderzoek uitvoeren/herhalen.

 9. JasperV

  Feiten zijn feiten en die mogen bekend gemaakt worden, dus wat is het probleem?

 10. Reaguurder2.0

  Stel je voor dat je voor dat je de bevolking goed informeert. Prima en goed onderzoek van RTL. Dat is wat vrije journalistiek hoort te doen.

 11. iq10

  we mogen niet weten wat politie inzet bij voetballen kost,
  we mogen niet weten hoeveel onze ambtenaren aan wachtgeld opstrijken,
  we mogen bniet weten wat de opvang van kansenpareltjes kost,
  we mogen 1 ding, en dat is DOKKEN,
  wanneer komen we in opstand????

 12. aammehoela

  Alles, maar dan ook alles voorkomen dat we het Amerikaanse systeem gaan overnemen. Als je Charles Groenhuizen hoorde wat bv. het aanbrengen van hechtingen kost, ik meen 1500 euro, dan snap je wat ik bedoel. De farmaceutische industrie moet worden aangepakt. Zij vragen veel te hoge prijzen voor dure medicijnen onder het mom van ontwikkelingskosten. Natuurlijk zullen die wel hoog zijn, maar exorbitante prijzen vragen is zeer overdreven. Ze zijn er voor om patienten te genezen niet om de aandeelhouders te belonen zodat die dure huizen en jachten kunnen kopen.

 13. Michiel

  @ aammehoela

  Groenhuizen lult uit zijn nek.
  En jij gelooft het klakkeloos.

 14. Michiel

  @ aammehoela

  Groenhuizen IuIt uit zijn nek.
  En jij gelooft het klakkeloos.

 15. aammehoela

  Genoeg anderen die ook die mening toegedaan zijn. Die aflevering van Jinek in Amerika over de zorg zegt meer dan genoeg. Amerikanen overlijden onnodig omdat ze de kosten niet kunnen betalen. En de verzekering is ook te duur. Dus ik gaf enkel een voorbeeld aan, dat is alles.

 16. Michiel

  @ aammehoela

  Dat wordt allemaal van 1 kant belicht.
  Maar goed: jij weet het beter door hetgeen je op tv ziet dan iemand die er woont.

 17. @aammehoela

  Michiel weet het allemaal beter!

 18. Lam

  Er is geen sprake van eigen nieuws. Dagblad trouw publiceerde er al op 15 december 2017 al over.
  https://www.trouw.nl/samenleving/groot-deel-zorggeld-gaat-naar-kleine-groep-nederlanders~ae0a39712/
  RTL opent dus haar nieuwsprogramma met oud nieuws……

 19. Jantje

  RTL manipuleert. Met statistiek kan je zonder te liegen toch een bepaald beeld neer zetten dat in je straatje past. Die 1% varieert continue. Dit jaar hoor jij daar bij met een dure operatie, volgend jaar ik. Of na een gezond leven de laatste drie maanden in een verzorgingstehuis.

  Verzekeringen zijn er juist om hoge kosten met een laag risico af te dekken. Hoeveel mensen ‘profiteren’ van de brandverzekering? Dan kom je ver onder de 1% uit.

  Ik wil wel graag weten hoeveel % van de zorgkosten naar asielzoekers gaat? Die zitten ook nog eens een keer massaal in de bijstand dus dragen ook nog niet eens bij

 20. Arnoud Tempelman

  Die asielzoekers heb jij straks hard nodig om in het bejaardenhuis je luier te vervangen Jantje.

 21. Loop

  De discussie wordt niet eerlijk verteld. Kinderlozen betalen relatief meer de zorg van kinderen. Ongezonde mensen de AOW en pensioenen van hogeropgeleiden en gezonde mensen.Betalers betalen de premie en er van wanbetalers. Aan de ene kant aborteren we gezonde baby’s en doen we aan preventie, zoals stoppen met roken of voeding tijdens de zwangerschap, en aan de andere kant geven we tonnen uit aan gehandicapte kinderen of zieke kinderen van ouders die moedwillig een groot risico op een ziek kind nemen of ter wereld laten komen. Bij diabetes wordt op elk dubbeltje gelet met soms grote gevolgen en voor man die nog 2 maanden te leven heeft , worden tonnen uitgegeven. Een discussie is nodig.Hulde RTL. In communistisch Rusland waren de medicijnen ook niet beter.

 22. Loop

  @Jantje

  De zorgkosten voor asielzoekers zijn onvolledig, omdat kinderen, voor iedereen, gratis verzekerd zijn.

 23. OMG

  Zonder het principe van solidariteit kunnen enkel de rijksten zich laten behandelen, zelfs een modaal gezin kan het zich dan niet meer veroorloven…

  MAAR

  De alsmaar stijgende zorgkosten voor Nederland zijn wel een groot probleem aan het worden.

  Het klinkt misschien heel hard, maar ik vind het toch enigszins vreemd dat mensen boven de 90 nog allerlei zware operaties mogen ondergaan. Van nieuwe heupen, knieën tot hartoperaties. Om daarna nog een jaar of 5 te leven in een verzorgingstehuis… Maar ook bevallen in het ziekenhuis, wat mij betreft mogen daar de ouders ook flink zelf aan bijdragen.

 24. Bob

  Wat een onzin!
  De pers inquisitie is bezig wat we wel en niet mogen weten,
  RTL is niet de publieke omroep die alleen maar goed nieuws mag brengen over ons geweldige Nederland.
  Niemand ontzegt deze patienten hun zorg maar als het aan van Lienden ligt komt er wel censuur op berichtgeving.
  Nog even en Nederland is de Sovjet Unie 2.0 uit de jaren 50.

 25. Loop

  OMG

  Een kwart van de mensen met heupoperaties op hoge leeftijd overlijdt binnen een jaar. Zou veel strenger naar behandelbaarheid moeten gekeken worden.

 26. Suzanne van den Brink

  Gelukkig hebben miljoenen gekeken en weten dit nu. Niks meer aan tedoen, jammer he?

 27. dr phil

  LOOP uit jouw worden haal ik uit dat de ouder mensen eindelijk een houdbaarheidsdatum moeten hebben werken tot je 70 jaar bent en dan nog 5 jaar leven en dan maar een spuitje je lijkt de partij d66 wel die willen dat ook wel al zullen zij dat niet graag toe geven

 28. Loop

  Nee, Phil.

  Ouderen moeten niet geopereerd worden om te sterven, maar om te herstellen. De 25% slaat op gevolgen van de operatie zoals hartstilstand.

 29. animo

  Zo hoort het ook te zijn dat betekend dat 99% redelijk gezond is ,ieder van ons kan heel snel in de groep van 1% terecht komen vergeet dat niet,mensen van boven de 90 willen vaak zelf niet meer alles ondergaan dat moeten arts en patient ook zelf bepalen.

 30. Jeroen

  En ook de helft hier komt niet verder dan het lezen van de kop. Zegt meer over hen dan over het RTL Nieuws

 31. anoniem

  Gek toch dat het solidariteitsbeginsel altijd van de burger wordt gevraagd. Het geld stoomt anders welig naar verzekeraars, farma en z.g onderzoeksinstituten.

 32. Count Iblis

  Waar het om gaat is of er iets aan gedaan kan worden om de kosten te verlagen, en dan kan het best zo zijn dat dit gemakkelijker gaat door de aandacht te richten op een grotere groep mensen, bijvoorbeeld mensen met type-2 diabetes:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2677007/

  https://www.youtube.com/watch?v=lLqINF26LSA

 33. GW

  Toegegeven, RTL heeft er wel een leuke clickbait-kop boven gezet, maar het artikel zelf is feitelijk juist en genuanceerd.

  Opvallend dat een Sywert van Lienden, die herhaaldelijk aanspoort op een minder politiek correct debat over de gevolgen van immigratie (waar ik het overigens mee eens ben), nu opeens de discussie over een ander ongemakkelijk onderwerp in de kiem wil smoren. Feitelijk nieuws brengen is toch niet meteen een einde willen maken aan het solidariteitsprincipe? Ik begrijp zijn zorgen (ik lees zijn tweets wel eens…), maar elke discussie moet gevoerd kunnen worden.

  Wat ook onderzocht mag worden is de macht van het zorgkartel en diens machtige lobby. Zoals een Wouter Bos die na de politiek een Camiel Eurlingsje deed en via de KPMG namens de zorgverzekeraars leuke voorstellen deed in Den Haag. Of waarom er niet eens een dikke middelvinger wordt gemaakt naar Big Pharma dat weigert medicijn-verpakkingen te veranderen zodat bijv. ampullen van €500,- voor 1/5 gebruikt kunnen worden om daarna vernietigd te moeten worden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.