Humberto Tan: ‘Dalende kijkcijfers niet door Dionne’

Geplaatst op wo 13 dec 2017 om 9:20

Humberto Tan denkt dat zijn dalende kijkcijfers niets te maken hebben met de berichtgeving over zijn vermeende affaire met Dionne Stax. Dat heeft de RTL 4-ster gezegd op BNR Nieuwsradio. De kijkcijfers van RTL Late Night zitten sinds januari, toen de kijker plotseling massaal overstapte naar Eva Jinek, in de lift naar beneden. In maart leed Tan enorme imagoschade toen de bladen schreven over het bedrog van zijn vrouw Ineke. Ook zelf ziet Tan nu de deuk in zijn imago.

De reden van de dramatische kijkcijfers van RTL Late Night zijn helder: de gastenlijst is zwak, Humberto Tan heeft geen pittige interviewstijl en zijn gunfactor is ook nog eens verdwenen. De Wereld Draait Door wees hem eind september al op zijn imagoschade, maar toen wilde Tan er nog niets van weten.

Inmiddels kan Tan er zelf ook niet meer onderuit dat hij een stuk minder geliefd is. “Ik had dit jaar kijkcijferverlies, prestigeverlies, imagoverlies, dat is allemaal vervelend. Ik heb een relativerend vermogen: het verlies van deze drie dingen weegt niet op tegen het verlies wat ik heb meegemaakt.

BNR-presentator Roelof Hemmen: “Wat je noemt is interessant: imagoverlies. Door al die narigheid in de roddelbladen. Dat zie je ook misschien wel als reden dat mensen wegblijven?

Tan denkt dat de Stax-affaire echter geen factor van belang is. “Nee, dat is geen reden, want daarvoor is het al begonnen. Het was voor die publicaties al begonnen.

Kijkcijfers

De kijkcijfers van RTL Late Night zijn momenteel wel erg slecht. Ook gisteren hoorde de show weer niet bij de 25 meest bekeken programma’s van de dag. “Het varieert tussen de 300.000 en 1,2 miljoen kijkers. Die vrijdag is eigenlijk wel vast boven de miljoen, dus dat is wel goed. Dan heb ik een goede lead-in, het programma voor me. Maandag zaten we op bijna 700.000, dat is ook goed. Maar over het algemeen scoren we minder dan toen we net begonnen. Dat is waar. Ik ben natuurlijk niet meer die new kid on the block.

Verguld van trots had Tan vorige week maandag Malala Yousafzai in zijn talkshow, maar het leidde tot een laagterecord: 315.000 kijkers. “Dat is heel verrassend. Ik vond het heel inhoudelijk en belangrijk. Natuurlijk had ik liever gehad dat er 700.000 mensen keken, maar er keken er maar 300.000. Dat is echt weinig. Toch kijk ik met een blij gevoel terug op die uitzending. Snap je? Dus het is lastig onder woorden te brengen. Alléén kijkcijfers is niet zaligmakend en alléén inhoud ook niet. Je moet een gezonde balans vinden en die is er nu niet.

Oorzaken

Tan blijft gissen hoe het toch komt dat er ineens minder mensen kijken. “Als ik het wist, had ik het veranderd. Je weet het niet. Je weet dat kijkers te voet komen en te paard gaan als iets hen niet bevalt. Kennelijk bevalt er iets niet. Of ik het ben of dat het programma is of een combinatie van die twee of dat het de zender is of de lead-in is… Je kunt allerlei oorzaken aanwijzen.

Is het Tan zelf? “Ik denk dat ik alleen moet kijken naar mezelf en naar het programma. Op de rest heb ik geen invloed. Dan kun je zeggen dat ze mij bij het programma op dit moment gewoon iets minder zien. Maar ja: tegelijkertijd zat ik vrijdag toch weer boven de 1,1 miljoen. Zeg het, het is heel lastig.

Als je in zo’n situatie zit kun je overal aan twijfelen. Ook aan je eigen prestaties. Daar moet je ook voor open staan. Maar dan heb ik The Big Music Quiz, een ander programma, en daar zit ik weer mee boven de miljoen. Dat is heel gek.

Is het Jinek? “Ook. Maar daar heb ik ook geen invloed op. De NPO doet het heel goed, Eva doet het erg goed, Jeroen deed het heel goed. Je moet gewoon naar jezelf blijven kijken.

Is het een golfbeweging? “Het kan ook een golfbeweging zijn. Het verschil tussen maandag en vorige week maandag: dat scheelt gewoon meer dan 300.000 kijkers. Ik had er gisteren bijna 700, en vorige week 300. Dat is één week. Het is volatiel als de neten.

Of is het omdat RTL Late Night net een reclamezuil van RTL is? “Deels. Toen we begonnen hebben we een rondje gemaakt langs een aantal RTL-programma’s, omdat we uit het niets kwamen en anders niemand naar ons toe zou komen. Dat was vier of vijf jaar geleden. Ik vind ook dat waar je bent je het eerst moet kijken. Dat vind ik nog steeds. Soms zijn we daar misschien iets te ver in gegaan. Ik vind dat we überhaupt als programma verrassender moeten worden, dus niet alleen met de RTL-mensen, maar in zijn algemeenheid.

Ontslag

Tan houdt vooral veel vertrouwen. Het wemelde op BNR weer van de positiviteit. “Zo lang ik het mooi vind en ik erin geloof en ik geloof in mijn team en in proberen te herstellen, dan ben ik de laatste die in de hoek gaat staan.

Is het niet realistischer dat hij over een paar maanden op straat wordt gezet? “Nee, ik ben sowieso niet zo bang aangelegd. Weet je? Er zijn totaal geen tekenen voor. We stoppen straks op 22 december en zijn in januari weer terug, dan trekken we door tot 1 juni. Ondertussen zijn we achter de schermen hard aan het werk om te kijken wat we kunnen doen.

Foto: RTL
38 Reacties op “Humberto Tan: ‘Dalende kijkcijfers niet door Dionne’”


 1. Benny-Bjorn A.

  De gastenlijst is zwak, Humberto Tan heeft geen pittige interviewstijl en zijn gunfactor is ook nog eens verdwenen. Spijker driemaal op de kop. Voeg daarbij aan toe: overkill van Tan in de media en zelfgepromoot van RTL.

 2. The truth

  Wat jij denkt daar heeft niemand toch een boodschap aan. Je bent een arrogante badmuts van de bovenste plank heel Nederland kots dat arrogante gedrag uit. Beetje in mooi pakkie, lekkker dansseeu met blond sickiee, gvd als er iemand vooroordelen creert dat is het Humpie wel. Zielige man gewoon. Realiteit is dat je bizar veel lidwoorden vergeet en dat je toch slecht te verstaan bent.

 3. linke

  Bij mij persoonlijk (vrouw) was Humberto niet per se failliet toen hij een affaire had en daarmee zijn vrouw naaide, maar vervolgens ook met zijn vrouw opzichtig in de bladen ging poseren en daarmee zijn minnares naaide. Alle geloofwaardigheid weg, hele nare man.

 4. Oja

  De ik-ik-ik show. Daar zit het probleem. Je maakt het voor de kijker. Wat tan er zelf van vind deert niemand iets.

 5. E.Dik

  Ik keek eerder geregeld en kan je verzekeren dat het gedoe met Stax ervoor heeft gezorgd dat ik nooit meer kijk. Geen van beiden hebben ze letterlijk ontkend en ik kan die koppen niet meer zien.

 6. NPO

  Ik ril van die glibber aal.

  Men kan/mag vreemd gaan (privé) maar ontkennen, liegen etc etc vanwege …………………

 7. Alex

  Op vrijdag kijken de mensen puur en alleen omdat ze nog niet weggeschakeld zijn nadat The Voice is afgelopen.
  Kijk naar ‘De TV Show’, scoorde ook goed na Boer zoekt Vrouw.

  Als je uit die dag conclusies wilt trekken, dan begrijp je het probleem niet.

  De sfeer van het programma is doodgeslagen,
  er zijn geen interessante gasten,
  de gasten zijn niet actueel (als gesprek van de dag, niet met een nieuw programma),
  Tan is veel te ligt met vragen,
  Te veel Galjaard kliek die te vaak aanwezig is (Thijs Römer)
  En Tan blijkt gewoon geen empathisch persoon.

  Toegevoegd dat de NPO nu weer mee doet op de late avond, met programma’s die veel scherper zijn, meer discussie kennen en een juiste verhouding ligt en zwaar nieuws, maakt Tan zijn reclamezuil overbodig.

 8. Henk

  programma mag gewoon een andere opzet. zou niet meer kiezen voor uit de hotellobby te komen, gewoon vanuit de studio. Misschien een idee om duo presentatie te doen; Humberto EN Beau. Dit zal voor Humberto een degradatie zijn, maar dat is het nu ook al met die slechte cijfers. Daarnaast toch echt andere gasten keuze doen en misschien ook met reportages werken. het is nu echt alleen gesprekken afwerken aan tafel.

 9. Bart

  Het hele probleem ben jij Humberto. Jij maakt RTL Late Night voor Humberto Tan. Je bent het afgelopen jaar door de mand gevallen bij een groot publiek. Eindelijk want ik wist het daarvoor al. Dat je vreemd ging met Dionne was nog niet eens het probleem maar dat gedraaikont toen dat aan het licht kwam wel. Dat heeft jouw imago schade weer verder een zetje gegeven. Terloops nog even de vrijdagavond noemen als men gewoon de zender laat opstaan en de cijfers van Big Music quiz verdraaien. Echt wat een triest mannetje ben je toch. Toen kwam er van de zomer ook nog iemand die het beter deed. Wat jij ook zal doen het komt zolang jij daar zit niet meer goed met het programma. Het publiek heeft duidelijk laten zien je niet meer te willen. Hier moet RTL iets mee doen en dat gaan ze ook doen.

 10. Kokkie

  Als je al afgeserveerd moet worden door een affaire kon het wel eens heel stil op tv gaan worden.

 11. A van

  mooi umberto op naar het volgende slachtoffer.

 12. Bart

  @Henk Humberto en Beau als duo? Je ziet toch zelf ook wel in dat zoiets niet gaat werken? Ook niet om en om. Het is gewoon klaar met Humberto.

  Beau zou het kunnen doen. Desnoods samen met iemand. Ook zou dan Marieke weer een rol moeten krijgen in het programma. Naast hem aan tafel (dat is misschien te vroeg) of als verslaggever op locatie. Beau en Marieke zouden ook een goed duo om De Staatsloterij show nieuw leven in te blazen. Anderen die het zouden kunnen doen zijn (al dan niet in een duo presentatie en een andere vorm) zijn Wilfred Genee, Diana Matroos, Barbera Barend (zelf niet zo’n fan van maar bijvoorbeeld samen met Wilfred), Mariëlle Tweebeeke, Pepijn Crone, Annechien Steenhuizen en zelfs Peter R. de Vries. Op die laatste zit de kijker niet meer zo te wachten na zijn veelvuldige optreden in de media de afgelopen jaren maar dat het scherp en kritisch wordt is zeker.

  Met Wilfred Genee (bijvoorbeeld samen met Barbera Barend en zijn vaste en nieuwe sidekicks) zou men het format van VI breder kunnen trekken na de late avond van RTL4. Naast nieuws, actualiteit en andere onderwerpen kan dan sport een belangrijke pijler van het programma worden.

  Een nog grotere stunt zou zijn om Matthijs, Jeroen of Eva weg te kapen bij de NPO. Al zie ik dat niet snel gebeuren.

 13. Peanut

  Het komt niet door Dionne nee. Het programma boeit gewoon niet. Matige gasten. Teveel rtl. Ze kennen hun publiek niet. Malala? Kom op, dat past niet. En Humberto zelf is ook door de mand gevallen. Wat hij doet is een trucje. Hij is berekenend, niet sympathiek en arrogant. En zijn spel als joviale host wordt doorzien.

 14. Mike

  Gewoon een slechte, conflictmijdende presentator.

 15. Mediaprak

  De overeenkomst tussen Jinek en RTLLN is niet groot (tafel met gasten en ter vermaak grappige nieuws quote’s.) Maar het verschil overduidelijk; de redactie. Bij Jinek ook promotie voor boek, film of TV programma, maar óók ‘het gesprek vd dag. Het schuwt de ‘zware’ onderwerpen niet. Waar RTLLN het wel krampachtig ‘leuk’ wil houden. Als RTL een late avond talkshow echt wil laten slagen zal ze dus opzoek moeten naar een betere (lees journalistieke) redactie en of producent. Bijv door dit programma niet door Blue Circle maar door RTL Nieuws te laten produceren.

 16. Ron

  Pff, wat een tenenkrommend interview waarin alles weer kapot gerelativeerd werd. Zo kennen we Tan weer. En dan ook nog stug door gaan in 2018 met..ja met wat eigenlijk. Er is helemaal niets veranderd. Die veranderingen zouden al begin van dit TV seizoen te zien moeten zijn maar dat was ook flauwekul, dus ik zie niet in waarom het in januari nu ineens anders gaat. De koek is op, alles is geprobeerd, er is veel gezwalkt en dan is het gewoon nu de tijd om je conclusies te trekken. En dan kun je nog wel zoveel vertrouwen hebben in met name jezelf, en oja het team, wat dit interview weer uitstraalde maar zo zit de wereld niet in elkaar. De koek is op, en door…

 17. Betonvlechter

  Paar punten:

  1) Wie zegt, weet, dat er sprake is geweest van een affaire tussen Humberto en Dionne? Heeft er iemand aan het bed gestaan, of onder het bed gelegen?
  2) Beau zou het beter doen? Waar is dit op gebaseerd?
  3) Wat als Humberto wit zou zijn?
  4) Wat als Humberto op andere fronten niet zo succesvol zou zijn?

  Bovenstaande zijn slechts vragen.
  Diit in tegenstelling tot het, puur op aannames gebaseerde, domme gekwebbel van de meeste van jullie.
  En ook nog eens op racistische leest geschoeid.
  Schaam jezelf diep!

 18. Marieke

  Hij heeft wel gelijk, iedereen gaat wel eens vreemd in zijn leven. Alleen kinderen geloven in ‘de Ware.’

 19. Rik

  @Betonvlechter Ach daar hebben we de racismekaart. Als men niet weet waar me over praat en wat men moet zeggen dan trekken we die maar. Je hebt blijkbaar niet de moeite genomen om de reacties helemaal te lezen hierboven en van het afgelopen jaar, want dan zou je tot de conclusie moeten komen dan de meeste reacties gewoon inhoudelijk zijn en precies weer geven wat het probleem is. Het woord of een klank racistisch van aard zul je er na genoeg niet in vinden. Al heb je er natuurlijk altijd domme mensen tussen zitten.

 20. Betonvlechter

  @ Rik
  Lezen, vriend.
  Ik zei: “op racistische leest geschoeid.”
  Dus verkapt racistisch.
  In het onderbewustzijn van veel mensen bevindt zich o.a. racisme.

 21. GW

  Hemmen: “Maandag? 300.000 En een beetje.” Tan: “Ja met Malala, ook nog eens hè”.

  Waarom zou dat opnieuw bij RTL LN een grote publiekstrekker zijn? De NOS College Tour van 1-11-2013 met Malala trok destijds 709.000 kijkers. In 2013 was Malala veel meer in het nieuws dan nu, NOS College Tour is een sterker merk, Twan Huys is een betere interviewer dan Tan en toen was de nieuwigheid er niet zo van af als nu. Als je die redenering doortrekt, mag je blij zijn als je 450.000 kijkers max. trekt.

  Bovendien, no offense voor wat zijn allemaal heeft moeten doorstaan, maar Malala is toch een onderwerp wat de gemiddelde kijker minder trekt. Het is een soort van incrowd-prestige-project dat leuk staat op je journalisten-CV (want nobelprijswinnaar) maar waar de gemiddelde kijk echt geen reet om geeft. Heb je wel eens speech met haar gezien? Mijn god, beter dan Temazepam. Ze heeft niet het charisma die bijvoorbeeld een Mandela had.

  De gedachte waarom dit dus een kijkcijferknaller zou worden ontgaat mij volledig. Deze keuze van een talkshow-redactie voor deze gast is er niet één die genomen wordt vanuit eigen overtuiging, maar één die ze zich, uit prestigedrang hebben laten aanpraten.

 22. GW

  zijn = ze

 23. Rik

  @betonblechter Ja ik he. Het gelezen maar het is dus niet waar wat je zegt.

 24. Lize

  @GW: En “kijker” en niet “kijk”. Eerst koffie, dan schrijven.

 25. Momo

  @Lize

  Heb wat erbarmen. GW is een Brabander en die zijn nu eenmaal niet zo snugger. (Understatement van het jaar!)

 26. GW

  @Lize: Staat genoteerd! ;)

 27. Atheïst

  Wat een gel(*)l weer over Humberto wat een prima vent is.
  We zijn geen vrome christenen of moslims meer die geloven in de ware partner.

 28. Anna-Lise

  Humberto blijft consequent net de verkeerde dingen zeggen. Daar waar bijvoorbeeld Matthijs zegt, ‘wij’ en ‘ons’ is het bij Humberto bijna altijd ‘ik’ en ‘mijn’. Dat doet hij zowel in de show als daarbuiten. “IK had er gister bijna 700.000”. Net verkeerd. Net als bij Dione Stax. Hoewel het volkomen onterecht is dat hij op die mogelijke affaire zo wordt afgerekend is het wel degelijk een belangrijke oorzaak van zijn tanende persoonlijke populariteit. Het slaat nergens op maar een deel van zijn kijkers zit er overduidelijk wel mee. Het feit dat Humberto zelfs dat gegeven zo resoluut ontkent is ook weer net verkeerd. Zeg gewoon: “WE maken het programma niet voor de mensen die zo geïnteresseerd zijn in mijn privéleven.”

 29. Kimberley

  Ik ben in praktisch ieder relatie wel een paar keer vreemd gegaan, What the fuck!?De ware liefde bestaat niet.

 30. GW

  @Anna-Lise:

  Let ook op hoe snel hij er overheen praatte toen zijn eigen rol ter sprake werd gebracht door Roelof Hemmen. Voor de vorm zegt Tan dat hij, net zoals een voetbaltrainer, natuurlijk altijd de eindverantwoordelijke is. Maar gevraagd naar concrete voorbeelden van hoe hij zelf zijn presentatie kan verbeteren, komt hij met niets. En begint heel snel weer over “het team”. Hij gelooft echt dat het een puur en alleen een kwestie is van momentum en betere gasten die het tij zullen doen keren. Daar valt inderdaad wat voor te zeggen, maar zijn presentatie is in feite dus onbespreekbaar.

  Als hij het over winst heeft is het “ik”, als hij het over falen heeft is het “wij”.

 31. n

  Volgens een evolutionair-bioloog die ik ken draait het leven om: seksualiteit, partnerkeuze en voortplanting. Ik zie dus niet in waarom Humberto Tan afgestraft wordt voor iets dat in onze genen zit.

 32. Diana

  Wie gaat er nou niet vreemd? Bij mij jaarlijks wel een keer of drie.
  Alleen in de biblebelt en Amsterdam nieuw west zijn ze braaf omdat Jezus of Allah/God dat niet wilt!

 33. n

  @Diana, Humberto wordt selectief gestraft. Niemand heeft bijvoorbeeld Jeroen Pauw kritisch bejegent na zijn bekentenis tegenover Rick Nieman destijds. Hij is er heel makkelijk van afgekomen vergeleken met Tan.

 34. wendy

  Angela hoort in een slangenkuil thuis.Humberto, dit mens moet je nooit vergeten,ze is op uit om anders man leven zuur te maken.En voelt zich gelukkig daarbij.Alleen die kop van haar,vind ik zo op een cobra lijken.Humberto voel je niet schuldig,blijf je zelf,verandert je persoonlijkheid niet om de mens,zo geef jij ze hun zin.Je bent zoals je van binnen voelt.Maar ze komt der zelf tegen. Karma Karma…

 35. Rowin Westerhuis

  Goedenavond, wilde graag bij deze reageren op een van de reacties hier. En dan gaat het niet eens inhoudelijk over de Humberto Tan. Ik wil graag reageren op @Breekijzer. Deze meneer over mevrouw vindt dat de kritiek die geleverd wordt geschoeid is met een vorm van racisme. Misschien heeft of zij gelijk.
  Maar mijn punt is, zijn we niet allemaal een beetje rascistisch en is rascisme niet alleen toegeëigend aan de witte dan wel blanke? In vroege tijden ben ik schoonmaker geweest, mijn bijbaan naast school, in een vleesfabriek, mijn collega’s waren voornamelijk turken en Surinamers en een molukker en ik. Een multicultureel gezelschap zou ik zeggen. Denk je dat als er onderlinge frictie was geen sprake was van rascisme? Voelde de turken zich niet superieur aan de (zwarten zo gezegd werd)Surinamers of andersom? En mijn Surinaamse chef die een diepgeworteld minderwaarheidigheidscomplex had over zijn huidskleur en overal en alles discriminatie ziet, zelfs in zijn eigen familie, waar de een minder donker is dan de ander? Wat ik wil zeggen is dat rascisme overal heerst, en niet de registers opentrekken als een presentator minder presenteerd. Dat is een bepaalde correctheid waar mijn maag van omdraaid en niet wetend waar je over praat. goedenavond verder.

 36. Rowin Westerhuis

  correctie het gaat hier om @betonvlechter en niet om breekijzer, wat een namen,
  haha mijn excuses.

 37. Michiel

  @ n

  Pauw is niet getrouwd, Tan wel.
  Een wezenlijk verschil.

 38. n

  @Michiel

  Jeroen Pauw heeft Daphne Bunskoek een aantal keren bedrogen terwijl hij gewoon zonder reputatieschade NOVA (het vroegere Nieuwsuur) bleef presenteren. .
  -Er zijn dus wel degelijk overeenkomsten.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.