‘NPO moet direct stoppen met Boer Zoekt Vrouw’

‘Stop onmiddellijk met Boer Zoekt Vrouw’: het AD publiceert vandaag een groot betoog van oud-NPO 1-baas Ton F. van Dijk, die volgens de krant ‘een bom legt onder de publieke omroep’. Hij pleit voor het einde van de afzonderlijke omroepen én de exit van amusements-tv, waaronder dus Boer Zoekt Vrouw, het populairste amusementsprogramma van Nederland. “Stop onmiddellijk met Boer Zoekt Vrouw en accepteer dat de kijkcijfers wellicht wat zullen dalen.”

Boer Zoekt Vrouw is typisch NPO-amusement en geliefd door miljoenen Nederlanders, die allemaal meebetalen aan de NPO. Bij RTL of SBS had zo’n show er heel anders uitgezien. Met twee goed gevulde reclameblokken, pakken Campina op de keukentafel en Kim-Lian van der Meij als cupido.

Het is een schrikbeeld, maar toch wil Van Dijk een Boer Zoekt Vrouw-exit. “Dat zou een geweldig signaal naar critici zijn. Het geeft de publieke omroep de kans om nieuwe, innovatieve en echt publieke programma’s te bedenken. Die niet, zoals Boer Zoekt Vrouw, oorspronkelijk uit het buitenland komen.”

Boer Zoekt Vrouw is gebaseerd op het Engelse format Farmer Wants a Wife. Door alleen voor Nederlandse formats te kiezen kan de NPO onze creatieve industrie stimuleren, stelt hij. “Vertel aan iedereen die het wil horen dat de publieke omroep voortaan alleen nog eigen programma’s uitzendt als belangrijk onderscheid met commerciële zenders.”

Verder pleit hij voor afschaffing van de afzonderlijke omroepen. “Ik voorspel dat dit ergens tussen 2020 en 2025 gaat gebeuren.

Hij vindt dat omroepen als BNNVARA en KRO-NCRV op een gegeven moment commerciële productiehuizen moeten worden. “Je moet dit systeem wel geleidelijk invoeren. Richt voor een publiek-private samenwerking met commerciële partijen bijvoorbeeld eerst alleen het derde net in en geef de voormalige omroepen nog een jaar of vijf de zendergarantie op NPO 1 en 2. Net zoals men de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaft.

De volledige analyse van Ton F. van Dijk kunt u lezen via Blendle of op de AD-site.

Foto: Linelle Deunk

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen