Renée Soutendijk: ‘Moordvrouw wil geen oude acteurs’

Renée Soutendijk werd vorig jaar na vijf seizoenen ontslagen bij Moordvrouw, omdat de makers van de RTL 4-serie van de oudere acteurs af wilden. Dat vertelde de actrice dinsdagavond in RTL Late Night. Soutendijk (60) werd opgevolgd door de veel jongere Ali Ben Horsting (41). “Ik zat in de serie Moordvrouw. Daarin had je drie leeftijdsgeneraties: de dertigers, de veertigers en de vijftigers. Dat hebben we met z’n zessen opgebouwd en het was een heel leuk team“, zegt ze.

Dat team is echter uit elkaar gehaald. “Ik was er eigenlijk voor mijn gevoel nog niet mee klaar, maar toen werd toch besloten om meer te focussen op de jongerengroep en de oudjes die een functie binnen het bureau hadden niet. Daar konden de schrijvers minder mee qua dramatische ontwikkeling. Zij werden er eigenlijk uit geschreven.”

Ondanks haar status als gerenommeerde actrice werd Soutendijk daar onzeker van. “Dan denk je toch: ben ik het? Ligt het aan mij? Word ik te oud? Dat wordt dan niet zo gezegd, maar we zijn ons eigen product. Zonder kijkers zijn wij niks. Het wordt al snel persoonlijk, dus je bent ook kwetsbaar.”

Hoe kreeg ze haar ontslag te horen? “Het was in zoverre vrij komisch, want die laatste aflevering kwam maar niet en we moesten die al heel snel op gaan nemen, maar hij was er maar niet. Mijn collega Porgy Franssen zei: ‘Ik heb het wel gezien, ik hoef het al niet meer.’ Dus hij ging zelf naar de producent toe. Hij ging vragen: ‘Als je verder gaat, laat mij er maar uit.’ Hij kwam terug op de set en vertelde dat de producent zei: ‘Dat komt goed uit, want je gaat er ook uit. Je gaat dood.‘”

En toen moest Soutendijk zich nog melden. “Toen aan het eind van de draaidag werd ik ook bij de producent geroepen en toen zeiden ze: ‘In het laatste script is het zo dat jij om de rest van het team te redden afscheid neemt van jouw positie, omdat er onder jouw leiding allemaal dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen.’ Het was niet zo tactisch, maar je moet ook de humor ervan inzien.”

Ik begrijp zo’n schrijver wel, ik begrijp de problematiek. Het is makkelijker schrijven voor de personages die naar buiten gaan en van alles meemaken. Ik dacht wel: dat had je wel iets eerder mogen zeggen.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen