Humberto Tan weet niet of hij imagoprobleem heeft

Geplaatst op vr 29 sep 2017 om 20:15

Humberto Tan weet niet of hij een imagoprobleem heeft. De kijkcijfers van zijn prime-time-show The Big Music Quiz laten in elk geval zien dat de kijker nog graag naar hem kijkt. Dat vertelde hij vanavond in De Wereld Draait Door. Tan stemde voor het eerst toe met een kritisch interview over de ingestorte kijkcijfers van RTL Late Night. “We hebben heel lang met je gebeld, want er is al langer iets aan de hand. Lange tijd zei je nee en nu dacht je: ik kom“, begon Matthijs van Nieuwkerk.

Waarom geeft Tan nu – voor het eerst sinds de kijkcijfers in januari instortten – een interview? “Van de week zat Dotan bij me en die had een heel mooi onderwerp over het laten zien van je echte gezicht op social media. Dat vond ik een mooi initiatief. Ik dacht: nou, misschien moet ik dat ook gewoon doen.

‘Doelgroepcijfers wél goed

Tan erkent dat zijn kijkcijfers in januari begonnen te dalen. “Tegelijkertijd – en dat is het saaie gedeelte van het verhaal maar wel de werkelijkheid – word ik door RTL afgerekend op de zogenoemde marktaandelen in de doelgroep die voor ons belangrijk is. En dat is dus bijna niet veranderd, dat is heel gek. Het is nog steeds 18 à 19 procent. Een saai verhaal, maar daar word ik wel op afgerekend. Het beeld is natuurlijk dat het totaal is ingestort. Dat is niet helemaal waar.”

Dus bij RTL zijn ze heel blij?“, merkte tafelheer Marc-Marie Huijbregts cynisch op. Tan: “Ze zijn niet blij, maar het is niet zo ingestort als we allemaal denken.”

Matthijs van Nieuwkerk: “Maar Humberto, ik begrijp dat je in die doelgroep nog goed scoort, maar laten we toch eerlijk zijn: de kijkcijfers zijn gehalveerd. Je was een man van de miljoen.”

Tan: “Ik zat op een gemiddelde van 700 à 800 duizend en ik zit nu op een gemiddelde van 400 à 500 duizend kijkers.”

Van Nieuwkerk: “Dat is zorgelijk.”

Tan: “Dat is heel vervelend. Mijn analyse is dat het ligt aan een aantal dingen. Het ligt aan gewenning, het is denk ik ook dat mensen veel hetzelfde zien. Ik vind ook dat er te weinig verrassing is geweest een periode. Ik vind het nu weer beter. Dat ga je terugzien.”

Het heeft ook te maken met externe factoren, aldus Tan, vooral wijzend op het zeer sterke NPO 1. “Eva doet het goed, Jeroen doet het goed, sowieso heel NPO 1 doet het goed. Het is een sterke goede programmering. Nu zie je dat RTL het ook even wat lastiger heeft. Een programma als Spreekrecht, wat ik een mooi, goed en integer programma vind, scoort heel laag.

Online gaat het volgens Tan wél goed met RTL Late Night. “RTL heeft over het algemeen een wat jonger publiek en die haken wat sneller af richting online. Als je online kijkt: het filmpje waarin ik menstruatiepijn op mijn buik kreeg, dan zit je op 1 à 1,5 miljoen kijkers. De kijkcijfers zijn niet langer de hele waarheid. Het gaat nu om het bereik. Op social media is RTL Late Night heel erg sterk. Op de zender moet het sterker. In totaal is het niet verkeerd.”

Is het tij nog te keren?

Hoe probeert Tan het tij te keren? “Wat je doet is dat je zegt: ‘Luister, we moeten een aantal nieuwe dingen proberen.’ We hebben Jordi van de Bovenkamp gedaan, Wibi Soerjadi met zijn rubriek, de RTL Late Night-tijdlijn, we hebben Rumag. Je voegt een aantal nieuwe elementen toe om te kijken of het wel of niet werkt. Moet je opening korter of langer? Moet je kijken of er meer of minder muziek komt? Moet je kijken of er meer of minder RTL-programma’s in moeten?

Van Nieuwkerk: “Denk je dat je het tij kan keren en terug kan keren?”

Tan: “Wat denk jij Matthijs dat ik denk? Ik ben een sportman, hè. Natuurlijk denk ik dat. Anders neem ik à la Hennis mijn verantwoordelijkheid. Het eerste waar ik naar kijk is mezelf. Ben je ervan overtuigd dat de mensen jou nog willen zien? Ja of nee? Weet ik niet.

Hij zag The Big Music Quiz als experiment. “Er komt een nieuw programma en dat is heel spannend, want gaat het werken of niet? Want als ze jou niet zien zitten dan laten ze je echt vallen. En dan zie je: dan zit je wél op een miljoen. Betekent dat dat je het weer kunt halen met Late Night? Ik kan niet anders dan dat geloven. Ik geloof er ook echt in.”

Tan ziet nog steeds potentie. “Zolang wij nog ambities en wensen hebben die kunnen uitkomen en er nog hoop is en je kunt streven naar het allerbeste… Ik wil heel graag dat als er straks een regeerakkoord is, dat Rutte aan mijn tafel komt. Er zit een kans in dat het gebeurt.”

Imagoprobleem

Van Nieuwkerk: “Humberto, ik ga een ander onderwerp met je aansnijden, maar het heeft met hetzelfde te maken: het imagoprobleem. Daar wordt ook veel over geschreven. Angela de Jong schreef een brisante column op 21 september. Dat ging over RTL in zijn totaliteit en die gloeit nu nog na. Er wordt nog steeds over gepraat. Ze heeft iets geraakt, dat is iets wat zeker is. Ze heeft het ook over jou: ‘Of dat we het pikken dat Humberto Tan daar weer vrolijk staat te dansen op vrijdagavond alsof hij sinds zijn buitenechtelijke affaire geen levensgroot imagoprobleem heeft?’

Tan: “Aanname, en vervolgens de volgende dag een miljoen kijkers. Waar heeft ze het over? Op donderdag zegt ze: ‘Denk je dat we hem naar willen kijken?’ Hou het bij jezelf…”

Frank Evenblij: “Humberto, vind jij dat jouw imago een deuk heeft opgelopen?”

Tan: “Weet je wat het is? Co Adriaanse zegt dat heel mooi. Aan hem werd gevraagd: ‘Vind je dat je een goede trainer bent?’ Zijn antwoord was: ‘Dat kan ik pas zeggen als ik zie wat mijn voorganger gedaan heeft en wat mijn opvolger doet.’ Ik weet het dus niet of mijn imago een deuk heeft opgelopen. Ik weet wel dat een grotere groep mensen misschien op een andere manier naar mij kijkt. Ook op basis van aannames. Maar goed, dat is een feit, maar ik kan me daar niet druk om maken. Ik moet me druk maken om waar ik wél invloed op heb. Het enige waar ik invloed op heb is mijn best doen. Elke dag weer en zo lang mogelijk.”

Marc-Marie Huijbregts: “Je hebt het net over je echte zelf laten zien met Dotan enzo, maar wat je nu de hele tijd zegt eigenlijk is dat het allemaal goed gaat.

Tan: “Nee nee nee. Ik zeg: ‘Het gaat niet heel goed, maar niet zo slecht als we denken.’ Het moet beter. Het moet echt beter en daarom zijn we ook aan het werk. Ik gaf net een aantal voorbeelden van een aantal nieuwe dingen die we doen de afgelopen vier weken om te kijken of we het weer op de rit kunnen krijgen. Is het een garantie dat we het op de rit krijgen? Nee. Heb ik het geloof erin? Ja, heel erg. Is de potentie er nog steeds? Ja.”

Wat dat betreft voelt het voor mij niet anders dan toen ik 4,5 jaar geleden begon. Ook toen zeiden mensen dat het een onmogelijke opgave was. Nu is het beeld dat mijn imago gedeukt is en dat de kijker wegloopt en dat het onmogelijk is voor mij. Onmogelijk is niets. Het enige wat onmogelijk is, is als we dood zijn, en ik ben niet dood. Ik ben springlevend en ik zit vol energie en ik ga er net zo in als toen ik begon. Zolang ik het plezier hou in het programma dat ik maak: dat is wat we moeten zoeken.”

Humberto spreekt Matthijs aan op cijfers

Is het niet lastig om dat plezier te houden? Tan: “De volgende ochtend soms wel, ja. De volgende ochtend denk je soms: holy shit, hoe dan? Dan zegt RTL: ‘Ja, maar het marktaandeel was oké.’ Maar voor je gevoel wil je meer. Dan ga je kijken: hoe kunnen we aan de knopjes draaien om dat goed te krijgen? In een week kan het van 700 naar 400 duizend kijkers gaan. Straks komt The Voice weer.”

Van Nieuwkerk: “Humberto, toch nog even plagen: als jij elke dag naar de kijkcijfers kijkt…”

Tan: “Zelfs jíj hebt er af en toe last van nu! Jij zat ook onder de miljoen gisteren bijvoorbeeld. Dat is niks voor De Wereld Draait Door.”

Van Nieuwkerk: “Laat ik hier dan serieus op reageren: zo lang het buiten licht is en het redelijk warm is, maken wij in de maand september nu al een veel beter cijfer dan vorig seizoen bijvoorbeeld. Maar normaal gesproken zitten wij graag boven het miljoen, daar heb je helemaal gelijk in. Maar ik heb niet ’s ochtends dat ik me rot schrik van de kijkcijfers en ik weer mijn bed in duik.”

Het laatste woord was voor Tan. “Ik zit hier niet omdat ik denk dat ik zielig ben. Ik geloof erin, ik geloof in het programma, ik heb er nog steeds lol in en als het aan mij ligt gaan we nog jaren door. Als de kijker dat niet wil, dan is dat een feit. Dan zeg ik: dankjewel, ik heb genoten van mooie jaren.”

Het gesprek met Humberto Tan kunt u bekijken op de website van DWDD.

Foto: RTL
80 Reacties op “Humberto Tan weet niet of hij imagoprobleem heeft”


 1. Otto Groeneveld

  Vreselijke engerd.

 2. Mark2

  Wat een looser! Wat een slecht interview! Hij praatte alles van zich af. Zelfs dat de cijfers zo goed zijn in zijn doelgroep! Ging niet in op zn relatie.. (allemaal
  aannames, en ging er verder niet op in. Wel dat er zo ongelooflijk goede gasten komen binnenkort.. totaal geen zelfbeeld!

 3. varkens

  wat een walgelijke hufter!

 4. GW

  Respect voor het feit dat hij er ging zitten. Of ik hem geloofwaardig vond? Ik weet het niet.

 5. muilkorfje

  Het getuigt wel van lef dat hij aan tafel plaats nam om zijn verhaal te doen. Ook moest ik grinniken om het licht verongelijkte gezicht van Matthijs toen Humberto de bal terugkaastste.

  Verder vind ik zijn uitlatingen van vanavond moeilijk te rijmen met zijn eerdere reacties op kritiek.

 6. Machiel

  Tegenvallend interview – niks over Dionne geen ontkenning in deze dus waar! Weinig zelfkennis echte spreekwoordelijke paling in emmer snot! Toch veel belangenverstrengeling in dat TV wereldje- Maar… Marco Borsato komt vanavond! Ook zo’n ‘uitgesproken’ figuur!

 7. NH

  Doelgroep is gelijk maar de kijkcijfers 50% lager.

  Ik kan ook rekenen kwal.

  Reactie Tan miljoen kijkers na artikel de jong van donderdag : Vrijdag had je geen miljoen kijkers leugenaar.

 8. muilkorfje

  Nog een kleine toevoeging: respect voor het snelle uittypen MC! Wat een lap tekst!

 9. Anouk Smullers

  Zo arrogant weer, wat is het toch een gladde aal.. ik voel diepe diepe haat tegen deze man..

 10. Goenafunt

  Wat was die Roxanne slecht… en dan dat kushandje naar Umberto jakkes over m’n nek!

 11. Remi

  Tan moet van onze vrouwen afblijven.

  De verleiding was ‘te sterk’ voor Tan.
  Tan is, gezien z’n Surinaamse achtergrond, ‘buitenvrouwen’ gewend.
  Wij hier in Nederland accepteren dergelijk gedrag niet.

 12. Ron

  Het was zoals te verwachten een wanvertoning. Eenrichtingsverkeer, doelgroepcijfers (gewoon het RTL directie verhaaltje van eerder deze week op ratelen) Humberto riep veel maar zei helemaal niets. Hoorde iets over andere items proberen, meer of minder muziek. Wibi Soerjadi met een eigen item. Nee dat schiet allemaal niet op, dan blijf je toch in hetzelfde sfeertje hangen wat ze altijd al deden. Het programma moet gewoon totaal op de schop zonder Humberto en met Beau.. Dit sukkelt nog door tot de kerst en dan is het einde oefening in deze opzet vermoed ik. Maar wat mij betreft trekken ze de stekker er gelijk uit. Geen redden meer aan want niets slaat aan, dat moge duidelijk zijn.

 13. Mike

  Ik vond hem zo mogelijk nog vervelender overkomen. Hij bleef maar door ratelen. Sluw, want dat gaf Matthijs bijna geen kans om echte pittige vragen te stellen. Een en al PR-praat waarbij de meeste pijnpunten onaangeroerd bleven. Een totale aanfluiting.

 14. GW

  @Mike: Matthijs kwam er niet tussen inderdaad. De lichaamstaal van Marc-Marie sprak ook boekdelen. Matthijs was sowieso niet bijzonder scherp. Hij liet Leon de Winter ook te lang ratelen over Big Little Lies. Leon had heel veel woorden nodig om werkelijk waar niks relevants te zeggen.

 15. Alex

  Wat ik al zei, dit tv optreden werkt niet goed als je empathie van de kijker wilt hebben.

  Door alles goed praten zeg je eigenlijk:
  ‘alle feedback/kritiek die de kijker afgelopen jaar aan mij gegeven heeft, is mij niks waard. Ik zit prima en doe wat ik leuk vind en de kijker bekijkt het maar’

 16. Ron

  Het was de grote Humberto show in DWDD, hoort blijkbaar bij de PR om hem weer sympathiek over te laten komen of zo (misschien heeft hij wel zo’n gladjakker/goeroe om advies gevraagd hoe hier mee om te gaan), vandaar de acceptatie van de uitnodiging van DWDD om daar te gaan zitten, maar dat is niet bepaald gelukt en dat is zachtjes uitgedrukt…

 17. Ingrid

  Gesprek begon redelijk,maar daarna was het geen prettig gesprek. Ook hier viel Tan door de mand. Hij blijft niet bij zichzelf. Hij is een creatie Tan geworden.
  Zwak om de kijkcijfers van DWDD aan te halen.

 18. Mike

  @GW Dat loze gekwetter van Leon ben ik alweer vergeten. Totaal niet boeiend.

 19. Bart

  Het verhaal is precies dat gene wat ik vanmiddag al schreef toen bekend werd Humberto bij Dwdd zou komen. Uit het hele verhaal blijkt dat hij er niets van begrijpt. Komt met een kul verhaal van Co Adriaane, Nou Humberto kijk je voorgangers waren Barend en van Dorp. Je opvolger is Beau. Zie voor de rest de reacties op het programma en dan met name negatief over jou. Zo’n 85% Je wilt graag cijfertjes horen. Van je hele verhaal klopt alleen de laatste zin. Steek je hand in eigen boezem en geef de schuld niet aan je team. Zij hebben top gepresteerd deze zomer toen jij er niet was. Ook was de sfeer toen top. Anders dan nu. Het ligt aan jou Humberto en aan niemand anders.

 20. Anna

  Wat was dit een aanfluiting. Had hij beter niet kunnen doen. Hij woof alles weg “Het gaat wél goed!” en de antwoorden over zijn ‘imagoprobleem’ en vermeende affaire waren ontwijkend en sloegen als een tang op ’n varken.

  Hij had hier enige sympathie kunnen terugwinnen door zijn verlies te nemen, te zeggen dat ie er van baalt.

  Wel of geen affaire is zijn zaak, maar het eromheen löllen begint echt zielig te worden. Ontkennen doet hij niet, maar zijn verlies pakken ook niet.

 21. Bart Wijnen

  Ik vraag me af wat mensen hadden willen horen van Humberto Tan waardoor het gesprek wel positief was ontvangen.

 22. Ron

  Wat ik wel zou willen horen? Zoiets: “Ik steek de hand in eigen boezem en ik stop aan het eind van dit seizoen. Het programma heeft een frisse wind nodig en dat ben ik helaas niet meer, daar moeten we eerlijk over zijn. De onderwerpen zijn sleets, het gezwalk heeft meer geschaad dan dat het iets heeft opgelost. Dus ik ben weg.” In plaats daarvan kwam hij met een kul verhaal over een ‘sport hart’, ‘niet opgeven’ en meer van dat gezwam. Vind je het dan vreemd dat mensen dit niet meer willen geloven?

 23. Anna

  @Bart, hij had de feiten kunnen erkennen (grote daling kijkcijfers). Hij had kunnen erkennen dat Late Night teveel van hetzelfde is (dat deed hij trouwens ook wel enigszins) en dat RTL teveel in zichzelf gekeerd is (geweest).

  Hij had kunnen zeggen “Het gaat minder en daar baal ik van.”

  Dan was zijn egopeptalk die volgde ook van grotere betekenis geweest. Zoals hij zei: “De potentie is er nog.”
  Hahaha!

  Het was ook sympathieker geweest om niet zo om die affaire heen te draaien. Maar goed, dat is dan nog zijn eigen zaak.

 24. Pak 'm

  @Ron

  O ja, joh, Ron? O ja, joh?

 25. Bart

  @Anna Dat is wel zijn eigen zaak. Zeker! Maar als je elke avond van alles over iedereen wil weten dan moet je zelf ook open zijn. Hij hoeft niet in detail te treden maar zo er om heen praten heeft hem geen goed gedaan. Ook het de hele tijd in de “we” vorm praten doet hem geen goed. Het ligt aan Humberto en aan niemand anders dat het imago van zichzelf en het programma heeft beschadigd.

 26. Uhhh

  Ik vond het interview onthullender dan Humberto zal hebben bedoeld. Zijn eerste opmerking dat hij als tv fragment van de week zou willen kiezen voor Johan Derksen was buitengewoon pijnlijk, slecht geacteerd en sloeg volkomen dood. Zijn uitleg met betrekking tot de aanleiding (een fotoprojectje van Dotan) om na maanden te hebben geweigerd nu eindelijk eens bij Matthijs aan te schuiven deed erg gekunsteld aan. Daarna viel Humberto voor mij compleet door de mand. Goed beschouwd heeft Humberto slechts één talent en dat is: goed kunnen praten. Hij kan je doen geloven dat hij een zakenman, sportverslaggever of talkshowhost is, maar feitelijk is hij een lege huls. De man is een en al ‘pose’. Hij verstaat het kunstje van lucht verkopen. Je kon goed merken dat hij was ingefluisterd door communicatieadviseurs. Hij heeft na wat brainstormsessies het advies gekregen om “dicht bij zichzelf te blijven”. Hem is gezegd zich af te vragen: “Wat kan IK doen, waar kan ik wél iets aan veranderen”, en daar zijn verhaal op te baseren. Het kwam zo uit een cursusboekje. Pagina 27! Maar daar trappen mensen anno 2017 niet meer in. Nu begrijp ik ook wat Johan Derksen bedoelt als hij zegt: Die Humberto is niet ‘echt’. Het is namelijk écht zo! Pijnlijk, pijnlijk, pijnlijk!

 27. Mary

  Humberto heeft tot op de van vandaag niet gezegd dat de verhalen over hem en Dionne niet waar zijn. Waarom “Aannames, aannames” in plaats van “Het is niet waar”? Omdat het natuurlijk wel waar is.

 28. jordi

  Man man man wat krijgt Humberto Tan veel shit – onterecht – over zich heen. Hij is en blijft een geweldige presentator!

 29. Ron

  @Uhhh: niets aan toe te voegen, zeer treffend betoog.

 30. aammehoela

  Uhhhh, ik kan me wel vinden in je reactie. Inderdaad, een goed prater, maar geen echte antwoorden. Ik zou er nog wel aan toe willen voegen dat toen hij zo anti-zwarte Piet werd de kijkcijfers echt gingen dalen. Misschien niet in de doelgroep die blijkbaar wel blijft kijken maar wel in de oudere doelgroep. En dat is wel degelijk iets om over na te denken bij RTL. Ook zijn opmerking dat straks The Voice weer begint is ook zo’n opmerking. Natuurlijk scoort hij dan weer 1x in de week veel beter, maar dat neemt het probleem niet weg.

 31. Jstein

  Tan is een intellectueel; zijn vorige baan bij BNR past meer bij zijn profiel.

 32. Pak 'm

  @Ron

  O ja, Ron? Echt waar, joh?

 33. Bart

  Humberto verwijderd op Facebook en Instagram alle negatieve en kritische reacties. Een handje vol positieve reacties laat hij wel staan.

 34. Erik

  Dat zal wel inderdaad! Er zijn wel meer mensen/bedrijven die dat doen. Vervoersbedrijf Dynalogic (zuster bedrijf Dynafix) verwijdert ook al haar negatieve reacties op Facebook. Het bedrijf kent een groot imagoprobleem en dat helpt ook niet echt mee.

 35. B

  Je zou bijna denken dat die man een oorlogsdaad heeft begaan, als je die reacties hierboven leest. Hij doet gewoon zijn best en dat kun je leuk vinden of niet. De kijkcijfers zijn even wat minder, kan gebeuren.

  Daarnaast is het is zijn goed recht dat hij niet over een eventuele prive affaire spreekt.

  Leven en laten leven. Je hoeft niet naar hem te kijken.

 36. B

  Zijn best om hem bij een andere vrouw naar binnen te schuiven, wel te verstaan. Hihi.

 37. Gé BraadsleeII

  Erik
  Fri 29 Sep 2017 om 23:55
  Jaaaaaa, dát is interessant, Erik! Slap ge OH over een of ander bedrijfje waar je blijkbaar ’n fittie mee hebt. Sukkel

 38. Oeps

  Toen ik de peptalk van Humberto zag dacht ik: het is Emile Ratelband toch gelukt! Twintig jaar er af! Wel bruin en kaal maar de lach en de act zijn hetzelfde gebleven…

 39. A

  @B Dit gaat net zo lang door tot dat hij van het programma wordt gehaald. De kijkers willen Beau op die plek. Dat gaat gebeuren. Let maar op.

 40. Monique

  @A

  Ain’t gonna happen.

 41. Vrede

  Ook slecht van Matthijs dat hij Tan maar liet ijlen over allerlei andere mensen.
  Over DWDD zelf beginnen,een quote van Co Adriaanse,enz enz.

  Dat er een miljoen mensen kijken naar zijn muziek-show zegt niks over hem. Hij is nu iemand waar veel mensen een hekel aan hebben,een paar nog van houden plus een zooi die het weinig kan schelen en echt kijken voor het programma zelf.
  Alsof hij de kijkers trekt,zonder hem maybe 2 miljoen kijkers als ik als Tan zou redeneren maar dan niet in zijn voordeel.

  Die neppe onzin van een sporter geeft nooit op terwijl die alleen dansjes doet. Maybe trapte zijn vrouw in die onzin over de relatie niet opgeven en blijven gaan ervoor want die arme meid is echt het lachertje van het jaar door je te laten bedriegen en daarna die vent weer in je bedje welkom te heten.

  Matthijs probeerde wel hier en daar scherp te zijn maar Tan verdiende een bijter en lulde er omheen.

 42. Monique

  @B
  Sat 30 Sep 2017 om 0:21

  Volgens mij ging Stax met haar benen wijd, toch?

  Het probleem bij de meeste van jullie zit ‘m in het feit dat Humberto een succesvolle zwarte man is. Dat kunnen jullie eenvoudigweg niet verkroppen en da’s best zielig.

 43. henry

  Monique, als jij je benen wijd doet kruip ik ook over je heen hoor. Dionne zeer zeker maar als jij je benen open doet neem ik je ook eens goed.

 44. Drs. J. Mastenbroek

  Helemaal NIETS te maken met ‘Zwart zijn”! Wél met het invullen van “gasten”

 45. Drs. J. Mastenbroek

  Helemaal NIETS te maken met ‘Zwart zijn”! Wél met het invullen van “gasten” zoals betweter “Peter R. de Vries” welke al op teveel media te zien is en volkomen de strot gaat uithangen!, Gasten zoals S. Simons (TV gaat direct uit als dit figuur verschijnt en weer tekeer gaat tegen de gewone Nederlander), teveel RTL BN-ers welke je ook de strot uitkomen, het “gemaakte” gedoe om vooral zelf maar de populaire jongen uit te hangen, het niet eerlijk uitkomen en verzwijgen van een eventuele relatie met mevrouw D. Stax, het daarmee je gezin op spel zetten, dat stomme “dansen” in een ander programma (waar ik direct van wegzapte).
  Tan, ga gewoon eens jezelf worden en terug naar je eigen eerlijke ik!
  Geen reclame en duiten meer voor reclame voor Prominent stoelen enz. enz. enz\.
  Dit hangt de doorsnee Nederlander de keel uit!

 46. Annoniemus

  Als programmas floppen of niet meer bekeken worden hebben de zenderbazen het altijd ineens over de “doelgroepen” en het “marktaandeel” en niet meer over de keiharde kijkcijfers !!!!!

 47. Attakz

  Iedereen weet of/dat deze man een imagoprobleem heeft. Alleen bij hemzelf is het kwartje nog niet gevallen.

 48. Velma

  Vervelend ventje. En maar draaien. Hij heeft zichzelf geen dienst bewezen met z’n doorzichtige optreden

 49. Velma

  Vervelend ventje. en maar draaien! Hij heeft zichzelf geen dienst bewezen met z’n doorzichtige optreden

 50. Sven L.

  Tan heeft de plank misgeslagen. Het was geen goed optreden, terwijl hij alle kans van Van Nieuwkerk kreeg om zijn versie te delen. Op gegeven moment had Tan echt een monoloog van minstens 2/3 minuten en toen kwam hij met vage metaforen en vergelijkingen.

  Respect dat hij er zat, maar hij had zich anders moeten opstellen.
  Hazes is een aanfluiting overigens.

 51. Bart

  @Monique Het gaat wel gebeuren. Ik voorspel je bij deze dat het nog dit tv seizoen zal zijn. Misschien zelfs nog voor het einde van het jaar. Die kans is klein want dat zou een nog groter gezichtsverlies zijn voor zowel Humberto als RTL. Dat het gaat gebeuren staat vast.

  En nee dit heeft helemaal niets met zijn huidskleur te maken. Altijd weer zo makkelijk omdat er bij te halen als men er niet meer uitkomt. Ik zie en lees nergens in kritiek van mensen iets over de huidskleur van Humberto. Totale onzin wat je uitkraamt.

 52. Monique

  @Bart

  Voorspel maar raak, knullie. Ik ken de realiteit, jij kent slechts het internet, je toetsenbord en je eenzame, dwalende geest.

  En inderdaad, de meeste meningen hier worden gevoed voor onderhuids racisme.
  Als succesvolle Humberto wit zou zijn geweest, zouden de kijkcijfers en ook zijn scheve schaats met Dionne er allemaal niet zo toe doen.

 53. Monique

  door ****

 54. Velma

  @Monique

  Ha, sneu doos. Moet er weer ras bij halen.

 55. Monique

  @Velma

  Dat doe ík niet, maar mensen zoals jij doen dat wel. Alleen ze beseffen het niet, of ze zijn te bang of te schijnheilig om dat toe te geven.

 56. Gorg

  “Ik ken de realiteit”, aldus ene Monique die eveneens zegt: “Het probleem bij de meeste van jullie zit ‘m in het feit dat Humberto een succesvolle zwarte man is.”

  Je bent een lachertje, net als je held Tan.

 57. Leon

  Het was een zeer lachwekkende vertoning. Wat een loser die Tan.

 58. Milos

  Monique is gewoon Humberto’s zoveelste snоl. Die blijft het voor hem opnemen tot ook zij bij het oud vuil wordt gezet.

 59. Bart

  Monique je bent hartstikke gek!

 60. Stefan

  Als Humberto zelf Moniques berichten leest, zal hij zeggen: Aannames, aannames…

 61. Mike

  @Monique Grow a brain.

 62. Mike

  @Uhhh Ook pijnlijk na dat ‘grapje’ over Johan Derksen was de opmerking van Matthijs: “Ben je zenuwachtig?”

 63. Mike

  Dit heeft niets met ras te maken. Ik denk dat wanneer je het daarop gooit, racistischer bezig bent dan de meeste mensen hier. Feit is gewoon dat Humberto en ik heb hem van dichtbij ook meegemaakt, een zeer vervelende en arrogante man is. Dat is in omroepkringen al vele jaren bekend. Dus Derksen vertelde feitelijk niets nieuws. Het krediet dat hij opbouwde bij het publiek verspeelde hij door zijn privé-gedoe, de nuffige weigering om hier iets over te zeggen (terwijl zijn talkshow draait om het blootleggen van de zieleroerselen van anderen) en zijn gemaakte presentatie. Dát is de kern van zijn problemen, niet zijn kleurtje.

 64. Oeps

  Hoe zou Dionne zich voelen nu ze door Tan wordt afgedaan als een “aanname”?

 65. Oeps

  Hoe zouden Ineke en de kinderen zich voelen nu het gedrag van pappa slechts een “aanname” is?

 66. Oeps

  En wat is een ” aanname”? Is het goed of slecht? Mijn vertaling is dat het publiek zomaar wat aanneemt. Als je dat zo stelt, heb je wat uit te leggen.

 67. Uhhh

  @Mike Probleem is ook dat kijkers weer meer inhoud willen. RTL gaat al jaren voor de vorm. De meeste RTL gezichten hebben een leuk uiterlijk, kunnen voorgekauwde teksten van een autocue aflezen maar hebben zelf weinig inhoud. Als je als zender alleen maar wilt verstrooien (zoals in de afgelopen jaren) dan is er niets aan de hand, maar met het huidige personeelsbestand (in ieder geval vóór de camera) kunnen ze de omslag naar meer inhoud vooralsnog niet maken.

 68. Bart

  Tan: “Van de week zat Dotan bij me en die had een heel mooi onderwerp over het laten zien van je echte gezicht op social media. Dat vond ik een mooi initiatief. Ik dacht: nou, misschien moet ik dat ook gewoon doen.” Je flinterdun vooraf bedacht flut verhaaltje wat hij nu overal gaat ophangen. In samenwerking met een communicatie deskundige. Dat merk je aan alles. Dat van Dotan is er later bij gehaald om er een mooi rond verhaal van te maken. Dit verklaard de uitspraak van Johan Derksen meteen al “Alles is nep aan die man”

  Tan: “Tegelijkertijd – en dat is het saaie gedeelte van het verhaal maar wel de werkelijkheid – word ik door RTL afgerekend op de zogenoemde marktaandelen in de doelgroep die voor ons belangrijk is. En dat is dus bijna niet veranderd, dat is heel gek. Het is nog steeds 18 à 19 procent. Een saai verhaal, maar daar word ik wel op afgerekend. Het beeld is natuurlijk dat het totaal is ingestort. Dat is niet helemaal waar.” Beste Humberto, Dit is een herhaling van het verhaaltje bij Boulevard van afgelopen week. Gegoochel met cijfers. Je voegde er nog aan toe dat het merendeel van de kijkers van RTL4 jongeren zijn. Dat is ook niet waar. Die kijken wel wat programma’s (gezamenlijk met het gezin) en ook wel eens naar Late Night maar dat zijn geen vaste kijkers. Het programma wordt gemaakt voor zoveel mogelijk kijkers (het liefst in de juiste doelgroep) en die lopen hard weg. Het gaat dus wel slecht Humberto. Dat komt door jou imago. Een los filmpje online kunnen ook niet vergelijken met een heel programma. Die views zeggen niets.

  “Dus bij RTL zijn ze heel blij?“, merkte tafelheer Marc-Marie Huijbregts cynisch op. Tan: “Ze zijn niet blij, maar het is niet zo ingestort als we allemaal denken.” Dat is het wel Humberto. Niet liegen!

  “Ik zat op een gemiddelde van 700 à 800 duizend en ik zit nu op een gemiddelde van 400 à 500 duizend kijkers.” De cijfers schommelden altijd al wel heel erg. Maar zo erg naar beneden in een half jaar is wel heel veel. Het probleem niet alleen een cijfer verhaal. Daar gooi jij het steeds op Humberto.

  Tan: “Mijn analyse is dat het ligt aan een aantal dingen. Het ligt aan gewenning, het is denk ik ook dat mensen veel hetzelfde zien. Ik vind ook dat er te weinig verrassing is geweest een periode. Ik vind het nu weer beter. Dat ga je terug zien.” Het ligt zeker aan een aantal van deze dingen maar het is niet het hoofd probleem. Al komen er nog 50 nieuwe rubriekjes. Zolang jij daar blijft zitten komt het niet meer goed. Jij zorgt voor een slechte sfeer op de werkvloer en dat komt het programma niet ten goede. Dat voelt en ziet de kijker. Die gezellige vibe die het programma van de zomer wel had is helemaal weg. Terwijl het toen ook lang niet altijd goed was hoor. Beau en Marieke hebben met dat gene wat ze hadden iets moois neergezet. De kijker waardeerden dat. Het was eerlijk, oprecht, scherp, kritisch, humoristisch en ook nog gezellig. En konden dingen anders zoals dat altijd kan maar aan Beau en Marieke lag het niet.

  “Het heeft ook te maken met externe factoren, aldus Tan, vooral wijzend op het zeer sterke NPO 1. “Eva doet het goed, Jeroen doet het goed, sowieso heel NPO 1 doet het goed. Het is een sterke goede programmering. Nu zie je dat RTL het ook even wat lastiger heeft. Een programma als Spreekrecht, wat ik een mooi, goed en integer programma vind, scoort heel laag.” Het heeft altijd te maken met wat de concurrentie doet en welk programma er voor jou zit. Daar moet je niet naar kijken als programma maker. Makkelijk om het daar op te gooien. Je kunt niet altijd achter de The Voice staan. Dan zou VPRO Boeken ook hoog scoren als ze die lead in hadden. Spreekrecht staat samen met Vermoord in het buitenland op 1 avond. Allebei zware programma’s waar je geen zin hebt na een dag hard werken. Zeker niet 2 achter elkaar. Beide zijn goede programma’s ondanks dat de kijker ook wel een beetje klaar is met hulp tv.

  Online gaat het volgens Tan wél goed met RTL Late Night. “RTL heeft over het algemeen een wat jonger publiek en die haken wat sneller af richting online. Als je online kijkt: het filmpje waarin ik menstruatiepijn op mijn buik kreeg, dan zit je op 1 à 1,5 miljoen kijkers. De kijkcijfers zijn niet langer de hele waarheid. Het gaat nu om het bereik. Op social media is RTL Late Night heel erg sterk. Op de zender moet het sterker. In totaal is het niet verkeerd.” Heb ik al hierboven beschreven. Het heeft in zijn algemeen niet een jonger publiek. Dat wil RTL iedereen doen geloven. Het is nooit zo geweest en dat hoort bij een familiezender ook niet zo te zijn. De losse filmpjes online kun je en moet je helemaal niet vergelijken met het eigenlijke programma. 1 sec van een online filmpje is al een view. Dat wil niet zeggen dat heel veel mensen het hele filmpje gekeken hebben.

  Hoe probeert Tan het tij te keren? “Wat je doet is dat je zegt: ‘Luister, we moeten een aantal nieuwe dingen proberen.’ We hebben Jordi van de Bovenkamp gedaan, Wibi Soerjadimet zijn rubriek, de RTL Late Night-tijdlijn, we hebben Rumag. Je voegt een aantal nieuwe elementen toe om te kijken of het wel of niet werkt. Moet je opening korter of langer? Moet je kijken of er meer of minder muziek komt? Moet je kijken of er meer of minder RTL-programma’s in moeten?” Daar moet allemaal naar gekeken worden maar met niet met een host aan het roer met on omkeerbaar imago probleem. Ook zit de kijker ook niet te wachten op Wibi Soerjadi denk ik. Misschien moet hij Micky Mouse oren opzetten. Los daarvan zeg je eerder nog dat RTL4 een veel jongeren publiek heeft dan de andere zenders. Nou die zappen echt wel weg als Wibi in beeld komt hoor. Wat kan iemand de muzieksmaak van Wibi schelen? Een typische Ivo Niehe gast.

  Van Nieuwkerk: “Denk je dat je het tij kan keren en terug kan keren?”

  Tan: “Wat denk jij Matthijs dat ik denk? Ik ben een sportman, hè. Natuurlijk denk ik dat. Anders neem ik à la Hennis mijn verantwoordelijkheid. Het eerste waar ik naar kijk is mezelf. Ben je ervan overtuigd dat de mensen jou nog willen zien? Ja of nee? Weet ik niet.” Eerst zeg je, Ja natuurlijk. Bij het tweede stukje van de vraag zeg je dat je het niet weet. Het tij gaat niet keren zolang jij daar zit Humberto.

  Hij zag The Big Music Quiz als experiment. “Er komt een nieuw programma en dat is heel spannend, want gaat het werken of niet? Want als ze jou niet zien zitten dan laten ze je echt vallen. En dan zie je: dan zit je wél op een miljoen. Betekent dat dat je het weer kunt halen met Late Night? Ik kan niet anders dan dat geloven. Ik geloof er ook echt in.” Mensen waren even nieuwsgierig en keken de tweede aflevering na de uitspraken van Johan Derksen. 1 tegen 100 was er die week niet. Speelt ook mee. De quiz is best leuk. De muziek ook. Moet het weer met bn’rs? Nee waarom? Heb je dit programma er bij gekregen om je imago wat op te krikken? Ik denk het wel. Gaat dat op deze manier lukken? Nee dat denk ik niet.

  “Zolang wij nog ambities en wensen hebben die kunnen uitkomen en er nog hoop is en je kunt streven naar het allerbeste… Ik wil heel graag dat als er straks een regeerakkoord is, dat Rutte aan mijn tafel komt. Er zit een kans in dat het gebeurt.” De potentie is er natuurlijk dat heeft toch iedereen. Komt straks Rutte voor opnieuw een nieuw kritisch interview. Natuurlijk komt ie. Zullen kijkcijfers ietsje hoger zijn. Maar een feit is dat dat het hele probleem niet is.

  Van Nieuwkerk: “Humberto, ik ga een ander onderwerp met je aansnijden, maar het heeft met hetzelfde te maken: het imagoprobleem. Daar wordt ook veel over geschreven. Angela de Jong schreef een brisante column op 21 september. Dat ging over RTL in zijn totaliteit en die gloeit nu nog na. Er wordt nog steeds over gepraat. Ze heeft iets geraakt, dat is iets wat zeker is. Ze heeft het ook over jou: ‘Of dat we het pikken dat Humberto Tan daar weer vrolijk staat te dansen op vrijdagavond alsof hij sinds zijn buitenechtelijke affaire geen levensgroot imagoprobleem heeft?’”

  Tan: “Aanname, en vervolgens de volgende dag een miljoen kijkers. Waar heeft ze het over? Op donderdag zegt ze: ‘Denk je dat we hem naar willen kijken?’ Hou het bij jezelf…” Het is geen aanname. Al eerder gezegd uit nieuwsgierigheid op de kritiek waren de kijkcijfers hoger. RTL heeft een probleem maar dat gaat wel weer goed komen. Jij hebt een serieus imagoprobleem en dat gaat niet meer goed komen.

  Frank Evenblij: “Humberto, vind jij dat jouw imago een deuk heeft opgelopen?”

  Tan: “Weet je wat het is? Co Adriaanse zegt dat heel mooi. Aan hem werd gevraagd: ‘Vind je dat je een goede trainer bent?’ Zijn antwoord was: ‘Dat kan ik pas zeggen als ik zie wat mijn voorganger gedaan heeft en wat mijn opvolger doet.’ Ik weet het dus niet of mijn imago een deuk heeft opgelopen. Ik weet wel dat een grotere groep mensen misschien op een andere manier naar mij kijkt. Ook op basis van aannames. Maar goed, dat is een feit, maar ik kan me daar niet druk om maken. Ik moet me druk maken om waar ik wél invloed op heb. Het enige waar ik invloed op heb is mijn best doen. Elke dag weer en zo lang mogelijk.” Het verhaaltje over Co Adriaanse slaat nergens op. Je voorgangers kun je bekijken dat zijn Barend er van Dorp. Dat waren de aller beste voor in die tijd. Je opvolger is Beau en die deed het beter dan jij. Je hebt het niet terug gekeken en je wilt het er niet over hebben. Eigenlijk moet je zelf ook zien dat hij het beter deed. De critici weten het, je hele team weet en de kijkers weten het ook want die hebben het de hele zomer kunnen zien. Zie grote aantal reacties dan men Beau terug wil met Marieke. Frank noemde Beau en je zei gauw maar Peter deed het vorig jaar ook goed. Je bent bang voor Beau.

  Marc-Marie Huijbregts: “Je hebt het net over je echte zelf laten zien met Dotan enzo, maar wat je nu de hele tijd zegt eigenlijk is dat het allemaal goed gaat.”

  Tan: “Nee nee nee. Ik zeg: ‘Het gaat niet heel goed, maar niet zo slecht als we denken.’ Het moet beter. Het moet echt beter en daarom zijn we ook aan het werk. Ik gaf net een aantal voorbeelden van een aantal nieuwe dingen die we doen de afgelopen vier weken om te kijken of we het weer op de rit kunnen krijgen. Is het een garantie dat we het op de rit krijgen? Nee. Heb ik het geloof erin? Ja, heel erg. Is de potentie er nog steeds? Ja.” Een korte herhaling van het ingestudeerde verhaaltje.

  “Wat dat betreft voelt het voor mij niet anders dan toen ik 4,5 jaar geleden begon. Ook toen zeiden mensen dat het een onmogelijke opgave was. Nu is het beeld dat mijn imago gedeukt is en dat de kijker wegloopt en dat het onmogelijk is voor mij. Onmogelijk is niets. Het enige wat onmogelijk is, is als we dood zijn, en ik ben niet dood. Ik ben springlevend en ik zit vol energie en ik ga er net zo in als toen ik begon. Zolang ik het plezier hou in het programma dat ik maak: dat is wat we moeten zoeken.” RTL late nigth heeft zeker bestaansrecht en was zeker vernieuwd op RTL4. Ik vond je vanaf het begin al een slechte keuze voor het programma. Het grote gedeelte van de kijkers heeft inmiddels ook eindelijk door dat jij als presentator van een talkshow aan alle kanten te kort schiet. Het de Humberto show die als host een van een talkshow de gevierde presentator speelt. Van het begin van de nieuw late night op RTL4 hadden daar al Beau en/of Wilfred Genee moeten zitten.

  Is het niet lastig om dat plezier te houden? Tan: “De volgende ochtend soms wel, ja. De volgende ochtend denk je soms: holy shit, hoe dan? Dan zegt RTL: ‘Ja, maar het marktaandeel was oké.’ Maar voor je gevoel wil je meer. Dan ga je kijken: hoe kunnen we aan de knopjes draaien om dat goed te krijgen? Dat kan wel maar alleen als er iemand anders aan die knoppen gaat draaien. Beau en/of Wilfred. Niet Humberto Tan en Georgette Schlick.

  Tan: “Zelfs jíj hebt er af en toe last van nu! Jij zat ook onder de miljoen gisteren bijvoorbeeld. Dat is niks voor De Wereld Draait Door.”Totaal niet met elkaar te vergelijken. Dwdd had ook zeker kritiek en ze kunnen wel wat vernieuwen. Dat is ook nodig. Wat minder gekleurd mag ook wel. Maar dat is allemaal niet het probleem wat RTL late night nu heeft. Jou imago probleem Humberto. De reactie van Matthijs klopte als een bus.

  Het laatste woord was voor Tan. “Ik zit hier niet omdat ik denk dat ik zielig ben. Ik geloof erin, ik geloof in het programma, ik heb er nog steeds lol in en als het aan mij ligt gaan we nog jaren door. Als de kijker dat niet wil, dan is dat een feit. Dan zeg ik: dankjewel, ik heb genoten van mooie jaren.” Je zat er wel omdat je zielig bent. Je voelt het als een stomp in je maag. Dat mag ook. Wat ik dan niet begrijp is dat je toch tegen die kritiek in gaat. Het ligt eigenlijk aan alles en iedereen maar niet aan Humberto. Die heeft een sportmentaliteit dus die kan de boel nog wel kantelen. Een sporter kan zijn prestatie leveren en winnen of verliezen. Maar jij hebt de kijker nog om te kunnen winnen. Die wil het niet dat is allang een feit. Het gaat niet meer goed komen met het programma zolang jij daar blijft zitten.

 69. Monique

  @Bart

  Ga toch iets met je leven doen, in plaats van het spammen van allerlei nutteloze info, nutteloze aannames, nutteloze hersenspinsels, ontsproten uit je racistische ‘brein’, door louter en alleen feit dat Humberto succesvol, zwart en good looking is.

  Verder lijkt me beter dat je je wanhopige ‘pro-Beau-propaganda’ staakt, want intern bij RTL is men daar al lang over uit: dat gaat ‘m niet worden.

  Tip:
  ga gewoon eens lekker de straat op.
  Beetje frisse lucht zal je goed doen.

  Fijn weekend, hè?

 70. Bart

  @Monique De waarheid is hard he.

 71. Bart

  Oh en ik krijg genoeg frisse lucht en heb een heel fijn leven. Maak je maar niet druk.

 72. Chippa

  @Bart; die waarheid van je zag ik niet eens, want die was verdoezeld door je uitgeschreven versie van het hele interview.

 73. Bart

  @Chippa Dat uitschrijven had mc al gedaan. Wil niet gelijk spreken van de waarheid maar is gewoon een analyse van hoe ik het zie. Had het geschil tussen beide iets duidelijker moeten aan geven. Dat is lastig op mc en dan werd het nog langer. Ik vind het eigenlijk al te lang maar komt door artikel.

 74. Sam

  Monique kan niet anders dan een trol zijn. Beschuldigt iedereen van aannames terwijl ze zelf van iedereen aanneemt dat ze racistisch zijn.

  Niet op reageren.

 75. Sam

  @Bart

  Ik kom er ook niet uit. Zou je je analyse eens kunnen plaatsen zonder alle ruis?

  Kleine tip: je kunt in het vervolg beginnen met een aankondiging in het vet of door je analyse in cursief te zetten.

  Voor vet zet je je tekst tussen
  Op de plek van * zet je dan een b.
  Voor cursief zet je op de plek van * een i

  Het enige probleem is dat ze bij MC niet gediend zijn van vet en cursief en dus je gehele reactie weer in romein (rechtop) zetten als ze het zien. Vraag me niet waarom.

 76. Sam

  Oké, poging 2

  Voor vet:

  “kleiner dan”-teken
  letter b
  “groter dan”-teken

  schrijf dan de tekst die vet moet, en sluit af met:

  “kleiner dan”-teken
  slash
  letter b
  “groter dan”-teken

  Voor cursief gebruik je in plaats van een letter b een letter i. Succes

 77. anoniem

  Denk dat hij het best zijn haar kan blonderen, dat schijnt tegenwoordig populair te zijn… :-)

 78. Monique
 79. Monique

  Groter dan

 80. George

  Lekker alles weglachen en -dansen, menseeeeeh!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.