Humberto Tan weet niet of hij imagoprobleem heeft

Geplaatst op Fri 29 Sep 2017 om 20:15

Humberto Tan weet niet of hij een imagoprobleem heeft. De kijkcijfers van zijn prime-time-show The Big Music Quiz laten in elk geval zien dat de kijker nog graag naar hem kijkt. Dat vertelde hij vanavond in De Wereld Draait Door. Tan stemde voor het eerst toe met een kritisch interview over de ingestorte kijkcijfers van RTL Late Night. “We hebben heel lang met je gebeld, want er is al langer iets aan de hand. Lange tijd zei je nee en nu dacht je: ik kom“, begon Matthijs van Nieuwkerk.

Waarom geeft Tan nu – voor het eerst sinds de kijkcijfers in januari instortten – een interview? “Van de week zat Dotan bij me en die had een heel mooi onderwerp over het laten zien van je echte gezicht op social media. Dat vond ik een mooi initiatief. Ik dacht: nou, misschien moet ik dat ook gewoon doen.

‘Doelgroepcijfers wél goed

Tan erkent dat zijn kijkcijfers in januari begonnen te dalen. “Tegelijkertijd – en dat is het saaie gedeelte van het verhaal maar wel de werkelijkheid – word ik door RTL afgerekend op de zogenoemde marktaandelen in de doelgroep die voor ons belangrijk is. En dat is dus bijna niet veranderd, dat is heel gek. Het is nog steeds 18 à 19 procent. Een saai verhaal, maar daar word ik wel op afgerekend. Het beeld is natuurlijk dat het totaal is ingestort. Dat is niet helemaal waar.”

Dus bij RTL zijn ze heel blij?“, merkte tafelheer Marc-Marie Huijbregts cynisch op. Tan: “Ze zijn niet blij, maar het is niet zo ingestort als we allemaal denken.”

Matthijs van Nieuwkerk: “Maar Humberto, ik begrijp dat je in die doelgroep nog goed scoort, maar laten we toch eerlijk zijn: de kijkcijfers zijn gehalveerd. Je was een man van de miljoen.”

Tan: “Ik zat op een gemiddelde van 700 à 800 duizend en ik zit nu op een gemiddelde van 400 à 500 duizend kijkers.”

Van Nieuwkerk: “Dat is zorgelijk.”

Tan: “Dat is heel vervelend. Mijn analyse is dat het ligt aan een aantal dingen. Het ligt aan gewenning, het is denk ik ook dat mensen veel hetzelfde zien. Ik vind ook dat er te weinig verrassing is geweest een periode. Ik vind het nu weer beter. Dat ga je terugzien.”

Het heeft ook te maken met externe factoren, aldus Tan, vooral wijzend op het zeer sterke NPO 1. “Eva doet het goed, Jeroen doet het goed, sowieso heel NPO 1 doet het goed. Het is een sterke goede programmering. Nu zie je dat RTL het ook even wat lastiger heeft. Een programma als Spreekrecht, wat ik een mooi, goed en integer programma vind, scoort heel laag.

Online gaat het volgens Tan wél goed met RTL Late Night. “RTL heeft over het algemeen een wat jonger publiek en die haken wat sneller af richting online. Als je online kijkt: het filmpje waarin ik menstruatiepijn op mijn buik kreeg, dan zit je op 1 à 1,5 miljoen kijkers. De kijkcijfers zijn niet langer de hele waarheid. Het gaat nu om het bereik. Op social media is RTL Late Night heel erg sterk. Op de zender moet het sterker. In totaal is het niet verkeerd.”

Is het tij nog te keren?

Hoe probeert Tan het tij te keren? “Wat je doet is dat je zegt: ‘Luister, we moeten een aantal nieuwe dingen proberen.’ We hebben Jordi van de Bovenkamp gedaan, Wibi Soerjadi met zijn rubriek, de RTL Late Night-tijdlijn, we hebben Rumag. Je voegt een aantal nieuwe elementen toe om te kijken of het wel of niet werkt. Moet je opening korter of langer? Moet je kijken of er meer of minder muziek komt? Moet je kijken of er meer of minder RTL-programma’s in moeten?

Van Nieuwkerk: “Denk je dat je het tij kan keren en terug kan keren?”

Tan: “Wat denk jij Matthijs dat ik denk? Ik ben een sportman, hè. Natuurlijk denk ik dat. Anders neem ik à la Hennis mijn verantwoordelijkheid. Het eerste waar ik naar kijk is mezelf. Ben je ervan overtuigd dat de mensen jou nog willen zien? Ja of nee? Weet ik niet.

Hij zag The Big Music Quiz als experiment. “Er komt een nieuw programma en dat is heel spannend, want gaat het werken of niet? Want als ze jou niet zien zitten dan laten ze je echt vallen. En dan zie je: dan zit je wél op een miljoen. Betekent dat dat je het weer kunt halen met Late Night? Ik kan niet anders dan dat geloven. Ik geloof er ook echt in.”

Tan ziet nog steeds potentie. “Zolang wij nog ambities en wensen hebben die kunnen uitkomen en er nog hoop is en je kunt streven naar het allerbeste… Ik wil heel graag dat als er straks een regeerakkoord is, dat Rutte aan mijn tafel komt. Er zit een kans in dat het gebeurt.”

Imagoprobleem

Van Nieuwkerk: “Humberto, ik ga een ander onderwerp met je aansnijden, maar het heeft met hetzelfde te maken: het imagoprobleem. Daar wordt ook veel over geschreven. Angela de Jong schreef een brisante column op 21 september. Dat ging over RTL in zijn totaliteit en die gloeit nu nog na. Er wordt nog steeds over gepraat. Ze heeft iets geraakt, dat is iets wat zeker is. Ze heeft het ook over jou: ‘Of dat we het pikken dat Humberto Tan daar weer vrolijk staat te dansen op vrijdagavond alsof hij sinds zijn buitenechtelijke affaire geen levensgroot imagoprobleem heeft?’

Tan: “Aanname, en vervolgens de volgende dag een miljoen kijkers. Waar heeft ze het over? Op donderdag zegt ze: ‘Denk je dat we hem naar willen kijken?’ Hou het bij jezelf…”

Frank Evenblij: “Humberto, vind jij dat jouw imago een deuk heeft opgelopen?”

Tan: “Weet je wat het is? Co Adriaanse zegt dat heel mooi. Aan hem werd gevraagd: ‘Vind je dat je een goede trainer bent?’ Zijn antwoord was: ‘Dat kan ik pas zeggen als ik zie wat mijn voorganger gedaan heeft en wat mijn opvolger doet.’ Ik weet het dus niet of mijn imago een deuk heeft opgelopen. Ik weet wel dat een grotere groep mensen misschien op een andere manier naar mij kijkt. Ook op basis van aannames. Maar goed, dat is een feit, maar ik kan me daar niet druk om maken. Ik moet me druk maken om waar ik wél invloed op heb. Het enige waar ik invloed op heb is mijn best doen. Elke dag weer en zo lang mogelijk.”

Marc-Marie Huijbregts: “Je hebt het net over je echte zelf laten zien met Dotan enzo, maar wat je nu de hele tijd zegt eigenlijk is dat het allemaal goed gaat.

Tan: “Nee nee nee. Ik zeg: ‘Het gaat niet heel goed, maar niet zo slecht als we denken.’ Het moet beter. Het moet echt beter en daarom zijn we ook aan het werk. Ik gaf net een aantal voorbeelden van een aantal nieuwe dingen die we doen de afgelopen vier weken om te kijken of we het weer op de rit kunnen krijgen. Is het een garantie dat we het op de rit krijgen? Nee. Heb ik het geloof erin? Ja, heel erg. Is de potentie er nog steeds? Ja.”

Wat dat betreft voelt het voor mij niet anders dan toen ik 4,5 jaar geleden begon. Ook toen zeiden mensen dat het een onmogelijke opgave was. Nu is het beeld dat mijn imago gedeukt is en dat de kijker wegloopt en dat het onmogelijk is voor mij. Onmogelijk is niets. Het enige wat onmogelijk is, is als we dood zijn, en ik ben niet dood. Ik ben springlevend en ik zit vol energie en ik ga er net zo in als toen ik begon. Zolang ik het plezier hou in het programma dat ik maak: dat is wat we moeten zoeken.”

Humberto spreekt Matthijs aan op cijfers

Is het niet lastig om dat plezier te houden? Tan: “De volgende ochtend soms wel, ja. De volgende ochtend denk je soms: holy shit, hoe dan? Dan zegt RTL: ‘Ja, maar het marktaandeel was oké.’ Maar voor je gevoel wil je meer. Dan ga je kijken: hoe kunnen we aan de knopjes draaien om dat goed te krijgen? In een week kan het van 700 naar 400 duizend kijkers gaan. Straks komt The Voice weer.”

Van Nieuwkerk: “Humberto, toch nog even plagen: als jij elke dag naar de kijkcijfers kijkt…”

Tan: “Zelfs jíj hebt er af en toe last van nu! Jij zat ook onder de miljoen gisteren bijvoorbeeld. Dat is niks voor De Wereld Draait Door.”

Van Nieuwkerk: “Laat ik hier dan serieus op reageren: zo lang het buiten licht is en het redelijk warm is, maken wij in de maand september nu al een veel beter cijfer dan vorig seizoen bijvoorbeeld. Maar normaal gesproken zitten wij graag boven het miljoen, daar heb je helemaal gelijk in. Maar ik heb niet ‘s ochtends dat ik me rot schrik van de kijkcijfers en ik weer mijn bed in duik.”

Het laatste woord was voor Tan. “Ik zit hier niet omdat ik denk dat ik zielig ben. Ik geloof erin, ik geloof in het programma, ik heb er nog steeds lol in en als het aan mij ligt gaan we nog jaren door. Als de kijker dat niet wil, dan is dat een feit. Dan zeg ik: dankjewel, ik heb genoten van mooie jaren.”

Het gesprek met Humberto Tan kunt u bekijken op de website van DWDD.

Foto: RTL
TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.