NPO Radio 2 niet uit op onttroning Radio 538

Jan-Willem van Engelen, sinds april de zenderbaas van NPO Radio 2, is er niet op uit om Radio 538 van zijn troon te stoten. Dat vertelt hij dit weekend in een interview met Het Parool. Tegenwoordig is NPO Radio 2 de tweede radiozender van het land, na Radio 538. De zenders zitten op respectievelijk 11,1 en 12,6 procent marktaandeel. “Goede luistercijfers zijn leuk, het is een bevestiging, maar het is nooit een primair target. Dat het dat bij de commerciëlen wel is, begrijp ik“, zegt de radiobaas.

Bij commerciële zenders draait het uitsluitend om luistercijfers. “Daar leven zenders van, en als je Adele draait weet je 100 procent zeker dat iedereen het leuk vindt. Niets mis mee, ik heb er zelf lang gewerkt.

Zelf wil Van Engelen met zijn zender van publieke waarde zijn. “Als we met Radio 2 nummer één worden is dat zo, maar het is niet waarop we programmeren.”

Ik heb veel respect voor Radio 538 en vind het oprecht mooi om te zien hoe echt commerciële radio en publieke radio twee totaal verschillende dingen doen, maar toch zij aan zij oplopen.

NPO Radio 2 onderscheidt zich onder meer van commerciële zenders doordat minimaal 25 procent van de muziek op de zender van Nederlandse makelij moet zijn, zegt hij. “Ik vind het belangrijk dat we structureel steun bieden aan Nederlands product.”

De popmuziek is onderdeel van onze cultuur. Commerciële zenders willen geen risico’s nemen, en kunnen daarom niet zo’n quotum instellen. Wij móéten het doen, vind ik.

Het grote Parool-interview met Jan-Willem van Engelen kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO – Michel Schnater

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen