Humberto Tan: ‘Dalende kijkcijfers niet door Dionne’

Humberto Tan denkt dat zijn dalende kijkcijfers niets te maken hebben met de berichtgeving over zijn vermeende affaire met Dionne Stax. Dat heeft de RTL 4-ster gezegd op BNR Nieuwsradio. De kijkcijfers van RTL Late Night zitten sinds januari, toen de kijker plotseling massaal overstapte naar Eva Jinek, in de lift naar beneden. In maart leed Tan enorme imagoschade toen de bladen schreven over het bedrog van zijn vrouw Ineke. Ook zelf ziet Tan nu de deuk in zijn imago.

De reden van de dramatische kijkcijfers van RTL Late Night zijn helder: de gastenlijst is zwak, Humberto Tan heeft geen pittige interviewstijl en zijn gunfactor is ook nog eens verdwenen. De Wereld Draait Door wees hem eind september al op zijn imagoschade, maar toen wilde Tan er nog niets van weten.

Inmiddels kan Tan er zelf ook niet meer onderuit dat hij een stuk minder geliefd is. “Ik had dit jaar kijkcijferverlies, prestigeverlies, imagoverlies, dat is allemaal vervelend. Ik heb een relativerend vermogen: het verlies van deze drie dingen weegt niet op tegen het verlies wat ik heb meegemaakt.

BNR-presentator Roelof Hemmen: “Wat je noemt is interessant: imagoverlies. Door al die narigheid in de roddelbladen. Dat zie je ook misschien wel als reden dat mensen wegblijven?

Tan denkt dat de Stax-affaire echter geen factor van belang is. “Nee, dat is geen reden, want daarvoor is het al begonnen. Het was voor die publicaties al begonnen.

Kijkcijfers

De kijkcijfers van RTL Late Night zijn momenteel wel erg slecht. Ook gisteren hoorde de show weer niet bij de 25 meest bekeken programma’s van de dag. “Het varieert tussen de 300.000 en 1,2 miljoen kijkers. Die vrijdag is eigenlijk wel vast boven de miljoen, dus dat is wel goed. Dan heb ik een goede lead-in, het programma voor me. Maandag zaten we op bijna 700.000, dat is ook goed. Maar over het algemeen scoren we minder dan toen we net begonnen. Dat is waar. Ik ben natuurlijk niet meer die new kid on the block.

Verguld van trots had Tan vorige week maandag Malala Yousafzai in zijn talkshow, maar het leidde tot een laagterecord: 315.000 kijkers. “Dat is heel verrassend. Ik vond het heel inhoudelijk en belangrijk. Natuurlijk had ik liever gehad dat er 700.000 mensen keken, maar er keken er maar 300.000. Dat is echt weinig. Toch kijk ik met een blij gevoel terug op die uitzending. Snap je? Dus het is lastig onder woorden te brengen. Alléén kijkcijfers is niet zaligmakend en alléén inhoud ook niet. Je moet een gezonde balans vinden en die is er nu niet.

Oorzaken

Tan blijft gissen hoe het toch komt dat er ineens minder mensen kijken. “Als ik het wist, had ik het veranderd. Je weet het niet. Je weet dat kijkers te voet komen en te paard gaan als iets hen niet bevalt. Kennelijk bevalt er iets niet. Of ik het ben of dat het programma is of een combinatie van die twee of dat het de zender is of de lead-in is… Je kunt allerlei oorzaken aanwijzen.

Is het Tan zelf? “Ik denk dat ik alleen moet kijken naar mezelf en naar het programma. Op de rest heb ik geen invloed. Dan kun je zeggen dat ze mij bij het programma op dit moment gewoon iets minder zien. Maar ja: tegelijkertijd zat ik vrijdag toch weer boven de 1,1 miljoen. Zeg het, het is heel lastig.

Als je in zo’n situatie zit kun je overal aan twijfelen. Ook aan je eigen prestaties. Daar moet je ook voor open staan. Maar dan heb ik The Big Music Quiz, een ander programma, en daar zit ik weer mee boven de miljoen. Dat is heel gek.

Is het Jinek? “Ook. Maar daar heb ik ook geen invloed op. De NPO doet het heel goed, Eva doet het erg goed, Jeroen deed het heel goed. Je moet gewoon naar jezelf blijven kijken.

Is het een golfbeweging? “Het kan ook een golfbeweging zijn. Het verschil tussen maandag en vorige week maandag: dat scheelt gewoon meer dan 300.000 kijkers. Ik had er gisteren bijna 700, en vorige week 300. Dat is één week. Het is volatiel als de neten.

Of is het omdat RTL Late Night net een reclamezuil van RTL is? “Deels. Toen we begonnen hebben we een rondje gemaakt langs een aantal RTL-programma’s, omdat we uit het niets kwamen en anders niemand naar ons toe zou komen. Dat was vier of vijf jaar geleden. Ik vind ook dat waar je bent je het eerst moet kijken. Dat vind ik nog steeds. Soms zijn we daar misschien iets te ver in gegaan. Ik vind dat we überhaupt als programma verrassender moeten worden, dus niet alleen met de RTL-mensen, maar in zijn algemeenheid.

Ontslag

Tan houdt vooral veel vertrouwen. Het wemelde op BNR weer van de positiviteit. “Zo lang ik het mooi vind en ik erin geloof en ik geloof in mijn team en in proberen te herstellen, dan ben ik de laatste die in de hoek gaat staan.

Is het niet realistischer dat hij over een paar maanden op straat wordt gezet? “Nee, ik ben sowieso niet zo bang aangelegd. Weet je? Er zijn totaal geen tekenen voor. We stoppen straks op 22 december en zijn in januari weer terug, dan trekken we door tot 1 juni. Ondertussen zijn we achter de schermen hard aan het werk om te kijken wat we kunnen doen.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen