Jan Terlouw profiteert nog steeds van touwtje in DWDD

Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw (86) profiteert nog steeds van zijn touwtje-toespraak in De Wereld Draait Door, alweer een jaar geleden. Dat vertelt hij dit weekend in het AD. Terlouw oreerde minutenlang over touwtjes uit brievenbussen en ontroerde daarmee een bepaalde groep kijkers. Hij heeft er nog steeds profijt van. “Ik krijg nog dagelijks uitnodigingen voor lezingen. Het feit dat er zoveel op gereageerd werd, betekent dat veel mensen erover nadenken. Dat is de winst.”

Destijds kreeg Terlouw zeven minuten spreektijd. Hoe zou hij die nu hebben ingevuld? “Dan zou mijn boodschap in essentie hetzelfde zijn als de vorige keer. Ik had er geen seconde over nagedacht dat het zo’n effect zou hebben.

Veel mensen vonden het een beetje naïef dat Terlouw terug wil naar een tijd dat we nog een touwtje uit de brievenbus konden hangen om de deur te openen.

Hij bedoelde het niet letterlijk, benadrukt Terlouw nu. “Dat touwtje was natuurlijk een beetje nostalgie. Ik gebruikte het een paar keer als metafoor. Ik weet ook wel dat je geen touwtje uit je brievenbus kunt laten hangen.

Het AD-interview met Jan Terlouw kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen