Matthijs over DWDD-vervanger en eigen tv-plannen

Geplaatst op vr 29 dec 2017 om 10:10

Er verandert in 2018 een hoop voor Matthijs van Nieuwkerk. Voortaan maakt hij De Wereld Draait Door nog maar zes maanden per jaar. Dat betekent niet alleen dat er een nieuwe talkshow komt in de vooravond van NPO 1, maar ook dat de presentator veel meer tijd heeft om andere programma’s te maken. Özcan Akyol interviewde Van Nieuwkerk op NPO Radio 1 en was benieuwd hoe de BNNVARA-ster over beide zaken denkt. Het lijkt erop dat de tv-ster in elk geval een eigen quiz ambieert.

Wat gaat Van Nieuwkerk doen nu hij voortaan zes maanden per jaar DWDD-vrij heeft? “Ik ga zeker niet niets doen. Ben je betoeterd? Ik weet alleen nog niet wat ik ga doen. Ik praat met mensen over wat ik zou kunnen doen. Met omroepen, met producenten.

Özcan: “Met publieke omroepen alleen?

Matthijs: “Ehhh, ja met publieke…

Özcan: “Nu ga je als een Lodewijk Asscher nadenken over je antwoord.”

Matthijs: “Dat kan toch geen kwaad?

Özcan: “In dit geval wel.”

Matthijs: “Waarom? Ik mag toch wel nadenken over mijn antwoorden?

Özcan: “Jij denkt zo snel dat je het antwoord al weet. Het is meer: hoe ga ik dit antwoord nu formuleren zonder dat het terugkomt als een boemerang?

Matthijs: “Je zoekt nu iets wat er niet is. Het zal voor de publieke omroep zijn, ja. Ik heb bijvoorbeeld ook een contract met de VARA.

Terug naar de vraag: wat wil hij gaan doen? “Wat mij nog steeds een fantastisch programma lijkt – en dat heb ik ooit gemaakt – is een dagelijks programma op de late avond, dat geen talkshow is. Toen heette het Je Mist Meer Dan Je Ziet. Daarin kijk je terug op de avond die net geweest is.”

Bij een late-avondprogramma denk je snel aan een talkshow, maar die heb je al. Ik zou dit weer willen: terugkijken op de avond die achter de rug is. Van NPO 1 tot SBS 6 tot RTL 4 tot Arte tot BBC en ZDF. Wat is daar gebeurd? Dan heb je een goede redactie nodig. Je hebt verder twee gasten die iets zeggen en je eindigt met de kijkcijfers van die avond. Dat lijkt mij nog steeds een gouden format. Maar ik ga het zelf niet meer maken. Ik heb het wel gemaakt, een week lang.”

Ook een quiz lijkt hem fantastisch. “Ja, ik zou heel graag een quiz willen presenteren. Ik presenteer natuurlijk één keer per jaar de Popquiz. Jeremy Paxman maakt on the side de University Challenge, een heel goede academische quiz. Het kijken naar sommige quizzen vind ik heel fijn. Het presenteren van een quiz wordt dan zoals bij Paxman: on the side.

DWDD-vervanger

Ondertussen werkt NPO 1 aan een DWDD-vervanger. Daarvoor zingen de namen van Willemijn Veenhoven en Margriet van der Linden rond. Kunnen zij het aan? “Dat moet ik zien. Ik heb het ze geen van beiden zien doen.”

In de Volkskrant heeft Matthijs geroepen dat hij niet wil dat er iemand op zijn stoel in de DWDD-studio gaat zitten. “Ja, dat was een passage die mij een beetje is gaan achtervolgen, maar ik bedoelde dat eigenlijk helemaal niet zo.

De baas van de publieke omroep, Frans Klein, moet hier ook iets van zeggen. Ik heb hem gesproken en ook hij zag dat ik het meende. Hij zag er er misschien ook nog wel een soort winst in, omdat je nu ook in de zomer een talkshow krijgt. Hij zit strategisch te schaken. Hij zei: ‘Als het programma De Wereld Draait Door heet, dan ben jij er.’ Daar kan ik me iets bij voorstellen. Als BNNVARA de vervanger toegewezen krijgt, dan kan ik me voorstellen dat je er een twist aan geeft in dezelfde studio. Net als dat Jinek in dezelfde studio als Jeroen Pauw zit en omgekeerd. Dat heeft allemaal met kosten te maken.”

Een ander decor lijkt hem wenselijk. “Ik zou zeggen: ‘Maak iets nieuws, maak een nieuwe dynamiek!’

Lukt een DWDD-achtige show wel in de zomer? “Het is echt moeilijk. Ik zou het niet doen, omdat er minder nieuws is. Dat viel afgelopen zomer overigens wel mee – er was veel ellende in de wereld. Maar als het gaat om cultureel nieuws – en DWDD is veel van cultuur – dat ligt een beetje stil.”

Foto: BNNVARA, Daniel J. Ashes
20 Reacties op “Matthijs over DWDD-vervanger en eigen tv-plannen”


 1. Joris Mul

  Matthijs van Nieuwkerk is met zijn varanenkop over alle houdbaarheidsdata heen. Waarom komt deze figuur terug? Hij is toch heel duidelijk HET faillissement van de Nederlandse televisie?

 2. Bart

  Of je doet en probeert eens iets anders dan een talkshow. NPO1 heeft er immers al 3 en dat is meer dan genoeg. Sowieso hoort het tijdslot die andere 6 maanden naar een andere omroep te gaan dan BNNVARA.

 3. mark2

  @joris mul: je hebt Echt ver stand van televise…. Not!

 4. Joris Mul

  Mark2, je bent volgens mij een amateuristisch provinciaaltje.

 5. Annette

  Zei de man die op een dinsdagavond in december in zijn pyjamabroek een programma presenteert

 6. HansrZ

  @Annette
  Zo’n broek wordt op de golfbaan als het topje van heerlijkheid beschouwd.
  Dat de gewone man hem aantrekt voor de bedgang is niet doorgedrongen bij de pingpongballetjes meppers

 7. Peter

  Ja Joris als het beter weet moet je zelf doen . denk dat het niet beter op wordt .een grote mond kan iedreen wat zeggen.

 8. Kijker

  ‘de namen van Willemijn Veenhoven en Margriet van der Linden zingen rond.’
  Dat kan ik me niet voorstellen…

 9. shrink

  Waarom komt er niet eens een talkshow op zijn Duits in Nederland? Vijf of zes gasten van enige intelligentie in gemakkelijke stoelen rond een salontafel die iets zinnigs te melden hebben, a la Anne Will dus, mag best beetje losgezongen van de dagelijkse actualiteit zijn, onder leiding van een presentator die niet meteen doodnerveus wordt als iemand meer dan 20 seconden aan het woord wil zijn? Een show met enig niveau kortom? En flikker dat vaste kaartenbakje met telefoonnummers weg en nodig eens wat andere gasten uit dan al die overbekende talking heads!

 10. shrink

  @Joris Mul
  Jouw persoonlijke frustratie is niet zo relevant, verder praat je ook nog eens gewoon onzin, gezien de kijkcijfers.

 11. Doe

  De bedoeling van minder DWDD was om minder geld aan Mathijs kwijt zouden zijn. Minder programmas dus en niet meer. Het twee maanden minder, maar daar zal hij echt niet veel last van hebben.

 12. Joris Mul

  Beste Shrink, u bedoelt het vast oprecht en goed, de inhoud van uw woorden zijn daarentegen van een uiterst bedenkelijk niveau, waartoe ik mij niet kan verlagen. Met vriendelijke groet, J.Mul

 13. Mark2

  @shrink: de frustratie bij Joris mol druipt er van af. Grappig om te zien :-) hoop dat 2018 een goed jaar voor hem wordt. Dat is ook wel prettig voor zijn naaste omgeving waarschijnlijk.

 14. Otto Groeneveld

  Amsterdam voor, Amsterdam na, Amsterdam van onderen, Amsterdam van boven. Zie hier DWDD. Nee prima programma, degene die dit zegt moet zich snel na laten kijken, wat een verschrikkelijke bagger is het.

 15. buur

  Als jullie dit lezen
  denk goed na wat ik heb geschreven

  Nederland is een borduurland.

  het verleden heeft bewezen, elke dag aardappelen en jus en een stukje vlees. Tot dat buitenlanders Nederland binnen kwamen.

  het eten veranderde gelijk
  een les uur op school 45 minuten, 2 keer 45 minuten kan, maar dan stoppen.

  zo is het ook met televisie of radio etc.

  12 aflevering en dan stoppen………

  maar nee hoor dwdd, late niht, eva/pauw, ik hou van holland etc.
  blijven door gaan, BORDUREN zolang er niet wordt gekotst…..

  mathijs ik had je al lang gewaarschuwd en nu is het te laat!!
  je volgende tv of radio gaat ook geen succes zijn
  je hebt te lang mee gedraaid
  het publiek vind je niet leuk meer
  JE WORDT EEN DAGJE OUDER
  Prem is de beste tot nu toe!!!!!!!!!

  mathijs je bent zelf bang om Prem een kritisch vraag te stellen,
  en hoe komt dat Prem is cultuur rijk, jij mathijs niet
  Prem is opgegroeid tussen afrikanen, indiers, javanen en chinezen
  en hij is ook nog goed geschoold.

  En nu zit hij tussen de bakras nog een cultuur rijk

  Prem de nieuwe burgemeester van Amsterdam……

 16. Jan Naj

  Nee hoor ik maal niet om geld maar als ik minder dan 6 ton krijg dat werkt deze socialist maximaal 6 maanden per jaar.

 17. Wijskijker

  @Buur,
  Prem is alcoholist, verslaafd aan whiskey, is geschorst als advocaat, beschuldigd een columnist ongefundeerd van p e do fi lie, verstokte SP’er, laat mensen nooit uitpraten.
  Dat is Prem.

 18. jonas

  met het productiebedrijf van Diewke natuurlijk….

 19. SOLANGE

  De grootgraaier 50.000 per maand zal het niet in zn pocket voelen Neppe Matthijsje met zn tuitmondje …de niet luisterende autocue opratelaar mag van mij oprotten …

 20. Neptunus

  DWDD drijft steeds maar af nog nog meer politiek correct, links “inclusief”. Iedere dag minimaal één zware en één moslima. Nooit zal je eens gasten zien als Roderick Velo, Arnold Karskens, Bert Brussen, Annabel Nanninga en zelden iemand als Wierd Duk. Het is daarmee een uiterst klein eensgezind kliekje, bij voorkeur uit Amsterdam.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.