Matthijs over DWDD-vervanger en eigen tv-plannen

Er verandert in 2018 een hoop voor Matthijs van Nieuwkerk. Voortaan maakt hij De Wereld Draait Door nog maar zes maanden per jaar. Dat betekent niet alleen dat er een nieuwe talkshow komt in de vooravond van NPO 1, maar ook dat de presentator veel meer tijd heeft om andere programma’s te maken. Özcan Akyol interviewde Van Nieuwkerk op NPO Radio 1 en was benieuwd hoe de BNNVARA-ster over beide zaken denkt. Het lijkt erop dat de tv-ster in elk geval een eigen quiz ambieert.

Wat gaat Van Nieuwkerk doen nu hij voortaan zes maanden per jaar DWDD-vrij heeft? “Ik ga zeker niet niets doen. Ben je betoeterd? Ik weet alleen nog niet wat ik ga doen. Ik praat met mensen over wat ik zou kunnen doen. Met omroepen, met producenten.

Özcan: “Met publieke omroepen alleen?

Matthijs: “Ehhh, ja met publieke…

Özcan: “Nu ga je als een Lodewijk Asscher nadenken over je antwoord.”

Matthijs: “Dat kan toch geen kwaad?

Özcan: “In dit geval wel.”

Matthijs: “Waarom? Ik mag toch wel nadenken over mijn antwoorden?

Özcan: “Jij denkt zo snel dat je het antwoord al weet. Het is meer: hoe ga ik dit antwoord nu formuleren zonder dat het terugkomt als een boemerang?

Matthijs: “Je zoekt nu iets wat er niet is. Het zal voor de publieke omroep zijn, ja. Ik heb bijvoorbeeld ook een contract met de VARA.

Terug naar de vraag: wat wil hij gaan doen? “Wat mij nog steeds een fantastisch programma lijkt – en dat heb ik ooit gemaakt – is een dagelijks programma op de late avond, dat geen talkshow is. Toen heette het Je Mist Meer Dan Je Ziet. Daarin kijk je terug op de avond die net geweest is.”

Bij een late-avondprogramma denk je snel aan een talkshow, maar die heb je al. Ik zou dit weer willen: terugkijken op de avond die achter de rug is. Van NPO 1 tot SBS 6 tot RTL 4 tot Arte tot BBC en ZDF. Wat is daar gebeurd? Dan heb je een goede redactie nodig. Je hebt verder twee gasten die iets zeggen en je eindigt met de kijkcijfers van die avond. Dat lijkt mij nog steeds een gouden format. Maar ik ga het zelf niet meer maken. Ik heb het wel gemaakt, een week lang.”

Ook een quiz lijkt hem fantastisch. “Ja, ik zou heel graag een quiz willen presenteren. Ik presenteer natuurlijk één keer per jaar de Popquiz. Jeremy Paxman maakt on the side de University Challenge, een heel goede academische quiz. Het kijken naar sommige quizzen vind ik heel fijn. Het presenteren van een quiz wordt dan zoals bij Paxman: on the side.

DWDD-vervanger

Ondertussen werkt NPO 1 aan een DWDD-vervanger. Daarvoor zingen de namen van Willemijn Veenhoven en Margriet van der Linden rond. Kunnen zij het aan? “Dat moet ik zien. Ik heb het ze geen van beiden zien doen.”

In de Volkskrant heeft Matthijs geroepen dat hij niet wil dat er iemand op zijn stoel in de DWDD-studio gaat zitten. “Ja, dat was een passage die mij een beetje is gaan achtervolgen, maar ik bedoelde dat eigenlijk helemaal niet zo.

De baas van de publieke omroep, Frans Klein, moet hier ook iets van zeggen. Ik heb hem gesproken en ook hij zag dat ik het meende. Hij zag er er misschien ook nog wel een soort winst in, omdat je nu ook in de zomer een talkshow krijgt. Hij zit strategisch te schaken. Hij zei: ‘Als het programma De Wereld Draait Door heet, dan ben jij er.’ Daar kan ik me iets bij voorstellen. Als BNNVARA de vervanger toegewezen krijgt, dan kan ik me voorstellen dat je er een twist aan geeft in dezelfde studio. Net als dat Jinek in dezelfde studio als Jeroen Pauw zit en omgekeerd. Dat heeft allemaal met kosten te maken.”

Een ander decor lijkt hem wenselijk. “Ik zou zeggen: ‘Maak iets nieuws, maak een nieuwe dynamiek!’

Lukt een DWDD-achtige show wel in de zomer? “Het is echt moeilijk. Ik zou het niet doen, omdat er minder nieuws is. Dat viel afgelopen zomer overigens wel mee – er was veel ellende in de wereld. Maar als het gaat om cultureel nieuws – en DWDD is veel van cultuur – dat ligt een beetje stil.”

Foto: BNNVARA, Daniel J. Ashes

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen